История на деня

2020

Денят 30 септември: Първият полет на самолет с реактивен двигател...

През 1916 г. в периода 15 – 30 септември в хода на Първата световна война се провежда съглашенско контранастъпление в Македония. Българските войски изоставят връх Каймакчалан.
По света: 1452 г. - в Майнц излиза първата печатана книга ­ “Библията на Гутенберг”. 1791 г. - във Виена в Театер ауф дер Вайден се състои премиерата на операта на Волфганг Амадеус Моцарт "Вълшебната флейта".
През 1846 г. доктор Уйлям Мортън, зъболекар от Масачузетс, първи в света използва упойка при вадене на зъб. Мортън извършва изваждането с помощта на етър. Този метод е използван от доктор Джон Колинс Уорън на официална демонстрация на 16 октомври в болницата в Масачузетс, когато е направена демонстрация на премахване на тумор.
1898 г. - приет е устав, с който град Ню Йорк става разширен метрополис, състоящ се от пет административни единици. Популацията на града се увеличава в началото на XX век главно от европейски имигранти. След Втората световна война много афроамериканци и латиноамериканци мигрират в града в търсене на работа.
През 1929 г. близо до Франкфурт на Майн в Германия е осъществен първият полет на самолет с реактивен двигател "Опел-Хатри Рак-1". Негов създател е Фриц фон Опел. Задвижването е от 16 ракети по 23 килограма всяка. Самолетът излита от 20-метрова писта, като лети 10 минути. Приземяването е неуспешно.
През 1935 г. в Ню Йорк се изпълнява за първи път операта на Джордж Гершуин “Порги и Бес”.
През 1938 г. в Мюнхен ръководителите на Великобритания (Невил Чембърлейн), Франция (Даладие), Германия (Адолф Хитлер) и Италия (Бенито Мусолини) подписват т. нар. Мюнхенско съглашение, с което Чехословакия е задължена да предаде на Германия Судетската област.
1950 г. - в Париж се провежда първият конгрес на Международната Астрономическа Федерация. Тя е основана през 1951 г. като неправителствена организация, като включва 165 членове от 44 страни. Федерацията е свързана с Международната Астрономическа Академия.
1989 г. - Сенегамбия се разделя на две държави – Гамбия и Сенегал. Двете страни влизат в конфедерация през 1982 г. Населението на Гамбия е една десета от това на Сенегал. Сенегамбия е оглавена от президента на Сенегал Абду Диуф.
На 30 септември са родени: френският физик Жан Батист Перен и германският физик Ханс Гайгер, американският писател Труман Капоти, режисьорът Георги Дюлгеров.
На 30 септември умират: възрожденецът просветител Емануил Васкидович, генерал Леонид Соболев, участник в Руско-Турската война, министър на външните работи на България и министър-председател, Червеният поп (Андрей Иванов), руският езиковед Дмитрий Лихачов.

2019

Международният комитет на Червения кръст съобщава, че хутите са освободили едностранно над 290 затворника. Това е част от мирно споразумение, постигнато от ООН в Стокхолм през м. декември 2018 г. Хутите призовават за реципрочни действия от страна на съперниците си, които държат техни заложници.

2019

Словенската авиолиния Адриа еъруейс отменя всичките си предстоящи полети и обявява банкрут.

2019

Президентът на Перу Мартин Вискара разпуска правителството и призовава за извънредни избори. Върховният съд на страната отменя решението му, освобождава го от длъжност и назначава вицепрезидента Мерседес Араос за действащ президент. Въоръжените сили в страната продължават да поддържат Вискара като президент и техен главнокомандващ. Протести в подкрепа на президента избухват в столицата Лима. Висенте Зебайос е назначен за премиер на мястото Салвадор дел Солар.

