Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Барселона призова за диалог, Мадрид отговори с ултиматум

11 октомври 2017 | 14:56

Регионалният лидер на автономния регион Каталуния Карлес Пучдемон не обяви независимост, но той и други депутати от регионалния парламент в Барселона подписаха декларация за „развода“ с централните власти на Кралство Испания, от която стана ясно, че ходът не се отменя, а отлага с няколко седмици. В Барселона обясниха действията си с желанието да бъде даден шанс на диалога с националното правителство. Така топката бе прехвърлена в полето на Мадрид. Оттам обаче отговориха с ултиматум.
В сутрешните часове на сряда се състоя извънредно заседание на кабинета на министрите от правителството на Мариано Рахой. Няколко часа по-късно испанският министър-председател направи кратко телевизионно обръщение, в които настоя лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон да изясни дали в крайна сметка обявява или не независимост на региона. Рахой съобщи, че правителството му е взело решение да отправи официално запитване към Барселона, преди да бъдат предприети други мерки, предвидени в член 155 от Конституцията на Кралство Испания.


Испанският премиер Мариано Рахой не отне автономния статут на Каталуния(ОБЗОР)
След като лидерът на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон се въздържа от обявяване на независимост на автономната област вчера, днес Министър-председателят на Испания Мариано Рахой се въздържа от задействане на член 155 от Конституцията на Испания, чрез което може да отнеме автономния статут на областта. Испанският премиер даде реч от трибуната на испанския парламент, в която разкритикува каталунските власти за нелегалните им действия и призова ръководителят на каталунския регионален парламент да върне ситуацията в легална рамка и отхвърли воденето на преговори с каталунското правителство чрез посредник. Освен това, испанското правителство даде пет дни на Пучдемон да изясни позицията си, дали обявява независимост или не, като заплаши, че след изтичането на срока ще отнеме автономния статут на региона, ако каталунците продължават да настояват на отцепването от Испания.
От своя страна, Пучдемон даде пространно интервю за американската телевизия CNN, в което заяви, че е готов на преговори с властите в Мадрид, без да поставя предварителни условия и потвърди желанието на населението на Каталуния да се отдели от Испания. Сепаратисткият лидер каза, че не е искал да обяви независимост вчера заради чувството си на отговорност и желанието си тя да бъде постигната чрез преговори, а не чрез едностранно решение на областните власти.


