Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Хасково запали Габрово

05 октомври 2017 | 14:46

След скандала заради шуробаджанашки назначения в Хасково, От БСП съобщиха, че в последните дни в централата на партията са постъпили над 70 сигнала от цялата страна за груби нарушения по места, шуробаджанащина, кадруване, разпределяне на общински средства и обществени поръчки. Партията разкри втори "Кумгейт", този път в Габрово. Депутатът от БСП Кристина Сидорова заяви, че в Габрово моделът „батко и братко“ е в сила от няколко години. По думите ѝ братът на вицепремиера Томислав Дончев - Момчил Дончев е назначен лично от кмета на Габрово за управител на общинско звено „Озеленяване“ без конкурс и ясни критерии, на които трябва да отговаря, като управлява бюджет от над 1 млн. лв.
Освен това братът на областния координатор на ГЕРБ в Габрово Цветомир Михов от година и половина не работи в габровската болница, но въпреки това е част от Съвета на директорите на лечебното заведение. Съученичка на съпругата на Михов пък е назначена за областен управител на Габрово, а нейният съпруг е директор на ОДМВР – Габрово. Свекърът на областната управителка е общински съветник от ГЕРБ.
Сред разкритият на депутата от БСП са още това, че кръстниците на кмета на Габрово Таня Христова са председатели на ОИК и РИК в Габрово, а съпругът ѝ е юрисконсулт на Здравната каса“. Сестрата на заместник-кмета на Община Габрово пък е началник отдел в звено „Проекти и икономическо развитие“. Стоян Мирчев от БСП разкри, че след като снощи е разкрил същата схема само че в Силистра, областният председател на БСП в Силистра, е бил заплашен директно от двама общински съветници от ГЕРБ.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев заяви, че откакто партията му е започнала кампанията срещу шуробаджанащината на ГЕРБ, членове и симпатизанти на БСП са подложени на натиск и заплахи. Той подчерта, че БСП ще се противопостави на опита на ГЕРБ да се срасне с българската държава и ще застанат зад всеки, който подава сигнали. На въпрос дали искат от Бойко Борисов оставката на Томислав Дончев, Жельо Бойчев заяви, че премиерът е поискал да бъдат изяснени подобни случаи в страната. По думите му големият въпрос е какво ще направи оттук нататък ГЕРБ и как ще се разграничи от този феодален стил и метод на управление. Депутатът заяви, че от БСП изнасят фактите и искат политическа реакция от ГЕРБ. „В дадения случай Томислав Дончев не ги е назначавал, но счита ли той, че е нормално роднините му да бъдат назначени там“, допълни Бойчев.
Реакцията от страна на ГЕРБ не закъсня. Депутатът Николай Сираков заяви, че това, което БСП са изнесли за Габрово е „претопляне на стара манджа“. По думите му на предните местни избори са били извадени същите лъжи, за което засегнатите страни са завели и спечелили дела, което доказва, че това са били лъжи. Според него извадената от опозицията информацията показва, че Габрово е част от мащабен сценарий, по който се цели очернянето на ГЕРБ и дискредитацията на партията за предстоящите местни избори. Той предположи, че ще такива сценарии ще излязат за всички градове в България. По думите на Сираков схемата работи така: „Вземат се факти, които наистина са факти, кой с кого е съученик, кой на кого е кръстник и кум. Оттам нататък се пришиват лъжи“, допълни депутатът.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че със сценария за Габрово БСП отмества вниманието от актуалните теми в парламента като доклада за националната сигурност и доклада за изтребителите. По думите му ако Томислав Дончев беше назначил брат си начело на общинско предприятие, докато е бил кмет на Габрово, тогава от ГЕРБ са щели да се съгласят с твърденията на БСП и да вземат отношение по случая. Цветанов каза още, че е нормално хората в ГЕРБ, които вече 10 години работят заедно, да станат приятели и да се обърнат един към друг с молбата да си кумуват. Зам.-председателят на партията заяви, че е възложена проверка за всички структури на ГЕРБ, за да не се използва това като аргумент от опонентите им. „Ако има роднински назначения някъде, които са с някакво въздействие и е нарушен законът, те трябва да бъдат изчистени“, заяви той.
Цветанов заяви, че БСП подготвят сценарий за разкол между него и Бойко Борисов. Той обаче беше категоричен, че всяко едно важно решение е съгласувано с лидера на партията. „Няма абсолютно никакво разминаване между позицията на ПГ и позицията на премиера“, заяви той. „ПГ има своя живот, има и Министерски съвет, който също има своя управленски живот. Има разделение на властите“, каза още Цветан Цветанов.
Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Възложили сме на всичките си структури да направят проверка на назначенията, ако е нарушен законът, трябва да бъдат изчистени

