Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Албания призна българското малцинство

12 октомври 2017 | 14:52

След като през февруари Европейският парламент прие резолюцията за Албания, в която се потвърждават правата на българското население в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора, на вчерашното си заседание албанската парламентарната комисия по правни въпроси, публична администрация и права на човека с пълно единодушие прие включването на българско малцинство в законопроекта за Закона за защита на малцинствата в Албания. Така признатите в Албания малцинства стават 9: гръцко, македонско, аромънско/ влашко, черногорско, сръбско, ромско, египетско, босненско и българско. Предложението бе направено от докладчика по законопроекта Бледи Чучи и бе прието единодушно от представителите както на парламентарното мнозинство, така и на опозицията. Решението за промяна е в резултат на проведената миналата седмица дискусия по проектозакона с представители на малцинствата, както и на писмото на български евродепутати. Решението на парламентарната комисия по правни въпроси предстои да бъде гласувано на заседание на парламента.
По неофициални данни българите в Албания са между 50 и 100 хиляди души и чакат от десетилетия да бъдат признати за етническа група. Медиите в Тирана отразиха широко включването на българското малцинство в Закона за защита на малцинствата в Албания. Темата бе водеща и за македонските медии, които реагираха гневно на новината. Голяма част от тях разпространяват декларацията на партия Алианс на македонците в Албания за европейска интеграция (МАЕИ), в която се протестира срещу т.нар. "асимилация на македонците в Албания и за превръщането им в българи".
Именно македонски медии разпространиха в края на септември т.г. фалшивата новина, че във внесения в албанския парламент проектозакон за защита на националните малцинства не фигурира българско малцинство. Тогава в телефонен разговор албанският премиер Еди Рама пое ангажимент пред българския му колега Бойко Борисов, че Албания няма да наруши интересите на българското малцинство.Македонските медии: Българи в Албания са само работещите в посолството в Тирана (ОБЗОР)
Гласуването на парламентарните комисии по правни въпроси и по външните работи на албанския парламент българите от Голо Бърдо, Пустец, Преспа и Гора да получат статут на деветото гарантирано малцинство в страната предизвика гневна реакция на македонските медии.
Голяма част от тях разпространяват декларацията на партия Алианс на македонците в Албания за европейска интеграция (МАЕИ), в която се протистера срещу т.нар. "асимилация на македонците в Албания и за превръщането им в българи" и се твърди, че "българи в Албания са само работещите в българското посолство в Тирана".
Агенция "Фокус" припомня, че именно македонски медии разпространиха в края на септември т.г. фалшивата новина, че във внесения в албанския парламент проектозакон за защита на националните малцинства не фигурира българско малцинство.
Малко по-рано в Скопие бяха публикувани протестни декларации от македонските дружества в Корча и Тирана срещу посещението на Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2107 г. и на евродепутата Андрей Ковачев.
Скопското електронно издание "InfoMax" извежда във водещо заглавие цитат от декларацията на македонската партия в Албания "Българи в Албания има само в посолството в Тирана" и допълва, че "македонската политическа партия и македонските сдружения в Албания са гневни на намеренията да ги асимилират и да ги превърнат в българи".
В текста се казва, че опитите "да се внуши че в Голо Бърдо, Преспа и Гора живеят българи е нарушение на международното право."
Електронното издание "МКД" публикува друг цитат от декларацията на македонската партия, в който се твърди, че "Тирана се е огънала и е включила българското малцинство в новия проектозакон след заплахите за българско вето на кандидатурата на Албания за еврочленство".
Близката да ВМРО-ДПМНЕ "Телевизия Нова" цитира декларация на Световния македонски конгрес на Тодор Петров, в която се заявява, че "албанското правителство се е поддало на натиска да признае българско малцинство в Албания."
Македонистката организация твърди, че натискът е оказван както от официална София, така и от Брюксел и припомня становището на БАН, че в Македония живеят повече от 1 100 000 българи и над 100 000 българи в Албания в областите Гора, Голо Бърдо, Преспа и Пустец.
Македонският "Стандарт" пише: "Албанското правителство се предаде, след като външният министър Дитмир Бушати промени позицията си и се съгласи в Албания да се признае българско малцинство".
Телевизия "Сител" предава, че "македонците в Албания са против вмъкването на българското малцинство в новия албански закон за правата на националностите" и цитира Васил Стерьоски от МАЕИ, който смята че "признаването на несъществуващо малцинство в Албания е грубо нарушение на международното право."
Декларацията на МАЕИ е публикувана и в изданията "Expres" и "Спектра", където се отбелязва, че "депутатите в албанския парламент са приклекнали под натиска на София и Брюксел."
Изданието "Свест" извежда заглавие "Албания все пак ще признае българското малцинство" като съобщава, че депутатът Кирияку Курета е защитил присъствието на българите в Голо Бърдо, Пустец и Гора.
Превод и редакция: Василена Йорданова