2018

Македония гласува за промяна на името си на референдум с въпрос „Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО чрез приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“.
Право на глас имат 1 806 336 гласоподаватели, регистрирани в Избирателния списък.
По своето значение за бъдещето на страната този референдум се съпоставя с референдума за независимостта на страната, проведен на 8 септември 1991 г., когато македонските граждани също трябва да отговарят на сложносъставен въпрос, а именно „Подкрепяте ли независимостта на Македония с право да встъпи в бъдещ съюз на югославските държави?“.

2015

Руският парламент разрешава използването на военни сили в Сирия.

2015

Руската авиация бомбардира позициите на „Ислямска държава“ в близост до град Хомс.

2014

Майкрософт представя новата си операционна система Windows 10.

2014

Министерството на културата присъжда орден „Златен век“ – печат на Симеон Велики на режисьорите и сценаристи Димитър Петров и Илия Костов.

2013

Умира Рангел Вълчанов

Рангел Вълчанов е български режисьор. Роден е на 12 октомври 1928 г. с. Кривина, Софийско. Завършва театрална режисура при проф. Боян Дановски във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Най-известните му творби са „Инспекторът и нощта“ и „Вълчицата“.
Избран е за филмов режисьор номер 1 на България през XX век.
През 22 януари 1999 г. е удостоен с орден „Стара планина“ I-ва степен.
На 4 ноември 2008 г. е удостоен с орден Св. св. Кирил и Методий.
На 9 октомври 2012 година е избран за действителен член на Българската академия на науките.
Рангел Вълчанов умира на 30 септември 2013 година.

2013

В Камерун се провеждат парламентарни избори.

2012

При боевете в Сирия е унищожена голяма част от средновековния градски пазар в Халеб, който се намира под защитата на ЮНЕСКО като обект на световното наследство.

2011

В Подмосковието в Зеленоград започва работа Открит форум на гражданските активисти от „Последна есен“ с участието на известни опозиционни политици и обществени дейци. Според думите на Гари Каспаров основната цел на форума е да преодолее апатията в обществото след вестта за връщането на Путин на президентския пост и да създаде на жива алтернатива на политическата власт в Русия.

2010

Министър-председателят Бойко Борисов назначава независимия Стефан Константинов за министър на здравеопазването, който изпълнява длъжността до 21 март 2012 г. Заменен е на поста от Десислава Атанасова.

2009

Президентът на Република България присъжда орден „Стара планина“ с лента на Силвио Берлускони, министър-председател на Италианската република, „за изключително големия му принос за развитието и задълбочаването на българо-италианските отношения.“

2009

Президентът на Република България присъжда орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен на проф. Ник Тиц, „за големите му заслуги за популяризирането на българската култура и изкуство в Република Австрия“.

2009

В датски вестник са публикувани скандални карикатури на пророка Мохамед.

2007

Умира Милан Йелич

Президентът на Република Сръбска е роден на 26 март 1956 г. в село Копривна, Босна и Херцеговина, тогавашна СФР Югославия. Той е шестият по президент на републиката. Управлява държавата от 09 ноември 2006 до 30 септември 2007 г., когато почива ненадейно от сърдечен удар.

2007

Извършена е интронизацията на румънския патриарх Даниил Румънски.

2006

За първи път пред публика на изложението в Париж е представен автомобилът Ауди R8 – спортен модел на Ауди с централно разположен двигател. Той е базиран на прототипа Льо Ман Куатро и за първи път е представен пред публика на изложението в Париж на 30 септември 2006 г

2005

За първи път в България в Пловдив се провежда „Нощ на музеите и галериите”. Съвпада със сезона на „Есенния салон на изкуствата“ в града. Градове-партньори са Пазарджик и Стара Загора. От 2006 г. инициативата се провежда и в София през месец май.

2000

В периода 30 септември – 1 октомври в София се провежда четвъртото заседание на Международния обществен съд за престъпленията на НАТО в Югославия.

1999

Подписва се споразумение между БСП, Българската евролевица, БСДП, ОБТ и ДПС за създаване на Съвет на опозиционните сили.

