История на деня

2019

Денят 25 ноември: Свети Климент Охридски е...

Православната църква отбелязва Деня на Свети Климент - българския просветител и ученик на светите братя Кирил и Методий. През 1902 година Софийският университет за пръв път чества деня на охридския книжовник като свой празник.
През Първата световна война армията на ген. Климент Бояджиев влиза в родния град на генерала - Охрид. През октомври и ноември 1915 г. Първа българска армия атакува сръбската войска по линията от устието на река Тимок до Трън, завладява Източна Сърбия и превзема последователно Ниш, Зайчар, Пирот, а по-късно Битоля и Охрид. Година по-късно пак по това време - Четвърта българска пехотна дивизия отбива контраатаките на румънските и руските войски вече в Северна Добруджа. Революционерът Георги Раковски, посветил живота си на идеята за освобождение на България, се среща със сръбския княз Михаил Обренович, за да търси посредничество при разрешаването на българо-гръцкия църковен спор. Година по късно (1961) пак по това време в Белград Раковски изготвя втория си план за освобождение на България.
През 1982 година в Италия е арестуван Сергей Антонов. Обвинението се базира на лъжите на турския терорист Мехмед Али Агджа и е за участие в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г. В съдебния процес Антонов е оправдан, но сенките на мита за “българската следа” периодично се възраждат. България посрещна римския отец през 2002 година.
По света: Отлята е “Цар Камбана” (“Цар Колокол”) в Москва. Камбаната е с тегло 200 т., висока е 6.14 метра, а диаметърът и е 6.6 метра. Годината е 1735...
Патентовани са: изобретеният от шведския химик Алфред Нобел динамит (1867) и сухото мляко (1884).
Десет холивудски режисьори са лишени от права, поради отказ да дадат показания за антиамерикански действия. Скандалът избухва в 1947 година в началото на Студената война.
Звездата на “Бийтълс” Джон Ленън връща получения от него Орден на Британската империя в знак на протест срещу подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам (1969 година). Година по-късно японският писател Юкио Мишима (познат у нас с книгата си “Златният храм”) си прави публично харакири, като протест срещу попадането на Япония под западно влияние.
На 25 ноември са родени: мултимилионерът и филантроп Андрю Карнеги, защитник на българите по време на османското владичество и инициатор на Карнегиевата анкета, която доказва, че населението на Македония и Тракия е българско; композиторът Светослав Обретенов; диктаторът Аугусто Пиночет, президент на Чили.
На 25 ноември умират: Николай Зографов, деец на Македоно-одринското освободително движение; етнографът Христо Вакарелски, писателят Антъни Бърджис, певицата Надежда Хвойнева.
През 1978 година американката Елън Еспозито умира след най-дългата кома в историята - 37 години и 111 дни.
Светът е многообразен...

2018

Kерченският пролив е блокиран след инцидент между украински военни кораби и руска брегова охрана. За началото на инцидента се обвиняват и двете страни, а Русия обявява водите около анексирания Кримски полуостров за свои.

2018

Лидерите на 27-те страни-членки на ЕС одобряват споразумението за Brexit. Това става на извънредната среща на върха в Брюксел. Споразумението урежда отношенията между Брюксел и Лондон, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз.

2018

Референдум за "Швейцария на първо място" поставя под въпрос международното право и върховенството му над националното. Швейцарците не дават одобрението си за даване на предимство на националното право.

2016

Умира Фидел Кастро (90 г.), кубински революционер, премиер (1959-76) и президент (1976-2008 г.).

2016

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплашва да отвори границите на Турция, и да позволи на бежанците и мигрантите да стигнат до Европа, след като Европейският парламент гласува за временно замразяване на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС

2015

Президентът на САЩ Барак Обама подписва закон, който дава право на собственост на гражданите на САЩ върху космически ресурси и обекти.

2013

Ангола забранява исляма като религия.

2012

В Каталония се провеждат предсрочни парламентарни избори в обстановка на изострени сепаратистки настроения.

2011

Русия дава заем от 10 милиарда долара за 15 години на Беларус за построяването на АЕЦ. „Газпром” придобива 100% от собствеността на „Белтрансгаз”.

2011

В Мароко се провеждат парламентарни избори.
Ислямската Партията за справедливост и развитие (ПСР) заявява, че спечелва над 100 места в 395-местния парламент на парламентарните избори в Мароко. Франс прес предава, че те смятат победата си за "исторически обрат".

2011

Европейският съд постановява, че интернет доставчиците нямат право да блокират торенти, както и да бъдат заставени да вършат това.

2010

В статия на немския вестник Suddeutsche Zeitung премиер-министърът на Русия Владимир Путин предлага на ЕС да създаде икономически алианс, който може да се разположи на територията от Владивосток до Лисабон. В частност една от причините за активирането на развитието на партньорството между Русия и ЕС, в резултат на която трябва да се създаде икономически алианс, се явява икономическото развитие на Сибир и източните територии на Русия.
Това изявление е във връзка с решението за създаване на Единно икономическо пространство. На руско-немско-френската конференция в Довил на 19 октомври 2010 година лидерите на Германия, Русия и Франция съгласували план за действие, според който (съгласно изказване на Никола Саркози) след 10–15 години Русия и ЕС могат да се превърнат в единно икономическо пространство – без визи и с обща система за безопасност.

2009

Бойко Борисов уволнява Анелия Михайлова Крушкова от поста председател на Държавната агенция по туризъм. Тя е заема длъжността от 1 февруари 2007 г.

2009

След избирането на Херман Ван Ромпой за председател на Европейския съвет, Ив Льотерм оглавява правителството на Белгия за втори път.

