Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Европа „въстана“ срещу дългата ръка на Москва

14 ноември 2017 | 16:27

Истерията за руската намеса, която обхвана американското общество преди близо година, се прехвърли отвъд океана. Миналата седмица министри на външните работи на осем страни от Европейския съюз (Полша, Швеция, Литва, Хърватия, Чешката република, Латвия, Румъния и Великобритания) отправиха писмо до Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с призив за предприемане на повече мерки за противодействие на пропагандата. Дипломатите изискаха от Брюксел предприемането на повече действия срещу кампаниите за пропаганда и дезинформация, зад които според тях стои Русия. Налице са опити на „външни актьори“ да предизвикат недоверие и неудовлетвореност от демократичния социален ред и да отслабят единството на ЕС, предупредиха първите дипломати на осем страни от Общността.
Преди няколко дни от дългата ръка на Москва се оплакаха и Мадрид. В петък трима министри от централното испанско правителство обявиха, че голяма част от съобщенията в подкрепата на каталунската независимост, разпространени в социалните мрежи, са изпратени от територията на Русия. В рамките на срещата на външните министри в Брюксел, която се проведе в понеделник, Мадрид бе категоричен, че разполага с доказателства за намесата на Руската федерация в референдума за отделянето на автономния регион Каталуния от Испания. Първият дипломат на Мадрид Алфонсо Дастис предупреди европейските си колеги за опитите за дестабилизиране на Испания. В резултат дискусиите в белгийската столица приключиха с призив за повече усилия в борбата срещу намесата във вътрешните работи на страните чрез използването на интернет.
Въпросът за намесата на Русия в каталунската криза засили опасенията на държавите от Европейския съюз относно манипулирането на общественото мнение. Федерика Могерини отказа да говори специално за каталунския случай, но заяви, че като цяло е важно да се засили политиката на Общността срещу манипулациите.
По-късно вечерта министър-председателят на Великобритания Тереза Мей нападна по необикновен за нея начин Русия, обвинявайки Кремъл, че се меси в чужди избори и разпространява фалшиви новини с цел предизвикване на раздор сред западните държави. Мей заяви, че Москва „застрашава международния ред“ и предупреди, че Обединеното кралство ще „направи всичко необходимо, за да се защити“.
Във вторник недоволството от действията на Москва изразиха и управляващите в Нидерландия. Руските спецслужби се опитват да влияят на общественото мнение в Нидерландия чрез разпространяването на фалшиви новини. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Кайса Олонгрен в писмо, изпратено до долната камара на парламента. Съгласно мнението й, борбата срещу подобен род действия трябва да са „един от приоритетите на властта“.Мария Захарова: Обвиненията на Тереза Мей по адрес на Русия са безотговорни и неоснователни
Прес-секретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че обвиненията срещу Русия, че е основната заплаха за световната общност, отправени от британския министър-председател Тереза Мей, са безотговорни и неоснователни, предава ТАСС.
„В Москва обърнахме внимание на заявленията на Тереза Мей по отношение на Русия, прозвучали по време на банкет у лорд-кмета на Лондонското Сити на 13 ноември. Този път нашата страна на скалата „заплаха за световната общност“ вече не се поставя на същото равнище като другите предизвикателства, а на първо място“, заяви Захарова.
„Наборът на тези не нов, но главното нещо, което ги обединява е безотговорния и неоснователен характер на повдигнатите по отношение на Русия обвинения“, подчерта тя.

