История на деня

2016

Денят 20 октомври: Открито е първото аеропланно училище в България; първият боен полет на японски камикадзе...

През 1915 г. в Божурище е открито първото Аеропланно училище в България.
В периода 17 - 20 октомври на 1920 г. се провежда Втори велик македонски събор в София с участие на 200 делегати от 68 братства.
Клубът на културните дейци в София се създава на 20 октомври 1946 г.
През 1955 г. се създава професионално-творческа организация на журналисти - Съюз на българските журналисти (СБЖ).
На 20 октомври 1999 г. се подписва споразумение за сътрудничество между Американската агенция за международно развитие и Българската стопанска камара.
На всички ергени в Нова Франция (Северна Америка) през 1671 г. е заповядано да се женят само за французойки.
През 1774 г. американският Континентален конгрес налага икономическо ембарго на търговията с Великобритания, а през 1818 г. Великобритания и САЩ установяват границата между Канада и САЩ по протежение на 49-тия паралел.
На 20 октомври 1876 г. по време на Сръбско-турската война се сключва примирие между двете страни и военните действия между тях се преустановяват.
През 1944 г. се състои първият боен полет на японски камикадзе.
На този ден през 1838 г. е роден Марин Дринов - български историк, филолог, фолклорист, етнограф. През 1925 г. се ражда Борис Димовски - български художник график и карикатурист.
На този ден през 1966 г. умира Димитър Талев - български писател, белетрист.

2014

Световната здравна организация съобщава за ликвидиране на огнището от Ебола в Нигерия.

2013

В Люксембург се провеждат парламентарни избори. Спечелени са от Жан-Клод Юнкер и неговата християнсоциална партия.

2012

В Русия започват тридневни он-лайн избори на 45 членен Координационен съвет на руската опозиция. Изборът е едногодишен. Избират Алексей Навални за предводител на опозицията. Изборите биват прекъсвани заради хакерски атаки.

2011

Сутринта в Сирт залавят и разстрелват Муамар Кадафи. Предишния ден държавният секретар на Съединените щати Хилари Клинтън каца в Триполи с американски военен самолет и иска Кадафи да бъде убит или заловен бързо. „Амнести интернешънъл” призовава Преходният национален съвет на Либия да обнародва информация за това каква смърт застига полковник Кадафи, правейки тези факти известни на народа на Либия. На излъчени записи по световни телевизионни канали се вижда как въоръжени лица влачат окървавения, но все още жив Кадафи по земята. Представители на Върховния комисариат на ООН за човешките права заявяват, че убийството на Кадафи трябва да бъде разследвано на всяка цена. Според официални данни САЩ, Великобритания и Франция изхарчват във войната около два милиарда долара. Но според независимия експерт Франсис Туса само Великобритания е изразходвала над 2,7 милиарда долара, което е седем пъти повече от официално обявените.

2010

Константин Пенчев е избран за национален омбудсман на България.
Пенчев е роден на 21 март 1952 г. в София. Той е народен представител в 39-ото Народно събрание от 2001 г., в което е член на комисиите по икономическа политика и по правни въпроси, председател на Временната комисия за изготвяне на Правилник за устройството и дейността на администрацията на Народното събрание, също така е член на Временната парламентарна комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията. Членува и във Временната анкетна комисия за проверка дейността по закупуване, съхраняване, обмен и продажби на хлебно и фуражно зърно на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и проверка на дейностите по контрола на наличните запаси на зърно от страна на държавните органи. Един от членовете е и на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и председател на Групата за приятелство с Либия. Избран е в София-окръг от листата на Национално движение „Симеон Втори“.
През март 2004 г. е избран за Председател на Върховния административен съд от Висшия съдебен съвет и е назначен с указ на президента Георги Първанов, на 22 март 2004 г. поема длъжността, а през май 2004 г. издига кандидатурата на тогавашния председател на трето отделение на ВАС и член на Висшия съдебен съвет Венета Марковска за зам.-председател на административния съд.

2007

На тази дата е първият от поредица пожари в Калифорния. Те горят на различни места в Калифорния, от района на Санта Барбара до мексиканската граница. Повече от 1500 къщи са напълно разрушени, над 500 000 акъра земя изгорени, 14 души загинали и 70 ранени. Около 10 700 пожарникари участват в битката с огъня както и дузина хеликоптери, специално пригодени за погасяване на огъня от въздуха.