1999

Умира Димитрий Сергеевич Лихачов – руски литературовед и историк на културата; академик (от 1970 г.), чуждестранен член на Българската академия на науките (от 1963 г.), д-р на филологическите науки (от 1947 г.), почетен д-р на Торунския (от 1964 г.), Оксфордския (от 1967 г.) и Единбургския (от 1970 г.) университет. Роден е на 28 ноември 1906 г. в Санкт Петербург. От 1954 г. ръководи Сектора по староруска литература в Института за руска литература. Носител е на Кирило-Методиева награда (1977 г.), на международната награда "Братя Кирил и Методий" (1979 г.), "доктор хонорис кауза" на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1999 г.). Автор е на трудове за развитието на староруската литература и култура. Проучва руската летописна традиция, поетиката на староруската литература, руския фолклор, староруското изкуство. Изследва проблемите на старобългарската литература. Определя езика на Кирил и Методий като старобългарски, а ролята и значението му – като общославянски. Има ценни наблюдения за влиянието на Йоан Екзарх и на представителите на Търновската книжовна школа върху развитието на староруската литература.

1999

Президентът на Република България присъжда орден „Стара планина“ първа степен на Чен Делай, извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България.

1998

В София се провежда Всеправославен църковен събор с участието на 7 глави на православните църкви от целия свят. Съборът се занимава с разкола в БПЦ и успява да го преодолее, като митрополитите от Пименовия синод се покайват. Те са опростени и възстановяват званията си отпреди разкола. Врачанският митрополит Калиник запазва поста си, но епархията му е разделена, като е обособена и Плевенска.

1993

Поредица от земни трусове в Югозападна Индия разтърсват Латур и Османабад в Махараштра. Броят на разрушените къщи достига 30 хиляди, загиват близо 10 хиляди души. Земетресението е с магнитуд от 6,3 по Рихтер.

1989

Сенегамбия се разделя на две държави – Гамбия и Сенегал. Двете страни влизат в конфедерация през 1982 г. Населението на Гамбия е една десета от това на Сенегал. Сенегамбия е оглавена от президента на Сенегал Абду Диуф.

1982

Американски пилот прави първата обиколка на света с вертолет.

1982

В Израел е въведена нова валута – шекел.

1977

В периода 21 май – 30 септември в рамките на X фестивал на хумора и сатирата в Габрово се провежда I международно биенале на карикатурата и малката сатирична пластика. Учредява се Международната награда "Хитър Петър".

1969

Умира Никола Атанасов (Н. А. Китанов) - български композитор, музикален деец и педагог, професор в Софийската музикална академия . Творчеството му очертава началните стъпки на българската. симфонична музика. Негови творби са: "Симфония ¹ 2 в ре минор" (1922 г.), "Симфония ¹ 3 в ми минор" (1950 г.), програмните увертюри "Христо Ботев" (1928 г.), "Стонът на гората" (1931 г.), "Трио за цигулка, фагот и пиано", "Соната за пиано" (1929 г.; първата в България), "Химн на I Софийска мъжка гимназия" и др.

1966

Английската колония Бечуанaленд получава независимост под името Република Ботсвана. За първи президент е избран Сър Серетес Кхама.

1960

България признава независимостта на Нигерия.

1955

В автомобилна катастрофа загива Джеймс Дийн – американски акьор.
Остава известен в света на киното с ролите си във филмите “На изток от рая”, “Бунтовник без кауза” и “Гигант”.

1954

Страните от НАТО дават съгласие да предоставят въоръжение на ФРГ за създаване на самостоятелна армия.

1950

В Париж се състои първият конгрес на Международната Астрономическа Федерация. Тя е основана през 1951 г. като неправителствена организация, като включва 165 членове от 44 страни. Федерацията е свързана с Международната Астрономическа Академия.

