Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Нов пожар в Близкия Изток: Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

07 декември 2017 | 08:15

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изнесе дългоочаквана ключова реч, с която - както очакваха мнозина анализатори, постави точка на близо 70-годишната политическа линия на Вашингтон за израелско-палестинския конфликт.
Американският президент „призна реалността“, че Ерусалим отдавна е столица на Израел, и обяви решението си за преместване на дипломатическата мисия на САЩ от Тел Авив в града, който десетилетия наред остава ябълката на раздора между израелци и палестинци. Нещо повече – подобни стъпки вече бяха изтълкувани като ясен сигнал за отказа на Вашингтон от двудържавното решение на конфликта в региона.
Новата политика на САЩ предизвиква похвала и критика: израелският министър-председателя Бенямин Нетаняху говори за "исторически ден", докато Организацията за освобождение на Палестина видя в стъпките на Тръмп тоталното "унищожаване" на единствения път за постигане на траен мир между двата народа.
В един глас мнозинството от мюсюлманските и арабските страни осъдиха решението на американския президент и отправиха предупреждения към Вашингтон за евентуалните му последици, вариращи от подкопаване на ролята на САЩ като медиатор в близкоизточния мирен процес, през разпалването на нова палестинска интифада, до избухването на пореден пълномащабен военен конфликт в Близки Изток.
Заявлението на Тръмп най-вероятно ще предизвика вълна от протести в мюсюлманските страни. В Турция вече бе проведена демонстрация пред Генералното консулство на САЩ в Истанбул. Според информация на различни медии, подобни акции се планират в цяла Турция.
Протести се очакват и в Йордания: посолството на САЩ в Аман преустанови своята работа и помоли американските граждани да ограничат пътуванията си в тази страна.
На свой ред, емирът на Катар Тамим бен Хамад ал Тани предупреди американския президент, че решението му може да се отрази негативно на стабилността и сигурността в Близкия Изток, по време на телефонен разговор.
Други възможни последствия от политиката на Тръмп може да възникнат вътре в САЩ, където опозиционната Демократическа партия вече отправи яростни критики към решението на държавния глава.Reuters: Ангела Меркел заяви, коментирайки решението на Доналд Тръмп за Ерусалим, че Германия се придържа към резолюциите на ООН
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната ѝ ще се придържа към резолюциите на ООН относно израелско-палестинския конфликт, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел, предава Reuters.
„Придържаме се към съответните резолюции на ООН – те са ясни, че статутът на Ерусалим трябва да бъде договорен като част от двустранното решение в Близкия изток. Ние искаме този процес да бъде подновен“, заяви Меркел.
Така тя потвърди скорошното си изказване, че Германия не подкрепя решението на администрацията на Доналд Тръмп относно Ерусалим.

Tehran Times: Външният министър на Иран заяви, че Ерусалим ще остане арабски и мюсюлмански
Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че „Ерусалим ще остане арабски и мюсюлмански“ в отговор на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае града за столица на Израел, пише Tehran Times.
Министърът строго осъди решението на Тръмп, обявявайки го за „открито нарушение на международните резолюции“ и припомни, че Съветът за сигурност ООН е одобрил резолюция, изискваща от Израел да се изтегли от окупираните след 1967 г. територии.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел и заяви, че ще премести посолството на САЩ в страната от Тел Авив в града.

МВнР препоръчва на българските граждани да избягват пътувания до Йерусалим, Витлеем и Палестинските територии заради очаквани масови прояви след решението на САЩ за Йерусалим
Министерството на външните работи и посолството в Тел Авив информират, че във връзка с решението на САЩ по статута на Йерусалим като столица на Израел се очакват публични демонстрации и локални прояви. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Към момента няма информация за ограничения в движението, за непредвидени и неконтролируеми действия, но в градовете Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии се очаква да има масови прояви, които могат да доведат до инциденти. На този етап се препоръчва да се избягва пътуване до Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии, освен при крайна необходимост.
В случай на пътуване, следва да се избягват публични места с масово струпване на хора, както и да се проявява повишена бдителност при ползването на градски транспорт.
Съветват се пътуващите български граждани да следят в средствата за масово осведомяване текущата информация за обстановката в посочените места и да изпълняват стриктно указанията на властите. Предвид възможността за публични демонстрации и протестни прояви и в други държави от Близкия изток и Северна Африка, българските граждани, пребиваващи в региона, се призовават да проявяват повишена бдителност и да избягват публични места с масово струпване на хора, да се осведомяват за обстановката и да изпълняват стриктно указанията на властите.

Reuters: „Ал Кайда“ осъди решението на САЩ за Ерусалим и призова към действие
Терористичната организация „Ал Кайда на Арабския полуостров“ осъди решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел и призова към бойците си да подкрепят палестинците, предава Reuters.
Базираното в Йемен разклонение на „Ал Кайда“ заяви, че решението е резултат на „стъпките за нормализиране на отношенията“ между някои арабски държави от региона и Израел. „Това е ясно предизвикателство към мюсюлманския свят, който вижда доколко централна е палестинската кауза. В лицето на сериозните събития ние стоим до нашите хора в Палестина и ги подкрепяме с това, което притежаваме“, пише в изявление на групировката.
„Ал Кайда на Арабския полуостров“ призова ислямистите по света да подкрепят палестинците, а мюсюлманите да помогнат с оръжие и финансови средства. „Ако не действате, утре и най-светото място за мюсюлманите - Мека ще бъде продадена и никой няма да я защити“, смята организацията.

The Hill: Според сенатор-демократ от САЩ решението на Доналд Тръмп относно Ерусалим „ще обтегне отношенията с Турция и със Саудитска Арабия“
Според сенатора демократ от щата Роуд Айлънд Шелдън Уайтхаус решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел може да навреди на отношенията със страните от Близкия изток, включително и с Турция и Саудитска Арабия, пише The Hill.
„Смятам за опасно това, което решението представлява за отношенията ни с Турция, на която ние разчитаме за военните си усилия в Близкия изток и на тези със саудитците, които Белият дом на Тръмп прие за своите най-добри приятели в региона“, заяви Уайтхаус.
По-рано Тръмп заяви, че САЩ ще признаят Ерусалим за столица на Израел и обяви плановете за преместването на американското посолство там от Тел Авив. Преди това президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че в такъв случай Анкара ще прекъсне дипломатическите си отношения с Израел. Междувременно кралският двор в Саудитска Арабия обяви, че решението е „неоправдано и безотговорно“.
Според сенатора решението на Тръмп е мотивирано най-вече върху неговото желание да се хареса на основните си избиратели – евангелистите в САЩ. „Смятам, че е опасна идея да се даде на религиозните вярвания да излязат преди нашите национални и дипломатически интереси“, заяви Уайтхаус. Той допълни, че решението може „наистина да намали възможностите на САЩ да бъдат ефективни в региона“.