2006

Един от кандидатите на френската левица за президентските избори през 2007 г. Лоран Фабюс предлага Франция и Германия да създадат военен съюз, за да отговорят на необходимостта на Европа от собствена военна сила.
Според него в такъв съюз Франция ще запази ядрения си потенциал и правото да го използва, но ще разшири своя ядрени чадър и над Германия

2006

Представители на Мисията на ООН в Косово /ЮНМИК/, на косовските власти и на Босна и Херцеговина подписват споразумение за свободна търговия. Споразумението, подписано в Брюксел, предвижда пълна либерализация на търговията. От косовска страна споразумението подписват Андреас Витковски от ЮНМУК и косовският министър на търговията и индустрията Буяр Дуголи, а от страна на Босна и Херцеговина – заместник-министърът на външните работи Антон Рил.

2004

Сергей Цочев e избран за Председател на Агенцията за ядрено регулиране.

2003

Сър Зигмунд Стърнбърг е удостоен с орден „Мадарски конник” - втора степен.

2000

Комисарят по присъединяването на кандидатите за членство в Европейския съюз Гюнтер Ферхойген заявява в интервю пред германски вестник, че от 12-те кандидатки всички могат да разчитат на присъединяване до 2005 г., с изключение на България и Румъния, където все още няма действаща пазарна икономика.

2000

Духовният лидер на Иран аятолла Али Хаменеи предлага свой начин за решение на проблема на близкоизточното урегулиране, призовавайки за унищожение на израелската държава.

1999

Подписва се споразумение за сътрудничество между Американската агенция за международно развитие и Българската стопанска камара.

1999

Премиерът Иван Костов е в Будапеща на среща на ЦЕФТА. Заседанието обсъжда тезата, че това регионално обединение може да стане преход към Европейския съюз. Заключителен документ не е подписан заради противоречия по аграрната политика.

1999

В Папуа-Нова Гвинея потъва индонезийски кораб, в резултат на което загиват 274 души.

1997

Компанията “Майкрософт” е обвинена в нарушение на антитръстовото законодателство на САЩ.

1996

Обявен е за Световен ден на борбата с остеопорозата. Първоначално се създава по инициатива на Обществото за борба с остеопорозата в Обединеното кралство. В последствие е подкрепена от Европейската комисия, а след това и от Световната здравна асоциация.
В знак на съпричастност е добре хората да са облечени в бяло.

1989

Умира Стефан Савов Попов - български писател, философ.

1987

Умира Андрей Николаевич Колмогоров - руски математик, създател на научни школи по теория на вероятностите и теория на функциите. Роден е на 25 април 1903 г. в Тамбов. Член на Руската АН (1939 г.), герой на социалистическия труд (1963 г.). Автор е на фундаментални трудове по теория на функциите, математическа логика, топология, диференциални уравнения, функционален анализ на теория на вероятностите (1933 г.). Член на много научни академии и дружества. Един от най-големите математици на ХХ в.

1982

В София се провежда учредително събрание на Международната фондация "Людмила Живкова".
Людмила Тодорова Живкова е български политик и историк. Родена е на 26 юли 1942 г. в София. Дъщеря е на Тодор Живков. Почетен доктор е на Токийския университет (1979 г.). Народен представител е в VII Народно събрание. Завършва история в СУ “Св. Климент Охридски” (1965 г.); старши научен сътрудник е в Института за балканистика (от 1974 г.). От 1975 г. е председател на Комитета за изкуство и култура (от 1977 г. – Комитет за култура); на творческите съюзи и на Националния комплекс "Художествено творчество, културна дейност и средства за масова информация". Член е на ЦК на БКП (от 1976 г.); член е на Политбюро на ЦК на БКП (от 1979 г.). Председател е на Инициативния и организационния комитет на международната детска асамблея "Знаме на мира" (проведена през август 1979 г. в България). Умира на 21 юли 1981 г. в София. Съчинения: "Англо-турските отношения 1933-1939” (1971 г., на английски език 1976 г.), "Казанлъшката гробница" (1974 г.; на немски език 1973 г.), "Четвероевангелието на цар Иван Александър" (1979 г.; на немски език 1977 г.; на руски език 1979 г.).

