Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Wall Street Journal: „Северен поток 2“ така или иначе дава на Москва допълнително влияние - дори преди началото на доставките

24 септември 2021 | 13:07

Американските ястреби отдавна се притесняват, че Русия, благодарение на „Северен поток 2“, ще може да увеличи влиянието си в Европа и първите седмици след завършването на проекта тези страхове не се разсеяха, коментират в редакцията на изданието The Wall Street Journal. На фона на рекодно високите цени на природния газ в Европа и падането на запасите в хранилищата „под комфорното ниво“, мнозина започват да се опасяват, че в случай на студена зима регионът ще трябва да влезе в ценова война с Азия за доставка на Втечнен природен газ (ВПГ). При подобна ситуация обръщането за помощ ще е към Русия, отбелязва изданието.

Миналия вторник Международната агенция по енергетика заяви, че Москва може да предприеме допълнителни мерки, за да помогне на Европа да се справи с недостига на газ и че настоящата криза представлява „възможност за Русия да потвърди доверието в нея като към надежден доставчик на газ за европейския пазар“.

Европа обикновено попълва запасите си от газ през лятото, но това не се случи тази година. Въпреки че частните резерви се увеличават през последните месеци, руският „Газпром“, след като изпразни европейските си складови бази, не предложи допълнителни обеми на страните от Северна и Източна Европа.

Междувременно компанията има допълнителен газ: в началото на тази година представителите на „Газпром“ обявиха, че максималният производствен капацитет на компанията е 550 милиарда кубически метра газ, но при сегашните темпове на производство няма да надвишава 510 милиарда кубически метра, отбелязва WSJ. Съществуват правдоподобни обяснения за това несъответствие, а европейските проблеми вече се изострят от факта, че „Газпром“ трябва да попълни складовите си бази в Русия. Но дори ако руският гигант може да преодолее поне част от пропастта между действителните и потенциалните обеми на производство, той ще може да покрие дефицита на резерви в Европа, който е около 15 милиарда кубически метра, твърди изданието.

Миналата седмица прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „възможно най-ранното въвеждане в експлоатация на „Северен поток 2“ значително ще балансира ценовите параметри на природния газ в Европа, включително на спотовия пазар“. При такава „връзка“ на допълнителните доставки на природен газ с пускането на нов газопровод - въпреки факта, че съществуващите газопроводи, особено в Украйна, не работят с пълен капацитет - е трудно да не се видят „политически мотиви“, убедени са в редакцията на WSJ.

Според анализатори „Северен поток 2“ ще стартира след шест до осем месеца - толкова време ще отнеме, докато проектът получи одобрение от германските регулаторни органи и Европейската комисия. В същото време, според експерти, почти няма шанс процесът да се ускори - напротив, той ще се забави, тъй като газопроводът продължава да предизвиква големи противоречия, коментира WSJ.

Вашингтон и много източноевропейски столици отдавна предупреждават, че „Северен поток 2“ ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ, давайки на Москва допълнително влияние в региона, както и ще лиши Украйна от транзит; представители на проекта в отговор увериха, че той има чисто търговски фокус и има за цел да осигури на Стария континент допълнителни доставки на фона на намаляването на собствените му запаси от газ, пише WSJ. „И двете страни имат убедителни аргументи, но в настоящите условия геополитическият аспект става все по-отчетлив“, се казва в статията.

Според автора настоящият дефицит на предлагане е малко вероятно да продължи след зимата, когато търсенето ще спадне с настъпването на по-топлите сезони, газовите съоръжения, които вече са затворени за ремонт, ще бъдат въведени отново в експлоатация, а Европа ще получи допълнителни 20 милиона тона ВПГ. И все пак недостигът на газ, дори в краткосрочен план, е сериозен проблем. Неговите последици започнаха да се усещат още преди повечето европейски домове да започнат да включват отоплението: редица промишлени съоръжения забавиха производството или напълно спряха работа, изчаквайки спад на цените на газа, енергийните компании отново започнаха да използват въглища, заради което ще бъдат принудени да плащат сериозни данъци върху въглеродните емисии, а цените на ВПГ са също започнаха да растат нагоре.

„Политиката е само един от многото припокриващи се фактори, които обясняват рекордните цени на газа в Европа, но самите цени вече се превърнаха в политически въпрос“, обобщава WSJ. „Най -вероятно „Северен поток 2“ ще получи одобрение в срока, определен в момента, но ако зимата се окаже студена, възможно е регулаторите да трябва да действат по-бързо. Оказва се, че този тръбопровод, въпреки че по него все още не тече природен газ, вече дава допълнително влияние на Москва“.

Превод и редакция: Тереза Герова