Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Върнаха лиценза на "Емко"

06 октомври 2017 | 14:19

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност възстанови спрения лиценз на военното дружество „Емко“. Лицензът на завода бе отнет в началото на август заради открити нарушения, застрашаващи безопасността на работниците, за срок от 6 месеца или до отстраняване на нарушенията. Това бе последвано от спиране на договорите на дружеството с държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ и пренасочването им към държавните ВМЗ-Сопот. „От полицията е констатирано, че са отстранени нередностите, които имат пряка опасност към населението и работниците в дружеството. Разбира се, има още предписания, които дружеството трябва да изпълни, но те в никакъв случай не са свързани с пряка опасност за населението и работниците“, заяви на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов и поясни, че останалите нарушения са свързани с администрация и документация. Той обясни, че заради спрения лиценз на „Емко“ и преподписването на договорите на „Кинтекс“ с ВМЗ-Сопот срокът за доставката на продукцията до третата страна ще бъде забавен с 6 седмици, но това няма да доведе до загуби, тъй като предприятието ВМЗ-Сопот е дало цени, които са с 10% по-ниски от тези на „Емко“.
Министърът припомни, че във връзка с казуса „Емко“ и не само тече цялостна проверка в повечето от дружествата във Военно-промишления комплекс (ВПК) и добави, че там, където още не е извършена, такава предстои. Той уточни, че във връзка с това започва проверка на ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ относно сключването на договорите им през последните 10 години и ако има съмнения за някакви нелоялни действия, те ще бъдат изпратени в Прокуратурата на Република България. Министър Караниколов коментира и темата за ревизиране на правилата, по които работи целият ВПК, и обясни, че по искане на дружеството „Емко“ и Сдружението на оръжейниците ще се създаде нещо като Национален икономически съвет към Министерството на икономиката, който ще работи върху подобряването на нормативната база и подпомагането на ВПК.
Малко след като министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че предприятието ще си върне лиценза за износ на специална продукция данъчни инспектори и служители на МВР влязоха на проверка в офиса на "Емко" в София. Информацията потвърди информацията, че Националната агенция по приходите (НАП) извършва проверка в „Емко“ заедно с полицията. От НАП уточниха, че проверката по случая с „Емко“ са основани изцяло на закона и нямат никаква връзка с процедурите около лиценза на дружеството. От там уточниха, че посещението на служители на НАП е свързано с ревизия на трето лице, започнала от органите на приходната администрация през 2015 г. Днешното посещение е свързано с недопустимо от закона прехвърляне на запорирани от НАП поименни поименни акции в капитала на „Дунарит“ на а „Емко“.
Междувременно въпреки върнатия лиценз на дружеството, служителите на „Емко“ отново излязоха на протест.Агенция "Фокус"
Действията на НАП в „Емко“ нямат връзка с процедурите за лиценза на дружеството

Действията на НАП по случая с „Емко“ са основани изцяло на закона и нямат никаква връзка с процедурите около лиценза на дружеството. Това съобщиха от пресцентъра на НАП. Посещението на служители на НАП днес е свързано с ревизия на трето лице, започнала от органите на приходната администрация през 2015 г.. През април 2015 г. НАП е запорирала. поименни акции в капитала на „Дунарит, притежавани от третото лице. Запорът е вписан и в търговския регистър.
През юни 2017 г. органите на НАП са установили, че основен акционер в „Дунарит“ вече не е третото лице, а „Емко“. Подобна промяна не би следвало да е възможна, защото прехвърлянето на акции, върху които е наложен запор не е допустимо от закона. Във връзка с това публичните изпълнители на НАП София са опитали неколкократно – писмено и чрез лично посещение в офисите на „Емко“ в началото на септември 2017 г. да изяснят местонахождението на запорираните акции, за да бъдат иззети, каквото е изискването на закона, както и връзката на „Емко“ с тях.
Досегашните опити на служителите на НАП да получат отговор на въпросите са останали без резултат, поради което е извършено ново посещение днес със съдействието на органите на МВР. Публичните изпълнители на НАП отново са поискали информация и предаване на акциите, но са получили отговор от персонала на „Емко“, че не знае къде се намират ценните книги. За действията си от днес служителите на НАП са съставили протокол, съгласно разпоредбите на ДОПК.