"VloraNews"(Албания): България осигури малцинството си в Албания със статут
"България осигури малцинството си в Албания с гарантиран статут". Това съобщава албанското електронно издание "VloraNews" и припомня, че депутатите от комисиите по правни въпроси и по външни работи са одобрили новия закон за гарантирането на националните малцинства, включвайки и българско малцинство.
Изданието съобщава, че по време на обсъждането е имало изказвания, които са били против признаването на българското малцинство, както и призиви за допитване до Албанската академия на науките, но в крайна сметка са гласували в подкрепа на предложението българите да станат деветото малцинство в Албания.
"VloraNews" посочва като аргумент за гласуването писмо от български евродепутати, което е било подкрепено от техни колеги от други страни и което защитава интересите на българското малцинство.
Изданието отбелязва, че писмото не е било показано официално, въпреки че е публикувано в медиите.
Превод и редакция: Василена Йорданова


Медиите в Тирана отразяват широко включването на българското малцинство в Закона за защита на малцинствата в Албания (ОБЗОР)
Медиите в Тирана отразяват широко включването на българското малцинство в Закона за защита на малцинствата в Албания. Парламентарната комисия по правни въпроси, публична администрация и права на човека на вчерашното си заседание, разглеждайки закона член по член, с пълно единодушие прие включването на българско малцинство в чл. 3 от законопроекта. Така признатите в Албания малцинства стават 9: гръцко, македонско, аромънско/ влашко, черногорско, сръбско, ромско, египетско, босненско и българско. Предложението бе направено от докладчика по законопроекта Бледи Чучи и бе прието единодушно от представителите както на парламентарното мнозинство, така и на опозицията. Решението за промяна е в резултат на проведената миналата седмица дискусия по проекто-закона с представители на малцинствата, както и на писмото на български евродепутати.
В статия на в. „Шкиприя“ се посочва, че българското малцинство живее предимно в североизточните и югоизточните части на страната.
Албанското електронно издание Albanian Daily News предава, че албанското правителство е признало българите за малцинство в Албания, след като външният министър на страната Дитмир Башати изостави позицията си, че такова малцинство не съществува в страната. Според изданието след исторически доказателства, представени от България, както и „натиск“ от страна на членове на Парламентарната комисия по юридически въпроси, която гласува в полза на закон, целящ да повиши статута и правата на малцинствата в Албания, албанското правителство се реши на мярката.
Парламентарната комисия по правни въпроси определи българите като деветото малцинство в Албания, наред с аромънското, гръцкото, сръбското, ромското, черногорското, босненското, македонското и гюпското (египетското), пише електронното издание "24-ore.com". Според изданието до това решение се е стигнало след разговор на българския премиер Бойко Борисов с албанския му колега Еди Рама, като албанският министър-председател е бил поканен да направи посещение в София.
"24-ore.com" съобщава, че до решението се е стигнало след дискусия, като част от депутатите са поставили въпроса за идентифициране на малцинствата и затова как трябва да бъде определено населението на Преспа, Голо Бърдо и Гора, след като веднъж трябва да бъде записано и преброено като българско, а веднъж като македонско. Изданието посочва, че по време на дебата е засегнат и въпросът за прилагането в образованието на националните езици в районите, в които малцинствата съставляват 20% от населението. "24-ore.com" припомня, че българите населяват югоизточните и североизточните части на Албания, където досега е било регистрирано само македонско малцинство. Решението на парламентарната комисия по правни въпроси предстои да бъде гласувано на заседание на парламента.
Според електронното издание "Dritare" Албания е признала наличие на българско малцинство под натиск на Европейския парламент.
Албанската телевизия "Vizionplus.tv" цитира декларация на лидера на партия Македонски съюз, Васил Стерьовски, в която се посочва, че македонското малцинство в района на Корча категорично се обявява срещу опитите за признаване на българско малцинство в Албания. Стерьовски е призовал парламента да не гласува новия закон за защита на националните малцинства, тъй като той "отварял път на идеите за Велика България. Телевизията припомня, че новият закон, който предвижда защита на правата на девет национални малцинства, сред които и българското, е бил одобрен от парламентарната комисия по правни въпроси.
Тиранското издание "Javanews" цитира сторикът Пелюмб Шкуфи, според когото в Албания има само две официални малцинства, гръцкото и черногорското, които са вписани в документите на Мирната конференция от 1921 г. и са признати при постъпването на Албания в стъпването ѝ в Лигата на народите през същата година.
Агенция "Фокус" припомня: През септември българският министър-председател Бойко Борисов проведе телефонен разговор с албанския премиер Еди Рама по повод готвения от албанското правителство проектозакон за защита на малцинствата. Тогава Борисов посочи, че очаква той да съдържа текстове, които да защитават правата на българското малцинство в страната. От своя страна Рама пое ангажимент, че Албания няма да наруши интересите на българското малцинство.
Българският министър на външните работи Екатерина Захариева проведе две срещи по въпроса с албанския си колега Дитмир Бушати.
Превод и редакция: Василена Йорданова


