Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

170 години от рождението на Христо Ботев

06 януари 2018 | 10:07

Днес отбелязваме 170 години от рождението на българския революционер и поет Христо Ботев - национален герой, революционен демократ, поет, журналист. Роден е в Калофер на 6 януари (по нов стил), 25 декември (по стар стил), през 1848 г. През 1863 г. с помощта на Н. Геров заминава за Русия, където постъпва като частен ученик във Втора Одеска гимназия. През 1865 г. Ботев напуска гимназията и се свързва с руските революционни среди. Заради произнесената от него реч на 11 май в чест на славянските просветители братята Кирил и Методий е принуден да напусне Калофер и заминава отново за Русия с намерението да продължи образованието си в Одеса. След това се прехвърля в Румъния, като отначало се установява в Букурещ, а после в Браила и работи като словослагател в печатницата на Д. Паничков. Попада в средата на българската революционна емиграция и се сближава с Хаджи Димитър и Стефан Караджа. През лятото на 1868 г. Христо Ботев се приготвя да мине в България с четата на дядо Жельо войвода (Ж. Чернев), на която е определен за секретар. Тогава написва стихотворението си "На прощаване". След като по различни причини преминаването на четата в България се осуетява, Ботев заминава за Букурещ, където се записва да следва в Медицинското училище. Поради липса на средства е принуден скоро да прекъсне образованието си.
В края на април 1871 г. Ботев е задържан в продължение на два месеца във Фокшанския затвор (във връзка с разкриване дейността на Н. Ф. Меледин) и след излизането му на свобода се установява отново в Букурещ. Започва работа в печатницата на Л. Каравелов и става негов съратник в редактирането на в. "Свобода", след неговото спиране през 1873 г. - и на в. "Независимост". През 1873 г. Ботев започва издаването и на своя втори самостоятелен в. "Будилник". На 8 декември 1874 г. той започва да издава като орган на комитета в. "Знаме". По такъв начин след удара, нанесен на Вътрешната революционна организация след обесването на В. Левски и колебанията на Л. Каравелов, той застава начело на БРЦК . След избухването на въстанието в Босна и Херцеговина през 1875 г. БРЦК под ръководството на Христо Ботев започва подготовката на въстание в България. Преждевременното избухване на въстанието и неговият неуспех (Старозагорско въстание 1875 г.) довеждат до сериозни разногласия в БРЦК. След избухването на Априлското въстание през 1876 г. Ботев застава начело на чета и с нея преминава в България, за да окаже помощ на въстаналия народ. След неколкодневни тежки боеве той е убит в подножието на връх Камарата във Врачанския балкан.


Агенция „Фокус“
Калоян Паргов, БСП - София: Ботев ни завеща идеалите си, но ние достойни ли сме днес за тях