Федерика Могерини: Ерусалим е столица и на Израел, и на Палестина
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини напомни позицията на Съюза относно близкоизточния въпрос, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, пише NewEurope.
„ЕС има ясна и обединена позиция. Вярваме, че единственото реалистично решение за конфликта между Израел и Палестина е основано върху двете държави с Ерусалим като столица и на двете“, заяви Могерини по време на пресконференция часове след решението на Тръмп. Тя допълни, че Съюзът изразява сериозна загриженост относно последствията от него върху мира. Тя допълни, че страните членки ще продължат да поддържат международния консенсус по Ерусалим, включително и относно местоположението на техните дипломатически представителства, докато статутът на града не бъде определен окончателно.
„ЕС потвърждава своя твърд ангажимент към двудържавното решение, което съответства с желанията на двете държави, като единствен реалистичен начин да се постигне траен мир и сигурност, които и израелците, и палестинците заслужават“, смята Могерини.

Washington Examiner: Според Доналд Ръмсфелд решението за признаването на Ерусалим за столица на Израел е „очевидно правилно“
Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд заяви, че противоречивото решение на президента Доналд Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел е „очевидно правилно“, пише „Решението на президента Тръмп е очевидно правилно. Той излезе напред и го направи. Неизбежно ще има някаква критика за това, но просто не мога да си представя държава по света, която да смята, че Израел няма правото да постави столицата си където иска“, заяви Ръмсфелд по време на интервю пред „Фокс Нюз“.
Бившият министър на отбраната отхвърли предположението, че решението на Тръмп може да провокира тероризъм или нападения срещу посолствата на САЩ – нещо за което Държавния департамент предупреди.

Интерфакс: Руското външно министерство „сериозно безпокойство“ във връзка с решението на Доналд Тръмп за Ерусалим
Министерството на външните работи на Руската федерация изрази „сериозно безпокойство“ във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел, предава Интерфакс.
„Обявеното във Вашингтон решение в Москва се възприема със сериозно безпокойство. Тревога предизвиква и това, че новата позиция на САЩ за Ерусалим рискува допълнително да усложни палестинско-израелските и отношенията в региона като цяло“, се казва в коментар на МВнР на Руската федеражия, разпространен в четвъртък.
От ведомството припомнят, че Москва възприема Източен Ерусалим като столица на бъдещата Палестинска държава, а западната му част – на Израел. „Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и активен участник в близкоизточния „квартет“ на международни посредници, Русия ще продължи да оказва енергично съдействие на палестинци и израелци за постигане на съответните договорености“, подчертават още от външното министерство.

РИА Новости: Лидерът на „Хамас“ отправи призив за нова интифада, обяви петък за „ден на гнева“
Лидерът на политическото крило на движението „Хамас“ Исмаил Хания отправи призиви за нова арабска интифада, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви решението Вашингтон официално да признае Ерусалим за столица на Израел, предава руската информационна агенция РИА Новости.
Хания обяви петък, 8 декември, за „ден на гнева“ и акции срещу Израел под лозунга „Свобода на Ерусалим и Западния бряг“. Той бе категоричен, че градът остава столица на цяла Палестина.
Лидерът на „Хамас“ призова арабските страни да преустановят сътрудничеството си с Вашингтон, уверявайки, че Доналд Тръмп ще съжалява за взетото решение.
В сряда президентът на САЩ обяви признаването на Ерусалим за столица на Израел и подписа документ за преместването на американското посолство от Тел Авив в града.
Израел определя Ерусалим като своя „единна и неделима“ столица, включително неговите източни райони и историческия център, който е превзет в рамките на Шестдневната война от 1957 г.
Международната общност не признава израелския суверенитет на града и определя неговия статут като един от основните проблеми на близкоизточния конфликт, който следва да бъде решен на основа преговори с палестинците, които имат претенции към източната част на Ерусалим.

Бенямин Нетаняху: Доналд Тръмп свърза себе си завинаги с историята на Ерусалим
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху продължава с приветствията към американския президент, след като Доналд Тръмп обяви решението на Вашингтон официално да признае Ерусалим за столица на страната, предава AFP.
Противоречивото решение на Тръмп му навлече ожесточена критика от международната общност, но в Израел изглеждат доволни, че искането им, което издигат в продължение на десетилетие, е получило външна подкрепа и признание.
„Президентът Тръмп се свърза завинаги с историята на нашата столица. Името му сега ще бъде гордо записано в славната история на града", коментира Нетаняху.

Реджеп Тайип Ердоган: Решението на Доналд Тръмп за Ерусалим затваря региона в огнен пръстен
Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган отхвърли решението на американския си колега Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, заявявайки, че тази стъпка поставя региона в „огнен пръстен“, предава AFP.
„Предприемането на подобен тип стъпка поставя света и най-вече региона в огнен пръстен. Тръмп, какво искаш да направиш? Що за подход е това? Политическите лидери не предизвикват нещата, те се стремят към мир“, коментира Ердоган.

Reuters: Във Витлеем изгасиха коледните светлини в знак на протест срещу Доналд Тръмп
В знак на протест срещу решението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, палестинците изгасиха светлините на коледната украса във Витлеем – град, който християните свързват с раждането на Исус Христос, предава Reuters.
Коледно дърво пред църквата "Рождество Христово", където християните вярват, че Исус се е родил, и още една елха – в Рамала, бяха потопени в тъмнина.
„Лампите на коледното дърво са изключени по заповед на кмета в знак на протест срещу решението на Тръмп", обясниха местните власти във Витлеем. Към момента остава неясно дали за предстоящите празници те ще бъдат включени.


Постоянният представител на САЩ за ООН: Доналд Тръмп взе решението за Ерусалим без участието на Израел
Постоянният представител на САЩ за ООН Ники Хейли заяви, че американският президент Доналд Тръмп е взел решението да признае Ерусалим за столица на Израел без участието на израелските власти, в ефира на американската новинарска телевизия Fox News.
„Това решение не е взето с участието на израелските власти. Това е решение, взето от президента в името на американския народ“, отбеляза тя.
Хейли смята, че този ход е изисквал голяма доза смелост от страна на Тръмп. „Мъжество – това не значи да правиш това, което всички очакват. Мъжеството е да правиш това, което смяташ за правилно. Точно така трябва да се постъпва“, добави тя.
Американския дипломат обясни, че решението на Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел не означава, че той има намерение да се намесва във въпроса за окончателния статут на Свещения град.
„Ние не предприемаме нищо по въпроса за окончателния статут на Ерусалим. Това трябва да решат между себе си израелтяните и палестинците“, подчерта Хейли. „Това решение (на президента на САЩ) няма да стане преграда по пътя на мирния процес (в Близкия Изток). Въпросът, как ще бъде проведен мирния процес, ще се дели ли Ерусалим, или не – трябва да бъде решен само от две страни“.