AFP: Испанският премиер даде пет дни на каталунския лидер да изясни позицията си относно независимостта
Мадрид. Испанският премиер Мариано Рахой даде пет дни на сепаратисткия лидер на Каталония да изясни позицията си, дали ще обяви независимост или не, предава AFP, позовавайки се на източник от испанското правителство.
Според източника на агенцията, ако регионалния лидер на Каталония Карлес Пучдемон потвърди отцепването на автономната област от Испания, то централното правителство ще му даде пет дни, до 19 октомври, да преосмисли решението си, преди да отнеме автономията на Каталуния.
CNN: Каталунския лидер е готов за диалог с Испания „без предварителни условия“
Барселона. Президентът на Каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон заяви, че областта е готова на диалог с Испания по въпроса за независимостта на автономната област без „предварителни условия“, предава американската новинарска телевизия CNN, която взе интервю от каталунския лидер.
Говорейки само ден, след като спря формалното обявяване на независимост на Каталуния, Пучдемон предпочете примирителен тон, казвайки че предпочита посредничество за разрешаване на кризата.
Все пак, той настоя, че повечето каталунци искат да се отделят от Испания. „Отношенията между Каталуния и Испания не са добри и мнозинството от каталунците искат да видят Каталуния като независима държава“, каза той.
Попитан от CNN, защо не е обявил независимост на областта във вторник, Пучдемон отговори: „На първо място заради чувството ми за отговорност. Не искам да обявявам независимост, искам да я постигна“.
Той заяви, че се чувства задължен да отвори прозорец за диалог, отговаряйки на исканията на международната общност, добавяйки че формалната покана за диалог, каквато е отправил към Мадрид, „изисква отговор в рамките на няколко дни“.
Пучдемон настоя, че правителството в Мадрид няма причина да приложи член 155 от конституцията на страната по отношение на Каталуния и според него това ще бъде грешка.
Освен това, той отхвърли предположението, че може да бъде арестуван заради действията си, отбелязвайки че не е престъпник. „Арестуването ми ще бъде неоснователно и грешка; това не е момент, в който можеш да пратиш в затвора хора, с които имаш политически различия.“
Пучдемон каза, че момента е важен и за двете страни и те трябва да го използват, за да влязат в диалог.
„Стигнахме до момента, в който най-важното нещо е да седнем и да говорим без предварителни условия, да приемем, че трябва да говорим и то при подходящи условия“, каза той. „Може би, може да е от помощ за разговорите, ако двама представители на Испания се срещнат с двама представители на каталунското правителство, за да се разберат за едно просто нещо – определянето на посредник“.
Пучдемон обвини за настоящия смут реакцията на испанската държава. „Вчера се опитах да предам послание за запазване на спокойствието и да припомня на хората, че се сблъскваме с политически проблем, който трябва да бъде разрешен чрез политика, а не чрез полиция“, подчерта той.
AFP: Мариано Рахой отказа посредничество по въпроса за Каталуния
Мадрид. Министър-председателят на Испания Мариано Рахой отказа всякакво посредничество в кризата около референдума за независимост на Каталуния, предава AFP.
„Не е възможно посредничество между демократичния закон и неподчинението и беззаконието“, обяви той от трибуната на испанския парламент, само ден след като лидерите на Каталуния подписаха декларация за независимост.
El Pais: Изказването на испанския премиер Мариано Рахой от парламентарната трибуна
Мадрид. Министър-председателят на Испания Мариано Рахой даде реч от трибуната на испанския парламент, в която разясни гледната си точка по въпроса за каталунския референдум. Той не реши да използва член 155 от конституцията на страната за отнемане на автономията на каталонския регион, а само разкритикува каталунските власти за нелегалните им действия и призова ръководителят на каталунския регионален парламент да върне нещата в легална рамка, пише испанското издание El Pais.
„Това, което преживяваме в последно време, няма нищо общо с политическите различия, предизвикани от ежедневните проблеми на демократичните държави и цивилизованите общества. Това, за което става въпрос тук, е безпрецедентно предизвикателство срещу устоите, върху които лежат демократичните общества.“
„Проблемите, които има в Каталуния са резултат от институционална криза, която беше отглеждана безотговорно от години“.
„Нелегалният референдум беше проведен, за да подкопае нашата демокрация, единството на Испания и по уставът на Каталуния беше провален нещастно и резултатите от този референдум не могат да послужат за легитимация на каталунската независимост“.
„Те изпратиха хора по улиците, за да търсят демократичната легитимност, която липсва на институциите им“.
„Лидерите на Каталуния използваха институционалната си позиция, за да започнат нелоялна и много опасна атака срещу институциите и социалната хармония, което е още по-лошо“.
„Поискахме от правителството на Каталуния да потвърди дали е обявило независимост, независимо от объркването, което нарочно бе създадено вчера. Отговорът бе, че Пучдемон ще съобщи за бъдещи решения. Той все още може да върне нещата в легална рамка“.


Педро Санчес подкрепи задействането на чл. 155 от Конституцията на Испания, но и отварянето на дебата за реформа на Основния закон
El Pais: Педро Санчес подкрепи задействането на чл. 155 от Конституцията на Испания, но и отварянето на дебата за реформа на Основния закон Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Педро Санчес обяви подкрепата си за активирането на член 155 от Конституцията с оглед на вчерашните събития в регионалния парламент на Каталуния, като същевременно се изказа за стартирането на дебата за реформа на Основния закон на кралството, съобщава вестник El Pais.
При пристигането си в седалището на ИСРП в Мадрид Санчес заяви пред репортери, че трябва да бъде задействан член 155, а междувременно „да отворим дебата за конституционната реформа“.