Агенция "Фокус"
София: Движението по бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално и в двете посоки

Движението по бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално и в двете посоки, предаде репортер на Агенция "Фокус". Движението бе ограничено временно заради увеличаващия се брой протестиращи в подкрепа на завода "Емко" пред зала "Света София".
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Димитрина Маркова, „Емко“: Замазаха очите на обществото с този лиценз, който незаконно ни бе отнет

Замазаха очите на обществото с този лиценз, който незаконно ни бе отнет. Това каза финансовият директор на „Емко“ Димитрина Маркова по време на протеста на служителите от „Емко“ пред зала „Света София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Той рано или късно трябваше да бъде върнат, защото ние работим ежедневно, ежечасно, ежеминутно“, каза Маркова. Тя коментира пресконференцията на министър Емил Караниколов, който е казал, че е върнал лиценза на „Емко“. „Да, но ни откраднахте продукцията, г-н министър“, каза Маркова. „Виждам над 1300 човека, които няма как да грешат за истината и справедливостта на нашата страна“, каза тя. Маркова се обърна към протестиращите и ги попита дали са убедени, че срещу „Емко“ се извършва несправедливост, на което те отговориха: „Да“.
Директорът на „Емко“ – Монтана Красимир Падарев, обяви, че правителството краде. По думите му то продава тяхна продукция и не им дава парите. "Логиката просто я няма. Дължиш пари на една фирма като "Емко" и в същото време си позволяваш да развалиш договори и то при какво условие, при условие на вече произведена продукция, изпитана по съответния начин, приета от "Кинтекс" като представител на страната. В един момент има сериозен проблем", каза Падарев.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Славчо Димиев, „Емко“ – Трявна: Не сме тук да викаме срещу правителството, а защото войната срещу нас продължава

Не сме тук да викаме срещу правителството, а защото войната срещу нас продължава. Това каза Славчо Димиев директор на обособеното производство в Трявна по време на протеста на служителите от „Емко“ пред зала „Света София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Димиев заяви, че тази война продължава с най-бруталния, с най-престъпния и всякакъв друг тип долни средства. Той поясни, че е написал писмо до премиера Бойко Борисов като гражданина Димиев. „Да, аз съм дребно джудженче в сравнение с великия министър-председател, само че аз съм гражданин. Аз не се страхувам от Бойко Борисов“, коментира той, на което протестиращите отговориха: „И ние“.
По думите му неговите лакеи ще предадат това на Бойко Борисов. Димиев посочи, че вероятно утре полицията може да го арестува. „Борисов, не се страхувам от теб“, каза Димиев. „Или ние, или Вие“, обърна се към премиера Славчо Димиев. Той предложи както е наредил на подчинените си министри да започнат държавния рекет срещу тях, както са се обадили на главния прокурор и му е наредил да спретне обвинение чрез специализираната прокуратура срещу собственика на дружеството, така да нареди това нещо да бъде отменено. „Тогава и само тогава ние си отиваме, оттук и от протестите“, посочи Димиев. Той поясни, че хората не викат „Оставка“ заради някоя политическа сила, а защото правителството иска да ги унищожи физически.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
София: Служители на „Емко“ протестират на площада пред зала „Света София“, скандират "Оставка"

Стотици служители на „Емко“ протестират на площада пред зала „Света София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На протеста присъстват заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев и други депутати от парламентарната група на партията. Тук са и лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева и Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на АБВ. В района е засилено полицейското присъствие. Служителите на „Емко“ скандират: „Емко“ и „Оставка“ и „Мафия“. Носят българското знаме, и плакати, на които пише „Спрете войната срещу нас“ и „Това да не ви е задния двор на България“.
„Фокус“ припомня:
Днес Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет проведе заседание, на което разгледа казуса с отнетия лиценз за внос и износ на продукция на оръжейното предприятия „Емко“. По-късно стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов, че съветът е решил да бъде върнат отнетия лиценз на дружеството. Пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че НАП извършва проверка в „Емко“ с участието на полицията.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Валентин Радев: НАП извършва проверка в „Емко“ с участието на полицията

НАП проверява нещо в „Емко“ и ние присъстваме. Така е било на много други места. Това каза пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Винаги, когато НАП или друг държавен орган ни помоли, участваме в проверки“, обясни той. „Направихме по-обстойни проверки в „Емко“. Докладът е положителен“, посочи министърът. „За съхранението на боеприпаси винаги ще има изисквания. Винаги някой няма да е изпълнил всички предписания. Стремим се да бъдат изпълнени основните, от които зависи да не се случи инцидент и да има жертви“, заяви Валентин Радев. „Увериха ме, че тези пропуски са отстранени в „Емко“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Емил Караниколов: Започва проверка на ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ относно сключването на договорите им през последните 10 години

Започва проверка на ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ относно сключването на договорите им през последните 10 години. Това по време на брифинг каза министърът на икономиката Емил Караниколов предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че ако има съмнения за някакви нелоялни действия, те ще бъдат изпратени в Прокуратурата на Република България. По думите му проверката ще започне заради това, че „Кинтекс“ е предпочел по-скъпа оферта, защото не е поканил други дружества, които да дадат оферти при стартиране на процедурата.
Министър Караниколов коментира и темата за ревизиране на правилата, по които работи целият Военно-промишлен комплекс (ВПК). „На срещата, на която бях с „Емко“, от дружеството казват, че има проблеми със законодателството и предлагат да работим съвместно с всички представители на ВПК за отстраняването им. За това и по искане на Сдружението на оръжейниците се създава нещо като Национален икономически съвет към Министерството на икономиката, който ще работи върху подобряването на нормативната база и подпомагане на Военно-промишления комплекс“, каза той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Емил Караниколов: Срокът за доставка на продукцията на „Кинтекс“ и ВМЗ-Сопот до третата страна ще бъде забавен с 6 седмици, но печалбата ще е по-добра

