Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Известия“: На Балканите отново избухнаха църковни протести

08 септември 2021 | 08:31

Подгорица. В Черна гора избухнаха мащабни протести, в резултат на които имаше и пострадали. Причината беше интронирането на митрополита на Сръбската православна църква Йоаникий. Националистите, подкрепяни от президента Мило Джуканович, смятат, че това ще засили влиянието на Сърбия в страната. Премиерът Здравко Кривокапич нарече инцидента „опит за тероризъм“. Руският вестник „Известия“ публикува обширна статия във връзка със събитията в малката балканска страна.


Почти терористична атака

„Атаката срещу полицията е атака срещу държавата! Всичко, което се случи в Цетине, е опит за терористични актове“, коментира Кривокапич събитията в страната. На страницата си в социалната мрежа „Туитър“ той написа, че организатор на безредиците е Демократическата партия на социалистите на Черна гора, водена от президента Мило Джуканович.

Протестът в Цетине, древната черногорска столица, се развиваше бързо. На 4 септември - ден преди интронизацията на митрополита - няколко хиляди души блокираха входовете на града. Те скандираха: „Да живее Черна гора!“ и „Това не е Сърбия!“ Полицията започна да разпръсква активистите, стигна се до сблъсъци. Около 50 души бяха ранени, а още няколко десетки демонстранти бяха задържани. Местните медии писаха, че действията на демонстрантите се контролират от съветника на президента на Черна гора Веселин Вельович. Впоследствие той беше задържан. Самият Мило Джуканович пристигна в Цетине вечерта на 4 септември. Премиерът Здравко Кривокапич също обеща да дойде в града. Но лидерът на правителството така и не се появи в древната столица.

Въпреки опитите на националистите да нарушат интронизацията, тя се състоя на 5 септември. Полицията разпръсна протестиращите със сълзотворен газ, шокови гранати и гумени куршуми. Новият митрополит на Черна гора от Сръбската православна църква (СПЦ) Йоаникий пристигна в манастира с хеликоптер. Той беше придружен от сръбския патриарх Порфирий и бойци от антитерористичната служба. Не беше възможно да се стигне до Цетине от столицата на Черна гора - Подгорица: протестиращите бяха блокирали пътя.


„Ситуацията се влоши“
Мило Джуканович загуби реална власт след поражението на партията си на изборите миналата есен. Политикът неведнъж е давал ясно да се разбере: той иска да създаде автокефална православна църква в страната, която, по думите му, „ще помогне за преодоляване на разцеплението между сърби и черногорци“.

Президентът в продължение на много години популяризираше идеята за пълно отделяне от Белград, въпреки факта, че Сърбия и Черна гора споделят обща история и език. Подгорица обяви оттеглянето си от държавния съюз със Сърбия след референдум през 2006 г. Няколко години по-късно Черна гора получи статут на кандидат за Европейския съюз, а през 2017 г. влезе в НАТО. Въпреки отделянето от Сърбия, една трета от 620 000 жители на Черна гора все още се смятат за сърби.

Миналата година Джуканович успя да прокара „Закона за свободата на религията“ в парламента. Според него религиозните общности са длъжни да доказват правото си на собственост, която им принадлежи. Преди това в страната нямаше юридически записи за тези обекти. Това означаваше, че повечето от сградите трябваше да бъдат прехвърлени на държавата. На първо място става дума за повече от 600 църкви на Черногорската митрополия на Сръбската православна църква. СПЦ притежава около 66% от манастирите и много други недвижими имоти в цяла Черна гора.

Законопроектът беше подкрепен от непризнатата Черногорска православна църква (ЧПЦ), която се появи в началото на 90-те години на миналия век, както и от католическата, еврейската и мюсюлманската общност в страната. Приемането на този документ предизвика буря от възмущение в балканската държава.

Освен това отношенията между Подгорица и Белград се влошиха: СПЦ критикува законопроекта и в Сърбия започна мощна античерногорска кампания. Опозицията призова властите да изпратят армия в съседната страна, за да защитят местните сърби, а протестиращите изрисуваха посолството в Белград с обидни лозунги. Представители на СПЦ проведоха масови протестни молитви, в които участваха почти половината от гражданите на страната. Мнозина бяха убедени, че властите искат да попълнят бюджета на страната с имуществото на църквата. Тези шествия срещу законопроекта бяха организирани от бившия митрополит на Черна гора Амфилохий. Йоаникий също участва в тях.

Амфилохий почина след инфекция с коронавируса през октомври миналата година, през май тази година Йоникий беше избран за негов наследник. Привържениците на Джуканович се противопоставиха както на кандидатурата му - сърбин, роден в Черна гора, така и срещу интронизацията му в манастира Цетине. Много черногорци го смятат за местно светилище и символ на независимостта на страната си. Те предложиха церемонията да се проведе в най -големия православен манастир в региона - църквата „Възкресение Христово“ в Подгорица, където се намира представителството на СПЦ.

„Ситуацията в Черна гора ескалира, но най -голямата опасност е, че вътрешният конфликт може да стане част от по -широка конфронтация между Изтока и Запада“, написа хърватското издание Advance.


„Не може да се счита за пълна победа на СПЦ“

„По-голямата част от гражданите са за Сръбската православна църква и против налагането на черногорската автокефална. Точно както са против президента Мило Джуканович. Но те не могат да направят нищо. Това е същият разкол, както с православната църква в Украйна“, казва Марияна, жителка на Подгорица, в разговор с „Известия“.

Малко са привържениците на автокефалната черногорска църква, потвърждава в интервю за „Известия“ Екатерина Ентина, професор във Висшето икономическо училище, старши научен сътрудник в Института за Европа на Руската академия на науките. „По време на интронизацията на митрополит Йоаникий имаше не само националистически протести, но и масови митинги в негова подкрепа от енориашите на СПЦ в най-големите градове на Черна гора. Интензивността на вътрешните противоречия в черногорското общество нараства. Но те са в по-малка степен с естествен произход, в по-голяма степен това е режисирана акция, разцеплението е провокирано от политиците. И в бъдеще то само ще се задълбочава“, обясни експертът.

Балканологът отбелязва, че СПЦ е успяла да извърши интронизацията на традиционно място - Цетине. Но това не може да се приеме като пълна победа. „Мило Джуканович частично изпълни функцията си: той пусна съобщение в информационното пространство, че разделението уж наистина съществува. Сега този повод ще се използва активно, за да се подчертае липсата на единство на мненията. Интронирането на сръбския митрополит се състоя във военна ситуация, когато беше необходимо да се предвидят безпрецедентни мерки за сигурност. Това, разбира се, не подкопава легитимността му, но в бъдеще може да се използва за натиск върху СПЦ в Черна гора и за намаляване на влиянието на Сърбия“, убедена е Ентина.

Превод и редакция: Тереза Герова