Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Die Welt: ЕС поема големи рискове, като прави отстъпки на Ердоган

07 април 2021 | 16:56

За първи път от много години висoкопоставени представители на Европейския съюз посетиха Турция и се срещнаха с президента на страната Реджеп Тайип Ердоган. Председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел обсъдиха с него бъдещето на двустранните отношения и изразиха надеждата си за намаляване на напрежението. Но Брюксел рискува много, като прави отстъпки на Анкара, предупреждават в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.

Дълго време Анкара се дистанцираше от Брюксел, но през ноември 2020 г. се случи неочаквана кардинална промяна на курса. Ердоган „забръщолеви“, че вижда бъдещето на страната си в Европа, а отношенията с Москва - че никога не биха могли да заменят приятелството със САЩ, развивано в продължение на много години. Причината за промяната в позицията беше, първо, смяната на американския президент. В сравнение с предшественика си Доналд Тръмп, новият лидер на Белия дом Джо Байдън е много по-критичен към „лудориите“ на Ердоган. Второ, на фона на войната в Сирия и Либия Анкара не е сигурна колко дълго ще може да разчита на Москва. И двете държави нямат много доверие една в друга, въпреки че отчасти продължават да си сътрудничат. И на трето място, икономическите проблеми на Турция се задълбочават, поради което рейтингът на Ердоган пада. Страната му се нуждае от инвестиции и печалби от туристи от ЕС.

Европейците не се доверяват на турския президент, те са убедени, че той е ненадежден и непредсказуем, обяснява Die Welt. Но след като Анкара направи отстъпки в конфликта с Гърция и Кипър за залежите в Източното Средиземноморие и изтегли корабите си от спорните води, Брюксел реши да „й подаде ръка“. Ердоган се надява, че европейските предприятия ще увеличат преките инвестиции в страната му, надява се Турция официално да остане кандидат за присъединяване към ЕС, тъй като загубата на този статут ще доведе до отлив на капитали на международни инвеститори. Анкара иска да задълбочи икономическите отношения чрез разширяване на т. нар. митнически съюз, а също така се стреми към отмяна на визите за влизане на турци в ЕС. Премахването на визовите ограничения ще засили вътрешнополитическите позиции на Ердоган, особено сред младите хора, живеещи в градовете, обяснява вестникът. Освен това Турция се надява да увеличи финансовата помощ от ЕС в рамките на миграционното споразумение.

В Брюксел искат Анкара да продължи да сдържа мигрантите и да играе конструктивна роля в мирното уреждане на конфликтите в Сирия и Либия. Европейските политици настояват от Турция да разреши териториалния спор с Кипър и газовия конфликт с Гърция, както и да подобри спазването на демократичните норми в страната. Като цяло Брюксел е готов да възстанови отношенията си с Анкара, но европейците нямат доверие на Ердоган. Следователно ЕС изгражда двойна стратегия. Ако турският президент действа в рамките на „позитивния дневен ред“ и се придържа към споразуменията, той ще може да постигне премахването на визите и задълбочаването на икономическото сътрудничество. Ако той продължи да води курс на конфронтация, Съюзът ще наложи наказания, които допълнително ще отслабят вътрешните му политически позиции.

Граф Александър Ламбсдорф, заместник-председател на фракцията на Свободната демократическа партия на Германия в Бундестага, смята, че тази стратегия е погрешна и настоява Ердоган да се насърчава с PR. Втората по големина опозиционна партия в Турция, Народнодемократичната партия, също настоява ЕС да действа по-строго. Факт е, че сега турският президент е „притиснат до стената“ и европейците биха искали да използват това, за да упражнят още по-голям натиск. Но очевидно Брюксел сега се интересува предимно от отстъпките на Анкара в областта на външната политика, а не от вътрешнополитическите проблеми в страната. Това е много рисков, фатален курс, който косвено само ще засили антидемократичната политика на Ердоган, предупреждават наблюдатели.

Превод и редакция: Тереза Герова