Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Показно убийство в София

08 януари 2018 | 14:16

Бизнесменът Петър Христов бе убит тази сутрин в София. 49-годишният мъж е прострелян на улица „Ралевица“ в кв. „Манастирски ливади“. Откаран е в тежко състояние във Военномедицинска академия и въпреки оказаната лекарска помощ, е починал 30 минути по-късно. По данни на разследващите той е транспортиран до лечебното заведение от свои близки. След подаването на сигнала районът около местопрестъплението е отцепен и е извършен оглед. Подробностите по случая бяха съобщени на брифинг от директора на СДВР старши комисар Ивайло Иванов и главен комисар Христо Терзийски – директор на ГД „Национална полиция.

Кои са основните версии на разследващите?
Основните версии, по които криминалистите работят, са свързани с бизнеса на Петър Христов, но не изключват и такива, свързани с личния му живот. „Не можем да сме конкретни, но има интереси в строителството и в хранително-вкусовата промишленост. С добра репутация е сред обществеността“, обясни гл. комисар Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“.
В отговор на въпрос проверява ли се версия, че Петър Христов е съдействал на МВР и Прокуратурата за разкриване на криминално престъпление, директорът на СДВР Ивайло Иванов посочи: „Ако получим такива данни, ще проверим и тази версия“.

Оръжието и евентуалният извършител.
Според разследващите на този етап не може да се каже какво е оръжието, както и мястото, от което е стреляно. МВР не дадоха информация и дали има очевидци. На този етап липсват данни към Петър Христов да са отправяни заплахи, а той се е движел без охрана и с фирмен автомобил, управляван от шофьор.

Кой е Петър Христов?
Той е роден през 1968 г. в Силистра, но израства в село Самоводене, Велико Търново. Семеен е, с две деца. Неговият брат също се занимава с бизнес. Петър Христов е собственик на фирма за млечни продукти – „Лактима“. Участва още в редица проекти, сред които е и изграждането на модерно депо за отпадъци във Велико Търново. Убитият Петър Христов има познанства и в обществените и политическите среди. Преди години е издигнат за депутат, но впоследствие отказва да влезе в политиката.Агенция „Фокус“
Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Убийството на бизнесмена Петър Христов е поредното за преразпределение на бизнес територии

Убийството на бизнесмена Петър Христов е поредното за преразпределение на бизнес територии, докато това на моделиера Александър Антов, извършено на 9 януари 2016 година, бе знаково за процеса, как ще се преразпределя вече натрупаният легализиран, съществуващ и уважаван капитал преди спирането на еврофондовете през 2020 година. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ проф. Николай Радулов, водещ експерт по национална сигурност по повод нарасналата интензивност на престъпления, с които изпратихме 2017 и посрещнахме новата 2018 година. Експертът по национална сигурност допълни, че дори във всяко от тези криминални проявления стрелящите да не са целили държавата – те я улучват, защото тя бива дискредитирана от случващото се.
„Сега с намаляване на евросредствата, защото те не са безкрайни, ще има преразпределение на съществуващите пари. Средствата, с които ще могат да оперират такъв тип хора, ще бъдат доста ограничени в рамките на държавния бюджет и битката за всяка поръчка ще бъде много люта. Така че, познавайки нашата действителност и виждайки как МВР се разглобява на съставните си части, според мен най-лошото още не е дошло. „Първият изстрел“ по този капитал беше по моделиера Антов – КРИБ тогава даде ултиматум на правителството да разкрие убиеца, съответните служби декларираха, че са по следите му, но нищо не се случи – нито КРИБ продължи с протестите си, нито убиецът беше намерен. И едно друго съмнение, което съществува в хората – сегашният закон за борба с корупцията изглежда като инструмент за преразпределяне на средствата“, коментира проф. Николай Радулов. Той подчерта, че големият проблем на криминалните и специалните служби у нас е липсата на агентура. Експертът по национална сигурност опроверга данните, че през последните години агентурата се е удвоила и дори утроила, като уточни, че всъщност се е разпределила върху два пъти по-малко хора. Проф. Радулов изтъкна набиращата сила опасност обществото да се радикализира в резултат от безсилието на МВР да събере доказателства в такива криминални случаи.