AFP: ЕС призова за „зачитане на Конституцията на Испания“
В сряда Европейският съюз призова за „пълно уважение на испанския конституционен ред“, след като каталунският лидер заяви, че има мандат да обяви независимост на автономния регион, но ще отложи провъзгласяването, за да бъде даден шанс за диалог с Мадрид, предава AFP.
„Комисията следи отблизо ситуацията в Испания и повтаря своя предишен призив за пълно зачитане на испанския конституционен ред", заяви пред репортери заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Барселона прехвърли топката на Мадрид, оттам отговориха с ултиматум (ОБЗОР)
Регионалният лидер на автономния регион Каталуния Карлес Пучдемон не обяви независимост, но той и други депутати от регионалния парламент в Барселона подписаха декларация за „развода“ с централните власти на Кралство Испания.
В документа бе записано: „Създаваме Каталунска република в качество на независима и сувереннна държава“. Решението за независимост Пучдемон, който също сложи подписа си на хартията, обоснова с резултатите от референдума от 1 октомври, когато 90 % от каталунците, взели участие във вота, подкрепиха отделянето на региона от Испания. На плесбисцита обаче гласуваха 43 % от имащите право на глас в Каталуния.
По-късно говорителят на каталунското правителство Жорди Турул заяви, че подписването на документа е „символичен акт, в който всички ние сме потвърдили ангажимента си да обявим независимост", като добави, че официалната декларация „трябва да бъде изготвена от каталунския парламент". Отказът, или по-точно отлагането на провъзгласяването на независимостта на Каталуния, в Барселона обясниха с желанието да бъде даден шанс на диалога с Мадрид. Така топката бе прехвърлена в полето на националното правителство. На призива обаче Мадрид реагира с ултиматум.
В сутрешните часове на сряда се състоя извънредно заседание на кабинета на министрите от правителството на Мариано Рахой. Няколко часа по-късно испанският министър-председател направи кратко телевизионно обръщение, в които настоя лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон да изясни дали в крайна сметка обявява или не независимост на региона. Рахой съобщи, че правителството му е взело решение да отправи официално запитване към Барселона, преди да бъдат предприети други мерки, предвидени в член 155 от Конституцията на Кралство Испания.
„Това изясняване ще предхожда всички мерки, които правителството може да предприеме в рамките на член 155 от Конституцията", посочи Рахой, позовавайки се на разпоредбата, която ще позволи на централните органи временно да се намесят в каталунските дела. Повече подробности министър-председателят на Испания обеща да представи в речта си пред парламента, насрочена за 16 часа (местно време). В Барселона обаче се надяват на диалог.

AFP: Испанският премиер поиска от лидера на Каталуния да изясни дали обявява независимост
Министър-председателят на Испания Мариано Рахой поиска от лидера на Каталуния Карлес Пучдемон да изясни дали обявява независимост на региона, предава AFP.
Точно в 13 часа българско време Рахой започна обръщение, в което се очаква да бъдат обявени мерките на Мадрид за справяне с каталунската криза.
Повече подробности министър-председателят на Испания ще представи в речта си пред парламента, насрочена за 16 часа (местно време).

El Pais: Мариано Рахой ще направи обръщение за мерките, които правителството ще предприеме за каталунската криза
Испанският премиер Мариано Рахой ще направи обръщение в 12 часа местно време (13 часа българско), за да обясни мерките, които правителството възнамерява да приеме с оглед кризата в Каталуния, съобщава вестник El Pais.
Повече подробности министър-председателят на Испания ще представи в речта си пред парламента, насрочена за 16 часа (местно време).

AFP: Подписването на декларацията за независимост на Каталуния е „символичен акт“
Декларацията за независимост на Каталуния, подписана от регионалния лидер Карлес Пучдемон и други депутати от парламента в Барселона, е „символичен акт“. Това поясниха от регионалния каталунски парламент в сряда, предава AFP.
Говорителят на каталунското правителство Жорди Турул заяви, че подписването във вторник вечерта на документа е „символичен акт, в който всички ние сме потвърдили ангажимента си да обявим независимост", но добави, че официалната декларация „трябва да бъде изготвена от каталунския парламент".

