Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Washington Times: Фиаското в Афганистан принуди Европа да се замисли за собствена отбрана

10 септември 2021 | 12:55

Вашингтон. След фиаското на САЩ в Афганистан предпазлива Европа се замисли за отбраната си, пише The Washington Times.

Президентът Байдън дойде на власт преди осем месеца, обещавайки да поправи имиджа на Америка на световната сцена и да възстанови отношенията със съюзниците. Според него връзките са били „омаловажавани и подкопавани“ от президента Тръмп, а в някои случаи просто изоставяни.

„Америка се завръща“, обяви Байдън. Той дори написа манифест в списание Foreign Affairs, като открито обвини Тръмп, че провежда външна политика, която „окуражава“ противниците на Америка и тя губи лостовете си на световната сцена.

Широко критикуваната позиция на администрацията на Байдън относно изтеглянето на войските от Афганистан и идеите му за сътрудничество с твърдолинейните ислямистки бойци на талибаните, които превзеха Кабул миналия месец, накараха много дългогодишни съюзници на САЩ да се запитат дали искат да продължат да разчитат на Вашингтон като основен гарант на международната сигурност.

Дълбокият разрив със САЩ е най-видим в Западна Европа. Министрите на отбраната на няколко от най-близките съюзници на Вашингтон, включително Германия и Франция, обсъждаха открито предложенията за общоевропейски отбранителни сили през по-голямата част от последната седмица. Предполага се, че тези сили ще са много по-малко зависими от парадигмата за сигурност, фокусирана върху доминирания от САЩ блок на НАТО.

Независимо че подобни дискусии се водят от много години, събитията от това лято - особено след понякога болезнените трансатлантически сблъсъци през годините на Тръмп - добавиха по-голяма спешност към европейската критика на САЩ като глобален лидер и надежден партньор в сферата на сигурността.

Твърдост прояви дори „специалният“ съюзник на Вашингтон - Великобритания. Бившият премиер Тони Блеър заяви миналия месец, че прибързаното изтегляне на САЩ от Афганистан на фона на настъплението на талибаните е било основано на „глупавия политически лозунг“ за „прекратяване на вечните войни“.

Френският депутат Натали Лоазо, бивш министър по европейските въпроси при президента Еманюел Макрон, описа разногласията между съюзниците по следния начин: „Живяхме кратко с големите илюзии. Мислехме, че Америка се завръща, но всъщност Америка отстъпва“.

Европейското разочарование произтича от усещането, че съюзниците на САЩ са били принудени да последват примера на Вашингтон при изтеглянето на войските от Афганистан, независимо дали са били съгласни с това или не. Във военно отношение европейските нации бяха безсилни да повлияят на това, което в крайна сметка се превърна в хаотична масова евакуация. Напрежението по въпроса избухна в края на миналия месец, когато Байдън, въпреки възраженията на европейските съюзници, настоя да се спази крайния срок за изтегляне от Афганистан на 31 август.

Мнозина в Европа, особено Франция, са раздразнени от военната зависимост от Вашингтон. Американските президенти - както от Републиканската, така и от Демократическата партия - се оплакват, че съюзниците от НАТО не харчат достатъчно за собствената си отбрана. В същото време Съединените щати са обезпокоени от продължаващите разговори за чисто европейска армия, която във Вашингтон се опасяват, че може да дублира или дори да действа като съперник на НАТО.

Събитията в Афганистан вдъхнаха нов живот на тези спорове. В момента служителите на ЕС подготвят „стратегически документ“, който трябва да бъде публикуван по-късно тази година. Те ще проучат възможността за създаване на европейски сили за бързо реагиране, които да оперират извън структурите на НАТО.

Освен това няма съмнение, че Байдън ще се сблъска с още по-големи предизвикателства в усилията си да работи с европейските съюзници по въпроси като изменението на климата, отношенията с Китай и Русия и търговските споразумения.

„Когато дойде Джо Байдън, очакванията бяха много големи - вероятно твърде високи, те бяха нереалистични“, каза бившият шведски премиер Карл Билд. „Фразата му „Америка се завръща“ обещаваше златен век в отношенията ни. Но това не се случи и за сравнително кратък период от време имаше промяна. Пълното отсъствие на консултации относно изтеглянето на войските (от Афганистан) остави белег“.

Превод и редакция: Иван Христов