Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Сняг на Балканите

08 октомври 2017 | 17:07

Зимата на Балканите дойде преждевременно – температурите спаднаха значително и падна първия сняг. Снегът затрупа части от Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора и предизвиква проблеми с трафика и електроподаването.
Снегът предизвика проблеми в нормалното протичане на трафика, докато части от Южна Далмация връхлетени от силен вятър, предаде македонската медия "Фактор".
"Пътища на Сърбия" съобщава, че сняг е паднал в повечето части на Западна и Югозападна Сърбия, а заради снежната покривка на пътното платно движението е прекъснато на пътя между Иваница и Бърдо.
Сняг е паднал и по сръбските планини Златар, Златибор, Яадовник, Клен, Муртеница, Чемерница, Тара, Гола и Яабука.
Валежите от сняг са регистрирани и в районите на градовете Нов Варош, Иваница, Приеполе и Сеница, както и по поречието на река Лим на местата от над 400 метра надморска височина, което пречи на нормалния трафик по пътя на преходите по сръбско-черногорската граница . В някои части на Сърбия вече е натрупала снежна покривка, варираща от осем до 30 сантиметра.
Заради снега в някои планински части има и проблеми с подаването електричество, а около 1000 жители на планината Гола са останали повече от часове са без ток.
Сняг пада във високите планински райони на централна и източна Босна и Херцеговина, поради което властите препоръчват внимателно шофиране. На планината Яхорина е сформирана снежна покривка от 20 сантиметра, а в град Калинов от пет сантиметра.
Снегът пада в северните части на Черна гора, а планината Жабляк е образувана снежна покривка от 33 сантиметра. Снеговалежите в Черна гора са съпроводени от силен вятър, който причини прекъсване на електрозахранването в няколко планински села.
В същото време, района на Дубровник вали пороен дъжд, съпроводен от силен вятър, който разрушава стълбове и изтръгва дървета. Противопожарната бригада в Дубровник е получила редица сигнали за премахване на повалени дървета.Поради силния вятър са прекъснати няколко фериботни линии от южното крайбрежие на Далмация до островите. В останалата част на Балканите преобладава преобладаващо дъждовно и студено време."Vijesti"(Черна Гора): Снежна покривка с дебелина 35 см се натрупа в района на Жабляк
Снежна покривка с дебелина 35 см се натрупа в района на Жабляк, Северна Черна Гора, пише електронното издание на вестник "Vijesti".
Електронното издание "Crna Gora" съобщава, че първият сняг е донесъл и първите проблеми на жителите на община Плевля, третия по големина град в страната, като много села в планината са останали без електричество, а в земеделските райони са нанесени щети на овощните градини.
Все още без електричество са селата Колашин, Андрейевич, Плав и Гушинйе.
Автомобилният съюз на Черна Гора предупреждава за проблеми в движението по пътя Шавник - Жабляк - Плевля.
Превод и редакция: Василена Йорданова


HRT(Хърватска радио и телевизия): Силна буря по крайбрежието на Далмация, първи сняг падна в планините
Силна буря със скорост на вятъра от 70-80 км/ч се разрази по крайбрежието на Далмация в района на Макарската ривиера, преустанови корабоплаването и спря движението на ферибота Сумартин - Макарска, предава HRT(Хърватска радио и телевизия).
В същото време на връх Свети Юри на планината Биоково, Сплитско-Далматинска жупания, падна първия за годината сняг и бяха отчетени минусови температури.
Превод и редакция: Василена Йорданова


"Radiosarajevo" (Босна и Херцеговина): Първи сняг с дебелина 20 см на Яхорина, на Бйелашница са отчетени минусови температури
Първият сняг за сезона с дебелина от 20 см падна на планината Яхорина, Република Сръбска, докато на планината Бйелашница, Югозападна Босна, са били отчетени минусови температури, предава босненското "Radiosarajevo".
Радиото цитира съобщение на Съюза на босненско-херцеговинските автомобилни клубове (BIHAMK), в което се предупреждава за заледени пътища в планинските райони на страната, както и за силни ветрове в Западна Босна.
Превод и редакция: Василена Йорданова


Radio"021" (Сърбия): Сняг затруднява движението в района на Луковичка Баня и Куршумлия
Сняг затруднява движението по пътищата в района на Луковичка Баня, Куршумлия и на околните села в Южна Сърбия, в близост до границата с Косово, предава сръбското Radio "021".
Дебелината на снежната покривка надхвърля 10 см, а в проходите на Радан планина са се образували коловози.
Радиото цитира жителите на планинското село Джаке, които твърдят, че не помнят толкова ранни снеговалежи.
Превод и редакция: Василена Йорданова