Агенция „Фокус“
Разстреляха показно бизнесмен в София (ОБЗОР-II)

Бизнесменът Петър Христов е бил убит тази сутрин в София. 49-годишният мъж е прострелян на улица „Ралевица“ в кв. „Манастирски ливади“. Откаран е в тежко състояние във Военномедицинска академия и въпреки оказаната лекарска помощ, е починал 30 минути по-късно. Подробностите по случая бяха съобщени на брифинг от директора на СДВР старши комисар Ивайло Иванов и главен комисар Христо Терзийски – директор на ГД „Национална полиция.
Според разследващите на този етап не може да се каже какво е оръжието, както и мястото, от което е стреляно. МВР не дадоха информация и дали има очевидци. На този етап липсват данни към Петър Христов да са отправяни заплахи, а той се е движел без охрана и с фирмен автомобил, управляван от шофьор.
На брифинга стана ясно, че основните версии, по които криминалистите работят, са свързани с бизнеса на Петър Христов, но не се изключват и такива, свързани с личния му живот. В отговор на въпрос проверява ли се версия, че Петър Христов е съдействал на МВР и Прокуратурата за разкриване на криминално престъпление, директорът на СДВР Ивайло Иванов посочи: „Ако получим такива данни, ще проверим и тази версия“.
Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра, но израства в село Самоводене, Велико Търново, където завършва основното си образование. През 1983 г. е приет в експериментална паралелка в Средно сержантско военно училище „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица. Завършва висшето военно училище във Велико Търново през 1991 г. През 2000 г. се дипломира и като магистър по финанси в Свищовската стопанска академия.
Петър Христов е председател на борда на директорите на "Пропъртис Мениджмънт Груп", която е собственик на млечната компания "Лактима" ЕАД ,която е приемник на бившето предприятие "Млечна промишленост". Холдингът обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, финансови и консултантски компании и пр. Участва още в редица проекти, сред които е и изграждането на модерно депо за отпадъци във Велико Търново. Христов притежаваше "Захарни заводи" в Горна Оряховица.
Носител е на две награди като финансов благодетел в района, Член е на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет. Дълго време Христов отделяше средства за лечението на Мануела Горсова, която пострада тежко при катастрофата, предизвикана от Максим Стависки през 2007 г.
Петър Христов е човекът, от когото тръгва делото "Наглите“ - той свързва служителите на МВР с представител на престъпния свят, готов за първи път да разкаже за групата за отвличания.
Името на Христов е свързано с делото срещу шефа на ТЗ БОП във Велико Търново Орлин Тодоров, по време на което става ясно, че от МВР към Петър Христов има теч на информация по текущи досъдебни производства. Тодоров е осъден условно за неправомерно изнасяне на информация от СРС - включително към Петър Христов, разследването срещу него се превърна в повод за повдигане на обвинения и срещу бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, по-известно като делото за трите „Не!!!“, по което Петър Христов е свидетел. По това дело Цветанов беше оправдан.

Агенция „Фокус“
Гл. комисар Христо Терзийски, ГД „Национална полиция“: Няма данни бизнесменът Петър Христов да е бил заплашван

Към настоящия момент нямаме данни, че спрямо него са отправяни заплахи. Това каза на брифинг гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“ във връзка с убийството на бизнесмена Петър Христов по-рано днес в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Петър Христов не е имал охрана, имал е фирмен автомобил със шофьор, който го е придружавал“, обясни той. В отговор на въпрос може ли да има връзка между стрелбата срещу бизнесмена Петър Христов и тази срещу данъчния служител в НАП на 18 декември гл. комисар Терзийски коментира: „Бизнес интересите на лицето, за което сме тук, не установяваме да е имал интереси в търговия със високо рискови акцизни стоки“. „Лицето е във ВМА и ще му бъде извършена аутопсия. Конкретните рани и причината за смъртта не можем да кажем“, посочи той. Директорът на СДВР Ивайло Иванов посочи, че на този етап не може да се каже с какво оръжие е стреляно по бизнесмена. В отговор на въпрос има ли очевидци на стрелбата Христо Терзийски коментира: „Това и да го знаем, няма да го кажем“.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Показни убийства в България през последните години (Справка на Агенция „Фокус“)

Агенция "Фокус" публикува справка с показните убийства, извършени в България през последните години.