2008

В Гренландия се провежда референдум за по-голяма автономия на Гренландия.
Избирателната активност е 71,96% от 39-хилядното население на острова, които имат право на глас. От тях 75,54% (21 355 души) гласуват „за“, 23,57% (6 663 души) „против“.
Планът за по-голяма автономия може да влезе в сила на 21 юни 2009 година, ако бъде одобрен от парламентите на Дания и Гренландия. Разширената автономия позволява на властите в Гренландия самостоятелно разпореждане на природните ресурси, увеличаване на правомощията на гренландските власти във вътрешнополитическата и външнополитическата сфера, както и самостоятелно управление на съдебната система. Гренландският език ще бъде официален. Преди влизането в сила на разширената автономия Гренландия се грижи за здравеопазването, образованието и социалната политика.
В бъдеще Гренландия може да стане първата ескимоска държава в света.

2007

Тържествено са уволнени последните войници от наборна служба в българската армия, която става на 100 % професионална.

2004

Екипът на експедиция „Тангра 2004/05“, включващ Любомир Иванов и Дойчин Василев, започва работа в Антарктика. Изследванията продължават до 11 януари 2005 г.

2003

Китай съкращава броят на печатните издания на 670.

2003

В нощта между 24 и 25 ноември 2003 г. в последния момент под натиска на ОССЕ и след среща с посланика на САЩ, президентът на Молдова Владимир Воронин отказва да подпише план, който има за цел да реши конфликта за Приднестровието чрез федерализация на Молдова. Меморандумът е известен още като „План Козак” по името на създателя му Дмитрий Козак. Скритата цел на Воронин е признаването на независимостта на Приднестровието.
Преговорите са възобновени през 2005 г. в рамките на регионалната организация ГУАМ по предложениe на украинския президент Виктор Юшченко.

2002

Умира Ружа Делчева – българска актриса. Родена е на 2 август 1915 г. в Стара Загора. След завършване на Държавната театрална школа към Народен театър “Иван Вазов” през 1937 г. е една от водещите му актриси до пенсионирането си. В киното се снима от 1938 г. Преодолява театралните ограничения и се стреми да създаде пълнокръвни и житейски убедителни образи. Майстор е на епизодичния персонаж. Ключови роли: в "Албена", "Свекърва", "Херцогинята от Падуа", "Под игото", "Три сестри". Снима се в: "Страхил войвода" (1938 г.), "Те победиха" (1940 г.), "Точка първа" (1956 г.), "Години за любов" (1957 г.), "Цар Иван Шишман" (1969 г.), "Куче в чекмедже" (1982 г.), "Тази хубава зряла възраст" (1985 г.). Работи активно и в ТВ театър: "За честта на пагона" (1975 г.), "Криворазбрана цивилизация" (1975 г.), "Зех тъ, Радке, зех тъ!" (1976 г.), "Легенда за майката" (1985 г.). Уволнена е от Народен театър “Иван Вазов” на 1 януари 1989 г. Носител е орден "Стара планина" (2000 г.).

2002

"Коалиция за България" внася в парламента вот на недоверие към правителството Симеон Сакскобургготски заради неспазване от страна на правителството на решение на Народното събрание, след като при преговори с Европейския съюз е постигнато съгласие за затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2006 г. На 22 ноември СДС също внася вот на недоверие към правителството с водещ мотив грубо нарушаване на Конституцията. Това е третият поред вот на недоверие срещу правителството на Симеон Сакскобургготски от началото на мандата му. До края на мандата на това правителство са внасяни още три вота на недоверие

2002

Малайзийски хирурзи провеждат успешна операция за разделяне на седеммесечни сиамски близнаци.

2002

След предполагаем опит за убийство на президента Сапармурад Ниязов правителството на Туркменистан арестува хиляди предполагаеми заговорници и членовете на техните семейства. Критиците твърдят, че правителството инсценира опита за убийство, за да се справи с вътрешната и външната политическа опозиция.
Сапармурад Ниязов е политик на Туркменистан, който служи като президент (по-късно, като президент до живот) на Туркменистан от 02 ноември 1990 г. до смъртта си през 2006 година.

2001

В околностите на Мазари Шариф (четвъртия по големина град в Афганистан) избухва кървав бунт на пленените талибани, при потушаването на който умират около 700 души.

2000

Умира Надежда Николова Хвойнева – българска народна певица; солистка на Ансамбъла на Българското национално радио (от 1958 г.) и в “Мистерия на българските гласове” (от 1987 г.). Родена е на 19 ноември 1936 г. в с. Левочево, Смоленско. Изнася солови концерти в Европа, САЩ, Канада, Египет, Судан, Израел, Индия, Либия. Записала е над 300 родопски народни песни за Българското национално радио и “Балкантон”. Последната й аудио касета е “Родопска изповед” (1992 г.). Носител е на следните награди: I СФДМ, София; от Нови Сад, Египет, Братислава; орден на труда “Кирил и Методий”, I степен; сребърна лира от СМТБ; “Капитан Петко войвода”; “Златен паун” в Унгария; “Грами” с хор “Мистерия на българските гласове”.

1999

Югославските власти заявяват, че са обезвредили френски агенти, готвещи покушение срещу президента Слободан Милошевич.
Слободан Милошевич е югославски държавен ръководител, президент на Югославия от 1989 г. (на Съюзна република Югославия от 15 юли 1997 г.) до 2000 г. През пролетта на 2001 г. е арестуван, а след 3 месеца е предаден на Международния трибунал в Хага. Към него са отправени 66 обвинения - подбудител и извършител на геноцид по време на войната в Босна (1992 г. - 1995 г.); извършител на престъпления срещу човечеството във войните с Хърватска (1991 г. - 1992 г.) и в Косово (1999 г.). Защитава се сам, без адвокати (2002 г.). Милошевич умира на 11 март 2006 г.

1994

България подписва програма за индивидуално сътрудничество с НАТО по програмата "Партньорство за мир". Тази програма на Организацията на Северноатлантическия договор цели разширяване и интензифициране на политическото и военното сътрудничество в Европа.

