Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Турция започна военна операция в сирийската провинция Идлиб

07 октомври 2017 | 17:29

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че силите за сигурност на Турция започват военна операция в сирийската провинция Идлиб. Оперативните действия ще бъдат проведени в координация със "Сирийската свободна армия". От турска страна подчертаха, че операцията е насочена срещу терористите от "Тахрир ал-Шам", които контролират по-голямата част от стратегически важната провинция. Ердоган заяви, че правителството му никога няма да позволи "терористичен коридор" по турско-сирийската граница.

AA: Турция разполага командоси по сирийската граница, както и в Идлиб
Турските въоръжени сили разположиха напълно екипирани отряди командоси по границата си със Сирия, като част от операцията в Идлиб, предава Anadolu Agency.
Турски военни транспортни машини превозиха командоси от няколко дивизии близо до южните граници на провинция Хатай.
Части на турските въоръжени сили известни като „ТСК“ ще бъдат позиционирани в рамките на зоната за деескалация на Идлиб.
Задачата им ще бъде да подсигурят примирието между сирийското правителство и местните военни елементи. За тази цел бойците от „ТСК“ ще създадат контролно-пропусквателни и наблюдателни пунктове.
Обявените по-рано днес от президента Ердоган оперативни мероприятия в Идлиб, са част от сключеното в Астана споразумение между Русия, Турция, Иран, правителството на Асад и някои бунтовнически групи.

FARS: Кюрдски и регионални медии твърдят, че турската операция в Идлиб е насочена срещу „Сирийските демократични сили“
Турската армия и свързаните с нея въоръжени групи в Сирия, са дискутирали начините за изтласкване на подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“, пише иранската информационна агенция FARS, позовавайки се на регионални кюрдски медии.
Регионални медии близки до различни групировки твърдят, че офицери от турския Генерален щаб и местни организации са се срещнали в ал-Баб, за да обсъдят възможностите за съвместна операция срещу „Сирийските демократични сили“.
Според местни източници, командирите на групировките „Султан Морад Ферка“, „ал-Хамза Ферка“, „Лива ал-Моатасем“ и „ал-Шамиех Фронт“ са участвали в срещата, чиято цел е била начертаването на план за превземането на Тал Рифат и други населени места.
Кюрдскоезично издание съобщава, че още в средата на август турските сили за сигурност са започнали артилерийски бараж и ракетни удари срещу селищата Кастал, Джанду, Бафлунет и Маримин в провинция Африн в отговор, на което СДС започва контраофанзива в ал-Шахба.

AA: Лидерът на турските националисти подкрепя операцията в Идлиб
Лидерът на турската партия „Националистическо движение“ подкрепи позицията на президента Реджеп Тайип Ердоган за операцията в сирийската провинция Идлиб, предава Anadolu Agency .
В изявление пред медиите Девлет Бахчели заяви, че „Националистическото движение застава рамо до рамо с президента, докато той продължава да създава трайни политики, а антитерористичните усилия не се компрометират“.
„Видно е, че има последователност в президентската политика за Сирия и Ирак. Разбираемо е, че когато времето дойде, всички възможни усилия трябва да се положат“, добави той.