1981

В единадесетия юбилеен ден от програмата "1300 години България", който протича под надслов "Ден на българската държава", в София се открива паметникът "1300 години България".

1973

В Австралия английската кралица Елизабет II открива официално прочутата с архитектурата си сграда на операта в Сидни.

1971

Западногерманският канцлер Вили Бранд получава Нобелова награда за мир.

1968

Пет години след убийството на Джон Кенеди неговата вдовица Жаклин се омъжва за мултимилионера Аристотелис Онасис.

1966

Умира Димитър Талев – български писател, белетрист. Роден е на 1 септември 1898 г. в Прилеп. Учи с прекъсвания в Прилеп, Солун, Битоля, Скопие, Стара Загора. Следва медицина в Загреб и Виена (1920-1921 г.). Завършва славянска филология в СУ “Св. Климент Охридски” (1925 г.); негови преподаватели са Ив. Шишманов, Й. Иванов, Б. Пенев, В. Арнаудов, Л. Милетич, Ст. Младенов. Работи като коректор във в-к “Македония” (1927 г.), от 1929 г. е в редколегията, а от 1930 г. до 1934 г. е главен редактор и директор на вестника. От 1938 г. до 9 септември 1944 г. е в редакцията на в-к “Зора”. След 1944 г. е репресиран, изключен от СБП и лишен от правото да участва в обществения и литературен живот на страната. Печата за пръв път през 1917 г. във в-к “Родина” – разказа “Очакване”, а първата си книга издава през 1925 г. Мястото му в българската литературна история се определя от неговия огромен принос на романист през 50-те и 60-те години. Творбите на Талев са преведени на над 18 езика, а по някои от произведенията му се осъществяват успешни сценични реализации (“Железният светилник”, “Преспанските камбани”). Съчинения: “Сълзите на мама” (1925 г.), “Усилни години” (ч. I), “В дрезгавината на утрото” (1928 г., ч. II), “Подем” (1929 г., ч. III), “Илинден” (1930 г.), “Под мрачно небе” (драма, 1932 г.), “Златният ключ” (1935 г.), “Великият цар” (1937 г.), “Старата къща” (1938 г.), “На завой” (1940 г.), “Гоце Делчев” (1942 г.), “Град Прилеп. Борби за род и свобода” (1943 г.), “Завръщане” (1844 г.), “Железният светилник” (1952 г.), “Илинден” (1953 г.), “Преспанските камбани” (1954 г.), “Самуил” (1958-1960 г.), “Братята от Струга” (1962 г.), “Хилендарският монах” (1962 г.), “Гласовете ви чувам” (1966 г.).

1964

Умира Хърбърт Кларк Хувър – американски политик; 31-и президент на САЩ (1929-1933 г.); републиканец. Роден е на 10 август 1874 г. в Уест Бранч. В периода 1919-1923 г. ръководи Американската агенция за помощ, а от 1921 г. до 1928 г. е министър на търговията. По време на неговия президентски мандат САЩ преживяват “Голямата депресия”, пазарът е в стагнация, а икономиката – в колапс.

1956

Роден е Дани Бойл – английски режисьор и продуцент. Започва кариерата си в театъра. През 80-те години на ХХ в. режисира ТВ филми и сериали. Първият му филм е "Плитък гроб" (1994 г.; психологическа черна комедия). През 1996 г. режисира култовия за поколението на 90-те години на ХХ в. "Трейнспотинг" (номинация за "Оскар") по скандалния роман на Ървин Уелш. Филмография: "Луд живот" (1997 г.), "Плажът" (2000 г.), "Vacuuming Completelly Nude in Paradise" (2001 г.), "Strumpet" (2001 г.), "Alien Love Triangle" (2002 г.), "28 дни по-късно" (2002 г.).

