Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Telegraph:Брюксел ще загуби сблъсъка с Полша

13 октомври 2021 | 14:41

Лондон. Тя нарушава всички конституционни норми. Накланя се опасно към десния популизъм. Тя отказва да спазва правилата на клуба, въпреки че изцяло се ползва от всички негови предимства и привилегии. След като полският конституционен съд реши да отхвърли приоритета на европейските закони пред своите, страната тръгна към сблъсък с Европейската комисия, пише британското консервативно издание The Telegraph в материал, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.

Вече прозвучаха страшни заплахи, че Полша ще бъде лишена от финансиране от ЕС, за да бъде принудена да се подчини. Но Европейският съюз със сигурност ще загуби тази битка.

Защо? Защото това просто ще създаде нова криза, която ще се добави към многото проблеми, с които блокът не може да се справи. Защото с решението си той просто ще укрепи позициите на полските националисти. И най-вече, защото Полша тихо създава една от най-успешните икономики в света и Урсула фон дер Лайен няма да я уплаши с грубите си заплахи.

Полекзит все още е много, много далеч, но в сблъсъка между Брюксел и Варшава полската страна в крайна сметка ще надделее.

Спорът между Полша и ЕС за „върховенството на закона“ се заражда от няколко години. Противоречието избухна миналата седмица, когато полският конституционен съд постанови, че някои части от законодателството на ЕС са в противоречие с Конституцията на Полша.

Всъщност този въпрос, повдигнат от премиера на страната Матеуш Моравецки, се превърна в символ на демонстративно неподчинение на Европейския съюз с неговите нарастващи имперски тенденции. В решението на съда се посочва, че полското законодателство има предимство пред правото на ЕС. Подобно решение взеха немските съдии тази година.

В отговор европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че блокът решително ще наложи своя суверенитет на държавите-членки. Брюксел вече „замрази“ полското заявление за получаване на 36 милиарда евро от Фонда за възстановяване от коронавирус. И сега Полша може да бъде лишена от средства от фондове за регионално развитие в размер на 121 милиарда евро през следващите шест години.

Разбира се, може да се спори за правилността или погрешността на полската позиция. Управляващата партия „Право и справедливост“ е националистическа, дясна и далеч не демонстрира своите добродетели в стила на Давос. Отношението й към аборта е отвратително.

В същото време Полша има много традиционно католическо общество и тази страна дълго време е безмилостно потискана от чужди сили. Всъщност тази държава е вероятно постепенно да премине към по-либерални позиции с нарастването на националното богатство, какъвто беше случаят в Ирландия, която до 1980 г. забраняваше контрацепцията въпреки абортите. Ако ЕС го иска, той може да се опита да вкара с тояга Полша в строя. Но проблемът е, че има три големи опасности.

Първо, ще има още една криза в допълнение към многото, които вече съществуват. ЕС се бори да се възстанови от пандемията. Германия все още няма правителство и каквито и коалиции да формират там, ще бъдат много нестабилни. И резултатът от президентските избори през следващата година във Франция е напълно неясен.

Единната валута е в състояние на хаос, а политическата координация на практика липсва. ЕС залага много на финансирането на Италия, надявайки се, че най-слабата голяма икономика в Европа най-накрая ще се възстанови. ЕС има слаба защита срещу надигащата се Русия. Дали битката с шестата икономика на блока наистина му носи полза? Малко вероятно.

Освен това със сигурност ще има отрицателен отговор. В изолираните балони на Брюксел и Страсбург, където атмосферата е още по-изискана и изтънчена от Уестминстър, често се приема, че проевропейските политици просто ще пометат своите националистически съперници, които ще се удавят в море от синьо-златни знамена.

Понякога това се случва, както беше доказано от победата на президента Макрон във Франция. Но по-често тези партии, които се противопоставят на Брюксел, постигат успех на избирателните секции. Да, президентските избори в Полша миналата година бяха трудни, а разликата между победителите и победените беше минимална. Проевропейските партии може да преобладават там. Но не трябва да правите голям залог върху това.

И накрая, най-сериозният въпрос. ЕС силно надценява въздействието на финансовите заплахи.

Никой не обръща внимание на Полша и междувременно тя тихо създава една от най-успешните икономики в света. В това няма особена тайна. Тя използва изпитаната във времето формула за ниски данъци. Корпоративният данък там е 19%, а най-високата индивидуална данъчна ставка не надвишава 32%. Полша има свободен пазар с малко държавно регулиране и младо и трудолюбиво население.

Какъв е резултатът? Средният темп на растеж вече надхвърли 4% за 10 години. Съотношението дълг към БВП е 45% и постепенно намалява. Бюджетният дефицит за следващата година е планиран в рамките на едва 6,5 милиарда евро.

Нелепо е да гледате как политици от Италия (съотношение дълг към БВП от 155%) и Франция (съотношение дълг към БВП от 115%) заплашват с финансово наказание една от най-успешните и стабилни икономики в света. Те просто не разбират, че свиващите се и задлъжнели икономики нямат нито правото, нито способността да диктуват на икономиките с нисък дълг.

Със собствена валута, собствена централна банка и незначителни заеми, Полша не може да се страхува, че Брюксел ще нареди на ЕЦБ да свърши цялата мръсна работа вместо него, какъвто беше случаят с Гърция и Италия. Той просто няма лост за натиск.

Да, финансовите санкции нараняват. Но дори загубата на 40 милиарда евро от Европейския съюз е малко вероятно да повлияе значително на държава, чийто БВП надхвърля 600 милиарда евро.

Брюксел очевидно губи в тази ситуация, както беше с Брекзит. Той изхожда от предпоставката, че Полша ще бъде ужасно уплашена и ще направи всички необходими компромиси.

В същото време Полша няма да напусне ЕС нито в близко бъдеще, нито в дългосрочен план. Може би изобщо не възнамерява да го напусне. До голяма степен икономическият му растеж се осигурява от производството на продукти за пазара на ЕС.

Гигантите на германската индустрия с нетърпение изграждат своите предприятия по границите с Полша, като използват млада, квалифицирана и сравнително евтина работна сила.

Твърд Полекзит ще създаде колосални трудности. И разбира се, ЕС все още е много популярен сред полските избиратели.

Въпреки това ЕС започва борба, в която ще загуби. И в дългосрочен план той може да загуби Полша.

Превод и редакция: Иван Христов