1993

Умира сър Антъни Бърджис - английски писател, критик, сценарист, музиковед и композитор. Роден е на 25 февруари 1917 г. в Манчестър. Разностранен талант, свири на пиано, съчинява стихове, пише симфонии, прави опити и в оперния жанр, рисува. Негов кумир в словесното изкуство е Дж. Джойс. Най-известният му роман е "Портокал с часовников механизъм" ("A Clockwork Orange", 1964 г.). Преди него издава романи, но без особен успех. Творчеството му включва общо около 28 романа, между които "Докторът е болен" (1973 г.), "Земни сили" (1980 г.), "Краят на световните новини" (1982 г.), "Всеки железен меч" (1988 г.) и др., 14 сборника с есета и литературна критика, две детски книги, стихосбирка, много статии в периодичния печат, няколко кино и телевизионни сценария. Автор е на английската версия на френската пиеса "Сирано дьо Бержерак", подготвя за американската телевизия сценариите на поредица филми за Христос, а в отделна книга излиза "Човекът от Назарет" (1988 г.). През 1987 г. издава автобиографичната книга "Малкият Уилсън и големият Бог".

1993

На търг в Лондон е заплатена най-високата цена за фотоапарат. Предметът принадлежи на мароканския султан Абдел Азис и е направен от злато. Цената на апарата е 59 459 долара.

1992

Състои се премиерата на филма “Бодигард” с участието на Уитни Хюстън и Кевин Костнър.
Уитни Хюстън е американска певица. Израства в музикална среда. Започва да пее в църковен хор, участва като съпровождаща певица в записи на Чака Кан, Лу Роуз, “Невил брадърс”, а на 17-годишна възраст има успех като фото модел в модни списания. Първата си самостоятелна плоча издава през 1982 г. Следват дуети с Теди Пендърграс и Джърмейн Джексън, за да дойде зашеметяващият успех на дебютния й албум. Вторият й албум “Уитни” (продуцент Нарада М. Уолдъм) заема първо място в класацията на “Билборд”. Албуми: “Whitney Houston” (1985 г.), “Whitney” (1987 г.) и др. Снима се в киното: “Бодигард” (1992 г.), “Въздишка” (1995 г.), “Жената на проповедника” (1996 г.).

1982

Служителят на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим - Сергей Антонов е арестуван от италианските власти по обвинение за участие в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г.

1979

Умира Христо Томов Вакарелски - български етнограф и фолклорист. Роден е на 15 декември 1896 г. в с. Момина клисура, Пазарджишко. Завършва славянска филология в СУ (1919-1923 г.). Специализира в Полша славянска и обща етнография. Посещава с научна цел Унгария (1931 г.) и Финландия (1937 г.). Завежда секция "Материална култура" в Народния етнографски музей в София (дн. Етнографски институт и музей към БАН). Почетен член на етнографски дружества в Полша, Унгария, Австрия, на Международно дружество за етнология и фолклор (SJEF). Изследва българската материална, духовна и обществена култура, народното изкуство и фолклора. Много от трудовете му са обнародвани на чужди езици. Носител на Хердерова награда (1965 г.).

1978

Американката Елън Еспозито умира след най-дългата кома в историята – 37 години и 111 дни.

1970

Японският писател Юкио Мишима си прави публично сепуко, протестирайки срещу попадането на Япония под западно влияние.
Писателят е роден през 1925 г. Той принадлежи към следвоенното поколение творци и е най-противоречивият представител на това поколение. Мишима е подвластен на национализма, довел го до ритуално самоубийство. Произведенията му се отличават със стил, съчетаващ в себе си изтънчен естетически усет с остър критичен дух, хармония и равновесие. Тези качества на неговата проза изпъкват най-отчетливо в романа "Златният храм".

1969

Джон Ленън връща получения по-рано от него “Орден на Британската империя” в знак на протест срещу подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам.
Джон Ленън е английски рокмузикант, водеща фигура в популярния квартет "Бийтълс", поет и прозаик, артист. Роден е на 9 октомври 1940 г. През 1955 г. създава в Ливърпул групата "Куоримен" ("Бийтълс" от 1960 г.). През 60-те години издава книгите "Със собствен почерк" (1964 г.) и "Прът в колелата" (1965 г.). През 1966 г. се запознава с Йоко Оно; работи с нея от 1968 г. (пръв съвместен албум). Последният концерт на "Бийтълс" е в Сан Франциско през 1966 г.; от 1970 г. групата официално се разпада. През 1969 г. Джон и Йоко се оженват. Много и ексцентрични са гражданските и творческите им инициативи. От 1975 г. двамата живеят в САЩ. Самостоятелни албуми: "Wedding Album" (1969 г.), "John Lennon/Plastic Ono Band" (1970 г.), "Imagine" (1971 г.), "Mind Games" (1973 г.), "Walls and Bridges" (1974 г.), "Rock’n’Roll" (1975 г.), "Shaved Fish" (1975 г.) и др. Съвместно с Йоко Оно издава 7 албума, от които "Double Fantasy" (1980 г.) получава награда "Грамми" за 1981 г. Убит е на 8 декември 1980 г. от Марк Чапмън пред жилището си в "Дакота Билдинг", Ню Йорк.

1961

Роден е Милко Палангурски - български историк. Завършва ВТУ (1985 г.), специалност "История"; асистент (1986 г.); д-р (1992); доцент (1997). Преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" в катедра "Нова и най-нова история на България". Зам.-декан на Историческия факултет (от 1999 г.). Автор на над 30 статии, студии, монографии; съавтор на учебници, учебни програми и помагала по история на България. Съчинения: "България в балканската политика на Русия" (1986 г.), "Либералната (Радославистка) партия в България" (1992 г.), "Кратка стопанска история на България" (1996 г.); "Кратка история на България" (1992 г.; 2000 г., в съавт.); "История на България" (1999 г., учебник).