Европа „въстава“ срещу дългата ръка на Москва (ОБЗОР)
След като близо година американското общество е разтърсвано от темата за намесата на Руската федерация в кампанията за избирането на 45-тия президент на САЩ, истерията от дългата ръка на Москва се прехвърли и отвъд океана. Въпросът за предполагаемата руска намеса във вътрешните работи на чужди страни засили опасенията на държавите от Европейския съюз относно манипулирането на общественото мнение. В Брюксел вече обмислят начини за подобряване на общите стратегии за справяне с предизвикателството.
Миналата седмица министри на външните работи на осем страни от Европейския съюз (Полша, Швеция, Литва, Хърватия, Чешката република, Латвия, Румъния и Великобритания) отправиха писмо до Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с призив за предприемане на повече мерки за противодействие на пропагандата. Страни като Полша, Швеция и Литва призоваха за повече действия срещу кампаниите за пропаганда и дезинформация, зад които според тях стои Русия. Налице са опити на „външни актьори“ да предизвикат недоверие и неудовлетвореност от демократичния социален ред и да отслабят единството на ЕС, отбелязаха първите дипломати на осемте страни от Общността.
Писмото се превърна в основа за дискусията, която се проведе в понеделник в рамките на среща на външните министри на ЕС в Брюксел. Тонът обаче зададе Испания, след като още в края на миналата седмица трима министри от централното правителство в Мадрид обявиха, че голяма част от съобщенията в подкрепата на каталунската независимост, разпространени в социалните мрежи, са изпратени от територията на Русия.
В рамките на срещата на външните министри в Брюксел, която се проведе в понеделник, Мадрид бе категоричен, че разполага с доказателства за намесата на Руската федерация в референдума за отделянето на автономния регион Каталуния от Испания. Това потвърдиха вминистърът на външните работи Алфонсо Дастис и министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал.
Двамата испански политици увериха, че разполагат с доказателства, че държавни и частни групи на територията на Русия са използвали „Туитър“, „Фейсбук“ и други социални мрежи и сайтове, за да провеждат широкомащабна кампания в подкрепа на каталунската независимост с цел повлияване на общественото мнение в навечерието на референдума от 1 октомври. Първият дипломат на Мадрид подчерта, че испанските власти са попаднали на фалшиви профили в социалните мрежи, голяма част от които – създадени в Русия. Тези акаунти са използвани за разпространяване на информация, в която са изтъквани предимствата от отделянето на Каталуния от състава на Испания. Дастис уточни, че по тази тема вече е иницииран диалог с Кремъл.
На свой ред министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал заяви, че чрез действията си споменатите групи се опитват да създадат нестабилност в Европа и поради тази причина Мадрид е длъжен да разкрие информацията, с която разполага.
На срещата в Брюксел, която се състоя в понеделник, присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Цитирайки данни от няколко отделни доклади, норвежкият политик заяви, че Русия е предприела опити за намеса във вътрешните работи на няколко държави. Съгласно думите му, крайната цел на Москва е да внесе раздор сред западните страни и по този начин да наруши единството му по въпроса за икономическите санкции срещу Руската федерация.
По-късно вечерта, в рамките на официалната вечеря, организирана след края на дискусиите в Брюксел, министър-председателят на Великобритания Тереза Мей нападна по необикновен за нея начин Русия, обвинявайки Кремъл, че се меси в чужди избори и разпространява фалшиви новини с цел предизвикване на раздор сред западните държави. Мей заяви, че Москва „застрашава международния ред“ и предупреди, че Обединеното кралство ще „направи всичко необходимо, за да се защити“.
„Русия иска да превърне информацията в оръжие. Властите са поръчали на държавните медии да измислят фалшиви новини и да публикуват снимки, направени на „Фотошоп“, в опит да всеят раздор на Запад и да сринат авторитета на нашите институции“.
„Имам много просто и ясно съобщение за Русия. Ние знаем какво правите. Няма да успеете, защото подценявате съпротивителните сили на нашите демократични общества, подценявате привлекателността на свободните и открити общества, и отдадеността на западните нации към съюза, с който сме свързани. Обединеното кралство ще направи всичко, което е необходимо, за да се защити и ще работи със своите партньори за това“, категорична бе Тереза Мей.
Във вторник недоволството от действията на Москва изразиха и управляващите в Нидерландия. Руските спецслужби се опитват да влияят на общественото мнение в Нидерландия чрез разпространяването на фалшиви новини. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Кайса Олонгрен в писмо, изпратено до долната камара на парламента.
„Служители на руските спецслужби внимателно следят внимателно ситуацията в страната. Не знаем техните цели, но не бива да забравяме, че не само Руската федерация прави това“, заяви Олонгре. В този контекст вътрешният министър подчерта, че правителството на Нидерландия намира за крайно нежелателно „влиянието на държавни субекти върху общественото мнение мнение, вътрешните работи или демократичните процеси“. Съгласно мнението й, борбата срещу подобен род действия трябва да са „един от приоритетите на властта“.
Така по всичко личи, че опасенията на държавите от ЕС относно степента на руската намеса във вътрешните дела на страните членки е на път да се превърне във водеща тема на континента.

