Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Независима Каталуния не бе обявена

10 октомври 2017 | 16:29

Големият ден настъпи. Тази вечер, в 19:00 часа българско време каталунският лидер Карлес Пучдемон трябваше да обяви дали региона ще се отдели от Испания. Речта му обаче бе забавена с един час, заради наличие на международно предложение за посредничество в кризата. Говорителите на местното правителство обаче отказаха да дадат по-подробна информация. Обръщението на Пучдемон завърши ок. 20:45 часа българско време, като лидерът не обяви независимост на областта, а призова прилагането на резултатите от референдума да се отложат. Вместо това да се започне диалог с Мадрид, който с международно участие да доведо до "съгласувано решение" на кризата. Много реакциите са смесени, някои объркани. Според някои медии, независимост не е обявена, докато други обявиха, че Каталуния просто е отложила декларацията.
Очаква се международен отзвук от събитието.


AFP: Мариано Рахой не отхвърли възможността за налагането на директна испанска власт в автономна Каталуния
Изправен пред опитите на каталунските власти за отцепване, премиерът Мариано Рахой не отхвърли възможността за налагане на директна власт на правителството над Каталуния, предава AFP.
За да се случи това ще трябва премиерът да задейства чл.155 от испанската конституция, който не е използван никога досега.
Според този член, испанското правителство може да поеме директен контрол над всяка от 17-те автономни области, ако в нея се нарушават конституционните задължения или се „застрашават сериозно цялостните интереси на Испания“.
Той позволява на националното правителство да „поеме контрол над политическите и административни институции на бунтовния регион“, заяви Тереза Фрейхес от Барселонския автономен университет.
Според Хавиер Перез Ройо от Севилския университет тези мерки могат да включват „суспендирането на регионалното правителство и поставянето на местната полиция под заповедите на вътрешното министерство“.
Експертите твърдят, че Рахой има легалното право и да закрие каталунския парламент, ако се наложи.
Все пак премиерът не може да извърши това едностранно. Първо ще трябва да информира Карлес Пучдемон, за да му даде време за промяна на курса. След това Рахой ще трябва да се обърне към испанския сенат. Комисия трябва да подкрепи предложението на премиера, след което то да се гласува в сената. Един от испанските сенатори, който пожела анонимност заяви, че процедурата ще отнеме около седмица.
Член 155 е само една от опциите пред дясното правителство на испанската „Народна партия“. Властите могат и да обявят извънредно положение в Каталуния, което ще ограничи „свободата на движение и събиране“. Според последното законодателство по въпроса от 2015-та, испанското правителство може да обяви каталунската ситуация за „застрашаваща националната сигурност“, при което ще има правото да се натовари с допълнително правомощия.
Агенция „Фокус“ припомня, че испанският премиер заяви, че ще използва всяко легално средство, за да се справи с кризата.

The Spain Report: Мариано Рахой свика извънредна среща на испанския кабинет заради Каталуния
Испанският вицепремиер Сорая Саенц де Сантамария направи кратко изявление, в което обяви, че Мариано Рахой е свикал извънредна среща на кабинета, за да се обсъди ситуацията в Каталуния, предава The Spain Report.
Срещата ще се проведе в 9:00 сутринта местно време в сряда.
Испанският вицепремиер добави, че правителството не може да приеме валидността на нещо, което е решено на базата на суспендирания каталунски закон.
„Нито господин Пучдемон, нито който и да било друг, може да достигне до заключения на базата на закон, който не съществува“, заяви тя.
Във вторник вечерта испанският премиер Мариано Рахой се е срещнал и с лидера на социалистите Педро Санчес, за да обсъдят ситуацията.

AFP: Испанският вицепремиер заяви, че речта на Карлес Пучдемон е реч на човек, който „не знае къде се намира, накъде отива и с кого иска да отиде“
Каталунският лидер Карлес Пучдемон не знае „накъде отива“, заяви испанският вицепремиер, предава AFP. Това се случва, след като Пучдемон обяви, че независимостта се отлага, за да се даде шанс на диалога.
Вицепремиерът на Испания Сорая Саенц де Сантамария каза пред репортери, че речта на Пучдемон, е „реч на човек, който не знае къде се намира, накъде отива или с кого иска да отиде“. Тя добави, че премиерът Мариано Рахой е свикал извънредна среща на кабинета в сряда.

