Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Пътят към ямайска коалиция в Берлин е (почти) разчистен

09 октомври 2017 | 14:41

Продължилите повече от 10 часа преговори между лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер завършиха с пробив. В късните часове на 8 октомври бе съобщено, че двете сестрински партии са постигнали компромис за броя на приеманите бежанци в Германия. Споразумението предвижда годишно в страната да бъдат допускани не повече от 200 хил. търсещи убежище, точно толкова, за колкото по-рано настоя баварският министър-председател. Но за горна граница на приема така и не стана дума – уточнено бе, че ако ограничението не отговаря на международната или вътрешната ситуация, Бундестагът може да направи „корекции нагоре или надолу“ на броя на лицата, на които да предостави закрила.
Така уреждането на спора между двете партии от Съюза (ХДС/ХСС) разчисти пътя за стартирането на преговорите за формиране на т.нар. ямайска коалиция в Берлин. И докато свободните демократи (СвДП) се показаха доволни от постигнатото споразумение, то партията „Зелени“ на Джем Йоздемир не посрещна с възторг компромиса между Меркел и Зеехофер. Независимо от всичко обаче се очаква преговорите за коалиционно правителство на Германия да започнат следващата сряда, 18 октомври.


Хорст Зеехофер: Компромисът за бежанците влиза в сила от следващата година
Председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер поясни, че постигнатият с християндемократите компромис за бежанците ще влезе в сила още през следващата година, предава телевизионният канал ZDF.
Баварският министър-председател поясни, че ще бъде направено изключение в случай на влошаване на ситуацията с войните или с безработицата в Германия. Съответното заявление Зеехофер направи в рамките на съвместна пресконференция в Берлин с канцлера на ФРГ Ангела Меркел.

Ангела Меркел: Сондажите със „Зелени“ и СвДП за съставяне на новото германско правителство ще започнат на 18 октомври
Сондажите с партията „Зелени“ и свободните демократи на Кристиан Линднер за съставяне на новото германско правителство ще започнат следващата сряда, 18 октомври. Това заяви канцлерът на ФРГ Ангела Меркел в рамките на пресконференция в Берлин, предава телевизионният канал ZDF.
При откриването на пресконференцията канцлерът Меркел определи споразумението между двете сестрински партии като „много добра основа“ за началото на сондажите за съставяне на новото германско правителство. „Наистина не беше лесно постигането му“, подчерта лидерът на ХДС.
Първоначално бе съобщено, че в понеделник Съюзът (ХДС/ХСС) ще покани официално „Зелени“ и свободните демократи на преговори за формирането на „ямайска коалиция“. По-късно източници от политическите кръгове в Берлин обясниха, че сондажите по всяка вероятност няма да започнат преди изборите за регионален парламент на провинция Долна Саксония. Те ще се проведат следващата седмица.

Focus: Ангела Меркел определи компромиса между ХДС и ХСС като „много добра основа“ за сондажите за коалиция в Берлин
В Берлин започна пресконференцията, на която Християндемократическият съюз на Ангела Меркел и Християнсоциалният съюз на Хорст Зеехофер ще представят подробности за бежанския компромис, постигнат в неделя след близо 10-часови преговори, съобщава изданието Focus.
При откриването на пресконференцията канцлерът Меркел определи споразумението между двете сестрински партии като „много добра основа“ за началото на сондажите за съставяне на новото германско правителство. „Наистина не беше лесно постигането му“, подчерта лидерът на ХДС.
Първоначално бе съобщено, че в понеделник Съюзът (ХДС/ХСС) ще покани официално „Зелени“ и свободните демократи на преговори за формирането на „ямайска коалиция“. По-късно източници от политическите кръгове в Берлин обясниха, че сондажите по всяка вероятност няма да започнат преди изборите за регионален парламент на провинция Долна Саксония. Те ще се проведат следващата седмица.

FAZ: Няма да има предварителни преговори за коалиция преди местните избори в Долна Саксония
Преди провеждането на изборите за регионален парламент в провинция Долна Саксония, Съюзът (ХДС/ХСС) няма да води предварителни преговори за съставяне на коалиция със „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП), съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на източници от политическия кръг на Съюза (ХДС/ХСС).
След трудните преговори между двете сестрински партии, които приключиха в късните часове на неделя, бе съобщено, че Съюзът (ХДС/ХСС) ще започне преговори със свободните демократи на Кристиан Линднер за съставяне на правителство.

