Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Нов рунд от преговорите за Брекзит

17 юли 2017 | 15:22

В понеделник, 17 юли, в Брюксел започна нов рунд от преговорите за излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз. Разговорите в белгийската столица ще продължат до четвъртък, а основните въпроси, които ще бъдат разисквани в рамките им, е бъдещето на европейските граждани, които са устроени на територията на Великобритания, както и това на британците, живеещи в други държави от Общността. Внимание ще бъде отделено на финансовото уреждане на Брекзит и въпроса за границата на Република Ирландия.
Преди началото на дискусиите Дейвид Дейвис, министър по въпросите за Брекзит, призова участниците в тях да се „захванат за работа“. На свой ред главният преговарящ от името на Европейския съюз – Мишел Барние, увери, че „ще стигнем до същината на въпроса“.
Официалните преговори за „развода“ между Брюксел и Лондон. започнаха на 19 юни. Целта им е да бъде постигнато споразумение за излизането на Великобритания от ЕС и да бъдат договорени бъдещите отношения между тях.


Reuters: ЕС и Великобритания ще представят план относно членството си в СТО след Брекзит
Европейският съюз и Великобритания планират да представят съвместно предложение за промяна на условията на своето членство в Световната търговска организация (СТО), като това ще се случи през септември или октомври, предава Reuters.
„В момента преговаряме с Обединеното кралство за постигане на съвместен подход по въпроса, по всички аспекти на напускането, по отношение на СТО“, уточни източник от ЕС, настоял да запази анонимността си.
Въпросите, които ще бъдат засегнати в съвместния подход, ще включват: митата за селскостопанските стоки, субсидиите за земеделие и ангажиментите при търговията с услуги.

The Independent: Дейвид Дейвис води преговорите за Брекзит без никакви бележки пред себе си
Британският министър по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис беше разкритикуван, след като беше сниман да седи по време на преговорите с Европейския съюз в Брюксел без никакви бележки пред себе си, пише британският вестник The Independent.
Дейвис се върна в Обединеното кралство едва след половин ден разговори, след като дискусиите за член 50 от Лисабонския договор бяха възобновени в понеделник сутринта.
На публикуваната снимка се вижда как подходът на Дейвис ярко се отличава от този на преговарящите от Европейската комисия, които седят с големи купчини листа, подредени в папки.
От Министерството по въпросите за напускането на ЕС не отговориха на молбата за коментар относно липсата на записки пред британския министър.

Гай Верхофстад: Джереми Корбин трябва да бъде включен в британския преговорен екип за Брекзит
Британският министър-председател Тереза Мей трябва да включи лидера на лейбъристите Джереми Корбин в преговорния екип за Брекзит, заяви главният преговарящ от страна на Европейския парламент Гай Верхофстад, пише The Independent.
Според Верхофстад загубеното от Мей мнозинство в парламента означава, че гражданите отхвърлят плана за твърд Брекзит и трябва да бъдат чути и други гласове при преговорите за излизането от блока.
„При Брекзит става дума за цялото Обединено кралство. То ще засегне всички негови граждани, както и гражданите на Европейския съюз във Великобритания. Това е много по-голямо от вътрешнопартийните политически разделения или краткосрочното изборно позициониране. Става дума за живота на гражданите“, подчерта Верхофстад.

BBC: В Брюксел са в ход преговорите за Брекзит
В белгийската столица вече е в ход вторият рунд от преговорите за излизане на Великобритания от структурите на Общността, предава BBC. Преди началото им министърът по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис призова и двете страни в разговорите „да се захващат за работа“.
Дейвис подчерта, че неговият приоритет в разговорите да "разсее несигурността" за гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство и за британците, установени в други страни от Общността.
От Брюксел настояват за постигането на значителен напредък по този въпрос, както и по отношение на финансовото уреждане на Брекзит и въпроса за ирландската граница. Едва тогава ще започнат преговорите по търговската част.

Мишел Барние за преговорите в Брюксел: Ще стигнем до същината на въпроса
Главният преговарящ за Брекзит от името на Европейския съюз – Мишел Барние, увери, че на започващият в понеделник втори рунд от разговори между Брюксел и Лондон „ще стигнем до същината на въпроса“, предава радио Voice of America.
Мишел Барние и Дейвид Дейвис отказаха допълнителни коментари преди началото на преговорите, но увериха, че медиите ще бъдат информирани за резултатите от тях в четвъртък.
Очаква се преговорите през тази седмица да бъдат съсредоточени върху правата на гражданите след Брекзит, сумата, която Великобритания трябва да плати, за да изпълни съществуващите ангажименти, и върху въпроса за границата в Република Ирландия.