AFP: Карлес Пучдемон е подписал декларацията за независимост, която по-късно отхвърли
Каталунският лидер Карлес Пучдемон и съюзниците му са подписали декларация за независимост, която по-късно суспендираха с цел инициирането на диалог с Мадрид, предава AFP , позовавайки се на говорител на каталунското правителство.
Говорителят заяви, че Пучдемон е подписал документа, но го е „суспендирал, призовавайки за диалог“. Това кореспондира с речта, която по-рано днес Карлес Пучдемон изнесе пред регионалния парламент.

Каталунският лидер се отказа от независимостта (ОБЗОР)
Каталунският лидер Карлес Пучдемон се отказа от обявяването на независимост на този етап и призова за диалог с Мадрид. В речта, която изнесе пред каталунския парламент той заяви, че е приел „мандата на народа за обявяването на Каталуния за независима република“, след като на 1 октомври се проведе вот за независимост.
В същото време Пучдемон помоли каталунския парламент да „задържи ефекта от декларацията за независимост, за да се стартира диалог през идните седмици“. Той добави, че Каталуния е вече „европейски проблем“. Каталунският лидер разкритикува и централната власт в Мадрид, за нежеланието й да води преговори. Той призова испанското правителство да приеме посредничество за решаване на кризата, докато се достигне до „съгласувано решение“.
По време на речта на Пучдемон около регионалния парламент бе разположена полиция, а в същото време близо до сградата се събраха почти 30 хиляди души, които изразиха подкрепата си за обявяването на независимост.
Централната власт в Мадрид отвърна на речта му веднага. Говорител на правителството заяви, че Мадрид отхвърля „мълчаливата“ декларация за независимост на Каталуния. Испанската опозиция също се солидаризира с правителството. Лидерът на Социалистическата партия в Каталуния Мигел Ичета заяви, че „не може да се суспендира декларация, която никога не се е случвала“. От управляващата „Народна партия“ казаха, че речта на Карлес Пучдемон е „удар срещу здравия разум“.
Европейските държави също следиха внимателно развитието на ситуацията, заради притесненията си, че отцепването на Каталуния може да създаде допълнително проблеми за Европейския съюз.
Европейският президент Доналд Туск призова Карлес Пучдемон да не взима решения, които ще направят „диалога невъзможен“.
Ключовите партньори на Карлес Пучдемон от крайнолявата партия „Кандидатура за народно единство“ изразиха съжалението си, че каталунското правителство не е обявило независимост. Според тях е пропусната ключова „възможност“ за независимостта на Каталуния.

ТАСС: Около 30 хиляди поддръжници на каталунската независимост се събраха около регионалния парламент, докато Карлес Пучдемон изнасяше речта си
Близо 30 хиляди поддръжници на каталунската независимост се събраха около регионалния парламент, докато Карлес Пучдемон изнасяше речта си, предава ТАСС, позовавайки се на местни издания.
Испанското издание El Pais пише, че около пет хиляди души са гледали прякото излъчване на речта на Пучдемон на един от централните площади в Жирон.
Агенция „Фокус“ припомня, че каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че процесът по обявяване на независимост трябва да бъде временно преустановено.

AFP: Ключов партньор на каталунското правителство заяви, че е „изпусната“добра възможност за обявяването на независимост
Крайнолявата партия „Кандидатура за народно единство“ изрази недоволството си от това, че каталунският президент Карлес Пучдемон отложи обявяването на независимост, твърдейки, че е „изпусната“ добра възможност, предава AFP.
Това се случва, след като Пучдемон заяви, че обявяването на независимост се отлага.
„Смятаме, че днес бе денят за обявяване на Каталунска република. Най-вероятно сме изпуснали една възможност“, заяви депутатът от крайнолявата партия, която е партньор на каталунското правителство.

La Vanguardia: Карлес Пучдемон завърши обръщението си, независимостта бе отложена
Каталонският лидер Карлес Пучдемон завърши своята реч пред регионалното правителство, пише La Vanguardia. Пучдемон заяви, че Калуния си е спечелила правото да бъде самостоятелна държава, но поиска отлагане на декларацията за независимост, за да започнат преговори. Лидерът призова испанското правителство да приеме посредничество за решаване на кризата, докато се достигне "съгласувано решение".

