Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

1100 години от битката при Ахелой

20 август 2017 | 17:52

Навършват се 1100 години от битката при река Ахелой. През 917 г. при Ахелой войската на цар Симеон І нанася тежко поражение на византийската армия. В битката при река Ахелой е унищожена по-голямата част от византийската войска, участвала в похода срещу България. Историкът Лъв Дякон, който към края на Х в. посещава мястото на сражението, пише: „И сега още могат да се видят купищата кости при Анхиало, гдето тогава позорно била посечена бягащата войска на ромеите”. Победата на българските войски над византийците изиграва важна роля за засилване на международния престиж на българската държава.
В чест на 1100-годишния юбилей от славната победа на цар Симеон I при Ахелой през 917 година, сдружения и клубове за исторически възстановки в страната, ще пресъздадат битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край град Ахелой, като демонстрират въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските от периода.


Агенция "Фокус"
1100 години от битката при река Ахелой бяха отбелязани с възстановка на сраженията (ОБЗОР)

1100 години от битката при река Ахелой бяха отбелязани с редица събития в град Ахелой. През 917 г. при Ахелой войската на цар Симеон І нанася тежко поражение на византийската армия. В битката при река Ахелой е унищожена по-голямата част от византийската войска, участвала в похода срещу България. Историкът Лъв Дякон, който към края на Х в. посещава мястото на сражението, пише: „И сега още могат да се видят купищата кости при Анхиало, гдето тогава позорно била посечена бягащата войска на ромеите”. Победата на българските войски над византийците изиграва важна роля за засилване на международния престиж на българската държава.
В чест на 1100-годишния юбилей от славната победа на цар Симеон I при Ахелой през 917 година, сдружения и клубове за исторически възстановки в страната, пресъздадоха битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край град Ахелой, като демонстрираха въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските от периода. Историческата възстановка на Ахелойската битка се проведе на градския стадион, а след нея се проведе тържествено шествие и почетна стража до паметника на Цар Симеон І в Ахелой. По-късно се състоя и официалната церемония с участието на почетен караул от състава на Военноморските сили на Република България, както и поднасяне на венци и цветя и тържествена заря. Панихида за падналите воини в битката при Ахелой отслужи Сливенският митрополит Йоаникий, а държавният глава Румен Радев произнесе слово. Програмата завърши с празничен концерт.
В своето слово президентът Румен Радев заяви, че Златният век на цар Симеон е станал възможен, защото България е успяла да отстои своето място на Балканите. Той посочи, че 11 века на тази дата почитаме победата на българските воини, нанесли решително поражение на могъщата Византия. Според него победата край река Ахелой е била решаваща за бъдещето на българската държавност и е съхранила и затвърдила онзи невиждан културен възход на България, оставил диря в летописа на европейската цивилизация. Президентът беше категоричен, че без силна армия историята рядко дава шанс на народите, за да има разцвет е нужна свобода, а за да съхраниш свободата е нужна сила, воля и единение. По думите му независимо от смяната на епохите, тази историческа максима е непреходна. В изказването си на церемонията държавният глава подчерта, че цар Симеон ще остане завинаги в нашата история с прозвището „Велики“ – но не само като велик пълководец, а и като мъдър владетел и просветен държавник и съзидател.
По-рано президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия, построени пред паметника на цар Симеон Велики по случай 1100 години от историческата победа на българските войски, и се включи в празничното шествие до паметника на средновековния български владетел. На стадион „Ахелой“ сдружение „Авитохол“ и доброволци от цяла България проведоха и възстановката на една от най-големите битки в историята на Средновековна Европа.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Златният век на цар Симеон стана възможен, защото България успя да отстои своето място на Балканите