1944

Започва да излиза в. "Литературен фронт", орган на Съюза на българските писатели.

1944

Министерски съвет единодушно приема "Наредба-закон за съдене от Народен съд на виновниците за въвличането на България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея". На 3 октомври регентите я одобряват и на 6 октомври 1944 г. е обнародвана.
Под ударите на този акт попадат лицата, пряко ангажирани с въвличането на България в световната война на страната на държавите от хитлеристката ос: регентите (тъй като цар Борис III вече е починал), министрите от кабинетите на проф. Б. Филов (февруари 1940 г. – септември 1943 г.), на Д. Божилов (септември 1943 г. – юни 1944 г.), на Ив. Багрянов (юни–септември 1944 г.) и на К. Муравиев (2–8 септември 1944 г.), депутатите от ХХV ОНС (1940–1944 г.), висши военни лица, полицейски служители и други, проявили се в преследването на българските евреи и на лица от съпротивителното движение (1941–1944 г.), представители на печата, писатели и други, пропагандирали съюза на България със страните от хитлеристката ос. Приложение на наредбата започва още през есента на 1944 г. Пред Народния съд са изправени 11 122 души, срещу които са образувани 135 процеса в София и в различни други краища на страната. Специални състави съдят регентите, министър-председателя и дворцовите съветници, както и депутатите от ХХV ОНС. На смърт са осъдени 2730 души, сред които регентите Б. Филов, княз Кирил Преславски, генерал-лейтенант Н. Михов, министър-председателят Б. Филов, Д. Божилов и Ив. Багрянов, повечето от министрите в техните кабинети, по-голямата част от дворцовите съветници – арх. Й. Севов, Л. Лулчев и др., 67 народни представители, голям брой висши военни лица, полицейски служители и др. Доживотна присъда получават 1305 души. Освен това са конфискувани над 200 предприятия и голямо количество недвижими и движими имущества на осъдените лица.

1943

Роден е Георги Дюлгеров – български режисьор. През 1970 г. завършва ВГИК. Директор е на Армейския аудио-визуален център, творец е на философско-асоциативното мислене, демистификатор на национални митове, новатор в кинематографичната форма, режисьор с ярко изявена концептуална творческа позиция. Дебютира с "Изпит" (1971 г.) по Хайтов. Режисьор е и на филмите: "И дойде денят" (1973 г.), "Гардеробът" (ТВ, 1975 г.), "Авантаж" (1977 г.), "Трампа" (1978 г.), "Мяра според мяра" (1981 г.), "За Нешка Робева и нейните момичета" (1985 г.), "За момичета и тяхната Нешка" (1986 г.), "Акатамус" (1988 г.), "Лагерът" (1990 г.), "Магдалена" (1990 г.), "Черната лястовица" (1996 г.), "Платено милосърдие" (ТВ, 1996 г.), "BG – невероятни разкази на един съвременен българин" (ТВ, 1997 г.), "Пясъчен часовник" (ТВ, 1999 г.). Преподава в НАТФИЗ.

1942

Роден е Николай Конакчиев – български журналист. Той е един от създателите на предаването “Панорама”. В периода 1986-1992 г. е кореспондент на Българската национална телевизия в Чехословакия. Носител е на наградите: “Златно перо” от СБЖ и почетна награда от Международния телевизионен фестивал в Монте Карло.

1938

В Мюнхен ръководителите на Великобритания (Невил Чембърлейн), Франция (Даладие), Германия (Адолф Хитлер) и Италия (Бенито Мусолини) подписват т. нар. Мюнхенско съглашение, с което Чехословакия е задължена да предаде на Германия Судетската област. Политиката на “омиротворяване” на Хитлер, провеждана към момента от Франция и Великобритания, показва своята неефективност още на следващата година, след като Хитлер анексира цяла Чехословакия, присъединява Австрия, а по-късно нахлува в Полша, с което предизвиква Втората световна война.