Срокът за доставка на продукцията на „Кинтекс“ и ВМЗ-Сопот до третата страна ще бъде забавен с 6 седмици, но печалбата ще е по-добра, отколкото ако беше продължен договорът с „Емко“. Това каза по време на брифинг каза министърът на икономиката Емил Караниколов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Както знаем, след прекратяването на договорите с „Емко“, веднага бяха преподписани договори с ВМЗ-Сопот с цел „Кинтекс“ да гарантира своя интерес. ВМЗ-Сопот даде цени, по-ниски с 10% от тези на „Емко“, което означава, че дори да се забавим с 10 седмици за доставка на тази продукция до третата страна, това ще се покрие от разликата", обясни той и уточни, че от третата страна вече е поискана информация какъв ще е срокът за забавяне, но без да казва кой трябва да е производителят. "Информация вече е изпратена – забавата ще е в 6-седмичен срок. Вярвам, че така „Кинтекс“ и ВМЗ-Сопит ще реализират по-добра печалба“, каза министър Караниколов и припомни, че при започване на процедурата компанията „Кинтекс“ не е отправила молба за оферти от други дружества освен „Емко“.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Емил Караниколов: Междуведомственият съвет взе единодушно решение за възстановяване на спрения лиценз на „Емко“

Междуведомственият съвет взе единодушно решение за възстановяване на спрения лиценз на „Емко“. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От полицията е констатирано, че са отстранени нередностите, които имат пряка опасност към населението и работниците в дружеството. Разбира се, има и предписания, които дружеството трябва и съм сигурен, че ще изпълнят. Те ме увериха в разговор, че работят 24 часа за отстраняване на тези нередности. Но те в никакъв случай не са свързани с пряка опасност за населението и работниците“, заяви Караниколов.
„Следствие на това от полицията предлагат да бъда възстановен лицензът. Докладът е повече от 30 страници и днес вече беше разгледан. Беше взето единодушно решение от целия Междуведомствен съвет за възстановяване на спрения лиценз на дружеството „Емко“, каза още той.
Министърът припомни, че във връзка с казуса „Емко“ и не само тече цялостна проверка в повечето от дружествата във Военно-промишления комплекс и добави, че там, където още не е извършена, ще се извърши.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Вицепремиерът Валери Симеонов за казуса „Емко“: Този въпрос не трябва да се коментира публично, защото това е противодържавно

Въпросът с "Емко" не трябва да се коментира публично, защото това е противодържавно. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
“Не трябва да се говори за тези военни сделки, за боеприпаси, за калибър, за размер, за това с коя държава търгуваме. Ние се самоубиваме, изнасяйки такава информация – така тя достига до света, до конкурентите. С Русия сме се преборили като конкурент, за да наложим нашите изключително качествени оръжия, по-качествени от техните. Всичко изнесохме от кухнята, а не бива така – виновни са и управляващи, и медии, и всички. Това е противодържавно. Не трябва да се допуска такава информация да циркулира“, каза Симеонов.
Той уточни, че времето ще покаже има ли реално държавна акция срещу това предприятие и как ще приключи казусът. „Мога да подчертая, че резултатът от конфликта между държавата и частната фирма е негативен, защото 4 хил. човека са без работа и стачкуват – това са 4 хил. семейства“, каза още вицепремиерът.


Агенция "Фокус"
Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще разгледа казуса с отнетия лиценз на „Емко“

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет ще заседава и ще разгледа казуса с отнетия лиценз за внос и износ на продукция на оръжейното предприятия „Емко“. Лицензът на завода бе отнет в началото на август заради открити нарушения, застрашаващи безопасността на работниците за срок от 6 месеца или до отстраняване на нарушенията. Във началото на седмицата министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че ще поиска от Главна дирекция „Национална полиция“ да ускори предаването на информацията от проверките във военните заводи за това дали отговарят на изискванията за противопожарна безопасност. На следващия ден главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов обяви, че в доклада са констатирани пропуски в съхранението и охраната на взривните вещества в оръжейния завод.
Отнемането на лиценза на „Емко“ бе последвано от спиране на договорите на дружеството с държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ и пренасочването им към държавните ВМЗ-Сопот.
За днес е насрочен пореден протест на работниците в „Емко“, който е с начален час 14.00. Служителите на завода ще се съберат на площада пред зала „Света София“, откъдето ще тръгнат към паркинга пред Националния стадион „Васил Левски“. След това шествието ще продължи по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до пл. „Орлов мост“, след което ще премине по бул. „Цар Освободител“ до пл. „Атанас Буров“ и пл. Независимост“, след което ще се върне по обратния път.