1957

Умира Александър Наков Мутафов - български художник. Роден е на 8 май 1879 г. в Шумен. Завършва гимназия във Варна, учи живопис в Торинската и в Мюнхенската академии; професор в Софийската художествена академия. Занимава се с акварелна живопис. Творби: “Море”, “Лунна нощ”, “Морски шепот”, “Привечер”, “Край езерото”.

1956

Умира Иван Хаджов - български публицист, литературовед, езиковед. Роден е на 7 юли 1885 г. в Струга. Завършва славянска филология в СУ. Участва като доброволец в Балканската война (1912-1913). Преподавател в Софийския учителски институт (1922-1925 г.). Специализира в Германия и Австрия. Учителства в Трета софийска мъжка гимназия (1911-1921 г., 1925-1942 г.). Член на управата на Македонския научен институт и пръв председател на Дружеството на филолозите-слависти в България. Автор на около 400 статии, поместени в периодичния печат. Литературните му интереси са главно в областта на Българското възраждане. Езиковите му проучвания са свързани с лексикологията и синтаксиса. Един от съставителите на първия в България “Правописен и правоговорен речник” (1911 г.). Под негова редакция излизат избрани съчинения на Хр. Ботев и Софроний Врачански. Съчинения: “Македония под иго. 1919-1929 г. Документи и свидетелства” (1931 г., псевд. Veritas), “Методика на обучението по български език” (1941 г.), “Братя Димитър и Константин Миладинови” (1944 г.), “Стихотворенията на Ботева” (1947 г.).

1956

Извършен е първият скок с парашут над Южния полюс.

1956

В Албания трима лидери на партии са екзекутирани, тъй като са обвинени, че са симпатизанти на югославския режим на Тито.
Йосип Броз Тито е сръбски държавник. Той е генерален секретар на ЮКП . От 1937 г. до смъртта си през 1980 г. е министър-председател на СФР Югославия, през 1953-1974 г. е президент, а 1974 до 1980 г. е пожизнен президент.

1954

Роден е Емил Розов – български журналист. Завършва ВИИ "Карл Маркс", специалност "Обработка на информацията". Постъпва в Българската национална телевизия през 1978 г. Започва в предаването "Всяка неделя" през 1979 г., където е репортер и редактор до 1985 г. От 1985 г. до 1988 г. е в "По света и у нас", бил е кореспондент на Българската национална телевизия за Софийски окръг. От 1988 г. до 1991 г. е в предаването "Добро утро" (един от неговите създатели). Автор и водещ е на предаването "Събота късен следобед" (1991-1997 г.). Носител е на награди от Международния младежки преглед в Пампорово, Клуба на МХТИ, Съюза на българските журналисти. Автор е на документалните филми: "Лече, звездата на Хамбург", "Часът на Трифон" и "В блясъкът на славата", които са в Златния фонд на Българската национална телевизия. Секретар е на Гилдията на журналистите в Българската национална телевизия.

1952

В Лондон се състои премиерата на пиесата “Мишеловката” по разказ на Агата Кристи. Пиесата минава всички рекорди за най-дълго поставяно представление в историята на театъра.
Агата Кристи е английска писателка, авторка на многобройни разкази, повести, романи и драми с криминален сюжет. Родена е на 15 септември 1891 г. Учи пеене в Париж, работи като медицинска сестра. Омъжва се за Арчибалд Кристи през 1914 г. и прекарва цялата Първа световна война във Франция. Първия си криминален роман пише през 1917 г. - “Тайнствената афера в Стайлз” (издадена през 1920 г.). Следвайки традициите на Едгар Алан По, Артър Конан Дойл и Честъртън, създава повече от 87 романа и много разкази, в които основни герои са старата дама мис Марпъл, мистър Куин, Паркър Пайн, но най-популярен е белгиецът Еркюл Поаро. Умира на 12 януари 1976 г. Някои произведения: “Поаро разследва” (1924 г.), “Убийството на Роджър Акройд” (1926 г.), “Убийство в Ориент Експрес” (1934 г.), “Смърт край Нил” (1937 г.) и много други; пиесите “Мишеловката” (1954 г.), “Свидетел по обвинението” (1954 г., едноименен американски филм) и др

1942

Започва снабдяването по въздух на Шеста германска армия, обкръжена при Сталинград.

1941

България се присъединява към Антикоминтерновския пакт.
Антикоминтерновският пакт е договор, сключен на 25 ноември 1936 г. между Германия и Япония за обща борба срещу Коминтерна. Специално секретно споразумение предвижда провеждането на съгласувани мерки срещу СССР. През 1937 г. към него се присъединява Италия, през 1939 г. – Унгария, Испания, Манджурия. От 1939 г. до 1940 г. Антикоминтерновският пакт се превръща в открит военен съюз на Германия, Япония и Италия. Впоследствие към него се присъединяват сателитите на Германия, в това число и България. На 25 ноември 1941 г. правителството на Б. Филов подписва спогодбата, която остава в сила до 4 септември 1944 г., когато правителството на К. Муравиев я денонсира. Антикоминтерновският пакт е унищожен с разгрома на Германия и Япония.

1941

В Средиземно море немска подводница потопява английския линеен кораб “Бархам”. Загиват 858 души. “Бархам” е военен кораб на царската флотилия от типа “Куин Елизабет”. Кръстен е на адмирал Чарлз Мидълтън, първи барон Бархам. Построен е в Шотландия и е пуснат на вода през 1914 г. По време на атака срещу италиански конвой корабът е ударен от три торпеда, изстреляни от немската подводница U-331, командвана от лейтенант Ханс-Дитрих фон Тизенхаузен.