1955

Създава се професионално-творческа организация на журналисти – Съюз на българските журналисти (СБЖ). Той продължава дейността на Съюза на журналистите в България (основан през 1944 г.), който обединява Дружеството на столичните журналисти (основан през 1907 г.) и Съюза на провинциалните професионални журналисти (основан през 1924 г.). Има 5 600 членове и 161 дружества. Съюзът на българските журналисти е най-старата и най-многобройна журналистическа организация в България. Първите председатели на СБЖ са П. Пенчев; Вл. Топенчаров, Славчо Васев и др. Членува в Международната организация на журналистите (МОЖ) от 1947 г. Издание на СБЖ е в-к “Поглед” (от 1930 г.) и сп. “Български журналист” (1959-1994 г.).

1953

В Садбери (провинция Онтарио) е открита първата частна телевизионна станция в Канада.

1946

Създава се Клуб на културните дейци в София.

1945

За първи път във Франция на жените се дава право да гласуват.

1944

Състои се първият боен полет на японски камикадзе.

1944

Командването на Освиенцим започва да изгаря документите на концлагера.

1944

Министерският съвет приема "Наредба-закон за прочистване на учителския и преподавателския персонал в народните основни и средни училища, учителските институти и в Университета и висшите училища и академии". Наказуеми са проповядването на фашистки идеи и преследванията на ученици, студенти, учители, преподаватели и др.

1943

На среща на представители на 17 воюващи страни е решено да бъде създадена в Лондон комисия по разследване на военните престъпления.

1943

Извършват се Англо-американски бомбардировки над Ниш, в резултат на които 245 души загиват и 480 са ранени.

1934

Роден е Димитър Езекиев - български журналист. Дългогодишен коментатор в БНТ, водещ на предаването "Пресконференция БНТ". Главен редактор на редакция "Съвременник". През 1968 г. печели наградата "София" за публицистика. Носител на орден "Св. св. Кирил и Методий" - всички степени.

1931

В периода 20 – 25 октомври в Цариград се провежда Втора Балканска конференция за сътрудничество. Българската делегация е начело с Янко Сакъзов, социалдемократ.
Янко Иванов Сакъзов е политически и държавен деец, журналист и публицист. Роден е в Шумен на 24 септември 1860 г. Следва естествени науки, философия и история в Германия, биология в Англия и литература и художествена критика – във Франция. След завръщането си в България работи като учител, после като съдебен магистрат. Още като юноша попада под влиянието на социалистическите идеи и става техен ревностен пропагандатор в българските земи. До началото на 90-те години на ХIХ в. смята, че в страната ни още няма условия за създаване на марксистка партия. Не участва поради заболяване на Учредителния конгрес на БСДП (1891 г.) и изказва съмнение в неговата целесъобразност. През 1892 г. напуска БСДП и е един от инициаторите за създаването на Българския социалдемократически съюз (БСДС). След обединяването на БСДП и БСДС (1894 г.) е един от ръководителите на БРСДП. В края на ХIХ и началото на ХХ в. е главен идеолог на общоделството, което довежда до разцепление в БРСДП (1903 г.). От 1903 г. е неоспорваният лидер на Българската работническа социалдемократическа партия (ш. с.). Участва дейно и в Международното социалистическо движение. Присъства на някои конгреси на II Интернационал и на Социалистическия работнически интернационал. От 17 октомври 1918 г. до 6 октомври 1919 г. е министър на търговията, промишлеността и труда. Изпълнява и някои дипломатически мисии на българското правителство в чужбина. След края на Първата световна война (1914-1918 г.), когато в БРСДП избухват остри противоречия и борби, се опитва да държи центристка позиция, но без успех. Ръководството на партията постепенно преминава в ръцете на по-млади негови следовници като Кр. Пастухов, Гр. Чешмеджиев и др. От началото на 30-те години на ХХ в. поради напреднала възраст се оттегля от активна политическа дейност. Като журналист сътрудничи на голям брой периодични издания. Редактор е на списанията "Ден", "Общо дело" и др. Автор е на голям брой трудове, сред които: "Цезаризъм и демокрация?", "Интелигенцията и нейната роля в обществото" и др. Умира на 2 февруари 1941 г.

1930

В Израел британските власти ограничават правата на евреите да купуват земи от араби.

1929

ЦК ВКП (б) официално провъзгласява цялостна колективизация.

1926

В Куба вследствие на ураган загиват повече от 600 души.

