Гореща темаВИЖ ВСИЧКИ

Барак Обама изнесе последната си реч като президент на САЩ

11 януари 2017 | 12:25

Във вторник вечерта Барак Обама изнесе своята последна реч като президент на Съединените американски щати пред многохилядна аудитория в град Чикаго, щатът Илинойс: мястото, на което той отпразнува издигането си във властта преди осем години. Обама заяви, че не е изоставил своята визия за прогресивна промяна, но досегашният държавен глава на САЩ отправи и няколко предупреждения.
На първо място призова своите поддръжници да са бдителни при защитаването на основните американски ценности. Обама предупреди, че в момента демокрацията на страната е поставена пред изпитание: „Демокрацията изисква елементарно чувство на солидарност“. „Въпреки всички наши външни различия, ние всички сме в това заедно. Ние се издигаме и падаме като един“, допълни Обама.
Той също така предупреди американците, че отричането на реалността за глобалното затопляне се равнява на предателство спрямо бъдещите поколения. „Ние можем и трябва да обсъждаме кой е най-добрият подход за разрешаването на проблема“, заяви държавният глава. „Но просто да отречем проблема, е не само предателство спрямо бъдещите поколения, но и спрямо духа на тази държава, спрямо духа на иновациите и практическото разрешаване на проблемите, които са ръководили (изборите на)нашите основатели“, допълни той.
Не на последно място досегашният американски президент напомни на поддръжниците си, че САЩ продължават да са водеща сила по отношение на световното влияние, както и че Китай и Руската федерация не могат да им съперничат: „Съперници като Русия и Китай не могат да се сравняват с нашето влияние по света, освен ако се откажем от това, което отстояваме, се превърнем в просто поредната голяма страна, която тормози по-малките си съседи“. Обама подчерта, че причината за това положение е, че Вашингтон твърдо отстоява универсални ценности като демокрация, върховенство на закона и правата на човека.


Kyodo: Китай и Русия не могат да се сравняват със САЩ по отношение на глобалното влияние, заяви Барак Обама
Китай и Руската федерация никога не могат да съперничат на Съединените американски щати по отношение на глобалното влияние, тъй като Вашингтон твърдо отстоява универсални ценности като демокрация, върховенство на закона и правата на човека. Това заяви във вторник оттеглящият се президент на САЩ, Барак Обама, предава японската агенция Kyodo.
„Съперници като Русия и Китай не могат да се сравняват с нашето влияние по света, освен ако се откажем от това, което отстояваме, се превърнем в просто поредната голяма страна, която тормози по-малките си съседи“, коментира Обама по време на прощалното си обръщение в град Чикаго, щатът Илинойс.
Обама явно визираше едностранното анексиране на Кримския полуостров от страна на властите в Москва и построяването и милитаризирането на островните позиции на Пекин в Южнокитайско море в рамките на териториални спорове с по-малките съседни страни като Филипини и Виетнам.

CNN: Барак Обама предложи оптимизъм и предупреждения в последната си реч
Във вторник вечерта Барак Обама изнесе своята последна реч като президент на САЩ, заявявайки, че той не е изоставил своята визия за прогресивна промяна, но напомни, че тя идва с нови предупреждения, предава CNN.
На моменти гласът му отразяваше емоциите: Обама си спомни както пораженията, така и победите. „Демокрацията не изисква еднородност“, уточни Обама. „Нашите основатели са спорели и са постигали компромиси, от нас се очаква същото“, допълни Обама.
Той призова неговите поддръжници да бъдат бдителни при защитаването на основните американски ценности.

Барак Обама: Отричането на климатичните проблеми е предателство спрямо бъдещите поколения
Американският президент Барак Обама във вторник предупреди американците, че отричането на реалността за глобалното затопляне се равнява на предателство спрямо бъдещите поколения, предава AFP.
„Ние можем и трябва да обсъждаме кой е най-добрият подход за разрешаването на проблема“, заяви държавният глава.
„Но просто да отречем проблема, е не само предателство спрямо бъдещите поколения, но и спрямо духа на тази държава, спрямо духа на иновациите и практическото разрешаване на проблемите, които са ръководили (изборите на)нашите основатели“, допълни Обама.

The Telegraph: В последната си реч като президент Барак Обама коментира неравенството в обществото
По време на последната си реч като президент на САЩ Барак Обама засегна темите за неравенствата в обществото, породени от различните доходи и раса, пише вестник The Telegraph.
Държавният глава заяви, че твърде много хора са били пренебрегнати. „Нашата търговия трябва да бъде по-честна, не само свободна“, подчерта Обама. „Ние се нуждаем от нов социален договор“, отбеляза президентът, допълвайки, че животът на работниците трябва да бъде подобрен.
Освен това той заяви, че расата продължава да разделя обществото, ситуацията значително се е подобрила, но още много работа трябва да бъде свършена. „Ако ще бъдем сериозни, ние трябва да поддържаме законите срещу дискриминацията… Но сърцата трябва да се променят…“, посочи Обама.

Барак Обама: Демокрацията изисква елементарно чувство на солидарност
Във вторник президентът на САЩ Барак Обама предупреди, че демокрацията на страната е поставена пред изпитание, предава AFP.
„Демокрацията изисква елементарно чувство на солидарност“, подчерта Обама. „Въпреки всички наши външни различия, ние всички сме в това заедно“, отбеляза президентът. „Ние се издигаме и падаме като един“, допълни Обама.

Sky News: Барак Обама подготвя последната си реч като президент на САЩ
Американският президент Барак Обама ще изнесе последната си реч като държавен глава на САЩ пред хиляди доброжелатели в Чикаго във вторник вечерта (местно време): градът, в който той отпразнува издигането си във властта преди осем години, предава Sky News.
Пишещите речите на Обама имат задачата да създадат текст, който да бъде „по-голям от политиката“ и който ще намери отзвук сред всички американци, включително онези, гласували за Доналд Тръмп.