Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Първа среща на високо равнище между Еманюел Макрон и Реджеп Тайип Ердоган

05 януари 2018 | 19:19

Френският президент Еманюел Макрон и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган проведоха първа среща помежду в петък, пети януари. Двамата обсъдиха икономическите връзки между двете страни и някои международни въпроси като конфликта в Сирия. По време на разговорите е засегнат и процесът по присъединяването на Турция към ЕС, като Макрон отбеляза, че "преговорите за членство към момента са замразени". От своя страна Ердоган посочи, че Турция се "изтощава" от чакането, тъй като вече "54 години се намира в антрето на Съюза".

Еманюел Макрон: ЕС трябва да спре да „лицемерничи“, че ще приеме Турция като пълноправен член
Перспективата за приемане на Турция като пълноправен член на Европейския съюз е „лицемерие“, според думите на президента на Франция Еманюел Макрон, който добави, че това не е възможно заради нарушенията на човешките права от страна на Анкара.
Коментарите на Макрон бяха направени по време на напрегната съвместна пресконференция с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Френският лидер предупреди колегата си да не пренебрегва върховенството на закона и свободата на изразяване, докато Ердоган обвини някои писатели и журналисти, че действат като „градинари“ на тероризма.

Anadolu Agency: Според Реджеп Таийп Ердоган, Турция „е уморена“ от преговорите за влизане в ЕС
Турция е „уморена“ от преговорите за влизане в Европейския съюз и няма да чака завинаги да бъде приета , заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган, по време на съвместна пресконференция с френския си колега Еманюел Макрон в Париж, където е на посещение.
Ердоган заяви, че Турция „не може постоянно да се моли на ЕС, ‚моля ви вземете и нас‘“.
Анкара поиска членство в Европейската икономическа общност, предшественика на ЕС, през 1987 година. Нейното приемане стана възможно през 1997 година, а преговорите за присъединяване започнаха през 2005 година.
Турският президент подчерта, че въпреки факта, че приемният процес за Турция е започнал преди десетилетия, страната все още не е станала член на ЕС.
„Когато попитаме за причините, ЕС не ни отговарят. Отначало, те ни блокираха по 15 глави, по-късно броят на главите по отношение на нас стигна до 35“, продължи Ердоган.

Hurriyet: Турция и Франция си обещаха по-добри отношения
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна в петък с френския държавен глава Еманюел Макрон, по време на европейска визита на Ердоган, която има за цел подобряване на отношенията между Анкара и ЕС, пише турският всекидневник Hurriyet. Това е първата среща между двамата президенти, по време на която двамата са поставили на дневен ред търговските отношения между Анкара и Париж. Според Ердоган, Турция „се стреми да постигне 20 милиарда евро обем на търговията с Франция“. Държавният глава изрази своята увереност, ще тази цел може да бъде постигната, пише още изданието.
От своя страна френският президент засегна и процеса за членството на Турция в ЕС. По думите на Макрон, „процесът по присъединяването е в застой“, като турският вестник отбеляза, че френският държавен глава не е дал повод за надежда за скорошно започване на нови разговори по въпроса. На фона на изказването на Макрон, турският президент разкри, че страната му е „изтощена“ от дългото чакане. „Турция е принудена да чака на прага на врата на ЕС за последните 54 години, а съюзът не ни казва защо“, заяви Ердоган, цитиран от изданието.
Двамата са обсъдили също така и други въпроси като ситуацията в Сирия и статута на Ерусалим, като френският президент е отбеляза, че „по въпроса с Ерусалим ние поддържаме една и съща позиция“.
Според Ердоган, срещата му с Макрон е била „добър старт що се отнася до двустранните връзки и регионалните въпроси“, завършва статията си вестникът.

Турският президент: Продължително чакане за членство в ЕС е изтощаващо
Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган, продължаващото вече 54-годишно чакане за турско членство в Европейския съюз, е изтощаващо, съобщава AFP. Изказването му е направено по време на обща пресконференция с неговия френски колега Еманюел Макрон, проведена в Париж в петък.
„Това е изключително изтощаващо за нас и нашия народ“, заяви Ердоган и добави, че „това може да ни подтикне да вземем решение“, без обаче да дава повече яснота около думите си.
„Турция чака в антрето на ЕС вече 54 години. И когато попитаме „защо“, ЕС се оказва не много способен да ни даде причини“, завърши турският президент.