На 18 декември 2017г. е направен опит за убийство на Иво Стаменов, началник на отдел "Фискален контрол" в НАП. Стрелбата по 43-годишния мъж, който е пътувал в своя автомобил, е открита на ул. „Дунав“ в София около 08.40 часа сутринта.

На 26 юли 2017 е убит 43-годишен бизнесмен в парк „Лаута“. Убитият е Данаил Божилов, родом от Дупница, който живее в района на парка в Пловдив и от 10 години има бизнес със соларни студия.

На 21 януари 2016 г. е направен опит за убийство на 51-годишния бизнесмен Красимир Николов. След инцидента е откаран в спешното отделение във Враца с няколко прострелни рани, а по-късно е транспортиран във ВМА.

На 21 декември 2015 г. е убит бизнесмена Кунчо Кунчев от село Добролево. Първоначалната версия е, че е с цел грабеж, тъй като пострадалия е разполагал с крупни парични суми. Патоанатомите откриват близо 30 прободни рани по тялото на жертвата.

На 14 януари 2015 г. е убит бизнесмен от Петрич край с. Кавракирово.

На 24 март 2014 г. е убит варненския бизнесмен Борислав Манджуков. За убийството е отговорна варненска престъпна група, с ръководител Радослав Калчев - Черния Роди.

На 24 февруари 2012г. е извършено показното убийство на 52-годишния бизнесмен Йордан Харасимов. Той е взривен в колата си в центъра на Варна.

На 9 май 2009 г. 16-годишният Емил Николов е убит на място в столичния квартал "Бояна". При инцидента е ранен и 29-годишния Александър Христов.

На 29. 11. 2008 г. Башким Маруджаку, вероятно косовар, е убит на столичния булевард "Рожен". Криминално проявеният чужденец е бил издирван за убийството на музикант, извършено във Варна през септември 2008 година.

На 09. 04. 2008 г. Криминално проявеният Светослав Стайков от София е убит в столицата. Най-вероятно Стайков е бил отвлечен от хора, които са от неговото обкръжение и са криминално проявени. След това е бил намушкан няколко пъти с нож и изхвърлен на улица "Крум Попов" в София.

На 7 април 2008 г. е застрелян Георги Стоев, автор на романи за българската мафия.

На 06 април 2008 г. изпълнителният директор на „Атоменергоремонт” АД Борислав Георгиев (41 г.) е застрелян пред дома си – бл. 102-Б на кв. „Люлин” 10. Убийците успяват да избягат. На около километър е намерена запалена кола.

На 21 февруари 2008 г. в Перник е убит Николай Христов-Хайо. Той е гръмнат на мястото, където преди три години е разстрелян подземният наркобос Райко Кръвта, сменил името си на Васил Арарски.

На 01 декември 2007 г. Мартин Иванов-Лудия е убит с 4 куршума.

На 23 ноември 2007 г. е убит Ивайло Иванов. МВР съобщава, че бил „известен в наркосредите”.

На 17 ноември 2007 г. бившият бодигард на Георги Илиев – Десимир Иванов, умира от куршум в гърба.

На 04 ноември 2007 г. велинградският бизнесмен Бончо Запрянов е разстрелян в квартал „Белите брези” в София.

На 12 септември 2007 г. 41-годишният иракчанин Али Мохамед Тахер е убит в магазина си, след като неизвестен нападател го е прострелял с арбалет. Линейка пристигнала на мястото на инцидента едва половин час след като Али Тахер бил прострелян. Иракчанинът починал в "Пирогов".

