Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

България и Румъния – острови на стабилност и сигурност

03 октомври 2017 | 16:03

В резиденция „Евксиноград“ се проведе съвместно заседание на българското и румънското правителства. Форумът е продължение на добрия диалог и дългогодишното двустранно партньорство между България и Румъния, както и в рамките на Европейския съюз. Съвместното заседание приключи с подписването на двустранни документи в областта на транспорта, енергетиката, труда и социалната политика, вътрешните работи и икономиката.
Пред журналисти българският министър-председател Бойко Борисов обяви, че България и Румъния работят не само в полза на своите два народа, но и на всички в региона. По думите му решението да се изгражда инфраструктура и мостове или хидроенергийни съоръжения ще бъде взето след среща на ресорните министри от България и Румъния. Премиерът Борисов добави, че по различните проекти ще се търсят инвеститори, съвместно с румънската страна, като изтъкна, че тол системата и концесионирането ще дадат възможност след това съоръженията да се изплащат. Българският министър-председател приветства идеята на румънския си колега двете страни да излязат заедно на арабския и китайския пазар, за да могат да отговорят в по-висока степен на изискванията за количества и капацитет. Премиерът акцентира също върху темата за Балканите. По думите му фактът, че в следващата тройка за председателството на Съвета на ЕС, участва и Румъния, дава шанс Дунавската и Черноморската стратегии да придобият много реални измерения. Борисов беше категоричен, че България и Румъния работят не само в полза на своите два народа, но и на всички, давайки за пример коридор номер 8. Относно Шенген, Борисов заяви, че е България и Румъния ще продължат да работят по темата с такт и дипломация и без много емоции. От своя страна румънският министър-председател Михай Тудосе заяви: „Говорихме за инфраструктурата, но не като самоцел. Двете държави ще бъдат конкурентоспособни в Европа, ще предложим и по-добър живот на нашите граждани“. Той добави, че двете страни предлагат на ЕС една от най-безопасните граници и сътрудничеството им по отношение на реда може да служи за модел. По думите му България и Румъния са острови на стабилност и безопасност в региона.


Агенция „Фокус“
Румънският премиер Михай Тудосе: Румъния и България предлагат на ЕС една от най-безопасните граници

Румъния и България предлагат на ЕС една от най-безопасните граници. Това заяви пред журналисти министър-председателят на Румъния Михай Тудосе след съвместното заседание на българското и румънското правителство, което се проведе в резиденция „Евксиноград“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Той отбеляза, че двете държави са важни за ЕС. Според него трябва да се продължи с кохезионната политика и земеделска политика без да се пренебрегва общата европейска сигурност. „Още повече, че сме две държава на източната граница на ЕС и сме съюзници в рамките на НАТО. По време на съвместното заседание много говорихме за свързаността и инфраструктурата, но не като самоцел, железопътната линия или мостът да бъдат средствата, посредством които двете държави ще бъдат конкурентноспособни в Европа, за да могат да представят инвестиционни възможности и очевидно да предложим и по-добър живот за нашите граждани. Договорихме се заедно този тип срещи да не бъдат събитие сами по себе си, а да бъдат нещо нормално, да се срещаме ежемесечно на равнище министър-председатели, намираме се на една река разстояние. Министрите също да поддържат взаимоотношения, за да не изгубим още 20 години, през които бяхме в периферията на Европа и забравихме да поглеждаме съседите си“, коментира Михай Тудосе. Той заяви, че следващата среща ще се състои през ноември в Румъния. „Що се отнася до Шенген – България и Румъния са осъдени някак си да бъдат заедно, това не е лошо. Мисля, че максимум до една година ще бъдем в Шенгенското пространство“, каза още министър-председателят на Румъния Михай Тудосе.
Марияна ВАЛЕЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Румънският премиер Михай Тудосе: България и Румъния са острови на стабилност и сигурност за гражданите