Карлес Пучдемон: Днес правим отговорен жест в полза на диалога
Каталонският лидер Карлес Пучдемон, който завърши своето обръщение пред регионалното правителство ок. 20:45 часа българско време, призова за отлагане на декларацията за независимост и започване на преговори, до постигане на решение, което да удовлетвори всички. Това пише The Guardian. По думите на Пучдемон: „Предлагаме да се отложи ефекта на декларацията за независимост… Днес, ние правим отговорен жест в полза на диалога“.

Карлес Пучдемон: Каталуния е европейски проблем
Каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви по време на своето обръщение пред регионалното правителството във вторник, че „Каталуния е Европейски проблем“, предава Diario Informacion. Пучдемон разкритикува нежеланието на Мадрид да води преговори, като заяви още, че неговата реч има за цел да намали натрупаното напрежение между автономната област и правителството.

El Pais: Карлес Пучдемон благодари на участвалите в референдума, обвини полицията в насилие
Барселона. По време на своята реч пред регионалния парламент на Каталуния, лидерът Карлес Пучдемон благодари на всички, участвали в организацията и гласували на референдума за независимост, предава El Pais. Пучдемон също така обвини полицията в насилие, като заяви, че нейната цел не е била „просто да конфискува бюлетини и урни, а да предизвика паника и смут, да отнеме на хората правото им да гласуват“. Все още не е ясно дали Каталуния ще остане част от Испания или ще обяви едностранна независимост.

AFP: Карлес Пучдемон започна своето обръщение
Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон започна своето обръщение към регионалния парламент, предава AFP. От речта на Пучдемон ще стане ясно дали Каталуния ще обяви независимост от Испания, позовавайки се на резултатите от обявения за незаконен от Мадрид референдум. Очаква се обръщението да трае около час, завършвайки ок. 21:00 часа българско време.

BBC: Каталунски фермери показа подкрепа за обявяване на независимост
Каталунски фермери паркираха своите трактори в центъра на Барселона и развяваха флага на автономната област, за да покажат подкрепата си за евентуална независимост на региона, предава BBC. По-късно друга тълпа, подкрепяща независимостта се събра пред парламента, за да изчака там обръщението на Карлес Пучдемон и решението на автономното правителство. Тълпата обаче утихна, тъй като Карлес Пучдемон започна своето изявление.

Еl Pais: Карлес Пучдемон не желае независимост, неговата партия му опонира
Според източници на управляващата в Каталуния партия „Заедно за Да“, лидерът Карлес Пучдемон не желае да обяви независимост на областта, докато по-голямата част от политическата му формация искат да видят Каталунска република, пише El Pais. Това е едната причина за отлагане на обръщението на Пучдемон, докато другата е наличието на желание за международно посредничество.

AFP: Мадрид отказа възможно посредничество в Каталуния
Говорител на испанското правителство, заяви че международно сътрудничество за решаването на кризата в Каталуния „не е възможна карта“, предава AFP. Изявлението става минути след като във вторник каталунският лидер Карлес Пучдемон отложи с един час своето обръщение пред Народното събрание, заради преговори за възможно международно посредничество. Агенцията припомня, че в 18:00 часа местно време, Пучдемон трябва да се разясни дали смята да обяви независима република Каталуния.

La Vanguardia: Карлес Пучдемон е отложил обръщението си заради възможно международно посредничество
Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон е отложил с един час заседанието на Парламента, защото има възможност да получи международно сътрудничество за решаване на кризата, пише La Vanguardia, като се позовава на правителствени източници. Не се дават допълнителни данни.

El Pais: Обръщението на Карлес Пучдемон се отлага с един час
Обръщението на Карлес Пучдемон, в което трябваше да стане ясно дали Каталуния ще обяви независимост от Испания, се отлага с един час, пише El Pais, като се позова на информация от местните власти. По-рано стана ясно, че десет минути след официалното начало на обръщението (18:00 часа местно време, 19:00 часа българско време), Пучдемон все още не е излязъл на трибуната, а Народното събрание е наполовина празно. Причината за забавянето все още не е съобщена.

The Guardian: Обръщението на Карлес Пучдемон се бави
Обръщението на каталунския лидер Карлес Пучдемон все още не е започнало, съобщава The Guardian. Пучдемон трябваше да започне обръщението си в 18:00 часа местно време (19:00 часа българско), но към момента парламентът все още е наполовина празен, а лидерът не е на подиума. Пучдемон трябва да обяви, дали смята да отцепи Каталуния от Испания, като се позова на резултатите на референдума за независимост.