За всички структури на ГЕРБ сме възложили да се направи проверка, за да не използват опонентите ни това като аргумент. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод информация на БСП за роднински назначения в Габрово, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако има роднински назначения някъде, които са с някакво въздействие и е нарушен законът, те трябва да бъдат изчистени“, заяви той. Според него такива аргументи не могат да дадат управление. „Управлението го дават гражданите, те го дадоха за трети път на Бойко Борисов точно преди 6 месеца“, посочи Цветан Цветанов. „Направете си изводите къде са БСП, защо го правят и защо е тази изнервеност от тяхна страна“, коментира той. „Томислав Дончев не назначава в община Габрово. Сигурно трябва да се обади на брат си и да каже, понеже съм еди си какъв, трябва да напуснеш, това предлагат от БСП“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. „Ако бъде доказано, че има конфликт на интереси, ще вземем отношение. Не е необходимо някой друг да ни го казва“, заяви той. „БСП искат да ни вкарат в спирала, да ни отклонят от акцента, който днес има държавата- Европейско председателство, среща на Борисов с балканските лидери, Западните Балкани стават приоритет“, уточни Цветан Цветанов. Той обясни, че днес няма да има среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с ПГ, защото няма такава необходимост. „Проведохме разговори с членовете на Изпълнителната комисия, отчели сме, че вчерашното решение за оставката на Делян Добрев е правилно“.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Имам сценарий на БСП за разкол между мен и Бойко Борисов, когато започне да се говори, ще го покажа

Сега разбирам, че БСП подготвяли да се говори нещо. Имам го като сценарий, който подготвят. Ще го оставя запечатан, след 1 месец, когато този сценарий започне да се разиграва мога да ви го покажа. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сценарият е за това да се прави разкол между мен и Бойко Борисов“, заяви той. „Във всяко едно ключово важно решение винаги сме взимали политическо решение и сме го съгласували винаги с Бойко Борисов“, подчерта Цветан Цветанов. „Защо някой иска да създаде усещане, че има бламиране на премиера, че в ПГ правим нещо, което остава незабелязано от премиера“, попита председателят на ПГ на ГЕРБ. „Този сценарий сме го слушали от 2008 година, когато се разбра, че ГЕРБ има потенциал да управлява. Тогава започнаха да говорят- Цветанов ще вземе партията на Борисов, Борисов ще изгони Цветанов от партията“, припомни Цветан Цветанов. „Няма абсолютно никакво разминаване между позицията на ПГ и позицията на премиера“, заяви той. „ПГ има своя живот, има и МС, който също има своя управленски живот. Има разделение на властите“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ако Томислав Дончев беше назначил брат си, докато беше кмет на Габрово, щяхме да сме съгласни с твърденията на БСП