ДХА: Напрежението по турско-сирийската граница е високо – има и слухове, че турската армия вече е в Идлиб
Продължава съсредоточаването на турски войски в района на ГКПП „Джелвегьозю” по повод подготовката за създаване на „зона за деескалация” в сирийския град Идлиб, който се намира на 45 километра от границата с Турция, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Снощи конвой от 20 танка пристигна на влакова композиция от ж.п. гара Искендерун в околия Рейханлъ на граничната провинция Хатай.
Не случайно през последния месец непрекъснато се изпращат нови подкрепления от бронирани средства и личен състав именно в тази гранична околия. Успоредно с това в граничните части се разполагат и командоси от 1-ва бригада „Командос” с постоянна дислокация в Кайсери и от 2-ра бригада „Командос” с дислокация в Болу.
Миналата седмица през ГКПП „Джелвегьозю” на сирийска територия премина конвой от голям брой военни средства, натоварени с една гаубица, тежки пътни машини и медицински материали. Сред персонала се видяха и старши офицери. Военните машини са разположени в 5-километроната „буферна зона” в Сирия.
Преди две седмици екип от специалните сили със „статут на наблюдатели” премина в Сирия и установи „местата, където ще изпълняват мисия турските войски” в град Идлиб.
Снощи напрежението по турско-сирийската граница допълнително се увеличи. Появиха се съобщения, че турска военна част в състав от около 500 души е достигнала до „зоната за деескалация” в Идлиб. Тази информация обаче не беше потвърдена официално, уточнява още ДХА.

Reuters: Турската операция в Идлиб е насочена срещу „Тахрир ал-Шам“
Сирийските бунтовници започват ключова военна операция в Идлиб с подкрепата на турските въоръжени сили, предава Reuters. Сирийската свободна армия се готви да започне операцията скоро, а местни жители съобщават, че турските власти вече премахват части от граничната стена.
Операцията е част от споразумението между Турция, Иран и Русия за ограничаване на сраженията между бунтовниците и правителството. Бойните действия са насочени основно срещу „Тахрир ал-Шам“, която контролира голяма част от Идлиб.

Реджеп Тайип Ердоган: Турските войници все още не са в Идлиб
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган посочи, че ще предприеме допълнителни мерки, за да засили сигурността в сирийската провинция Идлиб, изяснявайки, че въпреки че в момента операцията да е предприета от Свободната сирийска армия, турските войници „все още не са там“, предаде Anadolu Agency.
„В момента операциите се извършват от Свободната сирийска армия. Турските войници все още не са там“, заяви Ердоган. „Възнамеряваме да засилим по-нататък мерките си за осигуряване на безопасност в Идлиб. Има сериозна операция в Идлиб, която ще продължи“, добави той.
Президентът потвърди и турската подкрепа за хората, бягащи от сирийския град Алепо добавяйки, че никога не би позволил „терористичен коридор по границата ни със Сирия“.

Реджеп Тайип Ердоган: Турция провежда повратна антитерористична операция в Идлиб
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната ще проведе „повратна“ антитерористична операция в сирийската провинция Идлиб, предаде Daily Sabah.
„Днес започва повратна операция в сирийската провинция Идлиб, която ще продължи и нататък. Ние никога няма да позволим коридор на терористите по границата ни със Сирия“, заяви Ердоган. Той добави, че целта е да се осигури сигурност в Идлиб чрез разширяване на района, изчистен от терористи, по време на предишната операция „Щитът на Ефрат“ и добави, че операциите в района ще продължат“.
Президентът също така подчерта, че Турция няма да позволи сепаратистки операции в Ирак и в Сирия, както „няма да позволим подобни операции и в рамките на собствените си граници“.
Ердоган обясни, че все още турски войници не са навлезли в Идлиб и не участват в операцията, сочейки, че операцията в момента се провежда от опозиционната Свободна сирийска армия. „В момента турските въоръжени сили подкрепят Свободната сирийска армия от Турция, докато руските сили предоставят въздушна подкрепа за операцията“, уточни той.

Reuters: Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на мащабна операция на сирийската опозиция в провинцията Идлиб
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че опозиционната групировка Свободна сирийска армия стартира мащабна военна операция в северозападната сирийска провинция Идлиб, за която групировката обяви, че се подготвя с турска подкрепа, предаде Reuters.
„Днес има сериозна операция в Идлиб, която ще продължи“, заяви Ердоган по време на реч пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието.
По-голямата част от Идлиб в момента се контролира от джихадисти.
„Никога няма да позволим на терористичен коридор по границите със Сирия. Ще продължим да предприемаме и други действия и след операцията в Идлиб“, добави турският президент.