Reuters: САЩ призоваха Израел да бъде сдържан в реакцията си към решението за Ерусалим
Държавният департамент на САЩ е изпратил нота до Израел, искаща от израелското ръководство да бъде сдържано в реакцията си относно решението на САЩ да признае Ерусалим за столица на страната, защото Вашингтон очаква ответна реакция от мюсюлманското население в региона и се преценява потенциалната опасност за американските мисии и персонал в Близкия Изток, предава Reuters, чийто служител е прочел лично документа.
„Наясно съм, че вие публично ще приветствате тези новини, но ви моля да бъдете сдържани в официалния си отговор“, пише в документ, датиран 6 декември, изпратен до персонала на американското посолство в Тел Авив. Той трябва да бъде препратен на израелското ръководство.
„Очакваме, че в Близкия Изток ще има съпротива срещу тези новини, а вероятно и по целия свят. Все още оценяваме какво въздействие ще има решението върху американските съоръжения и персонал в чужбина“, пише още в документа.
В друг документ от същата дата, също видян от Reuters, пише, че в САЩ е формиран специален екип, който „да следи реакциите по света“ относно решението на САЩ да признае Ерусалим за столица на Израел.
Според служител от Държавния департамент, създаването на специален екип е стандарта процедура „за всеки случай, когато има заплаха за сигурността и безопасността на държавните служители и цивилните граждани на САЩ“.
От американското външно ведомство засега не са направили официален коментар по въпроса.

Президентът на Ливан: Решението на Доналд Тръмп за Ерусалим подкопава ролята на САЩ в мирния процес
Официалното признаване на Ерусалим за столица на Израел „връща мирния процес в Близкия Изток с десетилетия назад“. Това мнение изрази президентът на Ливан Мишел Аоун в четвъртък, предава ТАСС.
Според неговите думи, „този ход създава непреодолимо препятствие по пътя на продължаването на палестино-израелските преговори и подкопава ролята на САЩ като посредник в мирния процес“. Освен това Аоун призов Лигата на арабските държави(ЛАД) „да заеме единна позиция, в защита на арабския характер на Ерусалим и да не допуска промяна на статута на града“.
По темата се изказа и премиера на Ливан Саад Харири. Той смята, че решението на Тръмп „поставя под заплаха стабилността на целия регион“. „Ливан отхвърля това решение и изразява солидарността си с палестинския народ, който има право да получи собствена държава със столица Ерусалим“, подчерта той.
Според съобщение в ливанска медия, на 7 декември в лагера на палестинските бежанци в Ливан ще се проведе „ден на гнева“. На територията на страната има 12 лагера, населени с повече от 500 хиляди души. Освен това, в четвъртък, палестинците в района на Западния Бряг и на Ивицата Газа, както и в бежанските лагери в Йордания, ще проведат всеобща стачка.
CNN: И Пакистан се присъедини към хора от критики срещу признаването на Ерусалим за столица на Израел
Исламабад. Пакистан изрази „категоричната си опозиция и осъди“ действията на американския президент Доналд Тръмп, признал Ерусалим за столица на Израел, предава американската новинарска телевизия CNN, като се позовава на съобщение от пакистанското външно ведомство.
„Пакистан споделя яростта на международната общност и е дълбоко загрижен заради възможните последствия от решението за световния мир и сигурност, особено в региона на Близкия Изток. Пакистан призовава Съвета за сигурност на ООН да поеме юрисдикцията над тази ситуация и да предприеме стъпки, основани на хартата на ООН“, пише в съобщението.

The Times of Israel: Чешката република призна Западен Ерусалим за столица на Израел
Министерството на външните работи на Чешката република излезе със съобщение, в което се заявява, че страната признава Западен Ерусалим за столица на Израел, но ще обмисли дали да премести посолството си там само, след като проведе консултации с регионалните партньори, пише израелското издание The Times of Israel.
Това се случи няколко часа, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че признава официално Ерусалим за столица на Израел и инструктира съответните институции да подготвят преместването на американското посолство в страната от Тел Авив в Свещения град.
„Чешката република признава Западен Ерусалим, в границите на демаркационната линия от 1967 година, за фактическа столица на Израел още сега, преди подписването на мирен договор между израелтяните и палестинците“.
Независимо от това, от ведомството отбелязват, че „Чешката република, заедно с другите страни-членки на ЕС... гледа на Ерусалим като на бъдеща столица на двете държави, т.е. на Израел и на бъдеща държава Палестина“.

People’s Daily(Китай): Пекин призова за предпазливост по отношение на въпросите за статута на Ерусалим
Китайското правителствено издание People’s Daily публикува позицията на правителството в Пекин по темата за официалното признаване на Ерусалим за столица на Израел от страна на Вашингтон.
В съобщение от говорителя на външното министерство на Китай Генг Шуанг се заявява, че статутът на Ерусалим е чувствителна и сложна тема и се призовава за повишена предпазливост от всички засегнати страни и за съблюдаване на мира и баланса на силите в Близкия Изток.
The Jerusalem Post: Във Витлеем загасиха огъня на коледната елха заради решението на Тръмп за Ерусалим
Витлеем. В ранните часове на четвъртък, палестинци са загасили огъня на главната коледна елха в Храма на рождеството в град Витлеем, на Западния бряг на река Йордан, който се смята за родно място на Исус Христос, пише израелското издание The Jerusalem Post.
Това е направено в знак на протест срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел. Според информацията на изданието, в ранните часове на четвъртък, палестинци са загасили огньовете на коледната елха, разположена близо до резиденцията на палестинския лидер Махмуд Аббас. Към момента не е известно, дали огньовете ще бъдат запалени отново за 24 декември, когато католиците празнуват Рождество Христово.

РИА Новости: Саудитска Арабия нарече решението на Доналд Тръмп за Ерусалим „безотговорно“
Саудитска Арабия смята за безотговорно решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да пренесе американското посолство в страната в този град. Рияд призовава Вашингтон да преосмисли своята позиция, предава РИА Новости.
Кралството смята, че решението на САЩ „няма обяснение и е безотговорно и неоправдано“, като освен това то демонстрира предубеждение към палестинците. „Саудитска Арабия призовава администрацията на САЩ да преосмисли позицията си“.
Al Jazeera: Защо Доналд Тръмп призна официално Ерусалим за столица на Израел
Вашингтон. Катарската телевизия Al Jazeera, идейно свързана с „Хамас“ по линия на мюсюлманското ислямистко движение „Мюсюлмански братя“ (и идеята за политически ислям – т.е. разделяне на религията и светската държава, доколкото това е възможно в мюсюлманския свят ), посвети материал на причините, довели до решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.
Преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, пишат от редакцията, както и признаването на Свещения град за столица на Израел, бяха част от обещанията на Тръмп по време на предизборната му кампания миналата година.
Решението, прието в сряда, ще зарадва ключови финансови донори на американския държавен глава, които вече бяха започнали да изразяват недоволството си от забавянето на този ход.
Друга цел на Тръмп е засилването на популярността му сред основния му електорат – десни и евангелисти.
Това може да доведе и до увеличаване на подкрепата за новата администрация в Белия Дом сред законодателите. „Законът за посолството в Ерусалим“, приет от Конгреса (долната камара) на САЩ през 1995 година (по времето на президента демократ Бил Клинтън – бел. ред.), предвижда точно това. Предшествениците на Тръмп постоянно отказваха да подпишат закона, като се позоваваха на опасения в сферата на сигурността.
През юни, американският държавен глава отложи решението по въпроса и нареди на зетя си Джаред Къшнър, също така негов главен съветник, да предприеме усилия за подновяването на замразените мирни преговори между израелтяните и палестинците, но това не даде резултат.
Al Jazeera: Палестинците призоваха за „дни на гнева“ заради признаването на Ерусалим за столица на Израел
Газа/Рамала. Спонтанни протести обхванаха Ивицата Газа, след като се разбра за решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Лидерите на палестинците призоваха за три „дни на гнева“ срещу решението, предава катарската телевизия Al Jazeera.
Стотици палестинци излязоха по улиците на град Газа в сряда, носейки знамена и табелки с критични надписи за Тръмп, като това се случи още преди декларацията на американския държавен глава, от която се разбра, че и американското посолство в Израел ще бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим.
В изявление пред Ал Джазира, лидерът на групировката „Хамас“ Исмаил Хания описа решението на Тръмп като „очевидна агресия“. „То е необмислен риск, който ще се срещне с най-крайната реакция на палестинците, арабите и мюсюлманите“, предупреди той.