На 30 юли 2007 г. македонка и българин са намерени мъртви в квартирата си в столичния квартал “Редута”. Открити са телата на 30-годишния българин от Велико Търново Емил Кушлев и 24-годишната македонска гражданка Биляна Наумова.

На 11 юли 2007 г. сърбинът Йовица Лукич (30 г.) е прострелян в главата късно вечерта в кв. „Белите брези” и по-късно почива в болницата на МВР.

На 11 юли 2007 г. бизнесменът Манол Велев, съветник на президента Първанов, е прострелян в главата пред офиса си на ул. Мизия, 3 в София.

На 14 май 2007 г. в кв. „Бояна” с два куршума в главата е убит президентът на Локомотив (Пд) – Александър Тасев.

На 09 май 2007 г. председателят на общинския съвет в Несебър Димитър Янков е убит в автомобила си, докато се прибира вкъщи.

На 24 април 2007 г. в дома си в столичния квартал „Лозенец”, един ден преди делото, в което е ключов свидетел по делото срещу Евелин Банев-Брендо, е застреляна Йорданка Запрянова – майка на убития през 2005 г. баджанак на Брендо – Константин Дишлиев.

На 9 февруари 2007 г. таксиметров шофьор е убит в столицата. 51-годишният Емил Димитров Емилов от компания "ОК Супертранс" е бил наръган с нож в жк "Люлин" 5 около 3 ч. Шофьорът не е обран от убийците си.

На 02 февруари 2007 г. 28-годишният Стефан Кудев е застрелян с два куршума в главата. Трупът на мъжа е открит от полицаи в горящ „Форд Фиеста” в столичния кв. Люлин.

На 09 януари 2007 г. кметът на Елин Пелин - Янко Янков е застрелян в двора на къщата си в с. Мусачево.

На 08 декември 2006 г. Румен Пешев-Дъртия е прострелян в кв. „Изток” в столицата.

На 06 декември 2006 г. в София е прострелян Радослав Иванов-Темерута.

На 21 ноември 2006 г. Красимир Ангелов Димитров (42 г.), известен като Къро Дебелия, е застрелян на бул. „Цар Борис” III пред ресторант „Вини”. Той е бивш състезател в националния отбор по волейбол, бивш шеф на волейболния клуб „Славия”, бивш собственик на хотел „Славия” и настоящ търговец на цигари и хранителни стоки.

На 07 октомври 2006 г. Никола Иванов-Бобъра е убит в заведението „Амейзинг”, докато гледа мач заедно с двама приятели.

На 28 август 2006 г. Драгомир Илиев-Драшко (28 г.) е застрелян в кв. „Гоце Делчев”. Убитият, според МВР, е „с богато криминално досие, известен като автокрадец”.

На 17 август 2006 г. в Перник е разстрелян Александър Костадинов (32 г.).

На 05 август 2006 г. взрив убива бизнесмена Асен Николов (31 г.) във Варна.

На 11 май 2006 г. е убит Иво Георгиев Марков-Сиджима близо до Военна болница в София.

На 11 май 2006 г. турският бизнесмен Явус Капоноглу е убит в апартамент в почивна станция „Галатея” – Долна Баня.

На 22 февруари 2006 г. Иван Тодоров-Доктора е убит в колата си в кв. Лозенец.

На 03 ноември 2005 г. в столичния квартал „Стрелбище” е застрелян 33-годишният Володя Герговски.

На 26 октомври 2005 г. около 9:15 ч. на столичното кръстовище на булевардите „Димитър Несторов” и „България” е застрелян банкерът Емил Кюлев. Той умира на място в колата си „BMW X5″. За физически убиец на Емил Кюлев спецполицаи посочват Георги Петков-Дачи от групата на „Килърите“. Има информация, че сред поръчителите на убийството има и такива, които са поръчали и убийството на Георги Илиев. Най-вероятната причина за убийството на Кюлев е засегнати бизнес интереси в проекта „Супер Боровец”.