Ботев ни завеща идеалите си, въпросът е дали ние днес, като общество, сме достойни за тях. Опитваме ли се да ги постигнем или ги забравихме в последните 28 години? Тези въпроси постави лидерът на БСП - София Калоян Паргов, който участва в тържественото честване на 170-ата годишнина от рождението на великия български поет, публицист и революционер Христо Ботев, съобщиха от пресцентъра на ГС на БСП - София. На събитието пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина присъстваха заместник-председателите на Градския съвет на БСП - София проф. Ваня Добрева и Христо Проданов и народни представители от „БСП за България“.
"Миналото лято отбелязахме 180 години от рождението на Васил Левски, бяхме пред паметниците, изнасяхме речи, но можем ли да кажем, че направихме и крачка напред, за да постигнем мечтата му за чиста и свята република? На този и на още много въпроси трябва да си отговорим в дни като днешния, коментира Калоян Паргов. - Трябва да знаем какво правим, накъде вървим и къде ще бъдем след 5, 10, 15 години. За нас, като политици, е много важно да отговорим на тези въпроси, защото го дължим на гражданите на България. Ако родината ни тогава също е на дъното на европейските класации за качество в различните сфери, ако и тогава младите масово напускат страната, значи не сме достойни за заветите на Ботев и Левски. И трябва да се срамуваме".
Лидерът на столичните социалисти припомни, че през 2018 година предстои да отбележим много кръгли годишнини. "Най-важната от тях е 140 години от Освобождението на България. В такъв момент сме длъжни да направим равносметка, каза Калоян Паргов. - И тя не е в наша полза. Днес, когато обществото ни е толкова силно разделено, когато нямаме ориентири, когато младите не намират причина да останат в родината си, имаме нужда точно от непримиримия дух на Ботев. На поета-бунтар, на човека, който не допуска компромиси с идеите и идеалите си и не се примирява с овчедушието на българина. На героя, който не търпи предателството и го счита за най-голям грях. На революционера, който е твърдо убеден, че хората трябва да са свободни и да живеят като братя".
Калоян Паргов коментира също, защо е толкова важно изучаването на Ботев в училищата. Според него е нужно да се обърнем към публицистиката, към гениалната му поезия и да потърсим опора и вдъхновение заради бъдещето ни.
„Днес особено актуално звучи творчеството на Ботев, свързано не само с националната свобода, но и със социалната свобода. Българинът в 21-и век е все по-силно икономически зависим. За съжаление, все по-трудно става човек да разреши социалните си проблеми. Не можем да кажем, че живеем в демокрацията, за която толкова бленувахме, след като не разполагаме със социална свобода, категоричен е Паргов. - Тази социална свобода събира в себе си възможността да работиш, възможността да създадеш и да живееш достойно със семейството си, да си щастлив. Затова е толкова важно честно да си дадем сметка къде сме и какво правим. И да започнем да градим мостове, вместо постоянно да разделяме обществото“.

Агенция „Фокус“
Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Няма как да наречем себе си родолюбци и българи, ако в нашите сърца не са стиховете на Христо Ботев

По повод 170 години от рождението на Христо Ботев в неговия роден град Калофер се състоя тържествен митинг-поклонение, съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. „Няма как да наричаме себе си родолюбци и българи, ако в нашите сърца не са стиховете на Ботев. Ако поколения след Освобождението не са търсили оня вълшебен, чист като калоферския, балкански въздух стих и ефирен като него: „Настане вечер, месец изгрее, звезди обсипят свода небесен, гора зашуми, вятър повее, Балкана пее хайдушка песен“, каза кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов пред мемориален комплекс „Христо Ботев“ в центъра на Калофер. В речта си той подчерта, колко значима личност, не само за България, но и за световното наследство е гениалният поет, след като на колоните на Сорбоната, на сградата на Обединените нации в Ню Йорк са изписани неговите забележителни стихове. „Най-важното нещо е Ботев, неговото дело и неговите пламенни стихове да са в нашите сърца. Това е истински важното и то ще бъде такова, докато нашите очи гледат и виждат величествения калоферски Балкан и красотите на майка България. Поклон пред живота и делото на великия Ботев. Памет вечна на духовното наследство, което той ни завеща“, каза още кметът и предостави думата за тържествено слово на председателя на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание генерал Константин Попов.
„Ботев е велик поет, но не само, той е поет от човещина, но не само, той е революционер от човещина. Защото той иска, той воюва, той не е само лек, той не е само скалпел, той е меч, който сочи напред, сочи ни бъдещето, иска и води, защото има идеал. Свободата е целта, която трябва да преследваме. Затова Ботев вдъхновява всички, затова той води, затова той е знаме“, каза генерал Константин Попов в тържественото си слово.
Днес стотици граждани и гости на Калофер се преклониха пред гениалния поет и революционер. Тържеството започна от двора на НМ „Христо Ботев“, с военен ритуал и духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Венци и цветя на признателност поднесоха официални лица, държавни институции, Кмета на Калофер, кметове на общини, политически партии и организации, културни и просветни институции, признателни граждани.
По повод 170 години от рождението на Христо Ботев, 2018 година ще бъде година на Ботев, това обяви на 5 януари в Калофер председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя бе официален гост на тържественото събрание-концерт в НЧ „Христо Ботев – 1869“.