AFP: Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание за Ерусалим в петък
Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание в петък, за да обсъди решението на американския президент Доналд Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел, предава AFP.
Пренията – поискани от осем нации – ще започнат в 17:00 българско време (10:00 местно), но в дневния ред са включени и други теми, така че обсъждането на проблема може да се забави значително.

ТАСС: Иран смята, че решението на Тръмп за Ерусалим ще доведе до нова интифада
Министерството на външните работи на Иран излезе със съобщение, че решението на американския президент Доналд Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел ще стане причина за нова палестинска интифада, предава ТАСС.
„Решението на Тръмп ще разпали пламъците на нова интифада“, подчертават от иранското външно ведомство.
САЩ признаха Ерусалим за столица на Израел (ОБЗОР)
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон признава официално Ерусалим за столица на Израел и анонсира пренасянето на американското посолство за тази страни в Свещения град.
„Реших, че настъпи моментът Ерусалим да бъде признат официално за столица на Израел“, заяви Тръмп, като по този начин изпълни предизборното си обещание. Според думите му, САЩ са се въздържали от този ход в продължение на 20 години, предполагайки, че той ще навреди на мирния процес в близкоизточния регион, но въпреки това, Израел и Палестина не са се приближили към постигането на сделка.
Израелската страна смята, че Ерусалим е негова „единна и неделима“ столица, основавайки се на особената съдба на източната част на града и историческия му център, които страната е спечелила и анексирала преди половин век, отвоювайки ги от Йордания.
Въпреки фактическото положение в Свещения град, повечето страни по света не признават анексията и смятат, че проблемът около статута на града е един от най-важните проблеми в рамките на близкоизточните конфликти и той трябва да се разреши на основата на договорка с палестинците, претендиращи за източната част на Ерусалим. В тази връзка, всички чуждестранни посолства, включително американското, са разположени в Тел Авив.
Реакциите на Израел и Палестина
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на Тръмп за „смелото и справедливо“ решение. Той определи признаването на Ерусалим за столица на страната като „важен ход по пътя към мира“ и обеща да съхрани статуквото около светите места в града.
В същото време президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас, още преди официалното изявление на Тръмп, предупреди за сериозните последствия от този ход – в частност за мирния процес и сигурността и стабилността в региона и света. Палестинския лидер добави, че „решението на Тръмп няма да промени реалността в Ерусалим – този арабски, мюсюлмански и християнски град е вечна столица на Палестина“.
Освен това, палестинците определиха действията на Вашингтон като „налудничав ход“ и се отказаха от бъдещо посредничество на Белия Дом в мирните преговори за разрешаване на конфликтите в Близкия Изток.
Реакция на световната общност
Посланикът на Палестинската автономия в Саудитска Арабия Басем ал Ага съобщи, че Аббас иска да организира среща по въпроса, първоначално с лидерите на арабските страни, а след това и с останалите мюсюлмански държави.
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че след решението на Вашингтон, републиката може да прекрати дипломатическите си отношения с Израел. Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу отбеляза, че решението на Тръмп „противоречи на международното право и съответстващите резолюции на ООН“.
Тази позиция съвпада с мнението на френския президент Еманюел Макрон, осъдил решението на Тръмп. Той отбеляза, че то нарушава резолюциите на ООН и международното право.
Подобна е позицията и на премиера на Великобритания Тереза Мей, заявила, че не е съгласна с решението на американския държавен глава. Според мнението й, то не подпомага усилията за мирно разрешаване на конфликтите в региона.
От външното ведомство на Иран също разкритикуваха решението на американския лидер да признае Ерусалим за столица на Израел. Иранските дипломати също констатираха, че то нарушава резолюциите на ООН.
Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси е провел телефонен разговор с палестинския лидер Махмуд Аббас, по време на който е заявил, че „отхвърля решението и всичките му последствия“.
Поддръжка за статуквото в Свещения град показа и ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.
„ЕС изразява сериозната си безпокойство от днешното обявление на президента на САЩ Доналд Тръмп относно Ерусалим и последствията, до които то може да доведе, особено по отношение на перспективите за мир“, заяви тя и подчерта, че „позицията на ЕС остава неизменна“.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също изкоментира решението на Тръмп. Той подчерта, че не съществува алтернатива за разрешаването на израело-палестинския конфликт, освен принципа за две държави и изрази готовността си да подкрепи преговори между лидерите на Израел и Палестина. По искане на осем държави ще се проведе спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН до края на седмицата.
Въпреки всичко това, Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън поясни, че решението на Вашингтон е взето след консултации със своите „приятели и съюзници“. Освен това той напомни, че съответстващото решение за признаване на Ерусалим за столица на Израел е прието от Конгреса (долната камара) на САЩ още през 1995 година.
Последствия
Заявлението на Тръмп най-вероятно ще предизвика вълна от протести в близкоизточния регион. В Турция вече започна демонстрация пред генералното консулство на САЩ в Истанбул. Според информация на различни медии, подобни акции се планират в цяла Турция.
Протести се очакват и в Йордания: посолството на САЩ в Аман преустанови своята работа и помоли американските граждани да ограничат пътуванията си в тази страна.
На свой ред, емирът на Катар Тамим бен Хамад ал Тани предупреди американския президент, че решението му може да се отрази негативно на стабилността и сигурността в Близкия Изток, по време на телефонен разговор.
Други възможни последствия от политиката на Тръмп може да възникнат вътре в САЩ, където опозиционната Демократическа партия вече отправи яростни критики към решението на държавния глава.

