Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Годишната реч на Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС

13 септември 2017 | 14:54

В сряда, 13 септември, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изнесе пред депутатите в Страсбург годишната си реч за състоянието на Европейския съюз. Централно място в речта на люксембургския политик заеха въпроси като миграцията, икономическия растеж и Брекзит - теми, които засягат всички европейски граждани и определят в каква посока ще поеме Общността в близкото бъдеще, и които добиват особена тежест в контекста на публикуваната през март Бяла книга за бъдещето на Европа и петте сценария за развитието на Съюза.
Говорейки пред депутатите в ЕП, председателят на ЕК предложи въвеждане на европейската единна валута във всички страни от Общността. Той заяви, че счита за целесъобразно приемането на еврото на всички държави членки – включително и в по-бедните от Източна Европа.
Жан-Клод Юнкер подчерта, че не подкрепя радикалните реформи на Съюза, предложени от френския президент. За разлика от Еманюел Макрон, председателят на ЕК не вижда необходимост от разширяване на европейските административни структури и изменения на европейските договори. Като компромис обаче Юнкер предложи вариант, при който задълженията на „европейски министър на финансите“ да бъдат изпълнявани от комисаря по икономическите въпроси, който едновременно с това да бъде и председател на Еврогрупата.
В рамките на годишната си реч за състоянието на Европейския съюз, Юнкер не подмина темата за обтегнатите отношения между Брюксел и Анкара. Люксембургският политик подчерта, че в обозримо бъдеще Турция няма шансове да се присъедини към Общността. Той разкритикува властите в Анкара заради преследването на предствителите на медиите в страната, като същевременно призова за освобождаване на задържаните европейските журналисти.

Найджъл Фараж: Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер показа анти-демократичната посока, по която върви Европейския съюз
Лондон. Това беше най-голямата и най-смелата реч, която съм виждал от европейски лидер, след дните на Жак Делор. Докато президентът на Европейската комисия омаловажаваше проблема за излизането на Великобритания от Европейския съюз и досадните британци, за да изложи плановете си за централизирана европейска държава, почувствах облекчение, че сме излезли точно навреме, пише бившият ръководител на ЮКИП( Партия на независимостта на обединеното кралство) и поборник за излизане на Великобритания от ЕС, Найджъл Фараж в своя статия, публикувана от британското консервативно издание The Telegraph.
Дори и най-фанатизираните от европейските федералисти не можеха да повярват на ушите си, когато Юнкер призоваваше към по-активна външна политика, която включва отнемането на правото на вето, притежавано от всяка страна-членка.
Това трябваше да се припокрие с пълния отбранителен съюз на ЕС, който трябва да бъде постигнат до 2025-а година. Европейската армия, която беше отхвърляна от Ник Клег (бившия лидер на либерално-демократическата партия на Великобритания – бел.ред.) и други, като фантазия, е на път да стане притеснителна реалност.
Претенцията на Юнкер, че всичко това е подкрепяно от НАТО е прикритие за дълбокия анти-американизъм, който никога не е далеч от повърхността в Брюксел.
***
The Guardian: Федералистката визия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер е далеч от реалността
Лондон. Независимо от преговорите за Брекзит, ако председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е имал послание за Великобритания, в своята реч за състоянието на Европейския съюз през изминалата година, то със сигурност е било това: „(Брекзит) не е всичко и не е края на всичко“, пише британското издание The Guardian.
След това изречение, председателят на ЕК отдели още около две минути на травмата от излизането на Великобритания от общността, в обръщение дълго около час и обхванало редица теми – от геополитиката до морските звезди. „Вятърът отново духа в платната на Европа“, обяви той и изглежда, че ЕС плава към по-федералистка посока.
Това беше амбициозна заявка за по-дълбока интеграция. Няма да има повече Европа по поръчка, специални сделки и възможности за отказване. Според визията на Юнкер, присъединяването към еврото и към Шенгенската зона ще бъде норма. Всички ще трябва да се присъединят към Европейски отбранителен съюз. Повече решения ще бъдат вземани чрез квалифицирано мнозинство, включително в чувствителните теми, като данъчното облагане.
Според изданието, държавите, клонящи към по-независима политика, няма да си мълчат, само защото Обединеното кралство е напуснало ЕС. Подчертавайки тази реалност, нидерландският премиер Марк Руте описа Юнкер като „романтик“, като направи язвителна забележка, че хората с „визия“ трябва да посетят очен лекар.
Но най-голямото препятствие за плана на Юнкер идва от Централна Европа. Председателят на ЕК избегна да спомене Полша или Унгария, когато говореше за европейските ценности и върховенството на закона. Но в близкото бъдеще, авторитарните тенденции ще са най-голямата заплаха за единството в Съюза. Дори и без Великобритания в него, плаването ще бъде бурно за кораба на Европейския съюз.
Жан-Клод Юнкер представи визията си за промените в ЕС (ОБЗОР)
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи въвеждане на европейската единна валута във всички страни от Общността. В рамките на ежегодната си реч за състоянието на Европейския съюз, люксембургският политик заяви пред депутатите в Страсбург, че счита за целесъобразно приемането на еврото на всички държави членки – включително и в по-бедните от Източна Европа.
Към еврозоната трябва да се присъединят и източноевропейските членки на ЕС, сред които и тези с нестабилни икономики – България и Румъния. Във валутния съюз трябва да бъдат интегрирани също Полша и Унгария, които се отнасят скептично към единството на Съюза. За целите на разширяване на еврозоната Юнкер предложи да бъдат отделени средства от бюджета на Общността. Парите ще бъдат използвани за укрепване на икономиките на нестабилните държави и за облекчаване на прехода им към еврото.
Председателят на ЕК призова към по-тясно сътрудничество сред държавите от ЕС. Съгласно мнението му, е необходимо да бъде разработена стратегия, която ще осигури конкурентността на европейската промишленост. Следва да бъде създадена и нова структура, която да следи за спазването на единните стандарти на пазара на труда в страните от ЕС. Юнкер призова за засилване на търговските отношения с партньорите на Брюксел и заяви, че до 2019 г. се планира подписването на сделка за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия.
Жан-Клод Юнкер подчерта, че не подкрепя радикалните реформи на Съюза, предложени от френския президент. За разлика от Еманюел Макрон, председателят на ЕК не вижда необходимост от разширяване на европейските административни структури и изменения на европейските договори.
Като компромис обаче Юнкер предложи вариант, при който задълженията на „европейски министър на финансите“ да бъдат изпълнявани от комисаря по икономическите въпроси, който едновременно с това да бъде и председател на Еврогрупата. Сред неговите задачи ще бъде включено координирането на всички инструменти за финансиране на ЕС.
Юнкер завърши речта си с припомняне, че мандатът на ЕК изтича през 2019 г., като подчерта, че самият той няма да се кандидатира отново за председателския пост.

