Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Реформатори и консерватори в битка за президентската власт в Иран

19 май 2017 | 14:33

В петък, 19 май, гражданите на Иран избират нов президент на ислямската република за първи път, след като Техеран постигна споразумение със Запада за ядрената програма на страната. От повече от хиляда кандидати, регистрирани първоначално за участие в изборите за държавен глава, останаха само четирима: Хасан Роухани и Мустафа Хашеми Таба са част от лагера на реформистите, докато Ебрахим Раиси и Мустафа Ага Мирсалим представят консервативните политически кръгове в страната.
Официалните резултати от вота ще бъдат обявени в неделя, но предварителните данни вероятно ще станат известни още в петък. Според наблюдателите реални шансове за победа имат Роухани и Раиси, но техните политически възгледи са крайно различни. Общо 56 млн. иранци, имащи право на глас, ще направят избор между по-нататъшната политическа откритост или връщане на курса на конфронтация със Запада.


Reuters: Приключи гласуването на президентските избори в Иран
Гласуването на президентските избори в Иран приключи, но тези които все още чакат пред урните за да упражнят своя вот, ще имат тази възможност до полунощ местно време (22:30 ч. българско) предава Reuters, като се позовава на съобщение от местна държавна телевизия.
„Гласуването на изборите приключи. Тези гласоподаватели, които още стоят на опашка, ще бъдат насочени към избирателните секции и ще могат да упражнят своя вот до 24:00 ч.“, гласи съобщението на държавната теливизия.

ТАСС: Иранският министър на вътрешните работи удължи с още два часа изборния ден в страната
Гласуването на изборите за президент на Иран беше повторно удължено с още два часа - до 22:00 ч. местно време (20:30 ч. българско), предава агенция ТАСС. Решението е взето от министъра на вътрешните работи на страната Абдолреза Рахмани Фазли.
Изборното законодателство на Иран предвижда удължаване на работата на изборните секции максимално до полунощ на изборния ден. След обявяването на резултатите кандидатите имат три дни да ги обжалват.
По последни данни, до 17:30 ч. българско време са гласували повече от 25 млн. избиратели, което е половина от общия брой на имащите право на вот - 56,41 млн. души.

Reuters: Изборният ден в Иран е удължен с най-малко два часа
Малко преди изборните секции в Иран да затворят държавната телевизия на страната съобщи, че времето за гласуване е удължено с най-малко два часа, тъй като много хора още на са упражнили правото си на вот, предава агенция Reuters.

The Bangkok Post: Мъж се самозапали пред иранското посолство в Тайланд
В деня на президентските избори в Иран мъж се самозапали пред сградата на дипломатическата мисия на Техеран в тайландската столица Банкок, съобщава вестник The Bangkok Post.
Мъжът, чиято националност все още се уточнява, е получил сериозни изгаряния по цялото тяло и е настанен в болница за оказване на необходимата медицинска помощ. Състоянието му е критично.
Полицията разследва инцидента.

ZDF: Германският бизнес е заинтересован от победа на реформаторите в Иран
Германската индустриално-търговска камара наблюдава с интерес и известно напрежение президентските избори в Иран, коментира телевизионният канал ZDF. При победа на реформаторите и техния основен претендент Хасан Роухани германските компании биха могли да направят по-големи инвестиции в близкоизточната ислямска република, подчерта Фолкер Трайер, директор на камарата за външната търговия.
Настоящият държавен глава Хасан Роухани се състезава за втори мандат. Дали реформаторът обаче ще успее да повтори успеха си от 2013 г., засега остава отворен въпрос. Най-силният му съперник е Ебрахим Райси, представляващ кръговете на консерваторите.
Право на глас имат 55 млн. от общо 80 млн. граждани. Избирателните секции ще затворят в 15.30 часа (местно време). Резултатите от вота ще бъдат обявени в неделя, но предварителните данни вероятно ще станат известни още в петък.

APA: Президентските избори в Иран – опашки от избиратели още в ранните часове на деня
Още в ранните часове на петък пред избирателните секции в Иран се извиха опашки от нетърпеливи граждани, дошли да упражнят правото си на глас на президентските избори в страната, предава австрийската информационна агенция APA.
Държавната телевизия излъчи репортаж от по-големите градове, където можеше да бъдат видени големи групи хора, чакащи, за да пуснат бюлетината си в урните. Духовният лидер на страната, аятолах Али Хаменей, призова гражданите да бъдат активни и да гласуват.
Настоящият държавен глава Хасан Роухани се състезава за втори мандат. Дали реформаторът обаче ще успее да повтори успеха си от 2013 г., засега остава отворен въпрос. Най-силният му съперник е Ебрахим Райси, представляващ кръговете на консерваторите.
Право на глас имат 55 млн. от общо 80 млн. граждани. Избирателните секции ще затворят в 15.30 часа (местно време). Резултатите от вота ще бъдат обявени в неделя, но предварителните данни вероятно ще станат известни още в петък.

Deutsche Welle: Президентски избори в Иран – реформатори срещу консерватори
В петък, 19 май, гражданите на Иран избират нов президент на ислямската република. Освен настоящият държавен глава Хасан Роухани, за поста претендират още трима кандидати, припомня германската медия Deutsche Welle.
От повече от хиляда кандидати, регистрирани първоначално за участие в президентските избори, останаха само четирима. Хасан Роухани и Мустафа Хашеми Таба, бивш министър на промишлеността, са част от лагера на реформистите. Ебрахим Раиси и Мустафа Ага Мирсалим представят консервативните политически кръгове в страната.
Според наблюдателите реални шансове за победа имат Роухани и Раиси, но техните политически възгледи са крайно различни. Общо 56 млн. иранци, имащи право на глас, в петък ще направят избор между по-нататъшната политическа откритост или връщане на курса на конфронтация със Запада.

„Коммерсант“: В Иран се провеждат президентски избори
В Иран днес ще се проведат президентски избори, които фактически ще бъдат референдум за доверие към курса на реформи и нормализиране на отношенията със Запада, обявен преди четири години от настоящия държавен глава Хасан Роухани, пише „Коммерсант“. Борещият се за втори мандат президент ще се изправи срещу бившия главен прокурор Ебрахим Раиси. Според последното проучване на Fars лидера на консерваторите Раиси води с неголяма преднина. Той разчита да спечели от широкото недоволство към политиката на своя опонент. Консерваторите обвиниха Роухани в неспособност да разреши най-належащите социално-икономически проблеми, сред които най-основният остава високото ниво на безработицата и инфлацията. Освен това важен е въпросът за липсата на готовност на Роухани да се противопостави на увеличаващия се натиск върху Иран, оказван от новия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп.
„Президентските избори в Иран неведнъж са завършвали с непредсказуем резултат. Така беше на предходните избори през 2013 г., когато сензационно победи единственият реформатор Хасан Роухани, както и през 2005 г., когато никой не очакваше консерваторът Махмуд Ахмадинежад да постигне успех. А преди 20 г., през 1997 г. се случи още една сензация: на власт дойде реформаторът Мохамад Хатами“, заяви старшият научен сътрудник към Руската академия на науките Лана Раванди-Фадаи.