1941

Роден е Стоян Стоев (Ст. Ст. Вълков) - български драматичен и филмов артист. Завършва ВИТИЗ (НАТФИЗ) през 1965 г. Работи в Бургаския (1965-1969 г.) и във Военния театър. В киното се снима от 1972 г. Става особено популярен след изпълнението на ролята на З. Стоянов в сериала “Записки по българските въстания” (1976-1981 г.). Създава ярки и запомнящи се епизодични образи в киното (“Ударът”, 1982 г.; “Хотел “Централ”, 1982 г.; “Дело 205”, 1983 г. и др.). От 1969 г. сътрудничи в Радио София. Награда “Златна роза” на кинофестивала във Варна за образа на Захари Стоянов в “Записки по българските въстания”. Награда “Максим” за “Одисей пътува за Итака” (1998 г.). Умира на 24 януари 2000 г. в София.

1940

България отхвърля предложението за съюз с Германия.
Страната ни става съюзник на Хитлеристката ос през 1941 г., когато подписва Тристранния пакт и по този начин се намесва във Втората световна война.

1937

Роден е Николай Христов Кънчев - български поет и преводач. Автор на творби за деца и възрастни, превежда от грузински и руски език. Завършва специалност българска филология” в СУ (1961 г.). Посещава Грузия през 1964 и 1966 г. Автор е на повече от 20 стихосбирки. През 1999 г. излиза книгата му “Антология” (изд. на български, английски, френски и немски език). Негови книги са издадени в Полша, Германия, Холандия, САЩ, Италия, Испания, Франция и др. Носител е на национална и международна литературна награда. Приет е за член на Световна академия за поезия в град Верона, Италия (2001 г.). Стихосбирки: “Присъствие” (1965 г.), “Кълвач” (1966 г.), “Мравешка държава” (1967 г.), “Колкото синапено зърно” (1968 г.), “Чудесии” (1973 г.), “Послание от пешеходец” (1980 г.), “Осланям се на маранята” (1981 г.), “Нощен пазач на зората” (1983 г.), “Вълни на вероятността” (1985 г.), “Редом с всички мигове” (1986 г.), “Времето раздадено на всички” (1989 г.), “Със слънце на сърцето” (1989 г.), “В гората има някой” (1990 г.), “И междуочието да прогледа” (1992 г.), “Отпечатъци от пръстите на Йети” (1992 г.), “Вятърът отнася мойта шапка” (1993 г.), “Бяла врана” (2001 г.).

1936

Германия и Япония подписват “Антикоминтерновския пакт” в Берлин.
Антикоминтерновският пакт е договор за обща борба срещу Коминтерна. Специалното секретно споразумение предвижда провеждането на съгласувани мерки срещу СССР. През 1937 г. към него се присъединява Италия, през 1939 г. – Унгария, Испания и Манджурия. От 1939 г. до 1940 г. Антикоминтерновският пакт се превръща в открит военен съюз на Германия, Япония и Италия. Впоследствие към него се присъединяват сателитите на Германия, в това число и България. На 25 ноември 1941 г. правителството на Б. Филов подписва спогодбата, която остава в сила до 4 септември 1944 г., когато правителството на К. Муравиев я денонсира. Антикоминтерновският пакт е унищожен с разгрома на Германия и Япония.

1934

Умира Михаил Сергеевич Грушевски - украински историк и основоположник на украинската историография. Роден е на 29 септември 1866 г. в Холм. Професор в Лвов (от 1894 г.) до I-вата световна война. Един от организаторите на Националнодемократическата партия в Галиция. По време на I-вата световна война е привърженик на ориентацията към Германия. Заточен в Симбирск (1914 г.). През март (1917 г.) се присъединява към партията на украинските есери и оглавява Централната Рада. Организира борбата за национална независимост и самостоятелност на Украйна. Емигрира в Австрия (1919 г.), завръща се в Украйна (1924 г.). Член на АН на СССР (1929 г.). Най-важни негови трудове са: "История на руска Украйна" (в 9 тома) и "История на украинската литература" (в 5 тома, незавършена).

1932

Роден е Георги Струмски (псевдоним на Георги Асенов Йорданов) - български писател. Завършва българска филология в СУ (1955 г.). Завежда отдел “Детско-юношеска литература” в издателство “Български писател” (1966-1970 г.), зам.-главен редактор на сп. “Обзор” (1971-1973 г.), главен редактор на сп. “Славейче” (от 1976 г.). За първи път отпечатва стихотворение през 1958 г. във в-к “Народна младеж”. Творчеството му е свързано с изявите на т. нар. “априлско поколение” писатели. Съчинения: “Две поеми” (1958 г.), “Огънят, на който съм се грял” (1968 г.), “Писма до твоето детство” (1968 г.), “Владения” (1970 г.), “Имаше един вълшебник” (1976 г.), “Застават синовете до бащите” (есета, 1977 г.), “Сърце като слънце” (1978 г.), “Владимир Димитров Майстора” (1980 г.), “Великото преселение на децата” (1980 г.), “Съвременници на бъдещето” (1981 г.), “Портрети на момичета и момчета” (1983 г.), “Рилска тетрадка” (1984 г.), “Татко, мама и ние” (1985 г.), “Големият малък човек” (1986 г.), “Песен, приказка, палитра” (1987 г.), “Вълшебници на моето детство” (1987 г.), “Питка от Стражица. Поема” (1990 г.), “Безсмъртният отряд. Книга за деца-герои” (1990 г.), “Космонавт 1001” и др. Носител на диплом “Андерсен” на Международната организация за детска литература; на орден “Кирил и Методий”; орден “НРБ” I-ва степен.

1931

Умира Никола Петров Зографов - български революционер, деец на македоно-одринското освободително движение. Роден е през 1869 г. в с. Ораховец. От 1896 г. е пунктов началник на ВМРО в Кюстендил, където основава македонски революционен комитет "Труд" (1896-1898 г.). Член (1895 г.) и подпредседател (1898 г.) на Македоно-одринското дружество в Кюстендил и председател на Пиянечкото македоно-одринско дружество (1900-1901 г.). През 1915 г. ослепява. Автор на брошурата "Няколко думи за борбите на Македоно-одринската организация" (1901 г.) и на книгата "Строежът на живота" (1927 г.).