"Alo" (Сърбия): Първият сняг предизвика проблеми в Западна Сърбия
Първият сняг за годината предизвика и първите проблеми в редица населени места в Западна Сърбия, съобщава белградското електронно издание "Alo".
Снежната покривка в селищата в планинските райони в Западна Сърбия е надхвърлила 30 см и живота в тях на практика е парализиран.
Според "Alo" общо 2900 домакинства са останали без електричество.
Изданието цитира съобщение на пътната служба на Сърбия, с което се предупреждава да се избягва пътуване в планината Копаоник.
Превод и редакция: Василена Йорданова


"Правда"(Сърбия): Сняг затрупа Западна Сърбия много райони продължават да са без електричество
Сняг затрупа Западна Сърбия много райони продължават да са без електричество, пише електронното издание на белградския "Политика".
Изданието съобщава за затруднено движение по магистралата Златибор - Приеполе - Южен Адриатик и за един загинал при катастрофа, причинена от лошото време на пътя Златибор - Нови Варош, при удар на пътнически автобус и микробус.
Превод и редакция: Василена Йорданова


"Локално" (Македония): Балканите прекараха снежна и студена нощ
Снощи първият сняг падна в почти всички балкански страни. Има сняг на високите места в Македония - в Маврово и Шар планина. В по-ниските райони вали дъжд, съобщи македонската медия "Локално".
Първият сняг падна тази нощ в Южна Далмация в Хърватия, в Босна и Херцеговина, в Черна гора и Сърбия. Град Дубровник е бил връхлетян от силен дъжд, придружен от силен вятър. "На много места в града има изпопадали дървета и паднали електрически стълбове", съобщава местната пожарната. Поради силния вятър пътят до островите в южна Далмация е напълно закрит.
В Черна гора снежната покривка на планината Жаблак достигна 33 см. Местните метеорологични прогнози очакват снегът да спре през следващите 48 часа в тази част на Черна гора.
В Сърбия снежната покривка е между 8 и 30 см в планинските райони. Поради снеговалеж над 1000 души в планината Голия бяха оставени без електричество за няколко часа.
Поради лошите метеорологични условия, има затруднения при преминаването на границата между Сърбия и Черна гора.
Превод и редакция: Виктор Турмаков


RTS (Радио-телевизия Сърбия): Затворени пътища в района на Сиеница, в Иванице, Копаоник и Златар чакат възстановяване на електричеството
Затворени са пътищата в района на Сиеница, докато жителите на Иваница, Копаоник и Златар чакат възстановяване на електричеството, предава сръбската държавна телевизия RTS (Радио-телевизия Сърбия).
Според телевизията най-малко 1500 жители на селата Братево, Ерчеган, Вучак, Ковил, Опаленик, Бела вода в община Иваница, Западна Сърбия, продължават да са без електричество, като в района на планините Голия и Явор засегнати както електропреносната мрежа за населението, така и далекопроводите.
RTS съобщава за голям брой паднали дървета, които са най-вероятната причина за затворените пътища и прекъснатото електричество.
В много от районите на Западна Сърбия са пострадали овощни и други земеделски насаждения.
Превод и редакция: Василена Йорданова


"Kurir"(Сърбия): Сняг затрупа Сърбия, много селища остават без електричество, има затворени пътища
Сняг затрупа планинските райони Сърбия, много селища остават без електричество, предава електронното издание на вестник "Kurir".
Изданието съобщава за натрупана голяма снежна покривка в планините Голия, Златибор, Ядовник, Муртеница, Копаоник, Чемерница и Ябълка, както и за селища останали без вода и електричество.
Временно е преустановено движението по в долината на река Люма за Черна Гора, както и на пътя Иваница - Преко Бърдо.
В района на Приеполе снежната покривка е достигнала 25-30 см.
В селата Девичи, Остатия и Окртен на планината Голия, между реките Ибър и Сръбска Морава, снегът е с дълбочина 30 см, а над 1 000 жители са останали без електричество.
Съобщава се за обилни снеговалежи в района на Ужице в Златиборски окръг, Западна Сърбия. непроходими са всички пътища в участъка на клисурата Тара, а снежната покривка надхвърля 30 см.
Тежкият сняг е предизвикал проблеми в електроснабдяването и в районите на Прибой, Нови Варош и Златибор.
"Kurir" съобщава, че очаквано подобряване на времето след 14 октомври 2017 г.
Превод и редакция: Василена Йорданова


