Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Първи междукорейски преговори за последните две години

09 януари 2018 | 15:38

Северна и Южна Корея проведоха първите преговори помежду си за последните повече от две години. Делегациите на двете страни се срещнаха в граничното селище Пханмунчжом в 10:00 часа сутринта местно време (3:00 часа сутринта българско). Основни теми на продължилите повече от 12 часа преговори станаха нормализирането на отношенията между Сеул и Пхенян, както и възможното участие на севернокорейски атлети на Олимпийските игри в южнокорейския град Пьончан.
След преговорите Северна Корея взе решение да изпрати и делегация на високо ниво на Олимпийските игри. Освен това, представителите на Пхенян са изявили желание за разрешаване на спорните въпроси на Корейския полуостров чрез диалог и преговори. Двете страни са се разбрали да проведат по-късно и преговори между военните си, както и да възстановят горещата телефонна линия между въоръжените сили с цел сваляне на напрежението. Двете корейски държави поеха ангажимент да разрешат „всички въпроси, които са изникнали в междукорейските отношения“.
Правителството на Южна Корея също така съобщи, че обмисля възможността временно да вдигне санкциите срещу Северна Корея, ако това може да улесни участието на изолираната азиатска държава на Зимните олимпийски игри.Сеул и Пхенян проведоха преговори, целящи разсейване на напрежението на Корейския полуостров (ОБЗОР)
Северна и Южна Корея проведоха първите преговори помежду си за последните повече от две години. Южнокорейската делегация, водена от министъра на националното обединения Чо Мьон-гьон и севернокорейската, водена от председателя на Комитета за мирното обединение на нацията Ли Сон-гвон се срещнаха в граничното селище Пханмунчжом в 10:00 часа сутринта местно време (3:00 часа сутринта българско). Основни теми на продължилите повече от 12 часа преговори станаха нормализирането на отношенията между Сеул и Пхенян, както и възможното участие на севернокорейски атлети на Олимпийските игри в южнокорейския град Пьончан.
Взетите решения
Представителите на Северна Корея са заявили, че страната ще изпрати спортисти и делегация на високо ниво на Олимпийските игри в южнокорейския град Пьончан, които ще се проведат през февруари-март. Освен това, представителите на Пхенян са изявили желание за разрешаване на спорните въпроси на Корейския полуостров чрез диалог и преговори. Двете страни са се разбрали да проведат по-късно и преговори между военните си, както и да възстановят горещата телефонна линия между въоръжените сили с цел сваляне на напрежението.
„Южна и Северна Корея се разбраха да си сътрудничат при провеждането на помирението и единството чрез намаляване на военното напрежение и установяването на мирна среда“, пише в официално заявление на двете делегации, издадено след преговорите. „Северът и Юга са се разбрали, че е необходимо да се намали военното напрежение и да се проведат военни преговори за решаване на въпроса“, пише още в документа. Двете корейски държави са поели ангажимент да разрешат „всички въпроси, които са изникнали в междукорейските отношения“.
Правителството на Южна Корея също така съобщи, че обмисля възможността временно да вдигне санкциите срещу Северна Корея, ако това може да улесни участието на изолираната азиатска държава на Зимните олимпийски игри.
Международната реакция не закъсня
Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки първия кръг на диалога по нормализацията на отношенията между Сеул и Пхенян заяви, че руското правителство го приветства, защото така може да се разсее напрежението на Корейския полуостров.
Китайското правителство съобщи, че приветства преговорите. Прессекретарят на МВнР Лу Канг също така съобщи, че правителството на страната му приветства всички положителни стъпки в отношенията между двете корейски държави.
Генералният секретар на правителството на Япония Йошихиде Суга съобщи, че Токио цени желанието на Северна Корея да участва на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан, но смята за необходимо запазването на натиска спрямо Пхенян заради продължаващите ракетни и ядрени програми.