ZDF: Генералният секретар на ХСС призова „Зелени“ да се „върнат към реалността“
След компромиса за бежанците, постигнат между Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), генералният секретар на баварската сестринска партия Андреас Шойер призова партията на Джем Йоздемир да предприеме необходимите стъпки, предава телевизионният канал ZDF.
„Зелените“ трябва най-накрая да се върнат към реалността. Ситуация с отворени граници, при която всеки може да дойде при нас без конкретни правила, няма да мине при следваща коалиция. „Зелени“ трябва да обмислят дали ще скочат“, подчерта Шойер.
Председателят на „Зелените“ Джем Йоздемир отхвърли категорично споразумението, постигнато между партиите от Съюза (ХДС/ХСС), припомня телевизията.

SZ: Ръководството на ХСС обсъжда постигнатия с ХДС компромис за броя на приеманите бежанци в Германия
В рамките на телефонна конференция лидерът на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер ще обсъди с партийното ръководство компромиса, постигнат с Християндемократическия съюз (ХДС) за броя на приеманите бежанци в Германия, съобщава баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
По данни на местни медии преди обедните часове на понеделник Зеехофер ще проведе разговяор с депутати и с двата генерални секретари на партията.
В преговори, продължили до късните часове на неделя, представители на ХДС и ХСС обсъдиха в Берлин бъдещето развитие на Съюза (ХДС/ХСС). Двете партии се споразумяха годишно в Германия да бъдат допускани по максимум 200 хил. бежанци. Компромисът предвижда изключения за специални ситуации.

Die Zeit: „Зелените“ разкритикуваха компромиса между ХДС и ХСС за бежанците
Съюзът (ХДС/ХСС) постигна съгласие, че годишно в Германия по хуманитарни причини ще бъдат приемани максимум 200 хил. души. Компромисът, постигнат след близо 10 часа трудни преговори в Берлин обаче не се хареса на „Зелени“ – потенциален партньор за бъдещата коалиция в Берлин, коментира националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Партията на Джем Йоздемир отхвърли компромиса на двете сестрински парии по въпроса за броя на приманите бежанци в Германия. „Това е споразумение между ХДС и ХСС и не е резултат от сондажите за ямайска коалиция“, подчерта „зеленият“ политик Симон Петер.
„Броят 200 хил. души като ограничение на хуманитарна помощ е равен на таван на бежанците, защото сумира всички групи бежанци“, допълни Петер.
В късните часове на неделя двете сестрински партии постигнаха съгласие за приемането на максимум 200 хил. бежанци годишно. Компромисът обаче предвижда изключения за специални случаи. Ако ограничението не отговаря на международната или вътрешната ситуация, Бундестагът може да направи „корекции нагоре или надолу“ на броя на лицата, на които да предостави закрила. Имиграцията на работници или чуждестранни граждани от Европейския съюз не е засегната от споразумението.

Der Spiegel: Хорст Зеехофор получи едно число, но не и горна граница за приеманите бежанци в Германия
Числото 200 хил. на година замени горната граница в преговорите за ограничаване на броя на приеманите бежанци в Германия. Индивидуалното право на убежище не се поставя под въпрос. Така изглежда компромисът, постигнат между двете сестрински партии - Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер, коментира изданието Der Spiegel.
„Ние искаме да гарантираме, че общият брой на приеманите по хуманитарни причини (бежанците и търсещите убежище, лицата, ползващи се със субсидиарна закрила, събиране на семейство, преместване и пренастаняване) не надвишава броя на 200 хил. души годишно", стана ясно след трудните преговори в късните часове на неделя.
Така че това звучи като решение, от което „никой от нас не трябва да се отрича“, подчерта канцлерът Ангела Меркел.
В понеделник следобед, Меркел и Зеехофер ще оповестят официално новата линия в политиката за убежище, с което не само ще сложат край на дългогодишния си спор, но и ще открият възможност за започването на преговори за ямайска коалиция.