Агенция „Фокус“
Кметът на София Йорданка Фандъкова поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина

Личността на Христо Ботев е така благородна и величествена, дейността му - така чиста и силна, влиянието му - тъй огромно, че колкото повече се вглеждаме в чертите му, толкова по-силно се изпълваме с безусловно уважение и любов към него. Всичко, в което човекът може да бъде прекрасен и велик се съединява в него: гениален ум, най-благороден характер, твърдост на волята, пламенност и нежност на душата, сърце, открито за съчувствие, силни, но чисти страсти, живот, изпълнен с борба и дейност. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод на 170 година от рождението на Христо Ботев, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
С тържествена церемония пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина бе отбелязана 170-ата годишнина от рождението на българския поет, революционер и идеолог на българското Освобождение Христо Ботев.
Слово за делото на Христо Ботев произнесе зам.-кметът д-р Тодор Чобанов. Организатори на тържествената церемония са Столичната община, Министерството на отбраната на Република България и Общонародна фондация „Христо Ботев“. Христо Ботев е бил роден да стои по-горе от общото равнище. Преди 170 години в семейството на даскал Ботьо и жена му Иванка, в сградата на тогавашното калоферско училище се роди едно дете. Дете, призвано да бъде български учител, публицист, поет и революционер. Призвано да се превърне във въплъщение на българската съвест и вместилище на непокоримия дух на българския народ.

Агенция „Фокус“
Благоевград: Жители и гости на града почетоха 170 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев

Жители и гости на Благоевград почетоха 170 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев, съобщиха от пресцентъра на Общината. Пред бюст-паметника на героя на площад „Народни будители“ венец в знак на признателност към живота и делото на героя положи кметът д-р Атанас Камбитов. Почит отдадоха още заместник областният управител на Благоевград Иван Стоянов, заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова, директор Дирекция „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки” Антоия Методиева, Военно формирование 26 400, представители на политически партии, културни институции, граждани.
Ученици от 11 ОУ „Христо Ботев” припомниха заветни думи и биографията на един от най-ярките образи в българската история. Прозвучаха „Към брата си”, „Хаджи Димитър” и заветните думи от стихотворението „Борба” - „Хляб или свинец”!
Христо Ботев е роден в Калофер, в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Май 1876 г. - вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки” и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.
На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.
Сред най-известните произведения на Христо Ботев са „Майце си”, „Към брата си”, „Елегия”, „Делба”, „На прощаване”, „Хайдути (Баща и син)”, „До моето първо либе”, „Моята молитва”, „Обесването на Васил Левски” и много други.

Агенция „Фокус“
ГЕРБ-Пазарджик се поклони пред паметника на Христо Ботев

ГЕРБ-Пазарджик се поклони пред паметника на Христо Ботев по повод 170 години от рождението на поета, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в Пазарджик. Общинският ръководител на ГЕРБ - Пазарджик Гинче Караминова и членове на структурите на Жени и Младежки ГЕРБ поднесоха цветя и сведоха глави пред великия български поет, революционер и борец за национално освобождение. „Всички имаме нужда да се обръщаме към националните си герои, за да черпим сила и вдъхновение от техния подвиг в името на България, сподели Гинче Караминова.

Агенция „Фокус“
Проф. Пламен Павлов, историк: Приносът на Христо Ботев е принос за всички поробени, изстрадали и свободолюбиви хора в световен мащаб