„Единадесет века на тази дата почитаме победата на българските воини, нанесли решително поражение на могъщата Византия. Триумфът на бойното поле носи заслужено самочувствие, но днес не честваме само надмощието на българското оръжие. Победата край река Ахелой бе решаваща за бъдещето на българската държавност. Тя съхрани и затвърди онзи невиждан културен възход на България, оставил диря в летописа на европейската цивилизация“. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в националното отбелязване на 1100-годишнината от победата на цар Симеон Велики над византийската армия при река Ахелой, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът каза още, че Златният век на цар Симеон става възможен, защото България успява да отстои своето място на Балканите със силата на българския меч и да се превърне в една от първите европейски сили. „Без силна армия Историята рядко дава шанс на народите. За да има разцвет е нужна свобода, за да съхраниш свободата е нужна сила и воля. Нужно е единение“, посочи още държавният глава и добави, че независимо от смяната на епохите, тази историческа максима е непреходна.
В изказването си на церемонията държавният глава подчерта, че цар Симеон ще остане завинаги в нашата история с прозвището „Велики“ – но не само като велик пълководец, а и като мъдър владетел и просветен държавник и съзидател.
По-рано президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия, построени пред паметника на цар Симеон Велики по случай 1100 години от историческата победа на българските войски, и се включи в празничното шествие до паметника на средновековния български владетел. На стадион „Ахелой“ сдружение „Авитохол“ и доброволци от цяла България проведоха и възстановката на една от най-големите битки в историята на Средновековна Европа.

Агенция "Фокус"
Милен Николов, РИМ – Бургас: По време на битката при Ахелой конят на цар Симеон е бил убит от копие

По време на битката при Ахелой конят на цар Симеон е бил убит от копие. Това каза директорът на Регионалния исторически музей – Бургас Милен Николов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 1100 години от победата на цар Симеон при река Ахелой.
„В крайна сметка българите успяват да надделеят и унищожават византийците“, посочи историкът. По думите му неслучайно няколко десетки години след това, минавайки през Анхиало, един византийски хронист, казва, че се виждат купчини кости на византийски войници, паднали там през 917 г. „Не мога да кажа колко са жертвите, но цялата византийска армия е унищожена по време на битката. След това сражение цяла Тракия остава в ръцете на България. Българите незабавно се прегрупират, тръгват през Странджа към Константинопол и присъединяват нови територии. Тогава български гарнизони има в Бунархисар, във Виза“, допълни историкът. Той поясни, че историческите данни за тази битка присъстват в гръцки и латински извори. „В Бургаския музей няма нищо по-различно от това, което древните хронисти са написали. Като археологически находки имаме църковна утвар, въоръжение, керамика от този период“, разказа Милен Николов. Директорът на РИМ – Бургас поясни, че периодът около битката при река Ахелой е блестящ както за България, така и за Византия. „Тогава империята се е управлявала от представители на македонската династия. Тази династия е забележителна и по нейно време процъфтяват изкуството, културата и военната мощ във Византийската империя. Няколко години след битката при Ахелой Византия възстановява мощта си. Под водачеството на тази династия, империята успява да унищожи България със съдействието на Киевска Рус и други фактори“, коментира още историкът.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Милен Николов, РИМ – Бургас: В писмата между България и Византия си проличава двойната им игра – готвили са се за война 2 години, демонстрирайки желание за мир

В писмата между България и Византия си проличава двойната им игра – двете са се готвили за война в продължение на 2 години, демонстрирайки желание за мир. Това каза директорът на Регионалния исторически музей – Бургас Милен Николов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 1100 години от победата на цар Симеон при река Ахелой. Според него запазената кореспонденция от този период между България и Византия е изключително интересна. „В тези писма много ясно си личи двойната игра, която са играли и България и Византия. Той поясни, че тази информация се разбира от анализа на историческите данни. „В продължение на повече от година Византия се е опитвала да убеди печенегите да се включат във войната срещу България. Цар Симеон пък е поощрявал браковете на българските велможи и по-ниските чинове в армията да се женят за представителки на печенегите. Това е посочено в средата на 10 век от един друг византийски император“, коментира историкът. Той допълни, че друг любопитен факт от този период е, че Византия е предложила на цар Симеон територия, но той доста пренебрежително отговаря в писмата си, че на него такива "мандри" не му трябват. „Очевидно той визира под думата мандри малки крепости“, поясни Милен Николов. По думите му кореспонденцията показва самочувствието на българския владетел. „Това, което цар Симеон демонстрира със своите световни градежи в Преслав, го виждаме отразено в писмата му до Византия. Българският владетел се е държал като с равен на хилядолетната Римска империя край Босфора. Бил е изключително добре подготвен. Дори след битката при Ахелой Симеон си пише с константинополския патриарх Николай и се обвиняват взаимно. Патриарх Николай пише на Симеон, че са от една вяра и го пита защо е направил така. На това цар Симеон отговаря, че Византия не си е изпълнила уговорките“, допълни историкът.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Милен Николов, РИМ – Бургас: Ако цар Симеон не беше спечелил битката при Ахелой, може би днес нямаше да я има България