Ekathimerini: Неизвестни лица са нападнали сградата на испанското посолство в Атина
Неизвестни нападатели, за които се твърди, че са членове на групировката „Рубикон", са проникнали в сградата на дипломатическата мисия на Испания в гръцката столица Атина, съобщава електронното издание Ekathimerini.
Според предварителните доклади, в резултат на действията на надателите има причинени щети по сградата, но няма съобщения за пострадали.
В съобщение, публикувано в интернет пространството, се казва, че нападението е извършено в знак на солидарност с „потиснатите каталунци“.
Във вторник каталунският лидер Карлес Пучдемон и други представители на регионалните власти в Барселона подписаха символична декларация за независимост от Испания, но обявяването на независимостта на региона бе отложено. Съобщено бе, че този ход няма да бъде осъществен в продължение на няколко седмици, за да бъдат проведени преговори с правителството в Мадрид за разрешаване на кризата.

El Pais: Мадрид ще приложи извънредни мерки, ако Барселона не оттегли декларацията за независимост
Мадрид ще приложи извънредни мерки, ако регионалното правителство в Барселона не оттегли декларацията за независимост на Каталуния, съобщава испанският вестник El Pais.
Испанският кабинет проведе заседание в сутрешните часове на сряда, за да обсъди евентуалното активиране на член 155 от Конституцията, след като каталунският премиер Карлес Пучдемон отложи обявяването на независимост на региона.
Сред възможностите, които се обсъждат в Мадрид, е прилагането на извънредни мерки – като например това централното правителство да поеме временно правомощията на регионалните власти в Барселона.

ZDF: Евродепутат от ЕНП призова за провеждането на нови избори в Испания
След отложеното обявяване на независимост на Каталуния германският евродепутат от ЕНП Емлар Брок призова за провеждането на нови избори – както за правителство в Мадрид, така и за Барселона, предава телевизионният канал ZDF.
„Новите избори са единственият изход, който виждам“, коментира Брок, допълвайки, че още в сряда испанският премиер Мариано Рахой може да разчисти пътя за провеждането им. Евродепутатът изрази увереност, че Рахой няма да преговаря с каталунците.

AFP: „Всички възможности“ са на масата за преговори за каталунската криза
Министър-председателят на Испания Мариано Рахой разглежда всички възможности за разрешаване на каталунската криза, предава AFP, като се позовава на правителствен източник от Мадрид.
„Проучват се всички възможности“, подчерта източникът на агенцията.
В Мадрид е в ход извънредно заседание на правителството на Рахой, свикано след като лидерът на автономния регион Карлес Пучдемон отложи обявяването на независимостта на Каталуния.

Бойко Ноев: Изборите не са достатъчен инструмент за реализиране на демокрацията и доказателството за това са събитията в Каталония
Изборите не са достатъчен инструмент за реализиране на демокрацията и доказателството за това са събитията в Каталония. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и ръководител на мисии на България в НАТО, Белгия и Люксембург. Според него, въпреки че последиците от референдума в Каталония не касаят пряко България, следва да се направят няколко валидни за всяка страна извода. „Гласуването, било то на референдум или други избори, трябва да бъде разумно провеждано. Това е един от изводите, валиден и за България. Вторият извод, от това което се случва в Каталония, е поредното разбиване на схващането, че членството в ЕС не е достатъчна гаранция за прогреса на обществото. Членството в ЕС трябва да бъде умело използвано за политически инструмент, за добруването на народите“, допълни Ноев. Той коментира още, че на фона на конфликтите, които наблюдаваме в развитите части на Европа в последните 15 години, Балканите вече не са „барутното буре на Европа“. По думите му много важен е фактът, че България по време на Европейското председателство приема за приоритет именно Западните Балкани.