1929

Близо до Франкфурт на Майн в Германия е осъществен първият полет на самолет с реактивен двигател "Опел-Хатри Рак-1". Негов създател е Фриц фон Опел. Задвижването е от 16 ракети по 23 килограма всяка. Самолетът излита от 20-метрова писта, като лети 10 минути. Приземяването е неуспешно. Пилотът оцелява, но самолетът се разбива. След този опит Опел спира да прави подобни опити, напуска страната и заминава за Швейцария.

1926

XXI Обикновено народно събрание на България ратифицира външен заем от 3 326 000 британски лири от английски и американски банки под контрола на комисаря на Обществото на народите французина Рене Шарон за настаняване на бежанците, дошли в България от отнетите й след Междусъюзническата война (1913 г.) и Първата световна война (1914–1918 г.) територии.
Заемът трябва да бъде изплатен за 40 години при 7 % лихва. За да гарантира погасяването му, българското правителство се принуждава да заложи част от приходите в държавния бюджет: акциза върху спирта, солта, содата, лимонадата и др. Срещу заема правителството на А. Ляпчев се задължава да предостави 132 000 хектара земя за настаняването на бежанците. Бежанският заем има важно икономическо и хуманитарно значение.

1924

Роден е Труман Капоти – американски писател. Първият му роман е “Други гласове, други стаи” (1948 г.). Издава още: “Дървото на нощта” (1949 г.), повестите “Арфата на тревите” (1953 г.), “Закуска в Тифани” (1958 г.), романа “Хладнокръвно” (1966 г.; определян като “неизмислен роман”, “нова журналистика” или “журналистика разследване”), сбирката “Музика за хамелеони” (1980 г.), сбирка с автобиографична и документална проза, пиеси (“Арфата на тревите”, “Къщата на цветята”), филмови сценарии (“Бий дявола”, “Невинните” и др.). Два пъти е носител на наградата “О. Хенри”. Умира на 25 август 1984 г.

1923

Умира Червеният поп (Андрей Игнатов Иванов) – български свещеник, станал легенда в Селския бунт през 1923 г. Роден е на 28 ноември 1879 г. в село Медковец. По време на бунта е командир на артилерийско оръдие и малък отряд. Заловен е и е обесен на телеграфен стълб в Медковец. Възпят е от Г. Милев в поемата "Септември".

1917

Роден и Юрий Петрович Любимов – руски театрален режисьор, създател на Театър “Таганка

1913

Умира Леонид Николаевич Соболев – руски генерал. По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) е щабен офицер. Участник е в боевете за Плевен и Шипка. Заема поста министър-председател на България (23 юни 1882 г. – 7 септември 1883 г.) по настояване на княз Александър I Батенберг. Подава оставка поради несъгласие с политиката на княза и се връща в Русия. Автор е на творбата “Към най-новата история на България” (1886 г.).

1898

Приет е устав, с който град Ню Йорк става разширен метрополис, състоящ се от пет административни единици. Популацията на града се увеличава в началото на XX век главно от европейски имигранти. След Втората световна война много афроамериканци и латиноамериканци мигрират в града в търсене на работа.
В периода 1789-1790 г. Ню Йорк за кратко време е столица на САЩ.

1884

Сключва се митническа спогодба между Княжество България и Източна Румелия.

1882

В американския град Епълтън (щата Уисконсин ) на река Фокс заработва първата в света хидроелектростанция.

