Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Започва горещата фаза на предизборната борба в Германия

12 август 2017 | 11:30

Германия навлиза в горещата фаза на предизборната борба, след като в събота, 12 август, завърналата се от лятна почивка Ангела Меркел стартира кампанията си за агитиране на гласоподавателите в страната. Канцлерът на ФРГ започва предизборна обиколка на страната от града, който се смята за твърдина на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – Дортмунд. Събитието е първото от общо 50 подобни, в които Меркел ще се включи в оставащите шест седмици до изборите за федерален парламент. Мотото на кампанията й, за която Християндемократическият съюз ще похарчи 20 млн. евро, е „За Германия, в която живеем добре и с удоволствие“.
Към настоящия момент ХДС води убедително в проучванията на общественото мнение с почти 40 на сто – значителна преднина пред партията на социалдемократите. Макар данните да са в полза на Меркел, те носят и съответните негативи – след 12 г. начело на държавата, лидерът на ХДС и нейните стратези имат тежката задача да предотвратят развиването на чувство на умора сред германците. „Ще се борим за всеки глас до края“, увери генералният секретар на ХДС Петер Таубер.


Reuters: Ангела Меркел отхвърли предложението на Мартин Шулц относно налагането на квоти за производството на електрически автомобили
Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли предложението на социалдемократичните си съперници относно налагането на квоти за производството на електрически автомобили в Европа, предава Reuters.
Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, който е основен съперник на Меркел на изборите, които ще се проведат на 24 септември, предложи такива квоти, както в Германия, така и в ЕС.
„Не мисля, че квотите за електрически автомобили, за тази технология, са измислени добре“, заяви Меркел пред поддръжници на Християндемократичния съюз.
Вместо това Меркел предложи по-голяма стратегия за подпомагането на автомобилната индустрия в преминаването й към производството на електрически коли.

Reuters: Турският президент заяви, че отношенията с Германия ще се подобрят след германските избори
Турският президент Ердоган заяви, че напрежението с Европа се дължи на вътрешни политики и отношенията с Германия ще се подобрят след парламентарните избори в страната през септември, предава Reuters.
Отношенията между Европа и Турция са напрегнати след потушаването на неуспешния опит за преврат от миналата година, както и последвалите арести и уволнения на десетки хиляди турски граждани.
„Критиката от страна на Европа е заради техните вътрешни политики“, заяви Ердоган.
„Франция и Австрия го правиха преди, сега виждаме Германия да следва същата стратегия. Смятам, че ситуацията ще се подобри след изборите“, заяви той, визирайки парламентарните избори в Германия, които ще се проведат на 24 септември.

Ангела Меркел даде старт на предизборната кампания на ХДС: Трябва да се борим за нашите желания
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел даде старт на предизборната кампания на партията си – Християндемократическия съюз, със специално обръщение в Дортмунд, предава телевизионният канал ZDF.
„Трябва да вербуваме, да се борим за нашите желания“, заяви германският лидер в реч, изнесена в града, възприеман като твърдина на социалдемократите.
Събитието в Дортмунд е първото от общо 50 подобни, в които Меркел ще се включи в оставащите шест седмици до изборите за федерален парламент. Към настоящия момент ХДС води убедително в проучванията на общественото мнение с почти 40 на сто – значителна преднина пред партията на социалдемократите.
Последното проучване на общественото мнение, проведено от телевизионния канал ARD показа, че 59 % от германците са доволни от работата на канцлера Ангела Меркел. Преднината й пред основния й опонент в предстоящите избори за федерален парламент - Мартин Шулц, е огромна, но все пак бележи спад в сравнение с данните от аналогична анкета.

WAZ: Ангела Меркел започва предизборна кампания под мотото „За Германия, в която живеем добре и с удоволствие“
Федерална провинция Бранденбург и столицата Берлин вече са „плакетирани“ – останалата част от републиката предстои да бъде „облепена“ през следващите седмици с общо 22 хил. плакати, приканващи гражданите да подкрепят лидера на ХДС Ангела Меркел, коментира вестник Die Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
Посланието, което свързва всички плакати и листовки, „За Германия, в която живеем добре и с удоволствие“. Мотото не е особено оригинално – преди две години правителството на Меркел организира серия събития със слоган „Добър живот в Германия – това е важното за нас“. Така че още тогава качеството на живот попадна във фокуса на християндемократите, макар темата да е по-скоро да е възприемана като запазена за социалдемократите.
В събота, 12 август, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел започва предизборна обиколка на страната от града, който се смята за твърдина на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – Дортмунд. В оставащите шест седмици до изборите за федерален парламент германският канцлер ще участва в 50 планирани събития, всичките част от планираната й обиколка на Германия.
Бюджетът на кампанията на ХДС е 20 млн. евро.