Кристиан Вигенин, БСП: Правителството трябва да постави по-сериозно въпроса България и Румъния да станат част от Шенген преди началото на Председателството ни
Много разчитам българското правителство да постави по-сериозно въпроса България и Румъния да станат част от Шенген още преди началото на Българското председателство. Това каза народният представител от БСП Кристиан Вигенин пред журналисти в Народното събрание по повод годишната реч на Жан Клод-Юнкер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Членството на България и Румъния в Шенген е отдавнашна позиция на ЕК, но подкрепа за присъединяването ни получаваме вече години наред. Решението е политическо и е в ръцете на няколко страни“, посочи той. „Ето речта на Юнкер е още един повод този въпрос да бъде поставен от двете страни съвместно с достатъчно яснота“, заяви Кристиан Вигенин. „Юнкер изрично казва, че европейските граници ще се пазят по-добре, ако България и Румъния са част от Шенген“, уточни той. „Речта на Юнкер беше наистина обнадеждаваща, защото посочи положителното развитие на ЕС, свързано с икономиката, бизнеса и търговията, засилването на доверието в институциите“, обясни депутатът от БСП. „Неговият шести сценарии защитава тезите, които БСП защити след излизането на Бялата книга, а именно обединен съюз, в който няма второ качество граждани, правилата важат за всички и всяка страна е уважавана“, каза още Кристиан Вигенин.