El Pais: Предполагаемата руска намеса в Каталуния повдигна въпроса за отделянето на повече ресурси за борба с пропагандата
Въпросът за намесата на Русия в каталунската криза засили опасенията на държавите от Европейския съюз относно манипулирането на общественото мнение. В понеделник външните министри и министрите на отбраната на ЕС обсъдиха начини за подобряване на общите стратегии срещу това предизвикателство, отбелязва испанският ежедневник El Pais.
Първият дипломат на Мадрид Алфонсо Дастис предупреди европейските си колеги за опитите за дестабилизиране на Испания в рамките на срещата на външните министри в Брюксел, която приключи с призив за повече усилия в борбата срещу намесата във вътрешните работи на страните чрез използването на интернет.
Само дни преди срещата, испанското правителство получи доказателства за руското влияние в кампанията за каталунската независимост. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини отказа да говори специално за каталунския случай, но заяви, че като цяло е важно да се засили политиката на Общността срещу манипулациите.
„Призовах министрите да подкрепят молбата ми за увеличаване на човешките и финансовите ресурси, които можем да посветим специално на трите стратегически работни групи за комуникация, които създадох през последните две години - една, посветена на Изтока, една на Западните Балкани и един за арабскоговорящия свят. Получих политическа подкрепа от министрите за това. Сега ще проверим дали финансовите министри ще последват примера на външните министри ", заяви Могерини на пресконференция след срещата в Брюксел.

Мариано Рахой: Не разполагам с данни, които да потвърждават руска намеса в Каталуния
Испанските власти не подозират правителството на Руската федерация в разпространяването на пропагандна информация за каталунската криза. Това заяви министър-председателят Мариано Рахой в интервю за радио Cope, предава информационната агенция TACC.
Рахой се съгласи, че част от пропагандата е разпространявана от територията на Русия. Испанските власти са попаднали на фалшиви профили в социалните мрежи, половината от които – създадени в Русия. Тези акаунти са използвани за разпространяване на информация, в която се изтъкват предимствата от отделянето на Каталуния от състава на Испания. „Видяхме, че тези фалшиви профили са от Русия и Венецуела“, призна Рахой.
Но същевременно той обърна внимание, е това обстоятелство съвсем не означава, че зад него стоят граждани на Руската федерация. Отговаряйки на въпрос дали руските власти стоят зад разпространяването на материалите, испанският премиер заяви: „Не, ни най-малко. Не разполагам с никакви данни, които да ми навяват мисълта, че зад това стои правителството на Руската федерация“.

РИА Новости: Руското посолство в Испания осъди твърденията за влиянието на Москва в Каталуния
Дипломатическото представителство на Руската федерация в Испания осъди твърденията за намесата на Москва в ситуацията в Каталуния, предава РИА Новости. По-рано от Кремъл също подчертаха, че считат каталунската криза за вътрешен проблем на Испания.
В петък трима министри от правителството в Мадрид обявиха, че голяма част от съобщенията в подкрепата на каталунската независимост, разпространени в социалните мрежи, са изпратени от територията на Русия.
В понеделник първият дипломат на Мадрид Алфонсо Дастис и министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал потвърдиха, че правителството на иберийкото кралство разполага с доказателства за руската намеса в кампанията за независимостта на Каталуния.

Мадрид съобщи за доказателства за руската намеса в кризата с Каталуния
Мадрид разполага с доказателства за намесата на Руската федерация в референдума за отделянето на автономния регион Каталуния от Испания. Това потвърдиха в Брюксел министърът на външните работи и министърът на отбраната на иберийското кралство, предава Deutsche Welle.
Двамата испански политици подчертаха, че разполагат с доказателства, че държавни и частни групи на територията на Русия са използвали „Туитър“, „Фейсбук“ и други социални мрежи и сайтове, за да провеждат широкомащабна кампания в подкрепа на каталунската независимост с цел повлияване на общественото мнение в навечерието на референдума от 1 октомври.
Първият дипломат на Мадрид Алфонсо Дастис подчерта, че испанските власти са попаднали на фалшиви профили в социалните мрежи, половината от които – създадени в Русия. Тези акаунти са използвани за разпространяване на информация, в която се изтъкват предимствата от отделянето на Каталуния от състава на Испания. Дастис уточни, че по тази тема вече е иницииран диалог с Кремъл.
На свой ред министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал заяви, че чрез действията си споменатите групи се опитват да създадат нестабилност в Европа и поради тази причина Мадрид е длъжен да разкрие информацията, с която разполага.
На срещата в Брюксел, която се състоя в понеделник, присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Цитирайки данни от няколко отделни доклади, норвежкият политик заяви, че Русия е предприела опити за намеса във вътрешните работи на няколко държави. Съгласно думите му, крайната цел на Москва е да внесе раздор сред западните страни и по този начин да наруши единството му по въпроса за икономическите санкции срещу Руската федерация.
По-рано каталунските лидери отхвърлиха възможността за руска намеса, която да е повлияла на резултатите от референдума за независимост.

