Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Telegraph (Великобритания): Западът губи съвременната космическа надпревара

25 ноември 2021 | 16:24

Русия и Китай разработват технологии, които заплашват да унищожат страните от свободния свят, пише британският вестник The Telegraph. От редакцията признават технологичното превъзходство на Москва и Пекин в космоса и изразяват съжаление, че Западът изостава. В същото време космосът е определен като новата граница на съвременната война, която трябва да се вземе сериозно.

Има моменти, когато способността на човечеството да преодолява космическите предизвикателства е наистина вдъхновяваща, като най-новата мисия на НАСА DART за предотвратяване на гибелта на Земята. По време на тестова мисия за спасяване на планетата учените от НАСА изстреляха космически кораб в космоса, който ще предотврати фатален сблъсък с гигантски астероид в бъдеще.

Изстрелян от космическата база Ванденберг в Калифорния, целта на космическия кораб DART е астероид, наречен Диморфос, чиято орбита около слънцето съставлява малко повече от две години. Въпреки че тази космическа скала не представлява пряка заплаха за Земята, НАСА иска да види дали може да предотврати бъдещ сблъсък с по-голяма комета.

Смята се, че преди 66 милиона години ударът на комета е унищожил динозаврите и повечето растения и животни. Но докато заплахата за човечеството от астероидите е може би дори по-сериозна, отколкото от произтичащата от изменението на климата, нашата защита срещу тях се свежда до научна фантастика - както във филма Армагедон от 1998 г., където комета е унищожена от експлозия на ядрена бомба.

Мисията на НАСА тази седмица има по-скромни амбиции: просто да предотврати удар в Земята на астероида, а не да го унищожи напълно. Проектът обаче, на финала на който през септември 2022 г. DART ще удари целта със скорост от 24 000 километра в час, демонстрира как човечеството се е научило да преодолява космическите предизвикателства – както за добро, така и за лошо.

И ако е трудно да се съмняваме в достойнствата на програмата, насочена към спасяването на човечеството, то други космически проекти предизвикват много повече критики – например успешните руски изпитания на противосателитна ракета по-рано този месец.

Днес около 3000 спътника се въртят около земното кълбо. Те правят ежедневието ни много по-лесно – включително общуването и пътуването. Но те също играят ключова роля в съвременното бойно поле, което обяснява защо Кремъл настоява усилено да придобие средствата за тяхното унищожаване.

Унищожаването на неработещ разузнавателен спътник от съветската епоха от новата руска противосателитна оръжейна система „Нудол“ предизвика широка критика от Запада, принуди седемчленния екипаж на Международната космическа станция да търси прикритие и впечатляващо демонстрира способността на Москва да унищожава ключови елементи на националната ни инфраструктура.

Китай също показа тревожни ракетни и космически разработки - вземете например скорошния тест на хиперзвукова бойна глава, която може да бъде изстреляна по време на полет.

Космическото съперничество на водещите сили само по себе си не е нищо ново. Така лицето на Студената война до голяма степен се определя от отчаяната надпревара между Вашингтон и Москва за това кой пръв ще изпрати човек на Луната.

Това, което отличава съвременната борба за надмощие при изследване на космоса, е нейният катастрофален изход в най-лошия случай. Ако съперничеството по време на Студената война беше по същество сведено до състезание за Луната, то в днешния ден се изразява в това кой ще нанесе максимални щети на врага с помощта на космическите технологии.

Освен това руският президент Владимир Путин не е първият, който използва нови методи на водене на война за постигане на целите си. Настоящата миграционна криза в Източна Европа, за която Москва е обвинена, че подклажда, е класическо упражнение по хибридна война, в която Русия и нейният съюзник Беларус цинично използват тежкото положение на нещастни мигранти, за да сеят раздори между лидерите на ЕС.

И ако, както се опасяват много източноевропейци, руският лидер все пак създаде нови вълнения, като започне нова военна офанзива срещу Украйна през следващите месеци, той почти сигурно ще използва водещи космически технологии в своя полза.

Русия вече има способността да деактивира сателитните навигационни системи на Запада, както пилотите на „Тайфун“ от Кралските военновъздушни сили са научили от собствения си опит по време на мисии срещу „Ислямска държава“, когато техните системи са били неизправни в резултат на руска намеса. Ако военните действия се възобновят, Москва няма да се поколебае да използва същата тактика и други космически методи срещу Украйна.

Тъй като нашите опоненти като Русия и Китай се стремят към господство в космоса, приоритетът за западните сили сега е да не изостават от тях. Разбира се, има широко разпространено признание, че космосът е новата граница на съвременната война и трябва да се приема сериозно. Така че само през последното десетилетие САЩ, Франция и Обединеното кралство създадоха свои собствени военно-космически командни структури.

Опасенията от руски и китайски демонстрации на техническо превъзходство обаче са продиктувани от факта, че няма гаранции, че Западът ще спечели новата космическа надпревара.

Превод и редакция: Тереза Герова