Джема Грозданова, ГЕРБ: След Председателството ни има ясна перспектива за България и Румъния да влязат в Шенген
Моето предположение е, че след нашето Председателство има ясна перспектива за нас да влезем в Шенген заедно с Румъния, тоест по време на Австрийското председателство за мен това е реалистично. Това каза народният представител от ГЕРБ Джема Грозданова пред журналисти в Народното събрание по повод годишната реч на Жан Клод-Юнкер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За България изключително важно послание беше веднага да се отвори Шенгенското пространство за България и Румъния, за да бъдат запазени границите на съюза. Тоест казва се, че България и Румъния са важни за опазване на външните граници“, заяви тя. „Основен приоритет за нас е разширяването на ЕС с държавите от Западните Балкани. Ясно е, че в мандата на тази ЕК няма да има разширяване, но беше заявено, че след мандата броят на държавите членки ще бъде повече от 27“, обясни Джема Грозданова. „За нас това е важно, за да видим по какъв начин бихме могли да работим за ускоряването и подобряването на процеса на включването на държави от Западните Балкани“, коментира тя. „За Турция беше казано, че се отдалечава бързо от ЕС. В крайна сметка оставаме с нуждата от диалог с тях, който иска да спазва ценностите на съюза е добре дошъл“, каза още депутатът от ГЕРБ.

Сергей Станишев, ПЕС: Усилията си заслужаваха – България зае сериозно място в днешната реч на Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС
Изключително съм доволен, че България бе споменавана толкова често в изказването на председателя на ЕК и то в положителна светлина. Усилията ни не са били напразни. Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев веднага след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приключи речта си пред парламента в Страсбург, съобщиха от пресофиса на Сергей Станишев. „Срещите ми като президент на ПЕС с Жан-Клод като президент на ПЕС, както и разговорите на премиера Борисов, очевидно имат своя положителен ефект. Когато се действа с обединени усилия в името на национални цели като приемането на България в Еврозоната и в Шенгенското пространство – това дава резултати.
Днес Жан-Клод Юнкер твърдо заяви, „че е време България и Румъния да влязат в Шенген“ – нещо, за което проведох и национална кампания през 2015 г., отстоявам постоянно, имам подкрепата на европейските социалисти и поставих още веднъж при личната ми среща с председателя на ЕК това лято.
Юнкер обяви, че и страните, готови да влязат в Еврозоната - каквато е България, трябва да бъдат допуснати колкото може по-бързо. Още едно доказателство, че когато има воля, резултатите рано или късно ще дойдат.
В речта си, Юнкер се обяви и против доста противоречивата идея за Европа на 2 скорости, срещу което от самото начало са против както европейските, така и българските социалисти. „Европа има два бели дроба, единият на изток, другият на запад , и ако не диша с двата едновременно, би се задушила“, каза президентът на ЕК.
„Намирам това за положителен знак. Неслучайно президентът на ЕК описа Европейския съюз като свързващ „Европа от Виго (Испания) до Варна“, а не използва някой по-източен град в друга държава. Това означава, че ние сме в дневния ред и това трябва да го използаме в максимална степен по времето на Българското председателство на Съюза“, добави Станишев.

Темата за отношенията между Брюксел и Анкара в годишната реч на Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС: Турция сама изгаря мостовете към Европа (ОБЗОР)
В рамките на годишната си реч за състоянието на Европейския съюз, председателят на Европеската комисия Жан-Клод Юнкер не подмина темата за обтегнатите отношения между Брюксел и Анкара.
Люксембургският политик подчерта, че в обозримо бъдеще Турция няма шансове да се присъедини към Общността. Юнкер припомни, че правосъдието и основните ценности са най-важните точки в присъединителните преговори на всички държави, кандидатстващи за членство в ЕС, а до този момент Турция не е показала, че споделя европейските виждания по тези въпроси.
От известно време Турция стремително се отдалечава от ЕС, коментира Юнкер в речта си пред депутатите в Страсбург. Той разкритикува властите в Анкара заради преследването на предсавителите на медиите в страната, като същевременно призова за освобождаване на задържаните европейските журналисти.
„Обръщам се с призив към властите в Турция - освободете нашите журналисти, нека те да си отидат!", заяви Юнкер в годишната си реч за състоянието на ЕС.
Председателят на ЕК допълни: „Престанете да обиждате нашите държави и правителствените лидери, като ги наричате фашисти и нацисти“.
Съгласно думите на Юнкер, Европа е „континент на зряла демокрация“.
„Тези, които съзнателно го оскърбяват, унищожават всички възможности за изграждане на мостове. Понякога имам чувството, че някои хора в Турция искат да изгорят всички мостове, а след това обвиняват ЕС за разрива в преговорите за присъединяването на страната (към Съюза)", коментира люксембургският политик.
От друга страна обаче, председателят на ЕК увери, че както и по-рано, Европа „протяга ръка“ за приятелство с Турция. „Все още протягаме ръка към великия турски народ и всички онези, които са готови да сътрудничат с нас на база нашите ценности“, завърши Юнкер.

