Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Telegraph: Заиграването с новата „ос на злото“ ще завърши със сълзи

09 септември 2021 | 16:33

Помните ли Оста на злото? Черният списък на администрацията на Джордж Буш-младши за най-големите врагове на Америка? Смъртоносният триумвират включва Иран, Ирак и Северна Корея. Две десетилетия след като бившият президент на САЩ въведе термина, TheCityUK, лобистка група, която представлява най-силните играчи в Лондон, реши, че е време да се изготви нов списък: Китай, Русия и Саудитска Арабия. Това обаче не е списък с авторитарни държави, с които този финансов център трябва да избягва да прави бизнес, а списък с противоречиви режими, с които британските компании се насърчават да установяват активно отношения. Но заиграването с новата „ос на злото“ ще завърши със сълзи, предупреждава Бен Марлоу в статия за британския вестник The Telegraph.

Това изобщо не е правописна грешка. Забравете китайския комунистически режим, потискащ студентските протести и свободата на медиите в Хонконг, и убийство на журналиста Джамал Хашоги от властите в Рияд.

Забравете, че Кремъл преследва своите критици дори в чужбина - включително тези, които се опитаха да намерят убежище във Великобритания, като Александър Литвиненко, който умираше бавно и болезнено, и Сергей Скрипал, който оцеля по чудо благодарение на некомпетентността на убийците. Според тази лобистка група тези три държави са „най -обещаващите в търговски план“.

Честно е да се каже, че някои големи западни компании вече са активни в тези страни, особено в Китай. „Убедителната демография“ накара най-голямата британска застрахователна компания Legal and General да планира да разшири дейността си в Китай, а най-големият инвестиционен посредник в света BlackRock вече събра 1 милиард долара за откриване на фонд за съвместно инвестиране в Китай.

Струва си да се подчертае, че е грешка да се установяват връзки с такива режими. Те не само не споделят нашите ценности, но и са заклети врагове на всичко, което ценят западните демокрации, т.е. свободата на словото и печата, правото на глас, свободата на движение и бизнес, и държавната отчетност. Правенето на бизнес с измамни държави им осигурява прикритие за изпълнение на плановете им.

Независимо от това, големите международни компании винаги са си затваряли очите за основните принципи на демокрацията с цел печалба. Всъщност едно утвърдено мнение е, че корпорациите не трябва да заемат никаква позиция по политически и социални въпроси. В случая обаче с компании като BlackRock и Legal and General проблемът е, че позиционирането е нещо, за което прекарват все повече време като активни защитници на етичното инвестиране.

И тук всичко се свежда не само до моралния компонент. Както каза милиардерът и инвеститор Джордж Сорос, има редица сериозни последици, които трябва да се обмислят, включително заплахата за националната сигурност, произтичаща от Китай.

Не бива да забравяме и за огромните търговски рискове, тъй като китайските бизнесмени вече станаха свидетели, наблюдавайки как масовото преследване от страна на китайската държава се превръща в падане на цените на акциите и многомилиардни загуби. Сега Пекин активно унищожава процъфтяващата технологична индустрия на Китай. Колко време ще отнеме, преди западните компании също да попаднат в горещата точка?

За да разберете какво може да се случи с чуждестранни компании, разгледайте случая с HSBC Bank. Тя се превърна в политическа футболна топка между две големи сили, неспособна да угоди на нито един играч. Междувременно вече бе успяла да разочарова и двамата.

Поддръжниците на идеята за задълбочаване на сътрудничеството с Китай популяризират хипотезата, че „взаимодействието“ е по-добро от „сдържането“. Ние обаче вече изпробвахме тази стратегия при Дейвид Камерън и това беше впечатляващ провал. Отношенията никога не са били по-лоши. Манията на Запада за Китай се основава на празни илюзии и всичко ще завърши с политическа, икономическа и финансова катастрофа.

Превод и редакция: Тереза Герова