Еманюел Макрон: Европейският съюз не трябва да посредничи в каталунската криза
Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, по време на посещението си във Франкфурт, че Европейският съюз не трябва става посредникът в каталунската криза, предава Reuters. Държавният глава изрази вярата си във възможностите на Мадрид са се справи със ситуацията по мирен път, като подчерта, че проблемът е вътрешен за Испания. Пред журналисти, Макрон заяви, че самият той също не смята да взима участие в кризата, тъй като „това не е моя задача“.

La Vanguardia: Повече от хиляда журналисти ще присъстват на обръщението на Карлес Пучдемон
Повече от хиляда журналисти ще присъстват в каталунския парламент, за да отразят обръщението на лидера на областта Карлес Пучдемон, пише La Vanguardia. В 18:00 часа местно време (19:00 часа българско), Пучдемон ще се обърне към народните представители за да обяви, дали смята да се позова на резултатите от референдума за независимост, отцепвайки Каталуния от Испания. По данни на местни медии, Пучдемон вече е пристигнал в сградата на Народното събрание.

AFP: Еманюел Макрон е убеден, че кризата около Каталуния ще се разреши по мирен път
Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник своята увереност, че кризата около Каталуния ще се разреши по мирен път, предава AFP. Агенцията напомня, че в 18:00 часа местно време във вторник Карлес Пучдемон, лидерът на автономната област, ще направи обръщение към регионалния парламент, в което ще стане ясно, дали района ще обяви независимост от Испания.
Френският президент заяви, че „има желание за власт у каталунците. Надявам се този проблем да се реши по мирен път. Мисля, че така ще стане, сигурен съм в това“.

AFP: Доналд Туск призова Карлес Пучдемон да не предприема действия, които биха направили диалога невъзможен
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди във вторник лидера на Каталуния Карлес Пучдемон да не предприема действия, които биха направили „диалога невъзможен“, предава AFP. Призивът става часове преди Пучдемон да обяви, дали областта ще обяви независимост от Испания.
Туск призова „да се уважава законовия ред и да не се прави изявление, което би направило диалога невъзможен“.

Ще има ли независима Каталуния? (ОБЗОР)
В последните дни каталунската криза изправи Испания пред най-голямото й политическо предизвикателство за последните четири десетилетия на демокрация. Но големият ден настъпи. Тази вечер, в 19 часа българско време, лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон ще направи обръщение пред регионалния парламент в Барселона, преди депутатите да започнат дискусия за „политическата ситуация“ в региона. Светът обаче е затаил дъх в очакване на това дали Пучдемон ще дръзне да обяви независимост на автономия регион от Испания.
Точната формулировка на това изявление и до каква степен то ще бъде тълкувано като истинска декларация за независимост от съдилищата, прокурорите, централното правителство и каталунските сепаратисти, остават неизвестни до късния следобед на вторник, 10 октомври.
Какъв би бил отговорът на Мадрид на евентуалната каталунска независимост също не може да се каже със сигурност: възможностите варират от обвинения в бунт, до отнемане на автономния статут на областта или дори обявяването на извънредно положение в Каталуния. А защо не и въвеждане на войски?
Предвид събитията от последните десетина дни след провеждането на референдума за независимост, всеки опит за арест на Пучдемон и членовете на регионалното правителство може да бъде съпроводен с редица трудности, включително избухване на насилие.
Още в началото на седмицата нито правителството в Мадрид, нито регионалните власти в Барселона показаха склонност към компромис, за да бъде преодоляна кризата. Министър-председателят Мариано Рахой бе категоричен: битка за Каталуния ще има и тя ще бъде спечелена, защото – съгласно думите му, това иска и чувства мнозинството испанци.
„За тази цел ще използваме всички инструменти, които законодателството ни дава. Правителството трябва да вземе решението и да го направи в точното време. Изслушахме много хора. Вярваме, че знаем какво мисли испанския народ. И той трябва да знае, че правителството също знае какво трябва да бъде направено“, подчерта Рахой. Същевременно премиерът увери, че кризата с регионалното правителство в Барселона не заплашва с разделение страната.
Часове преди заседанието на каталунския парламент, правителството на Испания отправи последни предупреждения към каталунския лидер Карлес Пучдемон „да не прави нищо необратимо“ в рамките на обръщението си пред органа. „Призоваваме Пучдемон да не прави нищо необратимо, да не тръгва по пътя, от който няма връщане и да не обявява едностранно независимост“, заяви пред репортери говорителят на правителството в Мадрид Иниго Мендес де Виго.
Малко по-късно бе съобщено, че официалната позиция на Мадрид ще бъде представена в сряда в рамките на обръщение на Рахой пред националния парламент.
В същото време в Барселона сякаш цари хладнокръвие. Пучдемон отбеляза, че „никой не може да бъде изненадан от това, което правим“. Той твърди, че е получил мандат за едностранно обявяване на независимост, след като 90 % от участвалите в референдума на 1 октомври казаха „Да“ на „развода“ с Мадрид. В действителност обаче, повече от половината каталунци, имащи право на глас, останаха по домовете си в деня на вота.
В автономния регион бяха въведени засилени мерки за сигурност, а достъпът до района в близост до регионалния парламент бе закрит от полицията „от съображения за сигурност". Но въпреки това Нацоналното събрание на Каталуния призова привържениците на независимостта да окупират пространството между сградата на регионалния парламент и Върховния съд на автономната област. Поддръжниците на каталунската независимост бяха помолени да излязат на улиците в 19 часа (българско време), когато ще започне парламентарното заседание. То ще бъде пряко предавано на два екрана, монтирани за тази цел в две ключови точки на Барселона.
Как ще завърши поредният ден, белязан от каталунската криза, все още остава отворен въпрос.

