Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Тереза Мей ще задейства член 50 от Лисабонския договор на 29 март

20 март 2017 | 17:04

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей ще задейства член 50 от Лисабонския договор в сряда на 29 март, като така ще започне процедурата за напускане на Европейския съюз. Британският посланик в Брюксел Тим Бароу „тази сутрин е информирал ЕС, че Великобритания ще задейства член 50 на 29 март“, отбелязаха от правителството.
„Да, ние бяхме информирани предварително. Готови сме да започнем преговорите. Очакваме писмото. Сега знаем, че то ще дойде на 29-ти“, отбеляза говорителят на председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в „Туитър“, че „до 48 ч. след задействането на член 50 от Великобритания, ще представя проект на насоки за Брекзит за 27 държави членки на ЕС“.The Guardian: Доналд Туск заяви, че ще предложи основните насоки за Брекзит скоро след началото на процедурата по чл. 50 на Лисабонския договор
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще представи на страните членки на ЕС основните насоки относно Брекзит в рамките на две денонощия, след като процедурата по напускането на Съюза от Великобритания бъде стартирана от нейното правителство, пише The Guardian.
„48 часа след като Великобритания стартира процедурата по чл. 59, ще представя проекта за насоките по Брекзит на останалите 27 страни членки на ЕС“, написа Туск на личния си профил в социалната мрежа „Туитър“.

AFP: Според източник от ЕС „от четири до шест седмици“ след началото на процедурата по Брекзит ще бъде свикана среща на високо равнище
Според запознат източник от ЕС лидерите на страните членки на Съюза ще проведат среща на високо равнище за одобряване на рамките за преговорите относно Брекзит „от четири до шест седмици“ след като Великобритания стартира процедурата по излизането си от ЕС, предаде AFP.
„Планираното на 29 март от Великобритания обявяване на началото на процедурата, не остава достатъчно време за срещата, която първоначално бе определена за 6 април“, посочил е източникът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Маргаритис Схинас: ЕС е готов да започне преговорите за Брекзит
Европейският съюз е напълно подготвен за преговорите за Брекзит, заявиха в понеделник от Европейската комисия, след като Великобритания обяви, че на 29 март ще задейства член 50, предава AFP.
„Да, ние бяхме информирани предварително. Готови сме да започнем преговорите. Очакваме писмото. Сега знаем, че то ще дойде на 29-ти“, отбеляза говорителят на председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в „Туитър“, че „до 48 ч. след задействането на член 50 от Великобритания, ще представя проект на насоки за Брекзит за 27 държави членки на ЕС“.

Sky News: Тереза Мей ще задейства член 50 от Лисабонския договор на 29 март
Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей ще задейства член 50 от Лисабонския договор в сряда на 29 март, като така ще започне процедурата за напускане на Европейския съюз, предава Sky News.
Британският посланик в Брюксел Тим Бароу „тази сутрин е информирал ЕС, че Великобритания ще задейства член 50 на 29 март“, отбелязаха от правителството.