Жан-Клод Юнкер: Европа не е крепост, а континент на надежда
Европейският съюз трябва да остане и занапред отворен към бежанците. Това заяви председателят на Европейската комисия в рамките на годишната си реч за състоянието на ЕС, предава германският телевизионен канал ZDF.
Пред депутатите в Страсбург люксембургският политик призова за създаване на пътища за законна миграция и преодоляване на скандалната ситуация в бежанските лагери в Либия. Европа не е крепост, а континент на надежда, категоричен бе Юнкер.
Председателят на ЕК подчерта обаче, че мигрантите, които нямат право на убежище, трябва да бъдат изпращани обратно в страните си на произход.

Жан-Клод Юнкер към Турция: Пуснете нашите журналисти да си отидат!
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Анкара да позволи на „нашите журналисти да си отидат" от страната, с оглед на арестите на френски и германски журналисти в Турция, предава AFP.
„Обръщам се към властите в Турция, нека нашите журналисти да си отидат!", призова Юнкер в годишната си реч за състоянието на Европейския съюз.

AFP: Председателят на ЕК предложи създаването на поста на финансов министър на ЕС
В рамките на годишната си реч за състоянието на Европейския съюз, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за създаването на пост на финансов министър на Общността като стъпка към задълбочаването на интеграцията в еврозоната, предава AFP.
„Нуждаем се от европейски министър на икономиката и финансите“, подчерта люксембургският политик пред депутатите в Европейския парламент.

AFP: Жан-Клод Юнкер потърси правомощия за проверки на чуждестранните придобивания в Европа
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в сряда, че ще потърси правомощия за проверка на чуждестранните придобивания в стратегическите сектори на Европа, на фона на притесненията за инвестиции от страна на Китай, предава AFP.
„Ние не сме наивни свободни търговци. Европа ще защити стратегическите си интереси с рамка за инвестиционен скрининг", заяви Юнкер в годишната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Страсбург.

AFP: Жан-Клод Юнкер настоя ЕС да сключи търговски споразумения с Австралия и Нова Зеландия до 2019 г.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в сряда, че ще поиска от правителствата на ЕС да одобрят официално започването на разговори за подписването на споразумения за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия, предава AFP.
„Днес ние искаме да започнем преговори с Австралия и с Нова Зеландия", заяви Юнкер в изказването си в Европейския парламент за състоянието на Съюза.
„Искам да приключим тези преговори до края на нашия мандат (в края на 2019 г.)", добави люксембургският политик.

Годишната реч на Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС: Всички държави от Общността трябва да се присъединят към валутния съюз и Шенген
В рамките на годишната си реч за състоянието на Европейския съюз, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се застъпи за въвеждане на единната европейска валута във всички държави от Общността, включително в по-бедните източноевропейски страни, предава германското издание Focus.
Люксембургският политик настоя за по-тясно сътрудничество между държавите. Освен присъединяване към валутния съюз, Юнкер призова всички членки да бъдат допуснати в Шенгенската зона. Освен това ЕС трябва да продължи да се разширява: до 2025 г. Съюзът може да има около 30 членове.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев в писмо до Жан-Клод Юнкер: ЕС да гарантира, че няма да има Европа на две скорости
Дни преди традиционното обръщение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер към ЕП в Страсбург за състоянието на Съюза, лидерът на ПЕС Сергей Станишев изпрати писмо до председателя на ЕК, за да призове към спазване на поетия ангажимент за повече социална Европа, съобщиха от пресофиса на Сергей Станишев. Президентът на ПЕС поиска ясен и конкретен социален план за действие, който да бъде основният акцент в изказването на председателя на Комисията. „Вашето обръщение за Състоянието на съюза тази седмица идва в критичен за ЕС момент. Връзката между гражданите и техния Съюз отслабва все повече. Изправени сме пред истински подем на популизма, който не трябва да подценяваме. До европейските избори остават по-малко от две години. Сега е моментът да изправим Европа отново на крака.
ЕС трябва да гарантира, че няма да има Европа на две скорости. Всички европейски граждани са и трябва да останат равни. Кохезията трябва да остане в основата на нашия общ проект, ако искаме той да оцелее и да продължи да се развива“, заявява Станишев.
В писмото си лидерът на европейските социалисти иска гаранции за достъп на всеки младеж до Европейската младежка гаранция и увеличаването на нейния бюджет до 5 млрд. евро годишно. Настоява и за адекватно финансирана Европейска детска гаранция, която да извади хилядите деца от бедността, в която живеят днес в ЕС. „Партията на европейските социалисти отдавна настоява икономическите свободи в ЕС да вървят с адекватни лични и социални права. Приветствахме даденото през 2014 г. обещание от Жан-Клод Юнкер за повишаване на социалния рейтинг и стандарт в Европа. Имахме няколко срещи, на които дискутирахме постигането на тази цел. Въпреки това, три години по-късно, в началото на последната пълна година от мандата на Комисията, ние все още очакваме конкретни резултати от нейна страна.
Времето изтича. И затова настоявам за конкретен социален план за действие с мерки за намаляване на бедността, утвърждаване на социалното равенство, подобряване на перспективите пред младите хора, осигуряване на адекватни права за всички работници“, казва Станишев.
„Крайно време е да направим Социалния стълб реалност, както и плана за социални мерки, който да даде възможност Европа да спази направените обещания. Това трябва да е крайъгълният камък на шестия сценарий за бъдещето на Европа“, казва още в писмото си Сергей Станишев.

