Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Ново изостряне на отношенията между САЩ и Турция?

04 януари 2018 | 15:22

Късно в сряда американски съд призна за виновен турския банкер Мехмет Хакан Атила. Според повдигнатите му обвинения, той е отговорен за измами и конспирация, позволила на Иран да заобиколи наложените му икономически санкции. Признаването на вината на действащия висш служител на турската "Халкбанк" предизвика негативна реакция от страна на Анкара, която може да доведе до ново изостряне на отношенията между двете държави. Още докато се водеше процеса в края на 2017 г., турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди съдебното дело и заяви, че в него са замесени свързани с Фетхуллах Гюлен лица, който според турските власти стои зад неуспешния опит за преврат от 2015 г. От Вашингтон все още не са излезели с официална позиция и отговор на турските обвинения.
Присъдата бе издадена главно след самопризнанията на друг обвиняем по същото дело – Раза Зараб, търговец на злато, който е разкрил, че е организирал схема, позволяваща на Иран да продава нефт и газ срещу злато, което в разрез с наложените срещу страната санкции. Според самопризнанията на Зараб, той е платил над 50 милиона долара като подкупи на турския финансов министър през 2012 г. за да си осигури помощта му в осъществяването на плана. Съгласно дадената от търговеца информация, президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган е бил уведомен за схемата.


AA: Говорителят на турския президент определи случая на осъдения в САЩ турски банкер като „скандален“
Говорителят на турския президент Ибрахим Калин също разкритикува решението на американски съд да признае за виновен турски банкер по обвинение, че е оказал помощ за заобикаляне на американските санкции от страната на Иран, съобщава Анадолската агенция. Калин заяви, че това е „скандално решение по скандален случай“. Освен това е „ясно, че този случай е конспирация, имаща за цел усложняване на турските вътрешни работи и намеса във вътрешната политика“ на Турция.
В сряда 12-членно жури на съд в нюйоркския квартал Манхатън определи за виновен турският банкер Хакан Атила по общо пет от шест обвинение, сред които конспирация и измама. Атила бе признат за невинен по обвинението за пране на пари. Присъдата му предизвика остра реакция от страна на Турция.

Washington Post: Турция нарече американския съдебен процес срещу Мехмет Атила „юридически позор“
Анкара разкритикува присъдата на турския банкер Мехмет Хакан Атила, който бе признат за виновен по обвинение в оказване на помощ за заобикаляне на американските санкции от страна на Иран, пише американското издание Washington Post. Ден след като в сряда манхатънски съд издаде присъдата, вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг написа в социалната мрежа „Туитър“, че процесът е бил „политическа конспирация“ и „няма юридическа стойност за Турция“. Процесът срещу Атила, който включваше предположения за корупция на високо официално равнище в Турция, помрачи отношенията между Анкара и Вашингтон, пише вестника. Според Боздаг, „Турция е напълно суверенна и независима страна“ и „друга държава няма право да съди турските институции“.
Сред обвиненията срещу Атила могат да се видят конспирация и измами, извършени главно по време на неговите визита в САЩ. Той бе признат за виновен по общо пет от шест обвинения, като съдът свали обвинението за пране на пари.
Турското външно министерство също осъди решението на съда, като определени като фалшиви събраните срещу Атила доказателства. Присъдата бе издадена главно след самопризнанията на друг обвиняем по същото дело – Раза Зараб, търговец на злато, който е разкрил, че е организирал схема, позволяваща на Иран да продава нефт и газ срещу злато, което в разрез с наложените срещу страната санкции. Според самопризнанията на Зараб, той е платил над 50 милиона долара като подкупи на турския финансов министър през 2012 г. за да помогне в осъществяването на плана. Съгласно дадената от търговеца информация, президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган е бил уведомен за схемата. От своя страна държавният глава на Турция определи процеса като конспирация срещу страната му.

Reuters: Турската „Халкбанк“ заяви, че нейния служител Мехмет Хакан Атила има право да обжалва решението на съда
Турската „Халкбанк“ заяви, че осъденият в сряда висш неин служител Мехмет Хакан Атила има право да обжалва решението на съда, който го призна за виновен по пет от общо шест обвинения, сред които банкови измами и оказана на Иран помощ в заобикаляне на американските санкции, съобщава агенция Reuters.
Aтила бе осъден от 12-членно жури в Манхатън. От турското външно министерство коментираха, че присъдата е несправедлива и представлява намеса във вътрешните дела на страната, като призоваха за корекция на решението. По-рано процесът предизвика критиките на Турция и най-вече на президента Реджеп Тайип Ердоган, според който в съдебното дело са замесени "гюленисти".

AA: Осъждането на турския банкер Хакан Атила от американски съд е намеса в турските вътрешни дела
Турското външно министерство осъди в четвъртък решението на махнатънския съд да признае за виновен турския банкер Хакан Атила, съобщава Анадолската агенция.
Съгласно разпространената информация, решението е „безпрецедентна“ намеса в турските вътрешни работи. Анкара също така очаква решението да бъде коригирано, се казва още в съобщението.
Мехмет Хакан Атила бе осъден от 12-членно жури по обвинение, че е оказал съдействие на Иран да избегне някои от американските санкции. Други от обвиненията включват също така банкови измами. Бившият заместник-изпълнителен директор и действащ служител на банката бе признат за невинен само по едно то шестте обвинения – пране на пари.

Ekathimerini: Турски банкер бе признат за виновен по време на процес в САЩ
Ню Йорк. икономически санкции, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini, като припомня, че делото срещу Мехмет Хакан Атила предизвика разрив в отношенията между Вашингтон и Анкара. Според решението на съда, Атила, който е заемал един от ръководните постове в държавната турска банка „Халкбанк“ е виновен по пет от общо шест обвинения, включително банкови измами и конспирации. Банкерът е признат за невинен по обвинението в пране на пари. Според прокурорите, Атила е организирал план заедно с ирански жители и висшестоящи, който е помогнал на техеранското правителство да избегне част от американските санкции. От „Халкбанк“ все още не са коментирали случая, докато от турското външно министерство определиха присъдата като „несправедлива“.
Не е дадена информация какво наказание постановява присъдата.