1919

В периода 21 - 25 ноември в София се провежда Велик добруджански събор, който обединява Добруджанската организация и Централния добруджански народен съвет в съюз "Добруджа" с председател д-р Петър Вичев.
Петър Вичев (П. В. Коцев) е деец на добруджанското революционно националноосвободително движение. Роден е на 22 септември 1884 г. в с. Айдемир, Силистренско. Завършва право с докторат в Брюксел (Белгия), но след завръщането си в България се занимава с журналистика. След установяването на румънска власт в Южна Добруджа се включва в националноосвободителната борба на нейното население. През февруари 1914 г. основава дружеството "Добруджанско братство". След края на Първата световна война (1914-1918 г.), когато Южна Добруджа отново е поставена под румънска власт, продължава революционната си дейност. Като председател на Върховния управителен комитет на Добруджанската организация през 1919 г. е включен в изпълнителния й комитет, на който е член до 1924 г. През 1925 г. е един от основателите на Добруджанската революционна организация и член на Централния й комитет до 1931 г. Междувременно се занимава и с активна журналистическа дейност. Редактор е на вестниците "Добруджанско знаме" (1920-1921 г.) и "Свободна Добруджа" (1926-1934 г.). Заради левите си убеждения е убит от наемник на 14 юни 1933 г.

1915

В хода на Първата световна война (1914-1918 г. ) българските войски освобождават Охрид (13 ноември 1915 г. по стар стил).
Първата световна война ( 1914-1918 г. ) е война между две големи европейски групировки - Тройният съюз и Съглашението. Повод за войната става убийството на австро-унгарския престолонаследник в Сараево от членове на сръбска националистическа организация. В отговор на този акт Австро-Унгария изпраща ултиматум на Сърбия с неизпълними условия, вследствие на което войната между тях става неизбежна. Военните действия започват на 15 юли 1914 г. и в следващите дни в конфликта се намесват Германия - като съюзник на Австро-Унгария и Русия - на страната на Сърбия. Германия обявява война на Русия и Франция и навлиза със своите войски в пределите на неутрална Белгия. Следва намесата на Англия на страната на Франция и Русия. В края на октомври 1914 г. австро-германският блок успява да привлече за свой съюзник Турция. Италия, която е член на Тройния съюз, проявява колебания и през пролетта на 1915 г. е привлечена на страната на Съглашението.
С намесата на САЩ във войната (6 април 1917 г. ) на страната на Съглашението настъпва обрат в хода на военните действия и през есента на 1918 г. държавите от Тройния съюз капитулират.
Войната избухва в момент, когато България се възстановява от първата национална катастрофа, последвала след поражението й в Междусъюзническата война от 1913 г. Поради това цар Фердинанд I и правителството на д-р В. Радославов декларират, че страната заема позиция на неутралитет спрямо двете воюващи групировки.
На 24 август 1915 г. е сключен българо-германски договор и тайна спогодба, допълнена с военна конвенция между Германия, Австро-Унгария и България. Съгласно тези документи България поема задължението да се намеси в световната война, като в замяна й се предоставят земите, отнети и от съседните балкански държави след поражението и в Междусъюзническата война.

1915

Роден е Аугусто Пиночет Угарте – чилийски военен деец и политик, генерал; президент на Чили от декември 1974 г., след свалянето на законното правителство на Салвадор Алиенде чрез военен преврат (септември 1973 г.). От 1973 г. е главнокомандващ сухопътните войски. Управлението му се характеризира с бурни темпове в икономическото развитие на Чили и превръщането й в силна и благоденстваща страна. През 1989 г. отстъпва президентския стол на Патришио Айулин.

1911

Умира Пол Лафарг - деец на френското и международно работническо движение. Роден е на 15 януари 1842 г. в Сантяго, Куба. Влиза в социалистическото движение през 1864 г. като студент във Висшето медицинско училище в Париж (изключен от училището през 1865 г.). В началото на 1866 г. е в Лондон, където влиза в I-вия Интернационал; член на неговия Генерален съвет. Завършва медицина в Англия (1868 г.). Запознава се с К. Маркс, а през април 1868 г. се оженва за неговата дъщеря Лаура. Завръща се във Франция (1868 г.), където участва в създаването на Парижката федерация на Интернационала, оглавява неговата секция в Бордо. След поражението на Парижката комуна (1871 г.) емигрира в Испания, живее в Лондон; завръща се във Франция през 1882 г. Депутат в парламента (1891-1893 г.). Самоубива се заедно със своята съпруга.

1909

Роден е Светослав Обретенов – български композитор, хоров диригент. Завършва Държавната музикална академия в София през 1934 г. Работи като хоров диригент (София, Варна), композитор-пианист (Русе). От 1933 г. е сътрудник на театрите "Народна сцена", Т-35 и Реалистичен театър. През 1934 г. с Хрелков съставя сборник с комунистически песни ("20 трудови песни"). През 30-те и 40-те години композира хорови песни ("Три сестри", "Хайдушка песен" и др.), симфонични и вокално-инструментални творби. След 9 септември 1944 г. е пръв ръководител и диригент на Държавния радиохор (днес Българска хорова капела "Св. Обретенов"), диригент на хор "Кавал" (1949 г.). Специализира в Москва (1952-1953 г.). Създава масови песни - "Бий врага", "Борба за мир" и др.; кантати - "Димитровска родина", "Запей, наш бащин край", "Радост иде", ораторията "Партизани" и др. Умира на 16 май 1955 г.