На 13 октомври 2005 г. Васил Арарски (35 г.) с прякора Райко Кръвта е застрелян пред хотел „Струма” в Перник. Истинското му име е Райко Василев. При инцидента е ранен полицай.

На 10 октомври 2005 г. е извършено двойно убийство в София. В джип „Тойота” е застреляна в главата Шинка Манова, директор на дирекция „Последващ контрол” в агенция „Митници” и шофьорът й Йордан Герговски.

На 01 октомври 2005 г. в кв. „Лагера” е застрелян в колата си Румен Рангелов Юруков (44 г.). До него се е возила 15-годишната му дъщеря.

На 20 септември 2005 г. варненският адвокат Митко Димитров, защитник на съдени за криминални прояви, е разстрелян пред дома си.

На 07 септември 2005 г. палестинецът Махмуд Хасан ал Еиде (39 г.) е прострелян в центъра на София. Срещу него има следствено дело, след което той сменя името си и става „българинът” Мартин Хасан Дойчев.

На 25 август 2005 г. президентът на ВАИ холдинг Георги Илиев е застрелян пред 30 свидетели в „Буда бар” на Слънчев бряг. За поръчители на убийството на Георги Илиев се спрягат кръг от няколко души, като за основен поръчител се счита сръбски гражданин, поръчител и на други убийства в България. Като причина за премахването на Георги Илиев запознати спрягат засегнати сериозни бизнес интереси в криминалния сектор. Един от малкото способни да извършат убийството на Илиев е Красимир Станчев-Легионера, който все още се издирва от полицията.

На 30 юли 2005 г. Антон Милтенов-Клюна, Иван Тодоров-Призрака, и Милен Върбанов-Цайко са разстреляни от упор в главите в сладоледена къща „Джимис” в 21.20 часа. За организатор на убийството се смята убития по-късно Васил Арарски – Райко Кръвта. Като причина за убийството се лансира преразпределение на пазара на наркотици в Софийска област.

На 13 юли 2005 г. съпругата и 2-годишната дъщеря на концесионера на плажа в Обзор Рали Пенков загиват при взрив на автомобила им.

На 12 юли 2005 г. бомба се взривява в „Ауди” и убива Димитър Вучев-Демби, набеден от МВР за наркобос.

На 5 април 2005 г. в Равда е застрелян основният свидетел по делото за убийството на Димитър Стаматов-Мастара – Мариян Георгиев-Марата. Според запознати той е предупреждаван многократно да не свидетелства по делото и са правени няколко опита за неговото убийство, до 5 април, когато стрелци с автомати „Калашников“ го правят на решето в офиса на фирмата му в Равда. За поръчител се смята известна бургаска фигура, избягала от България през 2002 г. и екстрадирана у нас заради друго убийство през януари 2012 г.

На 16 февруари 2005 г. в ресторант „Бъфало“ в жк. Люлин е застрелян Димитър Тодоров-Митко Бретона. Около 13:00 ч. в заведението влиза мъж с тъмно зелен балтон и шапка, който се приближава до масата на Бретона и натиснка два пъти спусъка на пистолета „Макаров“, скрит в джоба му. Един от куршумите попада в дясната буза на Митко Бретона, а друг–в гърдите му. Според информация от спецполицаи, след завърщането си в България Димитър Тодоров-Митко Бретона иска процент от печалбата на други фигури от престъпната им дейност, за чието създаване той е помогнал. Според спецполицаите поисканата сума е много висока и излиза много по-евтино да бъде нает професионален стрелец, който да премахне Митко Бретона.

На 24 октомври 2004 г. в София на излизане от заведението „UpStairs“ на бул. Витоша е застрелян Дмитрий Минев-Димата Руснака. Стрелбата е извършена от апартамент в отсрещната сграда, собственост на депутат от партия НДСВ. Димата Руснака е от кръга на групировката СИК и спецполицаи спрягат като поръчител на убийството друга фигура от СИК. Стрелбата по Димата Руснака е извършена професионално с един изстрел в сърцето и се предполага, че извършителят извършва и други убийства по сходен начин. Има оперативни данни, че това е Красимир Станчев-Легоионера, който е в неизвестност от 9 години.