1924

В Харковието е открита първата радиостанция в Украйна.

1920

В периода 17 – 20 октомври се провежда Втори велик македонски събор в София с участие на 200 делегати от 68 братства. 63 делегати напускат събора и създават Временна комисия (председател д-р Христо Далкалъчев, членове – арх. Никола Юруков, д-р Филип Атанасов, Христо Татарчев и д-р Александър Димитров), която е за автономия и самостоятелност на Македония от останалите балкански държави и с орган в. "Автономна Македония" (от 1 декември). Между 17 декември и 20 март специална помирителна комисия начело с Евтим Спространов прави неуспешни опити за помирение между Временната комисия и Изпълнителния комитет на братствата.

1920

Избирателите на Британска Колумбия (Канада) гласуват срещу въведения сух закон.

1916

В Севастопол се взривява руският линеен кораб “Императрица Мария”. В резултат загиват стотици хора.

1915

В Божурище е открито първото Аеропланно училище в България.

1912

Празник на Сандански
На този ден по време на Балканската война градът е освободен от османско владичество.

1911

Роден е Бернар Зерфюс - френски архитект, един от най-активните последователи на рационалистичните традиции на функционализма. Следва в Училището за изящни изкуства в Париж. По негови проекти са построени сградата на ЮНЕСКО в Париж (1953-1957 г., съвместно с М. Л. Брьойер и П. Л. Нерви), Национален център за промишленост и техника (1958 г., съвместно с Р. Камело и Ж. дьо Майи); заводите "Рено" (1953 г.) във Флене (Ил дьо Франс); много обществени сгради и жилища в Париж, Хавър, Тур, в Тунис и в Алжир.

1905

Започва Общоруската стачка.

1894

Николай II (Николай Александрович Романов), последният руски император се възкачва престола.
Николай II се проявява като твърд и последователен привърженик на традиционните принципи на самодържавието в Русия.
Има изключително силно влияние в международната политика на Великите сили в Европа и Далечния изток.
Арестуван е с цялото си семейство и интерниран отначало в Тоболск, а после - в Екатеринбург. На 6 юли срещу 17 юли 1918 г. е убит заедно с цялото му семейство.

1880

Старият Московски цирк на Цветния булевард, един от най-старите циркове в Русия, посреща първите си зрители.

1879

Възстановява се Сръбската православна църква.

1876

На 20 октомври по време на Сръбско-турската война (1876 г.) се сключва примирие между двете страни и военните действия между тях се преустановяват.
Сръбско-турската война (1876 г.) е война между Сърбия и Турция, избухнала в резултат на желанието на сръбския народ да подпомогне въстанието в Босна и Херцеговина (1875-1878 г.) и да премахне своя васалитет по отношение на Османската империя. Обявява се на 18 юни и с известни прекъсвания продължава до 19 октомври 1876 г. Първоначално сръбските войски имат превес и освобождават редица градове и селища в Поморавието и Тимошко. Скоро обаче силите им се изчерпват и започват да търпят поражение след поражение. Особено критично става положението след поражението при Джунис (17 октомври), след което турските войски нямат препятствие по пътя към Белград. Само незабавната интервенция на Русия спасява Сърбия от пълен военен погром. На 19 октомври тя отправя ултиматум до Високата порта, в резултат на който на 20 октомври се сключва примирие между двете воюващи страни и военните действия между тях се преустановяват. На 16 февруари 1877 г. следва и подписването на мирния договор между тях, който възстановява положението, съществувало между тях преди започването на войната.
В Сръбско-турската война (1876 г.) вземат участие и голям брой български доброволци. Със свои чети се включват известните войводи П. Хитов, Филип Тотю, Илю Марков и др. През август от тяхната среда се формират 3 батальона, които се включват в състава на руско-българската бригада. През септември и октомври българските доброволци участват в редица сражения с турските войски при Алексинац, Джунис и пр. След приключване на войната българските доброволчески формирования се разпускат. Част от тях по-късно се включват в състава на Българското опълчение и участват в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

1868

В Киев е създадена първата частна търговска банка в Украйна.

1865

За седалище на правителството на Канада е определен градът Отава.