Приносът на Христо Ботев е принос за всички поробени, изстрадали и свободолюбиви хора в световен мащаб. Това каза историкът проф. Пламен Павлов по време на тържественото честване на 170-годишнината от рождението на българския революционер и поет Христо Ботев, което се проведе пред бюст-паметника му в Борисовата градина в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Трудно е да кажа какво означава Ботев за нас, съвременните българи, защото е парадоксално, че колкото повече се отдалечаваме от епохата, в която е роден гениалният български революционер, толкова по-близо някак си идва той до нас. И ние откриваме, че всъщност не знаем онова, което бихме искали да научим за него“, каза още той и уточни, че парадоксален е и фактът, че непрекъснато излизат нови факти и всяко едно българско поколение си има своя Ботев.
„И това е така, тъй като той несъмнено остава в нашето създание и пронизва българската душа със своята огнена поезия. Макар и малко като количество – само 19 стихотворения, неговото творчество е гигантско, то променя най-вече българското мислене. И с това той застава редом до Апостола на свободата – Васил Левски. В нашето съзнание са безсмъртните страници на Захари Стоянов от неговия опит за биография на Ботев и затова трябва да отдадем значимото и на него, който направи Ботев жив и до днес. Ботев е едно от олицетворенията на България за нашите българи в чужбина и не е случайно, че най-много български дружества в чужбина носят името му. Христо Ботев е знак за българщината навсякъде по света. И затова през годините различни политици, идеолози и течения се опитаха да обсебят Ботев, да го превърнат в едно или друго. Но неговото универсално звучене за нас, българите, си остава по-силно от всякога. Чух сутринта, че Калофер е блокиран от хора и това означава, че хора от всички възрасти и днес го виждат като част от нашето бъдеще и бъдещето на човечеството. Защото приносът на Ботев е принос за всички поробени, за всички изстрадали и за всички свободолюбиви хора в световен мащаб. Той не умира!“, каза проф. Павлов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Зам.-кметът Тодор Чобанов: Христо Ботев е бил роден да стои по-горе от общото равнище, в него е кипяла душа не като на останалите

Христо Ботев е бил роден да стои по-горе от общото равнище, в него е кипяла душа не като на останалите. Това каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов по време на тържественото честване на 170-годишнината от рождението на българския революционер и поет Христо Ботев, което се проведе пред бюст-паметника му в Борисовата градина в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преди 170 години в семейството на даскал Ботю и жена му Иванка проплака едно дете – дете, призвано да бъде български учител, поет, публицист и революционер, призвано да се превърне във въплъщение на българската съвест, учител по свобода и вместилище на непоколебимия български дух. Но кой всъщност бе Христо Ботев? Познаваме ли го наистина? Познаваме ли Ботев – поетът, на чийто талант се възхищаваха Славейков и Вазов? И това не е случайно, защото под гениалното му перо излязоха някои от най-величавите стихове, писани някога. И понеже съдбата му беше отредила да се роди във време мрачно, във време под иго, стиховете му бяха героични и мрачни. Но зад Ботевата поезия кипеше душа не като на останалите. Ботев е роден, за да стои по-горе от общото равнище. И така всъщност Ботев – учителят, Ботев – поетът, и Ботев – издателят, бавно и полека породиха Ботев – революционера. Той е учителят по свобода, появил се на белия свят, защото българският народ имаше отчаяна нужда от своите водачи и мъченици на свободата. И сякаш самото Предопределение посочи със своя пръст онази студена свещена мелница през зимата, където двамата с Левски се събраха и кроиха планове за свободата на България. Стана така сякаш българското небе и българската земя се събраха, защото името на бог за българите беше „свобода“, а Ботев и Левски бяха призвани да разпалят свободата в душата на народа. И за да докаже вярата си в свободата, Ботев прекоси Дунава и пое по Балкана по пътя към своето безсмъртие. И тогава, и сега е трудно да бъде разбран Христо Ботев, да бъде опреден и анализиран, защото е невъзможно да усетиш Ботевия дух, без да носиш Ботев в сърцето. И днес се намериха хора, които искат да повалят Ботев от небесата, да разпънат неговата дарба и да го повалят на земята, подобно на лилипутите – Гъливер, за да могат да се съизмерят с поваления великан. Ботев няма гроб. Ботев е безсмъртен. Ботев е в сърцата“, каза още Чобанов.
На тържеството присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, народни представители, общински съветници, войници, офицери и десетки софиянци, туристи и гости на столицата. Венци пред паметника на Христо Ботев бяха изпратени от президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиера Валери Симеонов, министъра на отбраната Красимир Каракачанов и др.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Пловдив: Стотици българи се събраха на площада в Калофер, за да присъстват на митинг-поклонението по повод 170 години от рождението на Христо Ботев