Ако Томислав Дончев беше назначил брат си докато беше кмет на Габрово щяхме да сме съгласни с всички твърдения на БСП, щяхме да вземем и отношение. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод информация на БСП за роднински назначения в Габрово, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ГЕРБ се учреди през декември 2006 година. Всички хора в ПГ и тези, които станаха общински съветници, кметове преди това не се познаваха. Нормално е, когато станем приятели през тези 10 години някой да се обърне към друг да му стане кум“, посочи той. „БСП направиха това, за да не гласуват народните им представители в зала. Търсеха си повод как да се разграничат и да не гласуват доклада“, коментира Цветан Цветанов. „Те искат да ни питате по темата за Габрово, за Хасково или по други теми, които са наредили. Някой каза ли каква е позицията им за доклада за самолетите“, обясни той и допълни, че от БСП отместват фокуса актуалните теми за парламента.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Николай Сираков, ГЕРБ: На предните местни избори БСП извадиха същите лъжи за Габрово, засегнатите заведоха дела и ги спечелиха

Това, което БСП изнесоха за Габрово е бих казал жаргонно „претопляне на стара манджа“. На предните местни избори се извадиха същите лъжи, за което засегнатите страни заведоха дела и ги спечелиха, което доказва, че това са били лъжи. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Николай Сираков по повод информация на БСП за роднински назначения в Габрово, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП имат голям проблем - през последните 10 години ГЕРБ печелят безапелационно всички избори. Предстоят местни избори, те вече се готвят за тях“, заяви той. „Информацията, която беше извадена от БСП, показва, че Габрово е част от мащабен сценарий, по който се цели очернянето на ГЕРБ и дискредитацията на партията за предстоящите местни избори“, коментира народният представител. „Сценарият им е много прост и си личи по схемите, които са направени. Предполагам, че ще излязат такива за всички градове в България“, обясни Николай Сираков. „Вземат се факти, които наистина са факти, кой с кого е съученик, кой на кого е кръстник и кум. Оттам нататък се пришиват лъжи“, допълни депутатът. „Ако някой служител е злоупотребил със служебно положение няма никакво значение дали е кръстник или кум на някой, трябва да си понесе отговорността“, заяви Николай Сираков. „Кметът на Габрово днес ще даде брифинг с повече информация“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Стоян Мирчев, БСП: Заради разкрита схема в Силистра общински съветник от ГЕРБ се е обадил на лидера на БСП в областта с думите: „До два месеца ще те затрия, боклук такъв“

Заради разкрита схема в Силистра общински съветник от ГЕРБ се е обадил на лидера на БСП в общината с думите: „До два месеца ще те затрия, боклук такъв“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Стоян Мирчев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Мирчев поясни, че вчера по национална телевизия е разкрил схема на шуробаджанащина в община Силистра, председателят на Областния съвет на БСП – Силистра е бил заплашван от ГЕРБ. Мирчев поясни, че става въпрос за общинския съветник Ганчо Маринов, назначил сина си в община Силистра и снаха си като служител на общинска фирма. По думите му той се е обадил и буквално е казал на председателя на БСП – Силистра: "До два месеца ще те затрия, боклук такъв". „Председателят на общинският съвет Мария Димитрова също се е обадила на нашия председател г-н Кирилов и също го заплашила по телефона. Тя е назначила мъжа си за обществен възпитател в община Силистра. Няма да изброявам другите хора“, каза Мирчев.
"Хората в Силистра не могат да търпят мафиотския кръг там - г-н Борисов отстранете тези мафиоти", заяви Мирчев.
Според него случващото се в Силистра е лицето на една мафия, която със сила се опитва да прикрие своите следи. „Това е един октопод, който усвоява обществените средства и потъпква всички закони в Община Силистра. Имаме същата ситуация с кметицата в община Алфатар. Обръщам се към г-н Борисов: Хората в Силистра вече не могат да търпят този мафиотски кръг, моля ви се вземете решения. Има достатъчно документи за тези обвързаности“, заяви Мирчев. Той призова да отстрани тези мафиоти.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Жельо Бойчев, БСП: Откакто започнахме кампанията срещу шуробаджанащината на ГЕРБ - членове и симпатизанти на БСП са подложени на натиск и заплахи