1882

Роден е Ханс Гайгер – германски физик. Учи в Ерлангенския, Мюнхенския и Манчестърския университет. Преподавател е в Манчестърския университет (1907-1912 г.). Професор е в Килския (1925-1929 г.), в Тюбингенския (1929-1936 г.) и в Берлинския университет (от 1936 г.). Определя заряда на електрона (1908 г.). Заедно с Ръдърфорд създава устройство, което позволява да се броят отделно заредени микрочастици (1908 г.); по-късно устройството е усъвършенствано от Гайгер и немския физик В. Мюлер и се нарича Гайгер-Мюлеров брояч. Заедно с В. Боте потвърждава валидността на закона за запазване на енергията и количеството движение за единичните стълкновения на елементарни частици, а с английския физик Марсден изследва разсейването на алфачастици в тънки метални пластинки. Потвърждава формулата на Ръдърфорд. Ханс Гайгер умира на 24 септември 1945 г. в Потсдам.

1879

Провеждат се първите парламентарни избори в България. В I ОНС влизат 140 либерали и 30 консерватори.

1870

Роден е Жан Батист Перен - френски физик. Член е на Парижката Академия на науките от 1923 г. Лауреат е на Нобелова награда за физика за 1926 г. През 1894 г. завършва Екол Нормал Суперийор в Париж, където остава на работа. От 1898 г. е преподавател в Парижкия университет, а от 1910 г. е професор. След капитулацията на Франция (1940 г.) заминава за САЩ. В периода 1895 г. – 1898 г. изследва природата на катодните и рентгеновите лъчи , като доказва, че катодните лъчи представляват поток от заредени частици. През 1904 г. изучава електрокинетичните явления и предлага прибор за изследване на електроосмозата. Заедно със своя син - Ф. Перен, изследва флуорисценцията.
Жан Батист Перен умира на 17 април 1942 г. в Ню Йорк.

1846

Доктор Уйлям Мортън, зъболекар от Масачузетс, първи в света използва упойка при вадене на зъб. Мортън извършва изваждането с помощта на етър. Този метод е използван от доктор Джон Колинс Уорън на официална демонстрация на 16 октомври в болницата в Масачузетс, когато е направена демонстрация на премахване на тумор. След демонстрацията Мортън се опитва да запази в тайна употребата на етър, като нарича субстанцията “летеон”. Той възнамерявал да патентова веществото с цел печалба.

1791

Във Виена в Театер ауф дер Вайден се състои премиерата на операта на Волфганг Амадеус Моцарт "Вълшебната флейта".

1520

Султан Сюлейман I известен още като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодател наследява Селим I на трона.
Сюлейман Великолепни е 10-ия султан на Османската империя от 1520 до 1566 г. По време на управлението на Сюлейман Османската империя достига своя зенит и става световна сила.
Когато Сюлейман Великолепни умира най-важните мюсюлмански градове (Мека, Медина, Йерусалим, Дамаск и Багдад), много балкански области до днешна Австрия, както и голяма част от Северна Африка, са завладени от Османската империя

1452

В Майнц излиза първата печатана книга ­ “Библията на Гутенберг”.
Йохан Генсфлайш Гутенберг е германски печатар. Около 1445 г. изобретява способ за печатане с подвижни печатарски букви, с което слага начало на книгопечатането в Европа. През 1455 г. в Майнц отпечатва Библията (два тома фолио, 1282 страници). Изданието се смята за шедьовър на ранния печат, имитира средновековни готически книги, превъзхождайки ги с качеството на отпечатъка. Гутенберг води дълги съдебни дела срещу съдружниците си за правото върху изобретението, печатницата и продукцията.



За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.;

1399

Английският крал Ричард II е детрониран от трона. По-късно е убит в затвора и става първата жертва на Войната на розите.

419

Умира Св. Йероним (347-419). През 4 век Св. Йероним превежа Библията, известна под името Вулгата от гръцки и еврейски на латински език е периода между 383 г. и 406 г.
Неговият превод е направен по поръка на папа Дамас и ревизира стария латински превод на Библията, наречен Vetus Latina. Св. Йероним е изобразяван често като старец с бяла брада, наведен над книгите.
Св. Йероним е светецът-покровител на преводачите и датата на неговата смърт е приета за международен Ден на преводача. Св. Йероним е покровител и на археолозите.



За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.;