AFP: Мадрид предупреди лидера на Каталуния „да не прави нищо необратимо"
Правителството на Испания отправи предупреждения към каталунския лидер Карлес Пучдемон „да не прави нищо необратимо“ в рамките на обръщението си пред регионалния парламент, предава AFP.
„Призоваваме Пучдемон да не прави нищо необратимо, да не тръгва по пътя, от който няма връщане и да не обявява едностранно независимост“, заяви пред репортери говорителят на правителството в Мадрид Иниго Мендес де Виго.

The Spain Report: Мариано Рахой ще представи в сряда официалната позиция на Мадрид за каталунската криза
Министър-председателят на Испания Мариано Рахой ще направи обръщение в националния парламент в сряда, за да информира депутатите за официалната позиция на правителството за каталунската криза, предава The Spain Report.
Очаква се Рахой да се обърне към Кортесите в 16 часа (местно време).

ORF: Катунското правителство е планирало отдавна конфликта с Мадрид, твърдят медийни доклади
Медиите в Испания твърдят, че регионалното правителство в Каталуния е планирало дълго време конфронтацията с централните власти в Мадрид, предава австрийската медия ORF.
Средствата за масова информация цитират документ, според който регионалният лидер Карлес Пучдемон е „начертал“ пътя от последните избори в испанския автономен регион през 2015 г. до последните събития, които трябва да завършат с „политическа и икономическа дестабилизация“.
Документът е открит на 20 септември по време на обиск в дома на генералния секретар на Министерството на икономиката на Каталуния, Жозеп Мария Джоу. Той бе един от политиците, задържани временно в навечерието на референдума за независимост.

The Spain Report: Каталунското правителство призова привържениците на независимостта да се съберат пред регионалния парламент
Националното събрание на Каталуния призова привържениците на независимостта да окупират пространството между сградата на регионалния парламент и Върховния съд на автономната област, предава The Spain Report.
Поддръжниците на „развода“ между Мадрид и Барселона трябва да излязат на улиците в 18 часа (местно време), когато ще започне парламентарното заседание, на което се очаква да бъде приета Декларация за независимостта на Каталуния. В официалния дневен ред на заседанието обаче е записано обсъждане на „политическата ситуация“, а дебатът ще бъде излъчван на два екрана, монтирани на две ключови точки в града.