Еманюел Макрон: Не е възможен напредък по преговорите на Турция с ЕС
Френският президент Еманюел Макрон заяви в петък, че не е възможен напредък по преговорите между Турция и ЕС в момента, което включва и намеренията на Турция да влезе в ЕС, това съобщава AFP. По време на съвместна пресконференция в Париж със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, Макрон отбеляза, че „що се отнася до връзките с Европейския съюз, ясно е че скорошното развитие на събитията и направените (от Турция – бел. прев.) избори не позволяват напредък в процеса“.
Френският президент отбеляза също така, че „демокрациите трябва да уважават върховенството на закона“.

Реджеп Тайип Ердоган ще пристигне във Франция, за да подобри турско-европейските отношения (ОБЗОР)
В петък, 5 януари, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган се отправя на официално посещение във френската столица, което – съгласно думите му, трябва да допринесе за подобряване на двустранните отношения между Париж и Анкара.
„Предстои Франция и Турция да предприемат много важни стъпки - политически, стратегически и икономически", подчерта турският президент. Ердоган, който трябва да се срещне с френския си колега, отбеляза, че отношенията му с Макрон са имали „добър старт“. Същевременно той добави, че е имал „отлични връзки“ с бившите френски президенти Жак Ширак и Никола Саркози. „Сега с Макрон сме в нова епоха и имаме добро начало с него, що се отнася до регионалните и двустранните въпроси“, заяви Ердоган.
Прессекретарят на Ердоган Ибрахим Калън заяви, че преговорите в Париж ще се фокусират и върху турско-европейските отношения и върху „крайнодесните ислямофобски течения“ в Европа. Пътуването на турския президент в Париж е първото от опита за преврат в страната му през 2016 г. насам.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че заедно с Макрон ще обсъдят и сътрудничеството в сферата на отбраната. Той подчерта, че страната му ще „предприеме важна стъпка“ заедно с френско-италианския отбранителен консорциум ЕУРОСАМ, но не уточни каква точно ще бъде тази стъпка. През Ноември Турция подписа документ за изразяване на намерение с Франция и Италия за сътрудничество в общите отбранителни проекти. Източници от министерството на отбраната на Турция съобщиха, че е проявен интерес към ракетната система на ЕУРОСАМ – САМП-Т.
„Готови сме да засилим сътрудничеството си с Франция във всяка сфера, включително и в отбранителната индустрия“, заяви Ердоган в Истанбул, преди да замине във Франция. „Стъпката, която предприемаме по ЕУРОСАМ е важна и ще я обсъдим днес“, допълни той.
Турският президент допълни, че ще обсъди с Макрон и теми като статута на Ерусалим, положението в Ирак и Либия, развитието на събитията в разделен Кипър, както и въпроси, свързани с ЕС.
Макрон защити поканата си на Ердоган срещу критиката на френската левица, заявявайки, че е необходимо „да се поддържа диалог“ с Анкара „без прикриване на различните гледни точки“. Той също така допълни, че е необходимо да се поддържат отношения с „важен“ партньор в конфликтите, включително и този в Сирия.
Двамата лидери вече проведоха разговори в рамките на международни срещи на върха, но в петък ще се състои първото официално посещение на Ердоган в Париж след избирането на Макрон за президент на Франция. Очаква се в Елисейския дворец двамата държавни глави да обсъдят редица въпроси като конфликта в Сирия, решението на американския президент Доналд Тръмп за статута на Ерусалим, отношенията между Турция и Европейския съюз, а също и теми от двустранните връзки между Париж и Анкара.