1902

За първи път е честван денят на Св. Климент Охридски - патронен празник на Софийския Университет, определен от Академичния съвет.
СУ ”Св. Климент Охридски” е най-старото и най-голямо висше учебно заведение в България. Основано е на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс с едногодишен срок на обучение при Софийска мъжка гимназия. Инициатори за създаването му са Иван Шишманов, Т. Иванчов и Г. Живков. От 1889 г. със закон е постановено откриването на висше училище в София, а негов ректор става Ал. Теодоров-Балан. Първоначално са приети 43 студенти. Със Закон за университета (1904 г.) Висшето училище приема статут на университет и е преименувано на Български университет “Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово” (двамата братя даряват 6,8 млн. лева и парцел в центъра на столицата за построяването на висше училище). На 4 януари 1905 г. е преименуван “Св. Климент Охридски”.

1898

Роден е Славчо Димитров Загоров - български политик, икономист и дипломат. Учи право в Берн (1916 г.), София (1918 г.) и Инсбрук (1919 г.); държавни науки в Лайпциг (1919-1922 г.). Участва в I-вата световна война като офицер. Проучва материали по политикономия и статистика в Харвардския университет (1933-1934 г.), Женева, Лондон и Кембридж (1935, 1937 г.). Извънреден професор по статистика (1934 г.), професионален титуляр (1942 г.) на Катедрата по статистика в СУ, главен директор на Статистиката (1934-1942 г., с прекъсвания). Министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Г. Кьосеиванов и в първото правителство на Б. Филов (1939-1942 г.), пълномощен министър в Берлин (от 16 юли 1942 г.). След войната не се завръща в България. На 1 февруари 1945 г. е осъден задочно на смърт от Народния съд. С решение 172 от 26 август 1996 г. на Върховния съд присъдата е отменена. Съчинения: "Теория на индексните числа за общото движение на цените" (1929 г.), "Възпроизвеждането на населението в България. Демографска студия" (1934 г.) и др.

1888

Роден е Владимир Заимов – български генерал-полковник. Син е на Стоян Заимов. Участва в Балканските войни (1912-1913 г.) и в Първата световна война. За антимонархическа дейност е уволнен от армията и изправен пред военен съд (1935 г.). Арестуван е, осъден е на смърт и е разстрелян на 1 юни 1942 г. като съветски агент.

1887

Роден е Николай Иванович Вавилов – руски агроном, генетик, растениевъд, географ, академик (1929 г.), член на Академията на науките на Украйна (от 1929 г.). Създател е на съвременните научни основи на селекцията, учението за световните центрове за произход на културните растения и тяхното географско разпространение. Открива и формулира закона за хомоложните редове в биологията (1921 г.). Председател е на Всесъюзното географско дружество (1931-1940 г.). Открива много неизвестни за науката растения, които подкрепят неговия закон за хомоложните редове в наследствената изменчивост. През 1940 г. е арестуван по време на експедиция в Западна Украйна и Карпатите. След повече от едногодишно следствие е осъден на смърт. Избран е за почетен член на Лондонското кралско дружество; смъртната му присъда е заменена с доживотен затвор. Умира на 26 януари 1943 г. от изтощение и тежка форма на дистрофия в Саратовския затвор. Гробът му е неизвестен.

1884

Джон Майенберг от Сейнт Луис, Мисури /САЩ/ патентова сухото мляко.

1867

Алфред Нобел патентова изобретения от него динамит.
Алфред Бернхард Нобел е шведски химик, изобретател. Роден е на 21 октомври 1833 г. Собственик е на повече от 300 патента в областта на синтеза и производството на взривни вещества. Завършва Химическия факултет на Санктпетербургския университет. През 1866 г. смесва нитроглицерина с инфузорна пръст и получава динамита. През 1867 г. получава патент за откритието си и организира производството на динамит. През 1887 г. създава бездимния нитроглицеринов барут, наречен балистит. През 1868 г. заедно с баща си получава златния медал "Летерстед" на Шведската академия на науките за използването на нитроглицерина и откриването на динамита. През 1896 г. патентова откритието си "бездимен барут". Депозира в различни държави около 350 сертификата, представящи 150 изобретения. Оставя непубликувани новела, роман, а една трагедия публикува в Париж (1895 г.). Член е на Кралската шведска академия на науките (1884 г.), на Лондонското кралско дружество и на Дружеството на инженерите в Париж. От 1880 г. е рицар на Нордстейерне орден; почетен доктор по философия е на университета в Упсала (от 1893 г.); кавалер е на Почетния легион. Умира от мозъчен инсулт на 10 декември 1896 г. в Италия. След няколко дни близките му с изненада откриват документ, с който дарява 1,5 млрд. долара (33 млн. шведски крони) за международен награден фонд за висши научни постижения.

1861

Георги Раковски изготвя в Белград втори, по-пълен вариант на новия си план за освобождение на България, предвиждащ създаването на "един добре въоръжен полк от 1000 добре избрани и окървавени в бой люде с два горски топа, с 4 тобуша и 4 тръби и с два хирурга, и сто конници". Полкът трябва "да се впусне тайно през Княжевац и Балканский хрепт и да маршира по Балкана право за Търново, като се даде сигнала на всякъде с една прокламация или с други някой си знак да се дигат, да пресекат телеграфите, и да затворят пътищата за пощите...".
Георги Раковски е национален революционер, пръв идеолог на националното революционно движение, писател, публицист, етнограф. Роден е през февруари 1821 г. в Котел. През 1861 г. съставя "План за освобождението на България" и "Статут за едно Привременно българско началство в Белград". В плана застъпва идеята за всеобщо въстание на всички българи, без разлика на тяхното социално положение, а не чрез реформи или с помощта на външни сили (ръководният му принцип е: "Наша свобода от нас зависи"). Според плана в България трябва да бъдат създадени тайни комитети, които да мобилизират населението за масово участие във въстанието. Основната слабост на плана е убедеността, че народът е подготвен за въстание и че въоръженото му ядро трябва да са емигрантските среди. Поради това той организира и ръководи в Белград Първата българска легия (1862 г.) и работи за създаване на съюз на балканските християнски народи за борба срещу турското робство (1863 г.), основава сред българските емигранти революционна организация "Върховно народно българско тайно гражданско началство" (1866 г.), разработва "Привременен закон за народните горски чети за 1867-о лето". До края на живота си работи за осъществяване на революционните си планове. Умира на 9 октомври 1867 г. от туберкулоза във вилата на братя Мустакови край Букурещ. През 1885 г. костите му са пренесени в България в софийската катедрала "Св. Неделя". През 1942 г. са пренесени в Котел, а през 1981 г. - в Мавзолея на Раковски и музей на възрожденците в същия град.
Книжовното дело на Раковски е неразривно свързано с революционната му дейност - и публицистичните му, и литературните и историко-етнографските му научни трудове.