FAZ: ХДС и ХСС постигнаха споразумение за таван за бежанците, предстои официална показа за стартиране на преговори за „ямайска коалиция“
Със споразумението за въвеждане на горна граница за прием на бежанци в Германия, Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел и Християнсоциалният съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер направиха решаваща стъпка по пътя за коалиция със „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП). Очаква се в понеделник по обед Съюзът (ХДС/ХСС) да отправи първа покана за преговори за „ямайска коалиция“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В късните часове на неделя двете сестрински партии постигнаха съгласие за приемането на максимум 200 хил. бежанци годишно. Компромисът обаче предвижда изключения за специални случаи. Ако ограничението не отговаря на международната или вътрешната ситуация, Бундестагът може да направи „корекции нагоре или надолу“ на броя на лицата, на които да предостави закрила. Имиграцията на работници или чуждестранни граждани от Европейския съюз не е засегната от споразумението. „Виждате ме доволен, защото направихме голяма крачка напред“, заяви християндемократът Петер Алтмайер след края на срещата в неделя.

AFP: Ангела Меркел се съгласи на „ограничение за бежанците“, в жест към съюзниците си от ХСС
Две седмици след като спечели изборите, но с рекордно нисък резултат, германският канцлер Ангела Меркел се съгласи да сложи годишен лимит на бежанците, които може да поеме Германия, в опит да обедини своя Съюз ( Християн-демократите и Християн-социалистите от Бавария ), преди ключовите преговори за съставяне на управляваща коалиция със „Зелените“ и „Свободната демократическа партия“(СвДП), където ще ѝ се наложи да направи още неизвестен брой концесии, ако не желае да отиде на нови избори, които крият голяма доза риск за нея, предава AFP.
Баварският ХСС е оглавяван от Хорст Зеехофер, който яростно обвиняваше Меркел за решението ѝ да допусне в страната повече от един милион бежанци след 2015 година и за създаването и бързия растеж на крайно-дясната партия „Алтернатива за Германия“(АфД).
След 10-часов разговор при закрити врата, ХДС на Меркел и ХСС се споразумяха за налагането на лимит на бежанците, които могат да пристигнат в Германия за една година до 200 хиляди души, според извадка от преговорите, водени на срещата. Формулата е близка до исканията на Зеехофер, които Меркел нееднократно отхвърляше, преди да попадне в днешната ситуация, след провала си на изборите.
Целта на срещата беше да разреши различията между сестринските партии, за да могат те да се явят в обединен фронт на предстоящите ключови преговори за сформиране на управляваща коалиция с либералната СвДП и крайно-левите еколози „Зелените“.
Лидерът на ХСС Зеехофер, който след провала си на изборите се изправя срещу вътрешна опозиция и предстоящи избори в Бавария догодина, обеща да се погрижи за открития „десен фланг“ на партията и да върне избирателите на АфД, приемайки по-твърда позиция по въпроса за имиграцията.
В началото на срещата, от ХСС публикуваха списък с искания, включително въвеждането на квоти за бежанците, ангажимент към „здравословен патриотизъм“ и признание, че „консерватизма отново е секси“.
„Трябва да се сблъскаме челно с АфД и да се борим, за да си върнем избирателите“, пише в списъка с исканията, разпространен чрез изданието Bild am Sonntag.
Ангела Меркел дълго отказваше на Зеехофер да се въведе лимита за бежанците до късните часове на неделя, когато сделката бе сключена.
След дълги часове на обсъждания на различните позиции, „беше постигнат фундаментален компромис“, сподели източник от Съюза, за AFP.
По-късно, след като маратонът свърши, говорител на партията обяви, че Меркел и Зеехофер ще разяснят споразумението на взаимна пресконференция в 13:00 българско време.

ТАСС: ХДС и ХСС са близо до компромис по миграционната политика
Представителите на германските партии Християн-демократически съюз (ХДС) и Християн-социален съюз (ХСС) провеждат важна среща в Берлин, на която са се приближили до постигането на компромис по въвеждането на квоти за пристигащите в страната бежанци, предава ТАСС, позовавайки се на информация от немската агенция DPA, която я е получила от самите партии. Именно бежанският въпрос се счита за най-проблемния, по пътя към формирането на бъдещата правителствена коалиция в ФРГ.
Лидерите на ХДС са се съгласили с колегите си от ХСС за въвеждане на лимит, в размер от 200 хиляди бежанци годишно. Това се приближава към желанията на баварския премиер Хорст Зеехофер, а преди срещата Ангела Меркел беше против.
От началото на миграционната криза през 2015 година, в Германия се влезли повече от 1,3 милиона бежанци. За 2015 година те са 890 хил., 2016 – 350 хиляди, а от началото на 2017, още около 100 хиляди човека.
ХДС и ХСС са част от един политически Съюз, оглавяван от Ангела Меркел.