Двете държави България и Румъния са два оазиса, два острова на безопасност за гражданите. Това заяви пред журналисти министър-председателят на Румъния Михай Тудосе след съвместното заседание на българското и румънското правителство, което се проведе в резиденция „Евксиноград“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. „Двете държави сме изключително толерантни спрямо малцинствата и спрямо религиозната принадлежност, което е един допълнителен елемент. Това е зона, в която можеш да дойдеш със семейството си. Заедно сме острови на стабилност и сигурност за гражданите, което става нещо много рядко срещано по цялата планета, не само в Западноевропейските държави и жалко, че нито Румъния, нито България не спекулирахме с тази възможност, която могат да предложат двете държави“, допълни министър-председателят на Румъния Михай Тудосе.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Добра идея е създаването на търговски къщи за прясно охладено месо, плодове и зеленчуци за пазарите в Арабския свят и Китай

Добра идея на Михай Тудосе е създаването на търговски къщи за прясно охладено месо, плодове и зеленчуци за пазарите в Арабския свят и Китай. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след съвместното заседание на българското и румънското правителство, което се проведе в резиденция „Евксиноград“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Премиерът допълни, че в момента капацитетите на двете страни не отговарят на основните изисквания за количества. България е изнасяла към 800 000 прясно охладени агнета, а сега около 120 000. „Пазарът за най-доброто, което има Румъния, България и дори Македония, е неизчерпаем и ние можем, правейки две търговски къщи, обезпечавайки ги като държави, заедно с частния бизнес в земеделието, който е добре развит, в следващите години да си партнираме, за да може да покрием този неограничен в това отношение пазар“, допълни министър-председателя. Той отбеляза също, че важна тема на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е темата за Балканите. По думите му регионът има редкия шанс, че след България председателството се поема от Австрия и Румъния и темата за Дунавската стратегия може да придобие много реални измерения, както и Черноморската стратегия. „Те ще подкрепят това, което ние правим на Балканите с нашите колеги. Надявам се срещата довечера да бъде ползотворна. Това, което България и Румъния правят и искат да направят, не е срещу трети страни, а в полза на всички“, заяви още премиерът Бойко Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: "Дунав мост" 3 ще даде голям тласък на бизнеса и на туризма, ще облекчи транспортните работници и всички, които висят по границите

"Дунав мост" 3 ще даде голям тласък на бизнеса и на туризма, ще облекчи транспортните работници и всички, които висят по границите. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след съвместното заседание на българското и румънското правителство, което се проведе в резиденция „Евксиноград“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Премиерът допълни, че по време на съвместното правителствено заседание българската и румънската делегация са обсъдили двустранния интерес в сферата на икономиката и инфраструктурата. „Стиснахме си ръцете да работим занапред за изграждането на инфраструктура и съответно мостове или хидроенергийни съоръжения. Възложихме на министрите на транспорта и енергетиката да подготвят и да ни кажат кое от двете ще бъде направено. Защо настояваме за тези три големи проекта – на Русе с дни километрични опашки пречат и на бизнеса, и на туризма, най-лесно за изпълнение 45 километра по права линия до Букурещ, в момента проектираме Русе – Велико Търново и да стъпим на „Хемус“. Никопол и Турну Мъгуреле също е приоритетен за двете държави и по темата възлагаме да се направи проучване колко би струвало за мост и съответно жп линия и скоростен път. Тези близо 200 километра от Констанца-Варна-Бургас – магистрала. Оптимист съм, че този път проектите биха могли да се реализират. Десетилетия трябваха на двете държави, за да стигнем до Дунав мост 2. Тол системата и концесионирането на такива съоръжения ще дадат възможност да привлечем инвестиции и тези мостове да се изплащат на база на тол таксите. По тези три проекта търсим съвместно инвеститори, има заявени такива, но най-вече тези проекти не се бият един с друг - икономическа, финансова, индустриална, търговска логика. Считам, че всеки проект не трябва да изчаква другите, а да се прави. Разбрахме се и да се постараем максимално да намерим по-бързо и ефикасно решение, за да се чувстват хората доволни“, заяви премиерът Бойко Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Пет спогодби бяха подписани по време на четвъртото междуправителствено заседание между България и Румъния