Das Handelsblatt: Ангела Меркел навлиза във фаза на гореща предизборна борба
Само 42 дни и цели 50 планирани събития – така изглежда програмата на германския канцлер Ангела Меркел за следващите шест седмици на гореща предизборна борба, коментира изданието Das Handeslblatt.
Последното проучване на общественото мнение, проведено от телевизионния канал ARD показа, че 59 % от германците са доволни от работата на канцлера Ангела Меркел. Преднината й пред основния й опонент в предстоящите избори за федерален парламент - Мартин Шулц, е огромна, но все пак бележи спад в сравнение с данните от аналогична анкета.
Макар данните да са в полза на Меркел, те носят и съответните негативи – след 12 г. начело на държавата, лидерът на ХДС и нейните стратези имат тежката задача да се предпазят от развиването на чувство на умора сред германците.
„Изборът все още не е изчезнал", предупреди генералният секретар на ХДС Петер Таубер, допълвайки: „Ще се борим за всеки един глас до края“.

FAZ: Ангела Меркел стартира предизборната си обиколка от твърдината на ГСДП – Дортмунд
В събота, 12 август, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел започва предизборна обиколка на страната от града, който се смята за твърдина на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – Дортмунд, коментира националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В Дортмунд Меркел ще говори за програмата на ХДС за Християндемократическата асоциация за работна сила (CDA), фокусирана върху заетостта в страната. След това председателят на християндемократите ще участва в публична дискусия.
Събитието в Дортмунд е първото от общо 50 подобни, в които Меркел ще се включи в оставащите шест седмици до изборите за федерален парламент. Към настоящия момент ХДС води убедително в проучванията на общественото мнение с почти 40 на сто – значителна преднина пред партията на социалдемократите.

Bild: Шест седмици преди вота за Бундестаг: Грегор Гизи заложи на нудизма в предизборната си кампания
Нудистка поляна и множество любители на натурализма като начин на живот. Сред тях е и председателят на "Партия на европейската левица" - 69-годишният Грегор Гизи. Това, което го кара да се чувства дискомфортно, не са голите хора край него, а фактът, че в Германия такива се срещат все по-рядко. Една чудесна основа за предизборна кампания, коментира вестник Bild.
"Имаме нужда от повече предложения за нудистите", отбелязва Гизи при посещението си на едно от малкото останали подобни места в Германия. Бившият лидер на "Левица" изрази съжаление, че традицията, някога популярна в Източна Германия, не е успяла да се вкорени и в останалите провинции на ФРГ. "Щеше да бъде победа", коментира Гизи.
Политикът цитира мнението на сексолог, според когото мъжете от Запада са отговорни за нудисткия спад, тъй като те имат "малко по-порнографски поглед" върху подобна практика. В резултат в днешно време германската нация определено може да бъде определена като скромна, стане ли въпрос за практикуването на нудизъм.
"На Изток хората са свикнали с това. Нямат специално отношение към голотата. Но ако човек не е виждал подобно нещо, е съвсем естествено да го възприеме като нещо необичайно и да се опули", обяснява Гизи. И тъй като Църквата до голяма степен вече е променила отношението си към нудизма, той е на мнение, че "времето е подходящо за разширяване на практиката на нудизма. Западът може да научи нещо от Изтока", уверен е германският политик.

Der Spiegel: Шест седмици преди изборите за Бундестаг: Подкрепата за Мартин Шулц падна до най-ниски нива
Проучване на телевизионния канал ARD показва, че 59 % от германците са доволни от работата на канцлера Ангела Меркел. Преднината й пред основния й опонент в предстоящите избори за федерален парламент - Мартин Шулц, е огромна, но все пак бележи спад в сравнение с данните от аналогична анкета, проведена през месец юли, коментира изданието Der Spiegel.
Същевременно 33 % от гражданите на ФРГ изразяват удовлетвореност от работата на лидера на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Данните отчитат спад от четири процента в сравнение с предишното проучване и бележат най-ниската стойност, измерена от телевизионния канал за Мартин Шулц.
Анкетата за ARD е проведена от социологическа фирма Infratest dimap. Конкретният въпрос, на който респондентите е трябвало да отговарят, е: "Доволни ли сте с политическата работа на XY?"
Ако можеше да избират пряко канцлера на Германия, то 52 % от гражданите щяха да гласуват за лидера на Християндемократическия съюз (ХДС), докато за Шулц бюлетина биха пуснали 30 на сто от избирателите.
Удовлетвореността от федералното правителство като цяло е намаляла. Само 47 % от гражданите са доволни или много доволни от работата на правителството. Това е с осем процента по-малко, отколкото през предходния месец. В същото време 51 % са по-малко или въобще не се доволни от работата на управляващите в Берлин. Така за първи път от март 2017 г., недоволните граждани са повече от доволните.

ZDF: Турската общност в Германия призова за по-широко участие в изборите за Бундестаг
Турската общност в Германия (TGD) апелира избирателите с турски корени да не се дистанцират от германските партии, предава телевизионният канал ZDF. Организацията, която ги представлява, призовава германските турци да участват широко в предстоящите избори за федерален парламент в страната, тъй като това е единственият начин, по който може да бъдат подобрение условията им за живот в Германия, заяви председателят на общността Гьокай Софуоглу.