Korea Herald: Двете корейски държави се разбраха да проведат преговори между военните си представители
Северна Корея потвърди, че ще участва на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан през следващия месец. По време на първите междукорейски разговори, провели се за последните две години, двете страни също така се разбраха да проведат срещи между военните си, пише Korea Herald.
Южнокорейската делегация, водена от министъра на националното обединения Чо Мьон-гьон и севернокорейската, водена от председателя на Комитета за мирното обединение на нацията Ли Сон-гвон се срещнаха в граничното селище Пханмунчжом в 10:00 часа сутринта местно време (3:00 часа сутринта българско) . Срещата продължи повече от 12 часа.
„Южна и Северна Корея се разбраха да си сътрудничат при провеждането на помирението и единството чрез намаляване на военното напрежение и установяването на мирна среда“, пише в официално заявление на двете делегации, издадено след преговорите. „Северът и Юга са се разбрали, че е необходимо да се намали военното напрежение и да се проведат военни преговори за решаване на въпроса“, пише още в документа. Двете корейски държави са поели ангажимент да разрешат „всички въпроси, които са изникнали в междукорейските отношения“.
Според постигнатите споразумения Северна Корея ще изпрати на Олимпийските игри в Пьончан освен атлети, делегация на своя Олимпийски комитет, зрители и журналисти.
Двете страни са се разбрали да продължат в бъдеще преговори на високо равнище и да провеждат диалог, свързан с другите сфери на междукорейските отношения.
Въпросът за провеждането на срещи на членовете на семействата, разделени по време на Корейската война, не е споменаван в официалното заявление.
По-рано президентството на Южна Корея обяви, че преговорите ще проправят пътя за подобряването на отношенията между Сеул и Пхенян. Министерството на националното обединение на свой ред съобщи, че служат за основа на севернокорейската политика на президента Мун Джей-ин и ще подобрят взаимното разбирателство.
Въпреки това контактите между двете корейски държави не са били съвсем гладки. Според представители на южнокорейските власти водачът на севернокорейската делегация Ли Сон-гвон е изразил „силно недоволство“ заради това, че южнокорейските представители са споменали за ядреното разоръжаване още в началото на преговорите.
В началото на срещата Южнокорейската делегация е предложила преговори между военните от двете страни и е призовала Севера да намали напрежението на полуострова и да „поднови диалога за установяване на мир, включващ и ядрено разоръжаване“.

AFP: Северна и Южна Корея са се разбрали да проведат военни преговори с цел намаляване на напрежениетомежду тях
Северна и Южна Корея са се разбрали да проведат военни преговори с цел да намалят нарастващото напрежение на полуострова, предаде AFP.
Двете страни са се разбрали за това по време на първите цивилни трансгранични преговори между тях от две години насам.
„Страните се разбраха да обезвредят настоящото военно напрежение и да проведат военни преговори, за да разрешат въпроса“, пише в съвместно заявление на участващите на преговорите делегации.

AFP: Северна и Южна Корея са се разбрали да възстановят военната гореща телефонна линия помежду си
Според южнокорейски заместник-министър правителствата в Сеул и в Пхенян са се разбрали да възстановят военната гореща линия помежду си. Това се случва по-малко от седмица, след като гражданската трансгранична телефонна връзка между тях бе възстановена, предава AFP.
„Северна Корея съобщи по време на първите преговори с нас за последните две години, че връзката в западната част на границата отново е задействана“, съобщи заместник-министърът на обединението на Южна Корея Чун Хе-сун.
„Съответно и нашата страна реши да започне употребата на военната телефонна линия“, допълни той.

ТАСС: Кремъл приветства възстановяването на преките преговори между Сеул и Пхенян
Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки първия кръг на диалога по нормализацията на отношенията между Сеул и Пхенян заяви, че руското правителство го приветства, защото така може да се разсее напрежението на Корейския полуостров, предава ТАСС.
„Приветстваме пряката и непосредствена връзка между представителите на двете корейски държави. Смятаме, че само така може да се достигне до разсейване на напрежението на Корейския полуостров и това е именно диалогът, за който последователно настояваше ръководството на Русия“, заяви Песков. Той напомни, че президентът на Русия Владимир Путин нееднократно се е изказвал в полза на създаването на необходимите условия за възобновяването на връзката, а също така „за необходимостта да се въздържат от действия, мерки и заявления, които да попречат на това“.