"Javanews" (Албания): Албанският историк Пелюмб Шкуфи: В Албания има само гръцко и черногорско малцинство
"Българите? О, Господи, аз не ги познавам!" така коментира вписването на българското малцинство сред националните малцинства в Албания историкът Пелюмб Шкуфи, цитиран от тиранското издание "Javanews".
Шкуфи смята, че в Албания съществуват само две официални малцинства, гръцкото и черногорското, които са вписани в документите на Мирната конференция от 1921 г. и са признати при постъпването на Албания в стъпването ѝ в Лигата на народите през същата година.
Изданието припомня, че новият закон, който предвижда защита на правата на девет национални малцинства, сред които и българското, е бил одобрен от парламентарната комисия по правни въпроси.
Превод и редакция: Василена Йорданова


Телевизия "Vizionplus.tv": Лидерът на партия Македонски съюз Васил Стерьовски: В Албания никога не е имало българи
Македонското малцинство в района на Корча категорично се обявява срещу опитите за признаване на българско малцинство в Албания, предава албанската телевизия "Vizionplus.tv", като се позовава на декларация на лидера на партия Македонски съюз, Васил Стерьовски.
Стерьовски е призовал парламента да не гласува новия закон за защита на националните малцинства, тъй като той "отварял път на идеите за Велика България."
Телевизията припомня, че новият закон, който предвижда защита на правата на девет национални малцинства, сред които и българското, е бил одобрен от парламентарната комисия по правни въпроси.
Превод и редакция: Василена Йорданова


"Dritare" (Албания): Под натиск на Европейския парламент Албания признава българското малцинство
Под натиск на Европейския парламент Албания признава наличие на българско малцинство, предава албанското електронно издание "Dritare". Според изданието до приемане на новия закон за защита на националните малцинства и до включването на българите в него от парламентарната комисия по правни въпроси се е стигнало след писма на български евродепутати, подкрепени от техни колеги от други европейски страни.
"Dritare" отбелязва любезната молба на евродепутатите, зад която най-вероятно се крие преминаването към други мерки, въпреки че се говори за "действително справедлив и демократичен акт."
Албанското издание цитира и друга част от писмото на евродепутатите, в което са посочени районите, които се населяват от българско население - Преспа, Голо Бърдо и Гора.
Превод и редакция: Василена Йорданова


"24-ore.com"(Албания): Българите стават деветото малцинство в Албания
Парламентарната комисия по правни въпроси определи българите като деветото малцинство в Албания, наред с аромънското, гръцкото, сръбското, ромското, черногорското, босненското, македонското и гюпското (египетското), предава албанското електронно издание "24-ore.com".
Според изданието до това решение се е стигнало след разговор на българския премиер Бойко Борисов с албанския му колега Еди Рама, като албанският министър-председател е бил поканен да направи посещение в София.
"24-ore.com" съобщава, че до решението се е стигнало след дискусия, като част от депутатите са поставили въпроса за идентифициране на малцинствата и затова как трябва да бъде определено населението на Преспа, Голо Бърдо и Гора, след като веднъж трябва да бъде записано и преброено като българско, а веднъж като македонско.
По време на дебата е засегнат и въпросът за прилагането в образованието на националните езици в районите, в които малцинствата съставляват 20% от населението.
Изданието припомня, че българите населяват югоизточните и североизточните части на Албания, където досега е било регистрирано само македонско малцинство.
Решението на парламентарната комисия по правни въпроси предстои да бъде гласувано на заседание на парламента.
Превод и редакция: Василена Йорданова


Albanian Daily News: Албанското правителство се предаде, призна българите за малцинство
Албанското правителство призна българите за малцинство в Албания, след като външния министър на страната Дитмир Башати изостави позицията си, че такова малцинство не съществува в страната, предава албанското електронно издание Albanian Daily News.
След исторически доказателства, представени от България, както и „натиск“ от страна на членове на Парламентарната комисия по юридически въпроси, която гласува в полза на закон, целящ да повиши статута и правата на малцинствата в Албания, албанското правителство се реши на мярката.
В момента в Албания има девет признати малцинствени групи – македонци, власи, черногорци, сърби, бошняци, цигани, египтяни и българи.
Превод и редакция: Иван Христов