Пет спогодби бяха подписани по време на четвъртото междуправителствено заседание между България и Румъния. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след съвместното заседание на българското и румънското правителство, което се проведе в резиденция „Евксиноград“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Борисов поздрави румънския си колега Михай Тудосе във връзка с откриването на сухопътния граничен контролно-пропускателен пункт Кайнарджа- Липница на място, където хората от десетилетия са го очаквали. В присъствието на двамата премиери бяха подписани няколко документа - съвместна декларация между министъра на труда и социалната политика на Република България и министъра на труда и социалната справедливост на Румъния, договор за оказване на взаимна аварийна доставка на енергия от чужбина за обезпечаване на системните услуги между енергийните системи на Румъния и България между българския Електроенергиен системен оператор и румънската електрическа компания „Транселектрика“, споразумение между ИА „Морска администрация“ и Румънската морска администрация за предоставяне на достъп на кораби, нуждаещи се от помощ до места за убежища, протокол за прилагане на спогодбата от 2006 година за реадмисия с Румъния, както и Меморандума за разбирателство между Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и Министерството на бизнес средата, търговията и предприемачеството на Румъния.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Трафикът между България и Румъния ще се улесни и засили и чрез новия мост при Русе – Гюргево

Трафикът между двете страни ще се улесни и засили чрез строеж на мостове, включително новия мост при Русе-Гюргево, работещи фериботни връзки, нови гранични пунктове и подобряване на условията за навигация по река Дунав. Това каза министър–председателят Бойко Борисов на пленарното заседание на българската и румънската делегация в резиденция „Евксиноград“, съобщиха от правителствената информационна служба. Обсъдени бяха теми от двустранен интерес в сферата на икономиката и инфраструктурата. Българският премиер добави, че по-нататъшното развитие на Общоевропейските коридори IV, VIII и X е предпоставка за постигането на инфраструктурна свързаност включително със страните от Западните Балкани. По думите му това е от съществено значение за постигането на конкурентоспособност и растеж.
Премиерът Борисов акцентира върху сериозната работа за диверсификация на енергийните доставки не само по оста Север-Юг, но развивайки и хоризонталните енергийни връзки. Като ключов елемент той посочи изграждането на газовия хъб „Балкан”.
Българският министър-председател изтъкна също въпроса за вътрешната сигурност на Европейския съюз чрез укрепване на неговите външни граници, подчертавайки в тази връзка важността от бързото присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство. Премиерът отбеляза и значението на балканското сътрудничество в рамките на ЕС, както и европейската перспектива за държавите от региона.
Румънският премиер Михай Тудосе определи срещата във Варна като много ползотворна и специално акцентира на откриването на ново КПП, което е в интерес на гражданите и на двете страни. Тази среща ще остане в историята на двете държави, отбеляза Тудосе и изрази готовност двустранните контакти да продължат да се провеждат регулярно.
Основните теми от разговора присъстват и в съвместна декларация, която беше приета по време на пленарното заседание между двете делегации.

Агенция „Фокус“
Българското и румънското правителства ще проведат съвместно заседание, премиерът Борисов ще бъде домакин на четиристранна балканска среща

Българското и румънското правителства ще проведат съвместно заседание в резиденция „Евксиноград“ във Варна. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Форумът е продължение на добрия диалог и дългогодишното двустранно партньорство между България и Румъния, както и в рамките на Европейския съюз. Съвместното заседание ще приключи с подписването на двустранни документи в областта на транспорта, енергетиката, труда и социалната политика, вътрешните работи и икономиката.
Същия ден следобед премиерът Бойко Борисов ще бъде домакин на четиристранна среща с министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и с президента на Сърбия Александър Вучич. На нея ще бъдат обсъдени темите за по-голямата свързаност на Балканите, за развитието на общи инфраструктурни проекти, за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, както и актуални въпроси, свързани със сигурността и стабилността в Европа.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Надявам се, че ГКПП "Кайнарджа - Липница" няма да е последният граничен пункт, който ще открием заедно с румънския премиер

