Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Политика“ (Сърбия): Призракът на „нон-пейпъра“ отново витае над БиХ

26 януари 2022 | 13:41

Баня Лука. Прогнозите и спекулациите за разделянето на Балканите по етнически признаци – които се отнасят преди всичко за БиХ – предизвикани в началото на миналата година от мистериозен „нон-пейпър“, се появиха отново, но за разлика от по-ранните медийни съобщения за предполагаемото съществуване на такъв документ, този път потвърждението на неговата достоверност дойде от бившия върховен представител на международната общност в БиХ Валентин Инцко, пише кореспондентът на белградската „Политика“ в Баня Лука в материал, представен без редакторска намеса.

В интервю за словенските медии той потвърди, че „нон-пейперът“ е бил в чекмеджето му цели четири години.

„Прочутият „нон-пейпър“ за промяната на границите на Балканите, който някои насърчаваха в Словения, стои в моето чекмедже от почти четири години“, каза Инцко, според съобщения в медиите.

Факсимилето на интервюто, в което Инцко прави тези твърдения, беше публикувано в „Туитър“ от словенския премиер Янез Янша, след като преди това се спекулираше, че той е автор или един от авторите на този документ. Съветникът на Додик Радован Ковачевич заяви пред „Политика“, че независимо от честите спекулации по темата дали „нон-пейпър“ съществува или не, е очевидно, че на много важни места и официални адреси в ЕС и по света се говори, че ситуацията в БиХ не е добра и е все по-разпространено убеждението, че не е устойчива.

„В този контекст има все повече хора, които смятат, че логичното решение трябва да бъде, както се казва, „краят на процеса на разпадане на Югославия“. Ние сме запознати с тези мнения. Нашата позиция е, че БиХ може да съществува само ако се върнем към решенията, с които всички се съгласихме, а това са Дейтънското споразумение и Конституцията на БиХ, както беше приета в Дейтън“, посочва Ковачевич.

Той заявява, че Конституцията никога не е била променяна, но реалността в БиХ е в противоречие с най-висшия правен акт, поради „незаконни намеси на международни представители“.

Ако няма воля да се върнем към написаното в Конституцията на БиХ и ако няма начин лидерите на общността да обсъждат всичко, което прави и сърбите, и хърватите напълно недоволни, вариантите, споменати в „нон пейпърите“ неизбежно ще дойдат на дневен ред“, посочи Ковачевич.

Сътресенията около известния „нон-пейпър“ започнаха през април миналата година. Словенският портал „Нецензурирано“ публикува неофициален дипломатически документ, в който, наред с други неща, се твърди, че се говори за идеи за разделяне на БиХ, както и за нови граници в региона, които ще се основават на етнически критерии. Европейските служители отрекоха съществуването на официален документ. Медиите обаче упорито спекулираха за съществуването на „нон-пейпър“, а за автори бяха сочени лидерите на Словения, а често и на Унгария.

Духовете бяха допълнително разтревожени от потвърждението, че словенският президент Борут Пахор по време на престоя си в Сараево е попитал колегите си в Президиума на БиХ какво мислят за мирното разделение на страната, „защото има все повече такива гласове по света“, като доказателство за съществуването на намерения в ЕС за прекрояване на границите.

Премиерът на Словения Янез Янша е изпратил неофициален документ до Брюксел, въпреки че официалните лица на страната го отричат и твърдят, че стратегията на Словения към Балканите не се е променила.

На твърденията от „нон-пейпър“ за „мирното разделяне“, което се споменава като един от вариантите за БиХ, Сараево отговори, че подобни възможности, върху които работят „ретроградни кръгове в Европа“, не могат да минат без „мащабна война“. За Република Сръбска вариантът за мирно разделяне е „цивилизационно постижение“.

Сръбският член на Президиума на БиХ Милорад Додик каза онзи ден пред испанския вестник „Мундо“, че политиката на РС не е насочена към отделяне, но че БиХ няма да може да оцелее, защото два народа са недоволни, поради което се смята, че Босна не може да бъде успешна като държава, така че в този случай би било „най-добре да се разделим по цивилизован начин“. Преди обявяването на „нон-пейпъра“ представителите на РС са призовали представителите на другия ентитет да се договорят как да уредят земята, така че „да не бъде тясна за никого“. В Сараево не са приели поканата, въпреки че от РС уверяваха, че в намеренията си се водят изключително от Конституцията.

В края на миналата година в Баня Лука започна процесът на „връщане към изворите на „Дейтън“ и се очаква следващия месец Скупщината на РС да приеме закони, които ще върнат определени правомощия от Сараево на ентитета.

Превод и редакция: Иван Христов