На 31 август 2004 г. двама маскирани мъже влизат в кафене, използвано и като букмейкърски пункт в кв. "Княжево", и откриват огън по клиентите. Застреляни са на място Асен Петров-Шаки и полицаят Кирил Живков, който случайно влиза да пусне фиш. След минути в близкия квартал "Горна баня" избухва в пламъци аудито, с което килърите бягат от местопрестъплението. Вътре са намерени оръжията им – 2 пистолета "Хеклер и Кох" и един "Червена застава". За двойното убийство е обвинен хърватинът Иван Може и неизвестен досега съучастник, но съдът оправдава Може. След като излиза от ареста, чужденецът отива в заведение в Костинброд и се среща с Йоско Самоковеца. Качва се в джипа му с още двама местни младежи и изчезва завинаги.
Йоско и хората му, единият от които е задържаният при "Килърите 5" Марян Атанасов, са оправдани по обвинението за отвличането на Може. Така и не се разбира защо е била срещата им. Едната версия е, че хърватинът иска да увери Йоско, че не той убива Шаки. Но друга гласи, че Може отива да получи обещани кървави пари от Йоско, след което е екзекутиран и закопан някъде. И досега трупът на Може не е намерен.

На 30 юли 2004 г. е изпълнено едно от най-професионалните убийства в България. Около 15:00 ч. пред ресторант „Славия“ в София спират два автомобила с надписи „Полиция“ и мъже с полицейски униформи и автомати заповядват на един от основателите на СИК – Милчо Бонев-Бай Миле и охранителите му да легнат с лица към земята. След като всички стриктно изпълняват заповедта, са застреляни в главите и телата с автомати „Калашников“. За изпълнители на това професионално убийство спецполицаи посочват хърватска група, влязла в страната през 2003 г. Има оперативни данни, че групата от няколко хърватски граждани изпълнява заповеди на сръбски гражданин, заловен в България през 2002 г. и екстрадиран в Холандия. Обвинени за стрелбата обаче са други български граждани, които по-късно за оправдани.

На 19 януари 2004 г. е сложено началото на новата „показна“ година с мощен взрив, отнел живота на едно от лицата на СИК в сянка – Стоил Славов и тримата от охранители му. Бомбата избухва точно когато Славов и трима от охранители му се качват в асансьора на офиса на „Булинс“. Според криминалисти има данни и доказателства за организаторите на взрива и те са съдружници със Стоил Славов. Спецполицаи споделят, че взривното устройство може да бъде сглобено и поставено от много малко хора в страната, които обаче никога не биха могли да влязат в сградата без съдействието на вътрешни хора.

На 6 декември 2003 г. в Амстердам. е убит Константин Димитров-Косьо Самоковеца. Той е застрелян пред магазин за диаманти, докато пазарува подаръци за приятелката си – манекенката Цеци Красимирова. Физическият убиец се казва Едвин Векер и е от холандски произход. Въпреки, че е осъден на 15 години затвор за убийството, Едвин Векер и до днешна дата не признава кой му плаща, за да убие Константин Димитров.

На 29 ноември 2003 г. в кв. “Бояна” е намерен трупът на 24-годишният Борис Арсов, по прякор Борчо. Борис Арсов е убит ден по-рано. Той е криминално проявен. В полицията е регистриран многократно за кражби, през 1996 г. му е издадена и присъда. За Борис Арсов е известно, че е бил от обкръжението на Асен Петров, известен с прякора Шаки (убит на 31 август 2004 г.). Хората от кръга на Шаки са задържани и разследвани във връзка с убийството на Филип Наийденов-Фатик (19 август 2003 г.).