Sky News: Кабинетът в Лондон остава разделен за преговорната стратегия за Брекзит на правителството
Министърът по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис отпътува за Брюксел за началото на втория рунд от преговорите за излизане на Великобритания от структурите на Европейския съюз, но кабинетът в Лондон остава разделен по въпроса за цялостната стратегия за дискусиите, коментира Sky News.
При пристигането си в белгийската столица Дейвис заяви пред репортери: „Сега е времето да се захванем за работа и да направим тези преговори успешни".
Министърът подчерта, че преговарящите са поставили добро начало миналия месец, но сега ще работят "по съществото на въпроса".
Дейвис ще остане в Брюксел четири дни за преговори, фокусирани върху бъдещето на европейските граждани във Великобритания след „развода“ с ЕС, както и върху това на британците, живеещи в други страни от Общността. И докато преговорите са в ход, финансовият министър Филип Хамънд бе обвинен в опит да осуети оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

FAZ: Брюксел и Лондон стартират втория рунд на преговорите за Брекзит
В понеделник, 17 юли, Европейският съюз и Великобритания започват втория рунд от преговорите за излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността, което трябва да приключи до март 2019 г., припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В рамките на преговорите ще бъде обсъдено бъдещето на европейските граждани, които са устроени на територията на Великобритания, както и това на британците, живеещи в други държави от Общността. Финансовите измерения на процеса също ще бъдат предмет на разговорите. Експерти прогнозират, че след серията преговори главните преговарящи Мишел Барние и Дейвид Дейвис ще назначат работни групи до четвъртък.
Преговорите за Брекзит започнаха на 19 юни. Целта им е да бъде постигнато споразумение за излизането на Великобритания от ЕС и да бъдат договорени бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

The Guardian: Споровете в британския кабинет и нереалистичните очаквани заплашват гладкото протичане на Брекзит
Бившият държавен служител Гас О‘донъл предупреди британския премиер Тереза Мей, че споровете в кабинета, нереалистичните очаквани и претоварената администрация поставят под риск гладкото протичане на Брекзита, пише The Guardian.
Мей е изправена пред нови призиви за компромиси. В навечерието преди следващия кръг от преговори за Брекзит, министър-председателят е под голям натиск да покаже желание да промени някои ключови аспекти от плана за напускане на блока.
„ЕС има ясни насоки за преговорите, докато изглежда, че министрите в кабинета все още не са приключили с преговарянето помежду си“, подчерта О‘донъл.

The Guardian: Редица бивши високопоставени държавни служители изразиха тревоги за възможния провал на преговорите за Брекзит
Високопоставени бивши държавни служители предупредиха Тереза Мей, че партийните дрязги, нереалистичните очаквания и пренатоварената администрация, могат да се отразят зле на очакванията й за лек и безпроблемен Брекзит, предава The Guardian .
Премиерът Тереза Мей бе призована да направи компромис или да се изправи пред възможността от неизгоден и хаотичен Брекзит.
Бившият секретар на кабинета, лорд О’Донъл предупреди, че Британия я очаква „тежко пътуване“, освен ако министрите от кабинета не се обединят, и не подкрепят споразумение за дълъг преход, което да смекчи ефекта от Брекзит.
„Европейският съюз има ясни правила за преговаряне, а изглежда, че министрите от кабинета не са свършили да преговарят помежду си, какво остава за ЕС“, заяви лорд О’Донъл.
Сър Найджъл Шейнуолд, който е бивш посланик на Британия в ЕС каза, че сега има шанс „едно на три“ преговорите за Брекзит да се сринат, освен ако Обединеното кралство не промени драстично плановете си. Той предупрети, че правителството „защитава определени предложения, които изглеждат износени и тотално нереалистични, както и отдалечени от реалностите на преговорите“.
Бившият премиер Тони Блеър също каза, че европейските лидери може би са готови да променят правилата за свободно движение, за да задържат Британия в единния пазар.