1854

Роден е Артюр Рембо – френски поет. Един от великите представители на първото поколение френски символисти. Баща му, Фредерик Рембо, е морски капитан, а майка му Виали Кюиф е консервативна и деспотична-била принудена да отглежда 4 си деца след като съпруга й ги напуска.Започва да се интересува от литература в юношеските си години, а първите си опити в областта на литературата прави на 15 годишна възраст. След неколкократно пребиваване в Париж, той решава да се установи там за постоянно. Това става възможно, след като изпраща едно от най-известните си стихотворения "Пияният кораб" на Пол Верлен, който му помага да влезе в средите на парижката бохема. Следва почти едногодишен период на всекидневни запои. Приятелството с Верлен му позволява да води сравнително независим живот, въпреки че всички разходи се поемат от почти 10 години по-възрастният поет. 1873 г. се оказва съдбоносна за Рембо. След препирни с Верлен идва период на дълго странстване между Лондон, Шарлевил и Брюксел. Именно в белгийския град след пореден опит за подобряване на взаимоотношенията си двамата поети до такава степен изпадат в афектно състояние, че Верлен стреля по Рембо и го ранява в ръката. Верлен е подведен по отговорност, а Рембо лекува леката си рана в болница. През 1874 г. се сближава с Жерменом Нуво и няколко месеца живеят заедно в Англия.След тази случка започва вторият период от негиовия живот - на безкрайни странствания в държави от три континента-посещава Дания и Швеция през 1877,а през 1878 рабори в Кипър за една френска фирма.През 1879 г.се завръща в родния си град като помага на свои роднини като работи във фермата им. Занимава се с всичко друго, но не и с литература. Когато умира през 1891 г. всички са го познавали като търговец, занимаващ се с полулегален бизнес. В литературата Рембо бива оценен едва десетилетия по-късно. Смята се,че е един от най-талантливите продължители на някои от поетическите принципи на Бодлер. Приживе не издава стихосбирка.

1845

В Дрезден се състои премиерата на операта “Танхойзер” от Рихард Вагнер.
Вилхелм Рихард Вагнер е немски композитор, създател на музикалната драма. Роден е на 22 май 1813 г. в Лайпциг. Опитва да композира на 15-годишна възраст. На 20 години е концерт майстор във Вюрцбург и последователно диригент в оперните театри в Магдебург, Кьонигсберг и Рига. Първата си опера "Феите" завършва през 1834 г. Следват "Любовна забрана", "Риенци", "Летящият холандец", "Танхойзер" и "Лоенгрин". Вместо традиционните арии и ансамбли пише големи музикални сцени, изградени с лайтмотивна техника. След революционните събития в Дрезден от 1849 г. емигрира в Швейцария, където живее 13 години. Там пише книгите "Изкуство и революция", "Музика на бъдещето", "Опера и драма" и др. Започва работа върху тетралогията "Пръстенът на нибелунгите", върху която работи близо 25 години, завършва операта "Тристан и Изолда" и нахвърля скици на "Нюрнбергските майстори певци". През 1861 г. се завръща в Германия. По инициатива на крал Лудвиг II в Байройт се построява театър за неговите опери, открит с тетралогията "Пръстенът на нибелунгите" (1876 г.), която поставя началото на ежегодните Вагнерови тържества. Последната му опера се изпълнява на тези тържества през 1882 г. Вагнер сам пише текста за музикалните си драми, като черпи сюжетите им от немски средновековни легенди. Оказва голямо влияние върху съвременната музика. Умира на 13 февруари 1883 г.

1827

В Наваринската битка (последната в историята на дървеното корабоплаване) англо-руско-френската ескадра унищожава турско-египетския флот.

1822

Излиза първият брой на вестник "Сънди Таймс" (“The Sunday Times”).

1820

Испания продава част от Флорида на САЩ за сумата от 5 млн. долара.

1818

Великобритания и САЩ установяват границата между Канада и САЩ по протежение на 49-тия паралел.

1774

Американският Континентален конгрес налага икономическо ембарго на търговията с Великобритания.

1671

На всички ергени в Нова Франция (Северна Америка) е заповядано да се женят само за французойки.

1097

Първите кръстоносци пристигат е Антиохия.За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.;