РИА Новости: Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредна среща за Ерусалим
Съветът за сигурност на ООН ще обсъди въпроса за разрешаването на кризата в Близкия Изток в близките дни, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон признава официално Ерусалим за столица на Израел, предава РИА Новости.
„В контекста на заявлението на президента на САЩ за статута на Ерусалим, делегациите на Боливия, Великобритания, Египет, Италия, Сенегал, Уругвай и Франция поискаха да се проведе спешна среща на Съвета... до края на тази седмица“, пише в съвместно съобщение на осемте страни.

Fox News: Демократическата партия на САЩ нападна Доналд Тръмп за решението му относно Ерусалим, въпреки че го подкрепяше в миналото
Редица водещи дейци на Демократическата партия на САЩ нападнаха американския президент Доналд Тръмп за решението му да признае официално Ерусалим за столица на Израел и да премести там посолството на страната, но американската про-републиканска телевизия Fox News припомня, че те доскоро са подкрепяли подобно действие.
Сенатор Диан Файнщайн (Демократ, избран от щата Калифорния), написа писмо до Тръмп, с призив да не мести посолството. Според сенатора, този ход ще „разпали насилие, ще настрои страните против САЩ и ще усложни допълнително евентуалното разрешаване на арабо-израелския конфликт чрез принципа за две държави“.
Но Файнщайн, пишат от Fox, е сред тези, които са гласували в полза на закон през 1995, предвиждащ „преместването на американското посолство в Израел в Ерусалим. В законопроекта е предвидено също, че Вашингтон ще признае Свещения град за столица на израелската държава. Той е приет в Сената (горната камара на американския парламент) с 93 на 5 гласа, но никога не се стига до обнародването му.
Сред критиците на Тръмп е и Сенатор Бърни Сандърс (Демократ, избран от Вирждиния), участвал във вътрешнопартийните избори за президентската номинация на Демократите през 2016 година, които загуби от Хилари Клинтън. Той публикува съобщение в „Туитър“, в което отбелязва, че е имало причина предишните американски администрации да не са го направили и че това ще намали критично възможностите за мирно разрешение на израело-палестинския конфликт.
Фокс обаче припомня, че през юни Сандърс е подкрепил резолюция, озаглавена „Резолюция, отбелязваща 50-ата годишнина от обединяването на Ерусалим“, в която се отбелязва, че Свещения град е „неделима столица на Израел“.
Все пак не всички демократи критикуват президента.
Лидерът на сенаторите от Демократическата партия Чък Шъмър (избран от Ню Йорк), един от най-ожесточените критици на Тръмп, критикува държавния глава за нерешителността му по този въпрос, но подкрепя действията му, които „показват на света, че САЩ окончателно признава Ерусалим за столица на Израел“.

Берлин се дистанцира от решението на Доналд Тръмп за Ерусалим (ОБЗОР)
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изпълни предизборните си обещания и в рамките на ключова реч обяви официалното решение на Вашингтон да признае Ерусалим за столица на Израел - решение, което предизвика бурни реакции на международната общност, включително в Германия.

"Федералното правителство на Германия не подкрепя подобна позиция, тъй като статутът на Ерусалим трябва да бъде уреден в рамките на двудържавното решение", са думите на канцлера Ангела Меркел, които правителственият говорител Щефан Зайберт цитира на официалния профил на кабинета в Берлин в социалната мрежа "Туитър".

Министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел също се дистанцира от стъпката, предприета от лидера в Белия дом, която мнозина анализатори определиха като поставяне на точка на близо 70-годишната политическа линия на Вашингтон за израелско-палестинския конфликт. "Решението на проблема с Ерусалим е възможно само чрез директни преговори между двете страни", категоричен бе първият дипломат на Берлин, като допълни, че всичко, което би допринесло за изостряне на ситуацията в региона, е "контрапродуктивно".

По-рано държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер, бивш външен министър на страната, предупреди, че подобни "фатални сигнали" са сериозно препятствие по пътя на двудържавното решение на израелско-палестинския конфликт. "Ако възникне ситуация, която може да доведе до палестинска реакция, тогава сме изложени на риск от нова ескалация на насилието".

Съпредседателят на партията "Зелени" Джем Йоздемир също бе сред първите германски политици, които отправиха остра критика към американския президент. "Решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел даде урок на всички, които вярваха, че този побъркан президент може да води умерена външна политика", бяха емоционалните думи, с които Йоздемир реагира на съобщенията за признаването на Ерусалим за израелска столица.
"Който взима подобно решение, приема съзнателно нова ескалация на конфликта", категоричен бе "зеленият" германски политик.

ТАСС: „Хамас“ предупреди за опасни последствия за интересите на Вашингтон в Близкия Изток заради решението на Доналд Тръмп за Ерусалим
Една от водещите палестински сили – ислямисткото движение „Хамас“ – предупреди за опасни последствия за интересите на Вашингтон в Близкия Изток от решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предава ТАСС.
Действието на Белия Дом е „неприкрита агресия против палестинския народ“, се отбелязва в документа. Според думите на „Хамас“,“решението на Тръмп ще открие вратата на ада пред американските интереси в региона“.

ТАСС: Германия не подкрепи решението на Доналд Тръмп за Ерусалим
Германия не е съгласна с решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел. Това заяви в сряда германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от нейният говорител Щефан Зайберт в социалната мрежа „Туитър“, предава ТАСС.
„Федералното правителство не поддържа тази позиция, тъй като статутът на Ерусалим трябва да бъде обсъден в рамките на „формулата за две държави“, подчертава Меркел.
Разрешаването на израело-палестинския конфликт чрез принципа за две държави (Израел и Палестина) винаги е била официалната позиция на Берлин.

ТАСС: Египет осъди категорично решението на САЩ относно Ерусалим и предупреди за последствията от него
Кайро осъди категорично решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. В обнародваното в сряда заявление от Министерството на външните работи на Египет се заявява, че едностранното приемане на подобни решения е недопустимо, тъй като „те противоречат на всички международни резолюции“, предава ТАСС.
„Приемането на такива решения едностранно няма да измени статута на града като намиращ се под окупация, но противоречи на резолюциите на ООН, забраняващи всички действия, водещи към изменение на статуквото в Ерусалим“, отбелязва се в комюникето.
От египетското външно ведомство предупреждават, че решението на американската администрация ще има непредсказуеми последствия за стабилността в региона, тъй като то „наранява чувствата на арабите и мюсюлманите, отчитайки духовния, културния и историческия статут на Ерусалим и ще се отрази негативно на бъдещия мирен процес между палестинците и и израелтяните“.
„Статутът на Ерусалим е един от ключовите въпроси за разрешаването на ситуацията в близкоизточния регион и неговата съдба трябва да бъде определена изключително чрез преговори между заинтересованите страни“, подчертават от Кайро.

Позиция на Министерството на външните работи на Република България относно Ерусалим
Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии.
Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес.
В качеството си на страна-членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с „Квартета” за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност.