Откакто започнахме кампанията срещу шуробаджанащината на ГЕРБ - членове и симпатизанти на БСП са подложени на натиск и заплахи. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Бойчев в Община Габрово управлява фамилия, която прилича по-скоро на италианска. „Има нещо, което е много притеснително. Откакто започнахме тази кампания членове и симпатизанти на партията, които подават тези сигнали са подложени на груб натиск и на заплахи“, коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България. Бойчев изрази надежда премиерът Борисов да реагира и по този въпрос и ясно да покаже дали ще има върховенство на закона в страната, ще има ли правила, които ще важат за всички.
Попитан дали от ГЕРБ бламират своя лидер и министър-председател на България Бойко Борисов, Бойчев отговори: „Вчера бяхме свидетели на бунт на партията срещу нейния ръководител Бойко Борисов. Ясно стана, че това е кула карти, когато като махнеш една цялата ще падне“, каза Бойчев. Той заяви, че очаква този модел, съвкупно и заедно да се пази, но и така да си тръгне. Той подчерта, че БСП ще се противопостави на опита на ГЕРБ да се срасне с българската държава и ще застанат зад всеки, който подава сигнали.
На въпрос дали искат от Бойко Борисов оставката на Томислав Дончев, Жельо Бойчев заяви, че премиерът е поискал да бъдат изяснени подобни случаи в страната. „Ние показахме каква е картината в още един български град. Може би тази роднино-семейна идилия, която се е заформила е в основата на тези добри изборни резултати, които ни се отчитат непрекъснато. Големият въпрос е какво ще направи оттук нататък ГЕРБ и как ще се разграничи от този феодален стил и метод на управление“, коментира Бойчев. Депутатът заяви, че от БСП изнасят фактите и искат политическа реакция от ГЕРБ. „В дадения случай Томислав Дончев не ги е назначавал, но счита ли той, че е нормално роднините му да бъдат назначени там“, допълни Бойчев.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Кристина Сидорова, БСП: В Габрово моделът „батко и братко“ е в сила от няколко години

В Габрово моделът „батко и братко“ е в сила от няколко години. Това каза депутатът от Габрово от ПГ на „БСП за България“ Кристина Сидорова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сидорова показа схема, която илюстрира назначения на брата на Томислав Дончев - Момчил Дончев. По думите й Момчил Дончев е назначен за управител на общинско звено „Озеленяване“. Сидорова посочи, че той е назначен без конкурс и без критерии. „Братът на Цветомир Михов от ГЕРБ от година и половина не работи в габровската болница, но не му пречи да бъде част от Съвета на директорите. Кръстниците на кмета на Габрово Таня Христова са председател на ОИК и РИК в Габрово, а съпругът й е юрисконсулт на Здравната каса“, коментира тя. Сидорова посочи, че сестрата на заместник-кметът на Община Габрово е началник отдел в звено „Проекти и икономическо развитие“. „Следващата връзка - същият Цветомир Михов, който е областен координатор на ГЕРБ. Неговата фирма изпълнява всички поръчки. Съученичка на жена му е назначена за областен управител на Габрово, а нейният съпруг е директор на ОДМВР – Габрово. Свекърът на областната управителка е общински съветник от ГЕРБ“, каза тя. Сидорова обърна внимание, че общински съветници от ГЕРБ също заемат определени длъжности.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Жельо Бойчев, БСП: Последните дни в централата на БСП получихме над 70 сигнала от цялата страна за груби нарушения и шуробаджанащина

Последните дни в централата на БСП получихме над 70 сигнала от цялата страна за груби нарушения и шуробаджанащина. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус". Бойчев уточни, че сигналите са и за кадруване, разпределяне на общински средства и обществени поръчки. „Даваме тази пресконференция днес провокирани от призива на г-н Борисов, който каза, че искат да бъдат изяснени всички подобни случаи“, каза Жельо Бойчев.
Деница КИТАНОВА