El Pais: Правителството на Мариано Рахой обсъжда каталунската криза на извънредно заседание
В Мадрид е в ход извънредното заседание на правителството на Мариано Рахой за каталунската криза, пише националният ежедневник El Pais.
Във вторник испанският вицепремиер Сорая Саенц де Сантамария направи кратко изявление, в което обяви, че Мариано Рахой е свикал извънредна среща на кабинета, за да се обсъди ситуацията в Каталуния. Началото й бе насрочено за 9 часа (местно време).

Анна Кръстева, политолог: Твърдост и устояване единството на нацията са предизвикателствата пред испанския премиер Мариано Рахой
Голямото предизвикателство пред испанския премиер Мариано Рахой е дали ще успее да прояви твърдост за устояване единството на нацията и да покаже, че чува тези два милиона, които казаха „да” на независимостта за Каталония. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” проф. Анна Кръстева, политолог и експерт по европейска и международна политика. Според нея най-зрялото послание е на кметицата на Мадрид, която призова за умереност и разумност, защото испанският премиер Мариано Рахой и каталонският лидер Карлес Пучдемон представляват различни граждани. „Мариано Рахой и Карлес Пучдемон представляват различни групи граждани. Пучдемон – тези около 2 милиона, които подкрепиха независимостта на референдума, които са и по-малко от половината от населението на Каталония. Рахой – огромното мнозинство испански граждани и граждани на автономния регион, които се идентифицират с испанската държава. Кметът на Барселона обаче трябва да управлява и едните и другите”, обясни тя.
Проф. Анна Кръстева допълни, че за момента най-успелите политици са тези, които са по-близо до управлението, а не тези, които са на върха на политиката. Според нея трябва да се намерят мостове, по които този взривен от политиците народ да може да започне да живее заедно.

AFP: Мариано Рахой не отхвърли възможността за налагането на директна испанска власт в автономна Каталуния
Изправен пред опитите на каталунските власти за отцепване, премиерът Мариано Рахой не отхвърли възможността за налагане на директна власт на правителството над Каталуния, предава AFP.
За да се случи това ще трябва премиерът да задейства чл.155 от испанската конституция, който не е използван никога досега.
Според този член, испанското правителство може да поеме директен контрол над всяка от 17-те автономни области, ако в нея се нарушават конституционните задължения или се „застрашават сериозно цялостните интереси на Испания“.
Той позволява на националното правителство да „поеме контрол над политическите и административни институции на бунтовния регион“, заяви Тереза Фрейхес от Барселонския автономен университет.
Според Хавиер Перез Ройо от Севилския университет тези мерки могат да включват „суспендирането на регионалното правителство и поставянето на местната полиция под заповедите на вътрешното министерство“.
Експертите твърдят, че Рахой има легалното право и да закрие каталунския парламент, ако се наложи.
Все пак премиерът не може да извърши това едностранно. Първо ще трябва да информира Карлес Пучдемон, за да му даде време за промяна на курса. След това Рахой ще трябва да се обърне към испанския сенат. Комисия трябва да подкрепи предложението на премиера, след което то да се гласува в сената. Един от испанските сенатори, който пожела анонимност заяви, че процедурата ще отнеме около седмица.
Член 155 е само една от опциите пред дясното правителство на испанската „Народна партия“. Властите могат и да обявят извънредно положение в Каталуния, което ще ограничи „свободата на движение и събиране“. Според последното законодателство по въпроса от 2015-та, испанското правителство може да обяви каталунската ситуация за „застрашаваща националната сигурност“, при което ще има правото да се натовари с допълнително правомощия.

The Spain Report: Мариано Рахой свика извънредна среща на испанския кабинет заради Каталуния
Испанският вицепремиер Сорая Саенц де Сантамария направи кратко изявление, в което обяви, че Мариано Рахой е свикал извънредна среща на кабинета, за да се обсъди ситуацията в Каталуния, предава The Spain Report.
Срещата ще се проведе в 9:00 сутринта местно време в сряда.
Испанският вицепремиер добави, че правителството не може да приеме валидността на нещо, което е решено на базата на суспендирания каталунски закон.
„Нито господин Пучдемон, нито който и да било друг, може да достигне до заключения на базата на закон, който не съществува“, заяви тя.
Във вторник вечерта испанският премиер Мариано Рахой се е срещнал и с лидера на социалистите Педро Санчес, за да обсъдят ситуацията.