Стотици българи се събраха на площада в Калофер, за да присъстват на митинг-поклонението по повод 170 години от рождението на Христо Ботев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Час преди това много от хората се изкачиха до Мемориалния комплекс на Ботев, за да отдадат почит на националния ни герой. На този ден бе поднесен и „Гирлянд на славата“ пред паметника на Ботев на едноименния мемориал. Слово произнесе кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който припомни накратко за живота на Христо Ботев и отбеляза, че най-важното днес е Ботев и неговото дело да останат в сърцата ни, паметта за него да е вечна, както и духовното наследство, което ни е завещал.
Думата бе дадена на Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание. „Днес ние сме тук, в Калофер, където майка България е родила един велик българин, поет, революционер, който пише стихове с плам, с жар, с любов и с омраза към потисниците, но пише и нежно, с любов към майка си, към любимата, към родината. И тези думи, Ботевите думи, на всички, които са ги чели, преминават през съзнанието, достигат всяка наша клетка и озаряват душата ни“, каза Константин Попов. По думите му Ботев е поет от човещина, той е революционер от човещина, защото иска и воюва. Той е меч, който сочи напред, сочи ни бъдещето, иска и води, защото има идеал – човека. „Свободните хора и свободата е мярата, която ни разделя, но и е целта, която трябва да преследваме,“, каза още Константин Попов. По думите му точно затова Ботев вдъхновява всички и ни води и сега. „Той е знаме, затова 100 години и след това ние сме тук, за да се обърнем и за да се докоснем за малко до Ботев“, каза Попов. „Днес сме тук с тази искрица, дадена ни от Ботев, където той ни е призовал отново с неговата сила и мощ. И дай Боже да съхраним тази частица, за да имаме и утре празник, за да имаме и утре вяра и за да се множат добрите ни дела“, каза още Константин Попов.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Добрич: 170 години от рождението на Христо Ботев бяха отбелязани в Каварна

В Каварна бяха отбелязани 170 години от рождението на Христо Ботев, съобщиха от пресцентъра на Общината. На паметника на големия български поет и революционер, в сърцето на градския парк, бяха поднесени венци и цветя по повод годишнината от рождението му. На церемонията присъстваха представители на Община Каварна, Исторически музей - Каварна, държавни и общински институции и организации, родолюбиви българи.
Паметникът на великия български поет и революционер Христо Ботев бе изграден по инициатива на кмета на Каварна Нина Ставрева и бе открит на 2 юни 2016 година.

Агенция „Фокус“
Пазарджик: Стотици жители и гости на града се поклониха пред паметника на Христо Ботев

Стотици жители и гости на града се събраха пред паметника на Христо Ботев на площад „Съединение“ в Пазарджик, за да отбележат 170 години от рождението на видния български поет и революционер, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пазарджик. На площада прозвучаха песни по стихове на Ботев. Поднесени бяха цветя и венци. Пред паметника се поклониха областният управител Стефан Мирев, председателят на общинската организация на ГЕРБ в Пазарджик Гинче Караминова, представители на областна и общинска администрации, на партии, неправителствени и културни организации.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Добрич: С ритуал по полагане на венци и цветя в Каварна ще бъдат отбелязани 170 години от рождението на Христо Ботев

Днес отбелязваме 170 години от рождението на Христо Ботев. По този повод в 10.00 часа пред паметника на поета революционер в Градската градина ще бъдат положени венци и цветя. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна.
Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година в будното балканско градче Калофер, в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Знаменитият български поет и публицист, революционер и пламенен патриот, загинал за родината си, се превърна в символ на свободата за своето и поколенията след него. Ботев е една от безспорните фигури в българската история, гордост за всеки българин.
Бюст-паметникът на Христо Ботев се намира в сърцето на градския парк на Каварна, непосредствено до костницата на руските войни и паметникът на Васил Левски. Паметникът на великия български поет и революционер Христо Ботев бе изграден по инициатива на кмета на Каварна – г-жа Нина Ставрева и бе открит на 2 юни 2016 година.