Die Presse: Конфликтът с Източна Европа парализира действията на Жан-Клод Юнкер
След кризата с еврото и безпрецедентната бежанска вълна идва време за ново начало в Европейския съюз – и Жан-Клод Юнкер е наясно с това, коментира австрийският национален ежедневник Die Presse.
Бъдещите перспективи за развитие вече са разработени, а в сряда председателят на Европейската комисия ще ги разясни пред евродепутатите в Страсбург. В своята годишна реч за състоянието на ЕС, Юнкер ще представи плановете си за изграждането на социален съюз и по-тясно сътрудничество по въпросите за сигурността между страните от Общността. Представени ще бъдат и други инициативи. Шансовете за тяхната реализация обаче са ниски, коментират от редакцията. Причината: „Разделението между Източна и Западна Европа е тежест за моите действия и намерения“, призна люксембургският политик в интервю, като допълни, че инициативите му са „смазвани“ от разцеплението в Съюза.

FAZ: Жан-Клод Юнкер ще изнесе годишната си реч за състоянието на ЕС
В сряда, 13 септември, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи визията си за бъдещето на Общността, припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В рамките на годишната си реч за състоянието на Европейския съюз, люксембургският политик ще обясни пред евродепутатите кои реформи счита за реалистични.
Изборите във Франция и предстоящият парламентарен вот в Германия създават благоприятни условия за промени. Заради икономическите различия в еврозоната, френският президент Еманюел Макрон призовава за преструктуриране на валутния съюз.
През месец март в т.нар. Бяла книга Юнкер представи пет сценария за бъдещето на ЕС. В речта си относно състоянието на Съюза той иска да обясни идеите си. Освен това се очакват изказвания относно актуалните основни проблеми на ЕС, включително търговска политика, защита срещу нежелано закупуване на европейски компании и кризата с бежанците. След неотдавнашното напрежение с източните държави-членки на ЕС Унгария и Полша, е вероятно председателят на ЕК да коментира нарастващата пропаст сред страните в Общността.
Юнкер е председател на Европейската комисия от 2014 г. насам. Следващите избори за поста са през 2019 г.

ЕК: Председателят на ЕК ще изнесе годишната си реч за състоянието на ЕС
На 13 септември 2017 г., сряда, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще произнесе годишната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕК.
Очаква се основнo място в речта на председателя Юнкер да имат въпроси като миграцията, икономическия растеж и Брекзит - теми, които засягат всички европейски граждани и определят в каква посока ще поеме Европейският съюз в близкото бъдеще, и които добиват особена тежест в контекста на публикуваната през март Бяла книга за бъдещето на Европа и петте сценария за развитието на Съюза.
Прякото излъчване в Дома на Европа на изказването на председателя на ЕК ще бъде последвано от дискусия по основните акценти от речта с участието на Ръководителя на Представителството на ЕК в България г-н Огнян Златев, проф. Ингрид Шикова, преподавател по политики на ЕС в СУ 'Св. Климент Охридски' и г-жа Гергана Паси, председател на ПанЕвропа - България.