"Фактор"(Македония): Снегът падна на Балканите, зимата дойде преждевременно
Балканите са изправени пред почти зимни метеорологични условия, след като първият сняг падна на по-високи места и температурите са спаднаха значително. Такава е ситуацията в части от Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. Снегът предизвика проблеми в нормалното протичане на трафика, докато части от Южна Далмация връхлетени от силен вятър, предаде македонската медия "Фактор".
"Пътища на Сърбия" съобщава, че сняг е паднал в повечето части на Западна и Югозападна Сърбия, а заради снежната покривка на пътното платно движението е прекъснато на пътя между Иваница и Бърдо.
Сняг е паднал и по сръбските планини Златар, Златибор, Яадовник, Клен, Муртеница, Чемерница, Тара, Гола и Яабука.
Валежите от сняг са регистрирани и в районите на градовете Нов Варош, Иваница, Приеполе и Сеница, както и по поречието на река Лим на местата от над 400 метра надморска височина, което пречи на нормалния трафик по пътя на преходите по сръбско-черногорската граница . В някои части на Сърбия вече е натрупала снежна покривка, варираща от осем до 30 сантиметра.
Заради снега в някои планински части има и проблеми с подаването електричество, а около 1000 жители на планината Гола са останали повече от часове са без ток.
Сняг пада във високите планински райони на централна и източна Босна и Херцеговина, поради което властите препоръчват внимателно шофиране. На планината Яхорина е сформирана снежна покривка от 20 сантиметра, а в град Калинов от пет сантиметра.
Снегът пада в северните части на Черна гора, а планината Жабляк е образувана снежна покривка от 33 сантиметра. Снеговалежите в Черна гора са съпроводени от силен вятър, който причини прекъсване на електрозахранването в няколко планински села.
В същото време, района на Дубровник вали пороен дъжд, съпроводен от силен вятър, който разрушава стълбове и изтръгва дървета. Противопожарната бригада в Дубровник е получила редица сигнали за премахване на повалени дървета.Поради силния вятър са прекъснати няколко фериботни линии от южното крайбрежие на Далмация до островите. В останалата част на Балканите преобладава преобладаващо дъждовно и студено време.
Превод и редакция: Виктор Турмаков


"Курир" (Македония): Балканите са под сняг: проблеми в Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Румъния
Снеговалежите, обявени през уикенда, обхванаха целият Балкански полуостров и с тях се появиха и първите проблеми, коментира македонската медия "Курир".
В някои части на Сърбия температурата е достигнала под нулата, а в градовете с надморска височина над 1000 метра има сняг от 10 сантиметра, а на някои по-високи части снежната покривка достига дори и 15 сантиметра.
В някои части на страната има забрана за движение поради натрупания сняг и според местните медии спасителните екипи са вече на място.
Сняг вали също така и по планинските райони на Босна и Херцеговина, Хърватия и Румъния.„
Превод и редакция: Виктор Турмаков


"МКД" (Македония): Сърбия потъна в сняг, много хора са останали без електричество
Западна Сърбия е затрупана от снежна покривка, на места достигаща до 30 сантиметра дебелина, което предизвиква проблеми с трафика и електроподаването, предаде македонската медия "МКД" .
Метеоролозите предупреждаваха за валежи в края на седмицата, но никой не е очаквал сняг - особено този, който се е натрупал в долината на река Лим в района на град Приеполе и в районите под 400 метра над морското равнище.
В областта Ябука на границата с Черна гора снежната покривка е по-висока от 30 сантиметра, а движението по магистралния път в този регион е от време на време спира заради закъсали камиони и автобуси, предотвратяващи преминаването на останалите превозни средства.
Сняг вали и в планините Златар, Златибор и Явор, а по склоновете на планината Голия редица населени места са с прекъснато електрозахранване.
Превод и редакция: Виктор Турмаков


"A1oN" (Македония): На места в Сърбия и Босна и Херцеговина е паднал сняг
В по-високите части на части на Сърбия и Босна и Херцеговина през нощта е паднал сняг, което, създава проблеми за нормалния трафик, предаде македонската медия "A1oN"
Както съобщава държавната компания "Пътища на Сърбия", снегът е паднал най-вече в западните части на Сърбия, а заради снежната покривка е прекъснато движението за автомобили в посока Иваница - чрез Бърдо.
Сняг е паднал и в планините планините Златар, Златибор, Ядовник, Явор, Муртеница и Чемерница в западните и югозападните части на Сърбия.Снеговалежът е регистриран по река Лим, над 400 метра надморска височина.
Снегът е паднал и върху по-високите планински райони в Централна и Източна Босна и Херцеговина, поради което властите препоръчват внимателно шофиране по пътищата в тези региони. На планината Яхорина е сформирана снежна покривка от 20 сантиметра, а в град Калинов - пет сантиметра.
В останалата част на Балканите преобладава дъждовно време.
Превод и редакция: Виктор Турмаков