Reuters: Китайското МВнР приветства преговорите между Северна и Южна Корея
Китайското правителство съобщи, че приветства преговорите между Северна и Южна Корея – техният първи официален диалог за последните повече от две години, предава Reuters.
Прессекретарят на китайското МВнР Лу Канг също така съобщи, че правителството на страната му приветства всички положителни стъпки в отношенията между двете корейски държави.
Северна Корея съобщи по време на преминалите междукорейски преговори в Пханмунджом, че ще изпрати делегация от високопоставени длъжностни лица, атлети и зрители на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан, които ще се проведат следващия месец.

Reuters: Южна Корея съобщи, че обмисля временно вдигане на санкциите спрямо Северна Корея, за да улесни участието ѝ на Зимните олимпийски игри
Правителството на Южна Корея съобщи, че обмисля възможността временно да вдигне санкциите срещу Северна Корея, ако това може да улесни участието на изолираната азиатска държава на Зимните олимпийски игри в Пьончан, предава Reuters.
„Ако Сеул трябва да предприеме мерки, за да подпомогне участието на Северна Корея на олимпийските игри, ще го обмисли заедно със Съвета за сигурност на ООН и със съответните страни“, съобщи прессекретарят на южнокорейското външно министерство Ро Кю-дьок.
Северна Корея съобщи по време на преминалите междукорейски преговори, че ще изпрати делегация от високопоставени длъжностни лица, атлети и зрители на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан, които ще се проведат следващия месец.

ТАСС: Токио цени желанието на Северна Корея да участва на Олимпийските игри, но възнамерява да запази натиска си спрямо Пхенян
Генералният секретар на правителството на Япония Йошихиде Суга съобщи, че Токио цени желанието на Северна Корея да участва на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан, но смята за необходимо запазването на натиска спрямо Пхенян заради продължаващите ракетни и ядрени програми, предава ТАСС.
„Олимпийските и Параолимпийските игри са празник на мира и ние приветстваме изменянето на позициите на Северна Корея, която изяви желание да участва. Но нейните ядрени и ракетни разработки заплашват мирното съществуване и сигурността на Япония и на региона“, заяви Суга, коментирайки провежданите в граничния пункт Пханмунджом преговори между Севера и Юга. „Във връзка с това Япония в сътрудничество с Южна Корея и със САЩ възнамерява да продължава да оказва натиск спрямо Пхенян, за да го накара да промени политиката си“, допълни той.
Първият кръг от преговорите за нормализацията на отношенията между Северна и Южна Корея започна тази сутрин. Основна тема на първите от декември 2015 г. насам междукорейски преговори са практическите действия по подобряването на отношенията между Сеул и Пхенян, в частност – възможното участие на севернокорейски спортисти на Олимпийските игри през 2018 г.

Bloomberg: Северна Корея ще изпрати делегация на Олимпийските игри в Пьончан
Представителите на Северна Корея са заявили, че страната ще изпрати спортисти и делегация на високо ниво на Олимпийските игри в южнокорейския град Пьончан, които ще се проведат през февруари-март. Освен това, представителите на Пхенян са изявили желание за разрешаване на спорните въпроси на Корейския полуостров чрез диалог и преговори, предава американската агенция Bloomberg.
От своя страна, южнокорейските делегати са заявили, че Сеул иска двете нации да излязат заедно и под едно знаме на откриването на Олимпийските игри.
Южна Корея предложи също да се организира среща на разделените от войната през 50-те години семейства, по време на предстоящата скоро Лунна нова година, както и възобновяването на замразения военен диалог между Севера и Юга.
Двете страни проведоха разговорите си в пограничното селище Панмунйом, намиращо се в Общата част на зоната за сигурност.

Южна Корея е предложила събиране на разделените корейски семейства по време на разговорите със Северна Корея
Южна Корея е предложила, по време на зимните Олимпийски игри следващия месец да се организират мероприятия за събиране на корейските семейства, останали разделени след войната на Корейския полуостров от 1950-1953 година. Предложението на Сеул дойде във вторник, по време на първите официални разговори с Пхенян от повече от две години, предава AFP.
Този въпрос е едно от най-емоционалните наследства на военния конфликт и Южна Корея е предложила това да се случи на Лунната нова година, която се пада в средата на Олимпийските игри в Пьончан, съобщиха от южнокорейското правителство.