Ако цар Симеон не беше спечелил битката при Ахелой, може би днес нямаше да я има България. Това каза директорът на Регионалния исторически музей – Бургас Милен Николов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 1100 години от победата на цар Симеон при река Ахелой. Той поясни, че осъзнавайки какъв е възходът на България и своята мощ, цар Симеон не е бил удовлетворен вече от титлата княз. „Той се е чувствал равен на императорите от Константинопол, затова започва целенасочена политика за придобиването титлата цар. Симеон е искал българският епископ да бъде титулуван и патриарх. Още се спори в историята дали Симеон е получил титлата цар или не. През това време във Византия се случват много събития. Император Лъв VI умира. Майката на престолонаследника му става председател на Регентския съвет. Тя мъжки се е противопоставяла на амбициите на цар Симеон, заради които започва войната между България и Византия, продължила повече от 10 години“, каза Милен Николов. Той поясни, че през тази война българите превземат Одрин и опустошават голяма част от Тракия. „След това се сключва примирие и Византия търси съюзници сред печенегите в южните степи на Украйна и Русия. Византийската империя води преговори с тях в продължение на една година. От друга цар Симеон също поддържа връзка с печенегите. Една част от тях са привлечени като съюзници на България, друга част от тях решават да бъдат съюзници на Византия“, коментира историкът. Той поясни, че през това време Византия организира войската си от Азия. По думите му приготовленията за войната продължават 2 години. „Византия е разбрала, че за да се справи с България е трябвало да я унищожи, затова войната е била на живот и смърт. Докато византийската армия е събрана пред Константинопол всички войници се заклеват пред кръста, на който е разпънат Исус Христос, че ще умрат, но ще победят. Стратегията им е била да се съюзят с печенегите, идващи от Дунав, и да проникнат при българската столица Преслав, затова се озовават при Анхиало“, разказа директорът на РИМ – Бургас. Той поясни, че виждайки огромното количество войска, тръгнало към границите му, българският цар разбира, че първо трябва да бъде спряна византийката армия. „Той събира цялата българска войска, разполага я в Източна Стара планина и при Ахелой дава генерално сражение с византийците“, каза историкът.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев ще се включи в празнично шествие по повод националното честване на 1100 години от битката при Ахелой

Президентът Румен Радев ще посети град Ахелой по повод националното честване на 1100 години от битката при Ахелой. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Румен Радев ще проведе среща с кмета на община Поморие Иван Алексиев и кмета на град Ахелой Иван Георгиев в сградата на Народно читалище „Светлина – 1934“.
По-късно президентът ще наблюдава възстановка на битката при Ахелой с участието на сдружение „Авитохол“ и доброволци от цялата страна, след което Румен Радев ще се включи в празничното шествие до паметника на цар Симеон I.
Панихида за падналите воини в битката при Ахелой ще бъде отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий, а държавният глава ще произнесе слово, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на цар Симеон I.

Агенция "Фокус"
Навършват се 1100 години от битката при река Ахелой

Навършват се 1100 години от битката при река Ахелой. През 917 г. при Ахелой войската на цар Симеон І нанася тежко поражение на византийската армия. В битката при река Ахелой е унищожена по-голямата част от византийската войска, участвала в похода срещу България. Историкът Лъв Дякон, който към края на Х в. посещава мястото на сражението, пише: „И сега още могат да се видят купищата кости при Анхиало, гдето тогава позорно била посечена бягащата войска на ромеите”. Победата на българските войски над византийците изиграва важна роля за засилване на международния престиж на българската държава.
В чест на 1100-годишния юбилей от славната победа на цар Симеон I при Ахелой през 917 година, сдружения и клубове за исторически възстановки в страната, ще пресъздадат битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край град Ахелой, като демонстрират въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските от периода. В 18.00 часа ще се състои историческа възстановка на Ахелойската битка на градския стадион в град Ахелой, а в 19.30 часа - тържествено шествие и почетна стража до паметника на Цар Симеон І в град Ахелой. От 20.00 часа е официалната церемония с участието на почетен караул от състава на Военноморските сили на Република България с поднасяне на венци и цветя и тържествена заря. Програмата завършва с празничен концерт.