El Pais: Кризата в Каталуния – въведени са засилени мерки за сигурност
Часове преди провеждане на заседанието на каталунския парламент, насрочено за 18 часа (местно време), в автономния испански регион са въведени засилени мерки за сигурност, отбелязва националният ежедневник El Pais. Достъпът до района в близост до регионалния парламент е закрит от полицията „от съображения за сигурност".
Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон ще направи обръщение пред регионалния парламент, в което ще „обясни политическата ситуация“. Той твърди, че е получил мандат за едностранно обявяване на независимост, след като 90 % от участвалите в референдума на 1 октомври казаха „Да“ на „развода“ с Мадрид. В действителност обаче, повече от половината каталунци, имащи право на глас, останаха по домовете си в деня на вота.
Кметът на Барселона Ейда Колу, която също гласува на референдума, предупреди в понеделник следобед, че резултатите не може да бъдат използвани като аргумент за обявяване на независимост.

La Vanguardia: Карлес Пучдемон ще направи последната крачка към каталунската независимост
През януари 2016 г. Карлес Пучдемон стана председател на регионалното правителство в Барселона с обещанието да придвижи Каталуния от „поставтономизъм към независимост“. Във вторник, 10 октомври, каталунският лидер ще направи последната крачка от своята мисия, коментира местният вестник La Vanguardia.
В изказване, направено съвсем наскоро, Пучдемон отбеляза, че „никой не може да бъде изненадан от това, което правим“. Но въпреки това в Мадрид не са равнодушни – засилен бе икономическият, политическият и социалният натиск за осуетяване на каталунската независимост. Сега всички очи са насочени към Пучдемон.

FAZ: Мадрид заплаши каталунците с „твърда ръка“
В навечерието на възможното обявяване на независимост на Каталуния централното правителство в Мадрид отправи тежки думи към „сепаратистите“, предупреждавайки ги, че ще действа с „твърда ръка“ срещу тях, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Управляващите в Мадрид са категорични – преговори с Барселона няма да има, защото с пучисти не се преговаря. В отговор каталунските власти призоваха за организирането на нова демонстрация в подкрепа на независимостта.

Washington Post: Френски министър заяви, че страната й няма да признае едностранното отделяне на Каталуния
Френският министър на Европейските въпроси Натали Лусо заяви, че страната ѝ няма да признае Каталуния, ако тя едностранно обяви независимост от Испания, предаде Washington Post.
„Ако има обявяване на независимост, тя ще е едностранна и няма да бъде призната“, заяви Лусо. Тя добави, че обявяването на независимостта може да доведе до това Каталуния незабавно да излезе от Европейския съюз.
Очаква се регионалният лидер на Каталуния Карлес Пучдемон да се обърне към парламента на областта във вторник вечерта, за да обсъди настоящата политическа ситуация.

The Spain Report: Прессекретарят на управляващата в Испания партия посочи, че лидерът на Каталуния „може да приключи“ като Луис Компанис, разстрелян през 1940 година
Прессекретарят на управляващата испанска Народна Партия Пабло Касадо заяви по време на пресконференция, че Карлес Пучдемон, настоящият лидер на Каталуния „може да приключи“ като своя предшественик на поста Луис Компанис, който също обявява независимостта на региона на 6 октомври 1934 г., предаде The Spain Report.
„Нека се надяваме, че нищо няма да бъде обявено утре, защото може би личността, която ще обяви това, ще приключи като личността, обявила същото преди 83 години“, заяви Касадо.
Касадо не уточни дали има предвид случилото се месеци след 6 октомври 1934 г., когато Компанис е арестуван и осъден на 30 години затвор за въстание от тогавашните испански централни власти или за случилото се с него след това. След като успява да избяга във Франция след Испанската гражданска война, Компанис е предаден от нацистите на режима на Франсиско Франко, съден пред военен съд и разстрелян на 15 октомври 1940 г.
Каталунските сепаратисти и редица представители на опозицията в Испания незабавно реагираха гневно на думите на Касадо.
„Да, Пабло Касадо, ние знаем как нашият президент Компанис приключва – разстрелян от армията. Хубаво ли ви е да напомняте това на беззащитни хора?“, коментира депутатът от каталунския парламент Жоан Тарда.
„Касадо казва, че Пучдемон може да приключи като Компанис, който е изтезаван и разстрелян. Или е глупав, или безотговорно провокативен“, смята председателят на испанската партия „Подемос“ Пабло Иглесиас. Неговият съпартиец Иниго Ерехон призова Касадо „или незабавно да се извини, или да подаде оставка“. „Той е подпалвач“, добави политикът.