Агенция "Фокус"
Пловдив: Жителите на Асеновград ще отбележат 170 години от рождението на Христо Ботев с поклонение пред паметника на героя и рецитал по негови стихове

Жителите на Асеновград ще отбележат 170 години от рождението на Христо Ботев. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Пловдив от пресцентъра на Общината. От 11.00 часа пред паметника на бореца за свобода ще се състои тържествено поклонение по повод годишнината, организирано от Община Асеновград и НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски”. Програмата включва рецитал по Ботеви стихове в изпълнение на самобитната актриса Виктория Стефанова и поетесата Елена Славкова. Водещ ще бъде председателят на литературен клуб „Орфей” Йордан Кожухаров. Раждането на една от най-великите личности в историята на България Христо Ботев ще бъде отбелязано и с поднасяне на венци и цветя в знак на почит и признателност към делото му.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
София: 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде отбелязана в града

170-та годишнина от рождението на великия български революционер, поет и публицист Христо Ботев ще бъде отбелязана в града, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Тържественото честване ще се проведе от 13.00 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина. В програмата ще участват актьорите Силвия Лулчева и Пламен Манасиев, мъжки вокален ансамбъл „България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър.
Слово ще произнесе и заместник-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов. Организатори на празничното събитие са Столична община, Министерство на отбраната на Република България и Общонародна фондация „Христо Ботйов”.

Агенция "Фокус"
Отбелязваме 170 години от рождението на българския революционер и поет Христо Ботев

Днес отбелязваме 170 години от рождението на българския революционер и поет Христо Ботев - национален герой, революционен демократ, поет, журналист. Роден е в Калофер на 6 януари (по нов стил), 25 декември (по стар стил), през 1848 г. През 1863 г. с помощта на Н. Геров заминава за Русия, където постъпва като частен ученик във Втора Одеска гимназия. През 1865 г. Ботев напуска гимназията и се свързва с руските революционни среди. Заради произнесената от него реч на 11 май в чест на славянските просветители братята Кирил и Методий е принуден да напусне Калофер и заминава отново за Русия с намерението да продължи образованието си в Одеса. След това се прехвърля в Румъния, като отначало се установява в Букурещ, а после в Браила и работи като словослагател в печатницата на Д. Паничков. Попада в средата на българската революционна емиграция и се сближава с Хаджи Димитър и Стефан Караджа. През лятото на 1868 г. Христо Ботев се приготвя да мине в България с четата на дядо Жельо войвода (Ж. Чернев), на която е определен за секретар. Тогава написва стихотворението си "На прощаване". След като по различни причини преминаването на четата в България се осуетява, Ботев заминава за Букурещ, където се записва да следва в Медицинското училище. Поради липса на средства е принуден скоро да прекъсне образованието си.
В края на април 1871 г. Ботев е задържан в продължение на два месеца във Фокшанския затвор (във връзка с разкриване дейността на Н. Ф. Меледин) и след излизането му на свобода се установява отново в Букурещ. Започва работа в печатницата на Л. Каравелов и става негов съратник в редактирането на в. "Свобода", след неговото спиране през 1873 г. - и на в. "Независимост". През 1873 г. Ботев започва издаването и на своя втори самостоятелен в. "Будилник". На 8 декември 1874 г. той започва да издава като орган на комитета в. "Знаме". По такъв начин след удара, нанесен на Вътрешната революционна организация след обесването на В. Левски и колебанията на Л. Каравелов, той застава начело на БРЦК . След избухването на въстанието в Босна и Херцеговина през 1875 г. БРЦК под ръководството на Христо Ботев започва подготовката на въстание в България. Преждевременното избухване на въстанието и неговият неуспех (Старозагорско въстание 1875 г.) довеждат до сериозни разногласия в БРЦК. След избухването на Априлското въстание през 1876 г. Ботев застава начело на чета и с нея преминава в България, за да окаже помощ на въстаналия народ. След неколкодневни тежки боеве той е убит в подножието на връх Камарата във Врачанския балкан.
Творчеството на Христо Ботев оставя белег в сърцата на всички родолюбци и патриоти. Сред най-известните му произведения са “Майце си”, “Към брата си”, “На прощаване”, “Елегия”, “Делба”, “До моето първо либе”, “Хайдути”, “Пристанала”, “Борба”, “Странник”, “Гергьовден”, “Патриот”, “Хаджи Димитър”, “В механата”, “Моята молитва”, “Зададе се облак темен”, “Ней”, “Обесването на Васил Левски”, “Защо не съм…?”, “Послание” и др.