На 27 ноември 2003 г. пред блока, в който живее в столичния квартал „Хладилника“, е убит кумът на Георги Илиев – Румен Маринов-Нарциса. Той е причакан от двамата си убийци, който умишлено блокират асансьора и планират да го убият вътре. Маринов обаче усеща стрелците и побягва към съседен блок, където опитва да се скрие под джип „Тойота“. За убийството на Румен Маринов-Нарциса полицаите подозират намеса на други фигури от ВАИ Холдинг. Столични криминалисти намекват за запис на телефонен разговор между Георги Илиев и Румен Маринов, няколко минути преди той да издъхне. Има данни, че предполагаемите физическите убийци на Маринов, регистрирани за автокражби, са ликвидирани няколко месеца по-късно.

На 05 ноември 2003 г. Евгени Стефанов-Женята е убит от двама стрелци, които много професионално успяват да уцелят мишената си в главата и след това да се оттеглят. Минути след стрелбата е намерен автомобил „Ауди“ с включени чистачки и разбита ключалка, който е използван от стрелците за бягство. По оперативни данни поръчителят на убийството вече не е между живите. Той е един от застреляните в ресторант „Славия“ през 2004 година. Вероятните физически убийци са хърватски граждани и са заподозрени и в други убийства.

На 19 август 2003 г. автомобил „Mercedes“ S600 с рег. номер BB FN 888 спира на червен светофар на бул. „Гоце Делчев“. В следващия момент от друг автомобил излизат двама въоръжени мъже и с автомати „Калашников“ започват да стрелят по „Mercedes“-a. Пътуващият на пътническата седалка Филип Найденов-Фатик загива на място, а шофьорът му Румен Желязков-Жабока е намерен две години по-късно мъртъв в село Душинки. Румен Желязков е единственият, който вижда убийците на Фатик. Има оперативни данни, че това са Асен Петров-Шаки и още трима души, но срещу тях няма достатъчно доказателства. Асен Петров и обкръжението му гравитират около групировката СИК. За него и приятелите му има оперативни данни, че са извършители и на други убийства и отвличания, но не биват осъдени за тях.

На 7 март 2003 г. пред офиса на „Мултигруп“ е застрелян президентът й Илия Павлов. Той е смятан за един от най-богатите хора в държавата с капитали от около 1,3 млрд. лева. Като физически извършител е задържан Серафим Антонов-Фиката, който по-късно е окончателно оправдан. Според източници от полицията, в организацията на убийството е замесен бивш ресторантьор, известен с доброто си приятелство с министър-председателя на България в периода 1997–2001 г. – Иван Костов.

На 28 декември 2002 г. в София, пред дома му, с няколко куршума е убит прокурорът Николай Колев.

На 4 ноември 2002 г. е застрелян хасковският бизнесмен Валентин Подмолов-Подмола, който гравитира около кръга на ВИС-2. По оперативна информация, убийството на Подмолов е поръчано от фигура в тогавашната групировка СИК и е извършено от криминално проявени лица от Димитровград.

На 9 март 2001 г., в хотел „Сонеста“ на остров „Аруба“, е застрелян Пантю Колев Пантев, по-известен като Поли Пантев. Според източници от МВР, в българското разузнаване по-късно са получени данни от партньорска разузнавателна централа, че убийството е поръчано от сръбски гражданин, смятан за поръчител и на убийството на Васил Илиев през 1995 година.

На 16 ноември 2000 г. Момчил Бенев е взривен в столичния кв. "Бояна" на ул. “Беловодски път”. Бенев е сравнително високо в йерархията на СИК. Той е собственик на верига зали за хазартни игри заедно с един от столичните лидери на групировката - Любен Боянов Пехливанов.

На 7 юли 1995 г. доцент Ламбо Кючуков, преподавател във Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш зам.-министър на образованието при три правителства, е застрелян на Витоша. Трупът му е открит на сметище в местността Бялата вода от случаен минувач. Прострелян е с четири куршума в главата, произведени от пистолет “Збройовка”, модел 1950 г. За убийството му биват обвинени собствениците на застрахователната компания „БГ план“ – Пламен Миронов и Константин Георгиев, но няма доказателства за вината им и са оправдани.