Deutsche Welle: ХДС и ХСС готвят споразумение относно бежанците
Германският канцлер Ангела Меркел, председател на Християндемократическия съюз настоява за скорошно споразумение с партньорската си партия от Бавария Християнсоциален съюз по въпроса за горния праг за приемане на бежанци, предаде Deutsche Welle в рускоезичната си редакция.
Меркел възнамерява да намери решение, „при което всяка от страните няма да има нужда да променя самата себе си“. „Това прилича на търсене на квадратурата на кръга, но при добра воля е напълно възможно“, заяви канцлерът по време на митинг в Дрезден.
Канцлерът, по нейни собствени думи, е убедена, че фракционният съюз между двете партии има толкова голямо значение, че е необходимо да се направи всичко „за да може този съюз да съществува и занапред“. „Въпреки това, по въпроса за количеството бежанци следва да се направи съществена крачка напред“, заяви Меркел.

Politico: Ангела Меркел е готова да започне преговори за сформиране на коалиция „Ямайка“
Германският канцлер Ангела Меркел каза, че е готова да започне предварителни преговори със „Свободната демократическа партия“ (СвПД) и „Зелените“ за сформиране на управляваща коалиция, пише европейското издание на Politico.
Говорейки, по време на среща с членовете на младежкото крило на Християн-демократическия съюз (ХДС) в Дрезден, тя изрази убеждението си, че няма друг реалистичен вариант за сформиране на правителство.
„Ясно е, че социал-демократите(Германската социал-демократическа партия (ГСДП)) няма да са способни да влязат в управлението на национално ниво, поне в близкото бъдеще, така че е най-добре да не губим време да мислим в тази посока повече“, каза Меркел.
Партията на канцлера ХДС ще проведе среща със сестринската си Християн-социален съюз (ХСС) от Бавария в неделя, на която те трябва да изготвят обща позиция за коалиционните преговори, по теми като миграционната политика, за да могат двете партии да започнат предварителните разговори с СвДП и „Зелените“ за сформиране на т.нар. „коалиция Ямайка“.
От ХСС призоваха за въвеждане на квоти за бежанците, което е в противоречие е с политиката на Меркел. От СвДП и „Зелените“ също изразиха позиция, че не обмислят налагане на ограничения за мигрантите.
„Ще направя всичко по силите си, за да преодолеем различията... С добра воля всичко е възможно“, подчерта Меркел.

Focus: Съюзът (ХДС/ХСС) и СвДП призоваха „Зелени“ за компромис по отношение на бежанската политика
Берлин. В спора за въвеждане на горна граница за приема на бежанци Съюзът (ХДС/ХСС) и Свободната демократическа партия (СвДП) призоваха „Зелени“ за компромис по отношение на бежанската политика, съобщава изданието Focus.
Съгласно данни, разпространени в медиите, в петък Съюзът (ХДС/ХСС) и СвДП ще отправят предложение към „Зелени“: да признаят за сигурни страните от Магреб, в замяна на което да се улеснят процедурите за трудовата миграция от Северна Африка.
„Приетата от Бундестага през май 2016 г. класификация на Алжир, Мароко и Тунис като сигурни страни на произход все още определян като нереалистично средство за ограничаване на броя на бежанците от тези страни", заяви Щефан Майер (ХСС). „Следва да се обмисли схема, подобна на решението за Западните Балкани, което ще позволява законна трудова имиграция за нуждите на германската икономика", допълни Майер.
В замяна Майер очаква от „Зелени“ да се откажат от „позицията си във Федералния съвет и да покажат отговорност към коалиционните преговори“.
Йоахим Щамп (СвДП), министър на интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия, има сходно мнение. „В очакване на всеобхватен закон за имиграцията би било правилно да обявим магребските страни незабавно за сигурни, като в същото време позволим на гражданите им да получават визи, ако имат дългосрочни трудови договори“, обясни Щамп.