Deutsche Welle: Еманюел Макрон и Реджеп Тайип Ердоган ще проведат преговори относно напрежението между Турция и ЕС
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предприема първото си пътуване във Франция за последните години, където ще проведе преговори със своя колега Еманюел Макрон, целящи подобряването на турските отношения с Европа, влошили се през последните години, предава Deutsche Welle.
Прессекретарят на Ердоган Ибрахим Калън заяви, че преговорите в Париж ще се фокусират и върху турско-европейските отношения и върху „крайнодесните ислямофобски течения“ в Европа. Пътуването на турския президент в Париж е първото от опита за преврат в страната му през 2016 г. насам.
Макрон защити поканата си на Ердоган срещу критиката на френската левица, заявявайки, че е необходимо „да се поддържа диалог“ с Анкара „без прикриване на различните гледни точки“. Той също така допълни, че е необходимо да се поддържат отношения с „важен“ партньор в конфликтите, включително и този в Сирия.

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква по време на посещението си във Франция да подобри двустранните отношения
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че скорошното му посещение във Франция цели подобряване на двустранните отношения, предава Anadolu Agency.
„Франция и Турция имат много важни общи стъпки за поемаме в политическо, стратегическо и икономическо отношение“, заяви турският президент. „Ще направя първото си посещение в Европа за годината, за да се срещна с приятеля си Еманюел Макрон“, допълни той.
Същевременно той добави, че е имал „отлични връзки“ с бившите френски президенти Жак Ширак и Никола Саркози. „Сега с Макрон сме в нова епоха и имаме добро начало с него, що се отнася до регионалните и двустранните въпроси“, заяви Ердоган.

Reuters: Президентът на Турция заяви, че по време на посещението си във Франция ще обсъди сътрудничеството в сферата на отбраната
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че ще обсъди по време на посещението си в Париж сътрудничеството в сферата на отбраната заедно със своя френски колега Еманюел Макрон. Той подчерта, че страната му ще „предприеме важна стъпка“ заедно с френско-италианския отбранителен консорциум ЕУРОСАМ, предава Reuters.
Ердоган не уточни каква точно ще бъде тази стъпка, но през Ноември Турция подписа документ за изразяване на намерение с Франция и Италия за сътрудничество в общите отбранителни проекти. Източници от министерството на отбраната на Турция съобщиха, че е проявен интерес към ракетната система на ЕУРОСАМ – САМП-Т.
„Готови сме да засилим сътрудничеството си с Франция във всяка сфера, включително и в отбранителната индустрия“, заяви Ердоган в Истанбул, преди да замине във Франция. „Стъпката, която предприемаме по ЕУРОСАМ е важна и ще я обсъдим днес“, допълни той.
Турският президент допълни, че ще обсъди с Макрон и теми като статута на Ерусалим, положението в Ирак и Либия, развитието на събитията в разделен Кипър, както и въпроси, свързани с ЕС.

Anadolu Agency: Държаният глава на Турция пристига на официално посещение във Франция
В петък, 5 януари, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган се отправя на официално посещение във френската столица, което – съгласно думите му, трябва да допринесе за подобряване на двустранните отношения между Париж и Анкара, предава Anadolu Agency.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в четвъртък, че предстоящото му посещение във Франция ще подобри двустранните отношения.
В интервю за френския телевизионен оператор LCI преди еднодневната си визита в Париж Ердоган заяви, че Турция и Франция ще „предприемат важни стъпки" по отношение на икономиката и политиката.
„Предстои Франция и Турция да предприемат много важни стъпки - политически, стратегически и икономически", подчерта турският президент. Ердоган, който трябва да се срещне с френския си колега, отбеляза, че отношенията му с Макрон са имали „добър старт“.
„Ще направя първото си посещение в Европа [за 2018 г.], за да се срещна с моя приятел Еманюел Макрон", обърна внимание турският държавен глава.
Двамата лидери вече проведоха разговори в рамките на международни срещи на върха, но в петък ще се състои първото официално посещение на Ердоган в Париж след избирането на Макрон за президент на Франция. Очаква се в Елисейския дворец двамата държавни глави да обсъдят редица въпроси като конфликта в Сирия, решението на американския президент Доналд Тръмп за статута на Ерусалим, отношенията между Турция и Европейския съюз, а също и теми от двустранните връзки между Париж и Анкара.