"Исторически ден" или сбогуване с мира: Как реагираха израелци и палестинци на решението на Доналд Тръмп за Ерусалим (ОБЗОР)
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изнесе дългоочаквана ключова реч, с която - както очакваха мнозина анализатори, постави точка на близо 70-годишната политическа линия на Вашингтон за израелско-палестинския конфликт.
Американският президент „призна реалността“, че Ерусалим отдавна е столица на Израел, и обяви решението си за преместване на дипломатическата мисия на САЩ от Тел Авив в града, който десетилетия наред остава ябълката на раздора между израелци и палестинци. Нещо повече – подобни стъпки вече бяха изтълкувани като ясен сигнал за отказа на Вашингтон от двудържавното решение на конфликта в региона.
Новата политика на САЩ предизвиква похвала и критика: израелският министър-председателя Бенямин Нетаняху говори за "исторически ден", докато Организацията за освобождение на Палестина видя в стъпките на Тръмп тоталното "унищожаване" на единствения път за постигане на траен мир между двата народа.

В часовете след обявяването на решението на лидера на Белия дом, атмосферата в Израел е пропита с еуфория, критика и страх. Преди всичко бяха изречени думи за нова ера, за началото на нова, произраелска политическа линия на САЩ. В Ерусалим бяха издигнати плакати: "Masel tov (фраза на иврит, която се използва за приветствие) за Вашето решение да преместите посолството си в Ерусалим". Израелците вероятно има защо да са благодарни на Тръмп. В крайна сметка, той изпълни точно това, което обеща в рамките на предизборната си кампания.

"Това е исторически ден", заяви премиерът Бенямин Нетаняху след ключовата реч на американския държавен глава. "Решението на президента е важна стъпка към мира, защото такъв не може да има, ако Ерусалим не е столица на Израел", подчерта Нетаняху. Същевременно той призова и други държави да последват примера на САЩ и също да преместят дипломатическите си мисии в града. "Няма да има промяна в статуквото на Светите места", бяха думите, които израелският премиер изрече неотдавна. Но дали наистина ще е така?
В стъпката на президента на САЩ Нетаняху видя признаване на националната и историческа идентичност на Израел. Опозиционният политик Яир Лапид от партията "Йеш Атид" приветства решението на Тръмп, заявявайки, че е било крайно време да бъде постъпено по "правилен" начин. А лидерът на "Ликуд" Йехуда Глик призова израелците да не се страхуват от заплахите на "терористите".
Но от израелска страна има и такива, които не биха искали сигурността на страната, за която се борят от самото й създаване на 14 май 1948 г., да бъде поставяна на карта заради резкия завой в близкоизточната политика на ексцентричния лидер в Белия дом. Още в началото на седмицата група бивши израелски дипломати, академици и активисти написаха в писмо до специалния пратеник на САЩ Джейсън Грийнблат, в което изразиха притесненията си за (тогава все още) намеренията на Тръмп.
Що се отнася до израелците извън политическата сцена, за мнозина от тях желанието на САЩ да преместят посолството си остава неразбираемо. Причините не са трудно обясними в контекста на въпроса: струва ли си рискът от нова вълна на насилие в Ерусалим? Всъщност, въпреки емоционалните медийни коментари, т.нар. Трета интифада от периода 2015-2016 г. дори не представляваше истинско въстание на палестинците, а поредица от изолирани атаки срещу израелците, извършени с хладни оръжия. Не бива да се забравя, че от кръвопролитните сблъсъци в Стария град, провокирани от решението на израелските власти да наложат допълнителни мерки за сигурност там, са минали едва няколко месеца. Не е изключено сега отново да настъпят промени в ситуацията със сигурността.

Доналд Тръмп понесе остра критика от арабския свят и - разбираемо, най-вече от страна на самите палестинци. Президентът на автономията Махмуд Абас отхвърли ролята на САЩ като посредник за мира в Близкия изток."Тези мрачни и неприемливи мерки умишлено подкопават всички мирни усилия", бяха думите, които Абас изрече в рамките на телевизионно обръщение след речта на американския президент.
Според главния преговарящ Саеб Ерекат Тръмп "унищожи всяка възможност за двудържавното решение" на израелско-палестинския конфликт. Видимо разстроен, Ерекат коментира пред медии, че този ход от страна на Вашингтон е изцяло в ущърб на мирния процес между Израел и палестинците. С тази стъпка Тръмп затвори вратите за преговорите, изрази увереност Ерекат, като същевременно подчерта, че не вярва на уверенията на Вашингтон в продължаващата им подкрепа за постигане на мира между израелци и палестинци.
Daily News Egypt: Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, десет задържани палестинци по време на демонстрациите срещу решението, сред тях е генералният секретар на „Фатах“
Кайро. Египетското англоезично издание Daily News Egypt излезе с материал за решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, в който отбелязва изказванията на основните играчи на международната арена и се въздържа от заемането на определена позиция по въпроса.
Освен това, от изданието пишат, че най-малко 10 палестинци са задържани по време на демонстрациите срещу американското решение, като сред тях е генералният секретар на „Фатах“ за Ерусалим. Според данни на редакцията в Ерусалим в момента има сблъсъци между палестинци и израелските сили за сигурност.

ToloNews: Ходът на Доналд Тръмп за признаване на Ерусалим за столица на Израел предизвика „гнева“ на палестинците
Афганистанската медия Tolo News също публикува материал относно решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Редакцията се ограничава да маркира реакциите на ключовите играчи на световната арена и отбелязва „яростта“ на палестинците от хода на Вашингтон.

Al Jazeera: Доналд Тръмп не се съобрази с предупрежденията и направи „безразсъден ход за Ерусалим“
Катарската авторитетна телевизия Al Jazeera излезе със силно критичен материал относно решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Медията, осветяваща арабо-израелския конфликт от десетилетия, заема ясна позиция в полза на палестинците и определя действието на американската администрация като „безразсъдно“, „незаконно“ и опасно, като в доказателство за това представя гледните точки на десетки близкоизточни авторитети, предричащи възникването на ново огнище на конфликт, вероятно въоръжен.
Основната позиция на Al Jazeera може да бъде обобщена с изказването на Саиб Ерекат, един от лидерите на Палестинската автономия, твърдящ, че САЩ “са унищожили възможността за постигане на мирно споразумение“ и са „тласнали региона към хаос и насилие“.

Daily Sabah: Светът отхвърля „незаконните“ действия на Тръмп за признаване на Ерусалим за столица на Израел
Турското проправителствено издание Daily Sabah също излезе с коментар за признаването на Ерусалим за столица на Израел от страна на САЩ. Изданието акцентира върху реакцията на световната общност за спорния ход на Доналд Тръмп и се отнася към решението му, като към нелегален акт, противоречащ на международното право и резолюциите на ООН.