1860

Георги Раковски се среща със сръбския княз Михаил Обренович. След разговори с княза е договорено сръбското правителство да посредничи пред Цариградската патриаршия за решаване на българо-гръцкия спор.
Михаил Обренович е сръбски княз (от 1839 г. до 1842 г. и от 1860 г. до 1868 г.). Роден е на 4 септември 1823 г. Провежда политика на използване на българското националноосвободително движение в интерес на Сръбското княжество, което предизвиква силно разочарование във водителите на българската революционна емиграция в лицето на Г. С. Раковски, В. Левски, Хр. Ботев и др. Умира на 29 май 1868 г.

1851

Американският изобретател на револвери Самуел Колт убеждава английското правителство да снабди британските колониални войски с неговото изобретение.
Самуел Колт (1814-1862 г.) е американски оръжеен конструктор. Създава завод и компания за производство на стрелково оръжие. Първият револвер “Колт”, създаден през 1835 г., е усъвършенстван вариант на съществуващите дотогава барабанни оръжия и револвери. В него Колт въвежда механизми за завъртане на барабана и фиксирането му в положение за изстрел. По-късно фирмата “Колт” разработва различни образци стрелково оръжие: автоматичен пистолет през 1911 г., револвер през 1917 г. и др.

1835

Роден е Андрю Карнеги – американски индустриалец, мултимилионер, общественик и филантроп. Започва кариерата си като работник. Благодарение на личните си качества забогатява и завоюва обществено признание. Оттегля се от индустрията през 1901 г. и се отдава на благотворителност. Защитава интересите на българите. Организира Карнегиевата анкета (1914 г.), която доказва, че населението на Тракия и Македония е българско и трябва да бъде включено в пределите на България. Противник е на антибългарската политика на Великите сили по време на Балканските (1912-1913 г.) и Първата световна война (1914-1918 г.). Умира на 11 август 1919 г.

1816

Театърът “Филаделфия” става първият в света, чиято сцена е осветена от газови фенери.

1809

Със заповед на Великия везир до кадията на Дупница на монасите от Рилския манастир се забранява “поправянето и възобновяването на новите постройки на манастира”. На кадията се предписва да направи необходимите проверки и “в случай, че при ревизията на манастира забележите някои нови поправки, заповядвам ви да ги съборите веднага”.

1797

Умира Иван Иванович Шувалов - руски политик, генерален-адютант. Роден е на 12 ноември 1727 г. в Москва. Камерюнкер в императорския двор (от 1749 г.), фаворит на императрица Елисавета Петровна. Играе активна роля във вътрешната и външната политика на Русия. Има съществен принос за развитието на руската наука и изкуство - покровителства редица учени, писатели, художници. Подкрепя много от идеите на М. В. Ломоносов, съдейства за създаването на Московския университет (1755 г.). По негова инициатива през 1757 г. е създадена Художествената академия в Петербург, чийто ръководител е до 1763 г. След възцаряването на Екатерина II е в немилост. Живее в чужбина (1763-1777 г.); събира богата колекция от произведения на изкуството, която дарява на Художествената академия и Ермитажа.

1783

Последните британски колониални войски напускат Ню Йорк.
Ню Йорк е град в североизточната част на САЩ, щата Ню Йорк. Състои се от 5 окръга: Манхатън - историческо ядро и делови център на града, Бруклин и Куинс - на о-в Лонг Айлънд, Бронкс - на континента, Ричмънд - на о-в Стейтън. Първото селище на мястото на съвременния град възниква през 1626 г. (Нови Амстердам).

1741

На руския престол се възкачва руската императрица Елисавета Петровна. Тя е дъщеря на Петър I и Екатерина I. Заема престола след дворцов преврат, при който е свален и затворен в крепост малолетният император Иван VI Антонович. Първоначално е заточен заедно с родителите си, а от 1756 г. е в Шлиселбургската крепост. Убит е от стражата при опит на офицера В. Я. Мирович да го освободи и да бъде провъзгласен за руски император на мястото на Екатерина II.

1735

В Москва е отлята “Цар камбана”.
“Цар камбана” е с маса 200 т., висока е 6.14 метра, а диаметърът и е 6.6 метра. Тя е изработена от руските майстори И.Ф. Матроним и М. И. Матроним. Изработена е по указ на императрица Анна Леополдовна.

1602

На празника Св. Катерина (Каталина) от Александрия испанският мореплавател Себастиан Визкаино открива остров и му дава името Санта Каталина.

1525

Съпругата на цар Василий III e принудена насилствено да стане монахиня.
Василий III Иванович (1489-1533) е московски велик княз (1505-1533 г.). Син е на Иван III Василиевич и София Палеолог, племенница на последния византийски император. Продължава централизацията на държавата. Присъединява към Московското княжество Псков (1510 г.), Рязанското (1521 г.) и Новгородското (1522 г.) княжества. Опира се на Църквата във вътрешната политика. Засилва се дворянското земевладение. Взема мерки за ограничаване на политическите привилегии на аристокрацията. След успешни войни с Литва (1507-1508 г., 1512-1522 г.), присъединява към Русия Смоленск (1514 г.). При управлението му руската култура достига разцвет.За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.;