Агенция „Фокус“
Гл. комисар Христо Терзийски, ГД „Национална полиция“: Основните версии за убийството на Петър Христов са свързани с бизнеса му

Основните ни версии до този момент са свързани с неговия бизнес, тъй като лицето има доста разностранни интереси. Това каза на брифинг гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“ във връзка с убийството на бизнесмена Петър Христов по-рано днес в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не изключваме и версии, свързани с личния му живот. Издигаме всички хипотези“, заяви той. „Не можем да сме конкретни, но има интереси в строителството и в хранително-вкусовата промишленост. С добра репутация е сред обществеността“, обясни гл. комисар Терзийски. „Не сме приключили с действията по разследването на терена“, каза още той.
В отговор на въпрос проверява ли се версия, че Петър Христов е съдействал на МВР и Прокуратурата за разкриване на криминално престъпление директорът на СДВР Ивайло Иванов посочи: „Ако получим такива данни, ще проверим и тази версия“.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Ст. комисар Ивайло Иванов, СДВР: Проверяваме много версии и всички възможни места, където може да се е случила стрелбата срещу Петър Христов

Проверяваме много версии и всички възможни места, където може да се е случила стрелбата. Това каза на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов във връзка с убийството на бизнесмена Петър Христов по-рано днес в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След получаването на сигнала за простреляното лице на ул. „Ралевица“ 98 веднага са насочени полицейски патрули на място. Пристигайки, те установяват, че адресът не е 98, а 86 - 88“, посочи той. „Лицето не е било на място. Транспортирано е от негови близки във ВМА, свързали са се с дежурния ни там“, обясни Ивайло Иванов. „Започнали са действия по спасяването и реанимирането му, в 10.49 часа лицето е починало“, допълни той. „Лицето е 49-годишен български гражданин, бизнесмен, това мога да кажа към момента“, уточни директорът на СДВР. „След като са пристигнали на място полицейските сили, местопроизшествието е запазено. Започнали са процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Директорът на СДВР Ивайло Иванов ще съобщи данни по случая с простреляния в района на кв. „Манастирски ливади“

Около 13.15 часа директорът на СДВР Ивайло Иванов ще съобщи данни около инцидента в района на кв. „Манастирски ливади“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Ст. комисар Иванов ще коментира случая от мястото на престъплението, където в момента продължава огледът.

Агенция „Фокус“
Убитият в София мъж е Петър Христов - собственик на фирма за млечни продукти

Убитият в София мъж е Петър Христов - собственик на фирма за млечни продукти, съобщава NOVA. 49-годишният мъж беше прострелян тази сутрин в кв. „Манастирски ливади“. Той бе откаран в тежко състояние във Военномедицинска академия и въпреки оказаната лекарска помощ, е починал 30 минути по-късно.

Агенция „Фокус“
Простреляният в София 49-годишен мъж е починал

Починал е простреляният в София мъж. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ВМА. 49-годишният мъж е докаран в тежко състояние във Военномедицинската академия и въпреки оказаната лекарска помощ, е починал 30 минути по-късно.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
София: Тежко ранен е простреляният в района на кв. „Манастирски ливади“

Тежко ранен е простреляният в района на кв. „Манастирски ливади“. Около 10.05 часа е подаден сигнал за прострелян мъж в района на кв. „Манастирски ливади“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На място веднага е пристигнал полицейски екип. Установена е самоличността на тежко ранения – 49-годишен столичанин. Той е откаран в болница. Районът е отцепен, предприет е първоначален оглед.

Агенция „Фокус“
Мъж е бил прострелян в района столичния квартал „Манастирски ливади“

Мъж е бил прострелян в района на кв. „Манастирски ливади“ в София. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Постраданият е откаран в лечебно заведение. Към момента няма официално потвърдена информация за неговото състояние, както и за причините, довели до инцидента.
Цветилена СИМЕОНОВА