IRNA: Иран осъди действията на САЩ за признаване на Ерусалим за столица на Израел
Министерството на външните работи на Иран излезе със съобщение по темата за официалното признаване на Ерусалим за столица на, както пише агенцията, ционисткия режим, анонсирано от американския президент Доналд Тръмп по-рано в сряда. Техеран осъжда категорично действията на Вашингтон и ги определя като нагло нарушение на международното право и резолюциите на ООН, предава IRNA.
„Всеизвестно е, че ционисткия режим предприе различни ходове, за да разшири доминацията си върху града, изгонвайки коренното му население, окупирайки земята, юдифицирайки града, с цел да промени демографската му картина, да разруши светите места на мюсюлманите и реликвите им.... Те сложиха ограничения за поклоничеството на мюсюлманите и иззеха правата на палестинското мирно население“, пише в съобщението.
„Иран винаги е предупреждавал, че основната причина за разрушаването на сигурността и стабилността в Близкия Изток е за да продължи американската окупация. Подкрепата на САЩ за Израел цели отнемането на основните човешки права на палестинците и осуетяването на усилията им за основаване на собствена държава със Свещения град като столица“, допълват от иранското външно ведомство.

Al Arabiya: Световните сили предупредиха САЩ, че признаването на Ерусалим за столица на Израел ще тласне Близкия Изток в нов конфликт
Саудитската правителствена медия Al Arabiya публикува снимка на джамията „Ал Акса“ в Ерусалим, под която е написано следното: „Облаците се сгъстиха над „Храмовия хълм“ в Стария град на Ерусалим“. По-нататък в материала на агенцията се акцентира върху негативната реакция на световната общност за хода на Белия Дом да признае официално Ерусалим за столица на Израел и да премести посолството на САЩ в страната от Тел Авив в Свещения град.

Washington Post: Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел в противоречие с десетилетната американска политика
Американският президент Доналд Тръмп формално призна Ерусалим за столица на Израел, незачитайки множеството предупреждения от съюзници на САЩ и държави в Близкия изток, пише Washington Post, като определя действията на държавния глава като рискови. По-рано Тръмп подчерта, че тази му стъпка няма да бъде пречка за мирния процес между Израел и Палестинската автономия.
По време на обръщението си в сряда, Тръмп подчерта, че решението за признаване на Ерусалим за израелска столица се е забавило твърде много, след като в продължение на повече от две десетилетия мирното споразумение с оставало недостижимо за засегнатите страни.
Коментирайки бездействието на неговите предшественици по въпроса, президента коментира, че „на някои от тях (бившите президент – б.р.) им е липсвал куража“ за такова действие. „Но както и да е, повече от две десетилетия няма напредък за продължаващите мирни преговори“, подчерта той.
„Глупаво е да се смята, че повтарянето на същата формула отново и отново ще доведе до различен или по-добър резултат", завърши Тръмп.
Рекс Тилърсън: САЩ ще започнат процеса по преместване на посолството си от Тел Авив в Ерусалим веднага
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ ще започне веднага действия по преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Това заяви в сряда държавният секретар Рекс Тилърсън, предава AFP.
„Държавният департамент ще започне незабавно процеса по прилагането на това решение, като даде началото на подготовката за преместване на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим“, разкри в сряда Тилърсън, по време на посещението си в Германия, малко след като американският президент Доналд Тръмп обяви Ерусалим за столица на Израел, прекъсвайки по този начин десетилетна политика на Вашингтон по въпроса.
Агенция „Фокус“ припомня, че по-рано Вашингтон официално призна Ерусалим като столица на Израел, решение което предизвика остри реакции още по-рано през деня, преди Тръмп да обяви официално решението си. Скоро след края на изявлението на американския президент, предприетата от него стъпка бе осъдена скоропостижно от 14 държави, сред които Русия, Саудитска Арабия, Иран, Турция, Франция, Германия, Великобритания. Очаква се още страни да осъдят действията на Белия дом. От своя страна израелският премиер Бенямим Нетаняху приветства решението.

Президентът на Палестинската автономия: САЩ вече не могат да са посредник в мирните преговори, след изявлението на Доналд Тръмп
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас заяви, че САЩ вече не могат да са посредник в мирните преговори, след като американският държавен глава Доналд Тръмп призна в сряда Ерусалим за столица на Израел. Това предава AFP, като се позовава на реч, дадена от Аббас малко след изявлението на Тръмп.
„Тези нежелателни и неприемливи мерки доведоха до подриване на всички усилия за мир“ в региона, се казва в изявлението. Палестинският президент също така добави, че „изявлението (на Тръмп) показва, че САЩ са се отказали да играят десетилетната си роля в подкрепянето на мирния процес“.
Агенция „Фокус“ припомня, че по-рано Вашингтон официално призна Ерусалим като столица на Израел, решение което предизвика остри реакции още по-рано през деня, преди Тръмп да обяви официално решението си. Скоро след края на изявлението на американския президент, предприетата от него стъпка бе осъдена скоропостижно от 14 държави, сред които Русия, Саудитска Арабия, Иран, Турция, Франция, Германия, Великобритания. Очаква се още страни да осъдят действията на Белия дом. От своя страна израелският премиер Бенямим Нетаняху приветства решението.

Anadolu Agency: Турция осъди решението на Доналд Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел
Турция определи като „безотговорно“ решението на американският президент Доналд Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел, предава Anadolu Agency.
„Осъждаме безотговорното изявление на американската президентска администрация, според което Ерусалим бе признат за столица на Израел и САЩ смятат да преместят посолството си в град“ заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, като подчерта, че „решението е в противоречие с международното прави и резолюции на ООН“.
Агенция „Фокус“ припомня, че по-рано Вашингтон официално призна Ерусалим като столица на Израел, решение което предизвика остри реакции още по-рано през деня, преди Тръмп да обяви официално решението си. Скоро след края на изявлението на американския президент, предприетата от него стъпка бе осъдена скоропостижно от 14 държави, сред които Русия, Саудитска Арабия, Иран, Турция, Франция, Германия, Великобритания. Очаква се още страни да осъдят действията на Белия дом. От своя страна израелският премиер Бенямим Нетаняху приветства решението.

ООН: Статутът на Ерусалим трябва да бъде определен в преговори между Израел и Палестинската автономия
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че статутът на Ерусалим трябва да бъде определен в преговори между Израел и Палестинската автономия, предава AFP.
„От първия си ден начело на организацията, непрестанно бях против всякакви едностранни действия, които биха подкопали възможността за постигане на мир между Израел и палестинците“, се казва в изявлението на португалския политик.
„Ерусалим е проблем, който трябва да бъде разрешен на базата на преговори между засегнатите страни и чрез адекватни резолюции на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, които отчитат легитимните права и на палестинците и на Израел“, допълни генералният секретар.
Изявлението му бе направено малко след като Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел.
Агенция „Фокус“ припомня, че по-рано Вашингтон официално призна Ерусалим като столица на Израел, решение което предизвика остри реакции още по-рано през деня, преди Тръмп да обяви официално решението си. Скоро след края на изявлението на американския президент, предприетата от него стъпка бе осъдена скоропостижно от 14 държави, сред които Русия, Саудитска Арабия, Иран, Турция, Франция, Германия, Великобритания. Очаква се още страни да осъдят действията на Белия дом. От своя страна израелският премиер Бенямим Нетаняху приветства решението.