AFP: Испанският вицепремиер заяви, че речта на Карлес Пучдемон е реч на човек, който „не знае къде се намира, накъде отива и с кого иска да отиде“
Каталунският лидер Карлес Пучдемон не знае „накъде отива“, заяви испанският вицепремиер, предава AFP. Това се случва, след като Пучдемон обяви, че независимостта се отлага, за да се даде шанс на диалога.
Вицепремиерът на Испания Сорая Саенц де Сантамария каза пред репортери, че речта на Пучдемон, е „реч на човек, който не знае къде се намира, накъде отива или с кого иска да отиде“. Тя добави, че премиерът Мариано Рахой е свикал извънредна среща на кабинета в сряда.

AFP: Карлес Пучдемон е подписал декларацията за независимост, която по-късно я е отхвърлил
Каталунският лидер Карлес Пучдемон и съюзниците му са подписали декларация за независимост, която по-късно суспендираха с цел инициирането на диалог с Мадрид, предава AFP , позовавайки се на говорител на каталунското правителство.
Говорителят заяви, че Пучдемон е подписал документа, но го е „суспендирал, призовавайки за диалог“. Това кореспондира с речта, която по-рано днес Карлес Пучдемон изнесе пред регионалния парламент.

ТАСС: Около 30 хиляди поддръжници на каталунската независимост се събраха около регионалния парламент, докато Карлес Пучдемон изнасяше речта си
Близо 30 хиляди поддръжници на каталунската независимост се събраха около регионалния парламент, докато Карлес Пучдемон изнасяше речта си, предава ТАСС, позовавайки се на местни издания.
Испанското издание El Pais пише, че около пет хиляди души са гледали прякото излъчване на речта на Пучдемон на един от централните площади в Жирон.
Агенция „Фокус“ припомня, че каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че процесът по обявяване на независимост трябва да бъде временно преустановено.

AFP: Ключов партньор на каталунското правителство заяви, че е „изпусната“добра възможност за обявяването на независимост
Крайнолявата партия „Кандидатура за народно единство“ изрази недоволството си от това, че каталунският президент Карлес Пучдемон отложи обявяването на независимост, твърдейки, че е „изпусната“ добра възможност, предава AFP.
Това се случва, след като Пучдемон заяви, че обявяването на независимост се отлага.
„Смятаме, че днес бе денят за обявяване на Каталунска република. Най-вероятно сме изпуснали една възможност“, заяви депутатът от крайнолявата партия, която е партньор на каталунското правителство.

AFP: Мадрид отхвърли „мълчаливото“ обявяване на каталунска независимост
Говорител на испанското правителство заяви, че Мадрид отхвърля „мълчаливото“ обявяване на каталунска независимост, предава AFP.
В съобщението се казва: „Неприемливо е да се обяви такава тиха независимост, само за да се отложи по същия начин“.

Лидерът на Каталунската опозиция: Регионалното правителство разделя гражданите на Каталуния
Лидерът на калунската опозиция Инес Аримадас, заяви, че с действията си регионалното автономно правителство разделя жителите на областта, предава CNN. Тя се обърна към лидера на Каталуния Карлес Пучдемон, заявявайки, че „жителите на Каталуния са разделени благодарение на вас“. Според нея, „повечето каталунци се чувстват граждани на Калония, Испания и Европа“ едновременно.

Карлес Пучдемон: Правим отговорен жест в полза на диалога
Каталонският лидер Карлес Пучдемон, който завърши своето обръщение пред регионалното правителство ок. 20:45 часа българско време, призова за отлагане на декларацията за независимост и започване на преговори, до постигане на решение, което да удовлетвори всички. Това пише The Guardian. По думите на Пучдемон: „Предлагаме да се отложи ефекта на декларацията за независимост… Днес, ние правим отговорен жест в полза на диалога“.