Washington Post: Група нобелови лауреати за мир призова към разрешаване на кризата между Каталуния и Испания
Група нобелови лауреати за мир призоваха към посредничество за политическата криза между Испания и Каталуния, предаде Washington Post.
Коментарът идва в писмо, изпратено в навечерието на срещата на парламента на Каталуния, в която лидерите на сепаратистите искат да ускорят процеса на отделянето на региона си.
Нобеловият лауреат за мир Джоуд Уилямс заяви, че писмото до момента е подписано и от наградените Мейрийд Магуайър, Ригоберта Мену и Ширин Ебади.
Писмото сочи, че „никоя страна не е без грешки“ в процеса, но призовава за „посредничество и преговори към мирно разрешаване на настоящата криза“.
Уилямс посочи, че писмото ще бъде публикувано по-късно на сайта на Женската нобелова инициатива.

AFP: Кметът на Барселона се обяви против обявяването на каталунска независимост
Кметът на Барселона Ада Колау призова каталунския лидер Карлес Пучдемон, да не обявява независимост едностранно, предава AFP. Според нея това ще застраши „социалната кохезия“.
Резултатите от референдума, който се проведе на 1 октомври „не могат да бъдат насърчение за обявяването на независимост, но могат да представляват възможност за започването на диалог и международно посредничество“, заяви тя.

AFP: „Шотландската национална партия“ призова испанското правителство да „уважи“ каталунския вот за независимост
„Шотландската национална партия“ призова испанското правителство, „да уважи“ преобладаващото „за“ във вота за каталунска независимост, предава AFP . Това се казва в резолюция на шотландските националисти, които проведоха годишната си конференция.
Партийните членове единодушно приеха резолюцията, която нарича провелия се по-рано този месец каталунски референдум „израз на демократичната воля на народа на Каталуния“.
AFP: Испанският опозиционен лидер Педро Санчес призовава каталунския лидер да „спре“
Председателят на опозиционната Социалистическа партия Педро Санчес призова в понеделник каталунския лидер Карлес Пучдемон да „спре всичко“, предава AFP.
„Ако той ни гледа, ако слуша, нека спре всичко и не декларира едностранна независимост", призова Санчес пред репортери в Барселона, ден преди обръщението на Пучдемон в регионалния парламент. Мнозина са уверени, че във вторник, 10 октомври, правителството на Каталуния ще приеме Декларация за независимост от Испания.

Reuters: Кризата в Каталуния – няма признаци за помирение между Мадрид и Барселона
В понеделник правителството в Мадрид и регионалните власти в Барселона не показаха склонност към компромис, за да бъде преодоляна каталунската криза, предава Reuters.
Испания се опасява, че каталунският парламент може да обяви независимост във вторник, когато лидерът на регионалното правителство трябва да говори пред органа за резултатите от проведения на 1 октомври референдум.
Въпреки това в навечерието на парламентарната сесия във вторник нито премиерът Мариано Рахой, нито каталунският лидер Карлес Пучдемон показаха признаци за започване на преговори, като всяка от двете страни – привърженици и противници на отделянето на автономния регион, бе подкрепена с мащабни демонстрации.
Каталунската криза изправи Испания пред най-голямото й политическо предизвикателство за последните четири десетилетия на демокрация.

Мариано Рахой: Битката за Каталуния ще бъде спечелена
Ще има битка за Каталуния и тя ще бъде спечелена, защото е честна битка, правна битка, и това иска и чувства огромно мнозинство от испанците. Това заяви министър-председателят на Испания Мариано Рахой в интервю за националния ежедневник El Pais.
На въпрос дали кризата в Каталуния заплашва с разделение Испания, премиерът увери, че националното единство на страната ще бъде запазено. „За тази цел ще използваме всички инструменти, които законодателството ни дава. Правителството трябва да вземе решението и да го направи в точното време. Изслушахме много хора. Вярваме, че знаем какво мисли испанския народ. И той трябва да знае, че правителството също знае какво трябва да бъде направено“.
Рахой бе категоричен, че няма да се стигне до едностранно обявяване на независимост на Каталуния. „Мога да ви кажа искрено, че това няма да се случи. Очевидно е, че ще вземем всички решения, които законът позволява, според начина, по който събитията се развиват. Искам да кажа едно нещо с пълна яснота: докато заплахата от обявяване на независимост не изчезне от политическата панорама, ще бъде много трудно правителството да не взема решения“, обясни испанският премиер.