CNN: Еманюел Макрон осъди решението на Доналд Тръмп относно Ерусалим
Френският президент Еманюел Макрон изрази съжалението си относно признаването на Ерусалим за столица на Израел от страна на САЩ, предава CNN. Френският държавен глава е на посещение в Алжир, като малко след като в сряда американският президент Доналд Тръмп обяви решението си, Макрон подчерта, че действията на Белия дом „противоречат на международното право“.
Агенция „Фокус“ припомня, че по-рано Вашингтон официално призна Ерусалим като столица на Израел, решение което предизвика остри реакции още по-рано през деня, преди Тръмп да обяви официално решението си. Скоро след края на изявлението на американския президент, предприетата от него стъпка бе осъдена скоропостижно от 14 държави, сред които Русия, Саудитска Арабия, Иран, Турция, Франция, Германия, Великобритания. Очаква се още страни да осъдят действията на Белия дом. От своя страна израелският премиер Бенямим Нетаняху приветства решението.

Хамас: Решението на Доналд Тръмп „отваря портите на ада“ за интерсите на САЩ в региона
Палестинската организация Хамас заяви, че с решението си да признае Ерусалим за столица на Израел, американският президент Доналд Тръмп е „отворил портите на ада“ за американските интереси в региона, предава AFP
Това е обявил един от лидерите на палестинското движение малко след заявлението на Доналд Тръмп. Организацията също така призова арабските и ислямски държави да „прекратят икономическите си и търговски връзки със САЩ” като знак на несъгласие с решението на Белия дом.

AFP: Бенямин Нетаняху приветства решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху приветства в сряда решението на американският президент Доналд Тръмп, с което САЩ признават Ерусалим за столица на израелската държава, предава AFP.
Същевременно Нетаняху увери международната общественост, че страната му не планира да въведе промени в статуквото на намиращите се на територията на града свещени за християни, евреи и мюсюлмани места.
„Решението на президента е важна стъпка към мира, тъй като няма да има мир, който да не включва Ерусалим като столица на израелската държава… Ние ще продължим да работим с президента и неговият екип за да направим тази мечта за мир реалност.

Доналд Тръмп: Вицепрезидентът Майк Пенс ще посети Близкия изток тази седмица
Американският президент Доналд Тръмп разкри по време на своето обръщение, в което призна Ерусалим за столица на Израел, че неговият вицепрезидент Майк Пенс ще посети Близкия изток в следващите дни, за да „препотвърди нашият ангажимент да работим с партньорите си в Близкия изток срещу радикализма, който заплашва надеждите и мечтите на следващите поколения.“ Информацията е съобщена от CNN.
По-рано Тръмп призна Ерусалим за столица на Ерусалим, действие, което се очаква да доведе до остри международни реакции, най-вече от арабските страни.

AFP: Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, призова за спокойствие и толерантност в Близкия изток
Американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, по време на свое обръщение във вечерните часове на сряда (четвъртък на обяд местно време), предава AFP.
„Реших, че е време най-после да призная официално Ерусалим като столица на Израел", се казва в съобщението на американския държавен глава.
Неговото изявление е направено след като международната общност предупреди Белия дом, че такава стъпка би разрушила основните на мирните процес за решаване на израело-палестинския конфликт. Голяма част от световните лидери и водещи дипломати по-рано в сряда и вторник изразиха несъгласието си с подобно действие, след като стана ясно, че Тръмп най-вероятно ще премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.
Държавният глава също така разкри, че планът за преместване на седалището на американския посланик в новопризнатата от САЩ столица също предстои да бъде задействам. Същевременно Тръмп призова за „спокойствие и толерантност“, като увери че остава обвързан с мирния процес между Израел и Палестинската автономия.

CNN: Митинг срещу признаването на Ерусалим за израелска столица е организиран в Истанбул
Митинг против признаването на Ерусалим за израелска столица вече е организиран в турския град Истанбул, предава CNN. Множество хора са се събрали пред американското консулство за да изразят недоволството си от предстоящата реч на Доналд Тръмп, в която той най-вероятно ще признае Ерусалим за столица на Израел. Някои от протестиращите носят знаци с надпис „Ерусалим принадлежи на ислямската религия“.
Междувременно в Ерусалим бяха издигнати американски и израелски флагове.

The Hill: Доналд Тръмп ще направи добро дело ако признае Ерусалим за израелска столица
Американският президент Доналд Тръмп ще извърши „мицва“, което е ивритска дума за добро дело, ако признае Ерусалим за столица на Израел, коментира американското издание The Hill. По този начин държавният глава ще въведе в сила нещо, което е прието от САЩ още от 1995 г., когато Конгресът приема да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, припомня вестникът. Когато законът бе приет, тогавашният президент Бил Клинтън не се обяви против него но и не го подписа, а изчака да премине десетдневния период, след който проектът официално влиза в сила, като по този начин Клинтън показа своето неодобрение. Впоследствие президентите на САЩ след това подписваха укази, с които да забавят формалното преместване на посолството. Но тази вечер (сряда, шести декември, б.р.) всичко свършва, пишат още от вестника, след като Тръмп ще предприе реални действия по въпроса.

Турският президент: Признаването на Ерусалим за столица на Израел е в полза на терористите
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че признаването на Ерусалим за столица на Израел от страна на САЩ е в полза само на терористите, пише вестник Daily Sabah.
Малко преди да стана ясно дали американският държавен глава смята да премести посолството на страната в Израел от Тел Авив в Ерусалим, Ердоган подчерта, че „грешната стъпка относно статута на града ще предизвика възмущение в мюсюлманския свят. Тя ще подкопае основите на мирния процес „ в региона, заяви още турският президент.
Ердоган отправи и призив към световните лидери – „всички стъпки за промяна на статута на Ерусалим трябва да бъдат избягвани. Те биха били от полза само за терористичните организации“. Евентуалното признаване на града за израелска столица от страна на САЩ противоречи не само на няколко резолюции на ООН, но и на вековния многостранен характер на града, подчерта още турският президент, цитиран от изданието.

Доналд Тръмп: Решението за Ерусалим е просрочвано твърде дълго
Американският президент Доналд Тръмп заяви в четвъртък (местно време), че решението относно признаване на Ерусалим за израелска столица е „просрочвано твърде дълго“, предава AFP. Думите на държавния президент идват само няколко часа, преди той да направи обръщение, в което да поясни дали смята да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.
„Много президенти казваха, че искат да направят нещо по въпроса, но не предприеха действия, дали защото им липсваше кураж или просто промениха мнението си впоследствие“, заяви Тръмп, като добави, че такова решение е „просрочвано твърде дълго“ време.
Във вечерните часове на сряда, българско време, Доналд Тръмп ще направи обръщение, в което се очаква да обяви Ерусалим за столица на Израел, нещо което американският Конгрес е одобрил през 1995 г., но е забавяно и отлагано до сега.