Агенция "Фокус"
Председателят на НС Цвета Караянчева: Ботев съумя от своята поетическа лира да направи бойна тръба, а перото замени със сабята на бунтовника

Ботев съумя от своята поетическа лира да направи бойна тръба, а перото замени със сабята на бунтовника. Това каза в словото си Цвета Караянчева, председател на Народното събрание по време на тържественото събрание по повод 170 години от рождението на Христо Ботев, което се проведе в Калофер, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. "170 години след рождението на безсмъртния поет и революционер песните му, превърнали се в символ на стремежа на народа ни за свобода и независимост, продължават да се носят от Тунджа до Охрид, от Дунав до Бяло море и да предизвикват най-съкровени трепети във всяко българско сърце", каза Караянчева. Тя посочи, че може би затова в тефтерчето на Левски, наред с комитските сметки и задачи стои преписът на стихотворението на Ботев „На прощаване“. "Ботев носеше душата на велик поет, на когото бе съдено да изживее бурните пориви на метежната си епоха. И той съумя от своята поетическа лира да направи бойна тръба, а перото замени със сабята на бунтовника", каза още в словото си председателят на НС Цветан Караянчева. "За своите 28 години Ботев ни остави броени поетически творения, може би само една хилядна от това, което при други условия биха му позволили да напише. Но той ни завеща делото и стремежите си, които превърнаха краткия му жизнен път в най-хубавата му песен", добави Караянчева. По думите ѝ има нещо символично в това, че едва затворили годината на Левски отваряме годината на Ботев. "Защото ако се взврем в Ботевия Калофер, неминуемо ще видим Карлово на Левски и ако продължим, ще стигнем до Сопот на патриарха Вазов. Вдигнем ли поглед нагоре ще зърнем Бузлуджа на Хаджи Димитър и страховитата Шипка, на която се изкова свободата ни преди 140 години и единството – национално, просветно и политическо" добави Цвета Караянчева.
Тя обяви пред калоферци, че тази година ще бъде Година на Ботев, а на 18 януари в НС ще бъде учреден Национален инициативен комитет за честванията през годината. По думите ѝ през цялата 2018 година и в цялата страна ще се говори за Ботев и неговото дело.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Национален инициативен комитет за честванията на годината на Христо Ботев ще бъде учреден в Народното събрание на 18 януари

На 18 януари в Народното събрание ще бъде учреден Национален инициативен комитет за честванията на годината на Христо Ботев по повод 170 години от рождението на българския революционер, поет и публицист. Това каза пред журналисти в Калофер председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която ще ръководи този комитет, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив. „Тогава ще се каже много, защото Ботев е България и ако имаме Ботев и помним, ще имаме България в сърцето”, посочи Караянчева.
Днес в Калофер започнаха тържествата по повод 170 години от рождението на българския революционер, които минават под почетния патронаж на Цвета Караянчева. Тя пристигна в града на Ботев, където бе посрещната с военни почести и прие почетния строй. След това тя поднесе цветя пред паметника на Христо Ботева и пред паметника на неговата майка Иванска Ботева.
Караянчева разглежда музея на Ботев, където й бе връчен почетен плакет, а тя написа в книгата за посетители следното: „Преклонението пред подвига и делото на Ботев е преклонение пред майка България, защото без Ботев днес нямаше да има Отечество. Ще го знаем и ще го помним, докато има българи”.
Всеки момент ще започне тържественото събрание, на което Караянчева ще произнесе слово. На събранието ще присъстват още народният представител от ГЕРБ ген. Константин Попов, кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, кметът на Калофер Румен Стоянов, началникът на гарнизона бригаден генерал Пламен Йорданов и други официални гости.
Цветана ТОНЧЕВА