London Evening Standard: Тереза Мей нападна Русия за намеса в чужди избори и за това, че разпространява фалшиви новини
Британският премиер Тереза Мей нападна по необикновен за нея начин Русия, обвинявайки Кремъл, че се меси в чужди избори и разпространява фалшиви новини, за да разпали конфликт между Западните страни, пише британското издание London Evening Standart, цитирайки изказването на британския лидер, направено по време на традиционен банкет, даван от кмета на Лондон, в случая – Садик Хан.
Тя заяви, че Кремъл „застрашава международния ред“ и предупреди, че Обединеното кралство ще „направи всичко необходимо, за да се защити“. Освен това Мей подчерта, че едно „цялостно ново икономическо партньорство“ между Великобритания и ЕС, ще „подчертае“ „споделената отговорност“ между двете страни, в лицето на Москва, която се опитва да подкопае западните ценности.
Британският премиер за пореден път потвърди „безусловния“ ангажимент на Великобритания за поддържането на европейската сигурност и спомена за предвиждано споразумение с ЕС по този въпрос за периода след Брекзит, предупреждавайки за „мащаба и природата“ на заплахата от страна на Русия.
„Както казах във Флоренция, Обединеното кралство остава безусловно ангажирано с поддържането на сигурността в Европа. И цялостно новото икономическо партньорство има за цел да подчертае споделената отговорност между отворените икономики и свободните общества, в лицето на тези, които искат да подкопаят тези ценности. Най-главният от тях днес е, разбира се, Русия“.
„Тя (Русия) иска да направи информацията оръжие. Тя е поръчала на държавните си медии да измислят фалшиви новини и да публикуват снимки, направени на „Фотошоп“, в опитвайки се да посеят раздор в Запада и да сринат авторитета на нашите институции“.
„Имам много просто и ясно съобщение за Русия. Ние знаем какво правите. Няма да успеете, защото подценявате съпротивителните сили на нашите демократични общества, подценявате привлекателността на свободните и открити общества и отдадеността на Западните нации към съюза, с който сме свързани. Обединеното кралство ще направи всичко, което е необходимо, за да се защити и ще работи със своите партньори за това“.
Въпреки това, Мей подчерта необходимостта от диалог с Русия, за да бъде избегнато връщане към времената на Студената война. Британският лидер припомни надеждата, която е предизвикало разпадането на Съветския съюз и заяви, че Великобритания и Русия не трябва да са „в състояние на постоянна конфронтация“, съобщавайки че външният министър на нейното правителство Борис Джонсън ще има визита Москва в близките няколко месеца.
„Ще предприемем необходимите мерки, за да отговорим на руските действия“, заяви британският премиер в заключение. „Но ние не искаме да правим това – и това не са отношенията с Русия, които искаме“.

ORF: Външни министри на ЕС призоваха с писмо Брюксел да предприеме повече мерки срещу пропагандата
Осем министри на външните работи на страни от Европейския съюз отправиха писмо до Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с призив за предприемане на повече мерки за противодействие на пропагандата, предава най-голямата обществена медия в Австрия ORF.
Страни като Полша, Швеция и Литва призовават за повече действия срещу кампаниите за пропаганда и дезинформация, зад които според тях стои Русия. Налице са опити на „външни актьори“ да предизвикат недоверие и неудовлетвореност от демократичния социален ред и да отслабят единството на ЕС, пишат първите дипломати на осем страни от Общността.
Писмото се разглежда като основа за дискусия, която ще се проведе в понеделник в рамките на среща на външните министри на ЕС в Брюксел, отбелязва австрийската медия. Под текста на изпратеното писмо са се подписали първите дипломати на Полша, Швеция, Литва, Хърватия, Чешката република, Латвия, Румъния и Великобритания.