Надявам се, че ГКПП "Кайнарджа - Липница" няма да е последният граничен пункт, който ще открием заедно с румънския премиер. Това заяви след официалното откриване на обекта министър-председателят на България Бойко Борисов, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Днешният ден отбелязва много важен момент за връзките между България и Румъния и е следствие на много усилия от страна на двете държави. Това каза в приветственото си слово министър-председателят на Румъния Михай Тудосе.
Според Бойко Борисов с този нов обект се дава възможност за взаимно развитие на търговия и туризъм. "Предстои и откриването на нов мост на българо-румънската граница", каза още той. „Днес цял ден двете правителства (румънското и българското) ще решаваме проблеми, които имаме, но изводът е, че колкото повече гранични пунктове се откриват, повече се улеснява населението, бизнеса, туризма, толкова повече се опознаваме“, каза Бойко Борисов.
Жулиета НИКОЛОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница

Българският министър-председател Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница. Отварянето на граничния пункт е заложено още през 2003 г., когато правителството на Симеон Сакскобургготски договаря с румънската страна откриването на два нови пункта - край Кайнарджа и край село Северняк в добричката община Крушари. От 2007 г. е в сила и междуправителствено споразумение на България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата, а откриването на пункта е в изпълнение на българо-румънско споразумение от 2012 г.
Граничният пункт е построен по проект, финансиран с 6 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България, която се администрира от Букурещ. От българска страна бе изграден 17 км път, който да свърже нашата територия с румънския общински център Липница. Българското шосе обаче бе с две платна, а румънското с 4 и заради разликата в габаритите пътят стоя затворен дълго време. По времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков – през март 2017 г. беше договорено пунктът да работи от 8 до 20 часа, а през него да минават само автомобили с тегло до 3.5 тона, като тежкотоварният трафик остава забранен.
През юли премиерът Бойко Борисов обсъди откриването на пункта с с румънския си колега Михай Тудосе, а на правителственото заседание миналата седмица правителството одобри решение за откриването на пункта Кайнарджа – Липница и одобри меморандума за започване на преговорите за третия мост между България и Румъния. На пункта ще има едно КПП, което ще се обслужва заедно от български и румънски гранични полицаи и митничари.
Съгласно Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да прилагат съвместен контрол на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и превозни средства следва да бъдат спирани само веднъж с цел извършване на проверки при влизане и излизане.По силата на Споразумението и в съответствие с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както на румънските, така и на българските гранични полицейски органи.

Агенция „Фокус“
Българският министър-председател Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе ще открият новия ГКПП Кайнарджа-Липница

Българският министър-председател Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе ще открият новия ГКПП Кайнарджа-Липница. Церемонията е с начален час 10.00 часа. Отварянето на граничния пункт е заложено още през 2003 г., когато правителството на Симеон Сакскобургготски договаря с румънската страна откриването на два нови пункта - край Кайнарджа и край село Северняк в добричката община Крушари. От 2007 г. е в сила и междуправителствено споразумение на България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата, а откриването на пункта е в изпълнение на българо-румънско споразумение от 2012 г.
Граничният пункт е построен по проект, финансиран с 6 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България, която се администрира от Букурещ. От българска страна бе изграден 17 км път, който да свърже нашата територия с румънския общински център Липница. Българското шосе обаче бе с две платна, а румънското с 4 и заради разликата в габаритите пътят стоя затворен дълго време. По времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков – през март 2017 г. беше договорено пунктът да работи от 8 до 20 часа, а през него да минават само автомобили с тегло до 3.5 тона, като тежкотоварният трафик остава забранен.
През юли премиерът Бойко Борисов обсъди откриването на пункта с с румънския си колега Михай Тудосе, а на правителственото заседание миналата седмица правителството одобри решение за откриването на пункта Кайнарджа – Липница и одобри меморандума за започване на преговорите за третия мост между България и Румъния. На пункта ще има едно КПП, което ще се обслужва заедно от български и румънски гранични полицаи и митничари.
Съгласно Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да прилагат съвместен контрол на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и превозни средства следва да бъдат спирани само веднъж с цел извършване на проверки при влизане и излизане.По силата на Споразумението и в съответствие с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както на румънските, така и на българските гранични полицейски органи.