Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Atlantic: Как Русия и Китай помагат на САЩ за ваксините

31 март 2021 | 15:15

Вашингтон. Докато западните държави спорят кой ще получи достъп до доставката на ваксини, Китай и Русия активно разпространяват своите. Лидерите в САЩ и Западна Европа са скептични по отношение на безплатното или нискоразходно разпределение на милиони дози в страните с ниски и средни доходи. Мнозина там дори изразиха съмнения относно безопасността на тези ваксини, както и търсят скрит мотив у Пекин и Москва при извършването на тези доставки, пише американското издание The Atlantic

Според тях няма открити данни за безопасността на китайските и руските ваксини, а Пекин и Москва ги използват като инструмент за „мека сила“, за да подобрят репутацията си в света. Освен това Китай и Русия използват ваксините си, за да засилят присъствието си в региони по света, където съответно придобиват влияние. Затова Западът нарича този процес: ваксиналната война за влияние.

Всичко това несъмнено е вярно. Но ако има война, тогава САЩ и Европа отсъстват от нея, като се дава приоритет на вътрешните нужди. Тази вътрешна потребност е съчетана с национализма при ваксините, при който богатите страни се стремят да контролират наличните запаси и доставки. Резултатът е недостиг и ограничена наличност на ваксини. И Пекин и Москва са готови бързо да запълнят този вакуум. Това може да не се хареса на американски и европейски лидери, но те се оплакват от проблема, който самите те са създали. И парадоксално, те подкопават собствените си интереси. Всъщност руската и китайската дипломация за ваксини помага на Запада.

Преди пандемията нито първата, нито втората държава са били известни в световен мащаб като производители на ваксини. Но когато Соvid-19 започна да се разпространява, те усетиха, че се появява възможност. За Китай това беше шанс да преформатира сюжета, така че той да бъде запомнен не като източник на пандемията, а като държава, която намери решение на проблема и сложи нейния край. Междувременно Русия осъзна, че има възможност да покаже своята наука и индустрия в най-добрата възможна светлина. Към 26 март Китай е произвел повече от 225 милиона дози и е доставил почти половината отвъд океана, според Airfinity, базирана в Лондон изследователска фирма, която наблюдава производството на ваксини в световен мащаб. Русия е произвела 14 милиона дози и 31% от този обем е изнесен.

Съединените щати са произвели малко по-малко от една четвърт от всички ваксини в света, но почти нито една доза не е напуснала страната. От 164 милиона дози, произведени в страната, Америка се съгласи да се раздели само с четири милиона дози от ваксината на AstraZeneca, обещавайки ги на съседите си Канада и Мексико. От другата страна на Атлантическия океан Великобритания и Европейският съюз също се опитват най-вече да отговорят на вътрешните си нужди.

Съединените щати и европейските им партньори дариха милиарди долари за инициатива на много заинтересовани страни, която има за цел да разпредели ваксините равномерно и справедливо по целия свят. Но тази програма може да гарантира, че ще осигури на участващите страни дози за 20% от населението. И това е много далеч от стадния имунитет.

И тук влизат в играта Китай и Русия. Те доставят ваксините си съответно в 49 и 22 държави. Сред получателите са държавите от Азия, Африка и Латинска Америка. Бразилия, отново глобален епицентър на пандемията, сключи сделки за доставка на десетки милиони дози ваксини от Русия и Китай. Венецуела разчита изцяло на руски и китайски препарати. Дори стратегическите партньори на САЩ в Близкия изток като Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства се обърнаха към Москва и Пекин, за да уредят доставки.

За много страни признаването на руските и китайските ваксини не е политическо решение, а въпрос на обществено здраве. Чешкият президент Милош Земан, който отдавна се застъпва за по-силни връзки с Пекин и Москва, активно се застъпва за използването на ваксините им. Според него подобно решение има много по-малко общо с външната му политика, отколкото със заболеваемостта в страната, където е отчетена най-високата смъртност на глава от населението в света от Сovid-19. „По време на война - и ние сме във война, въпреки че се борим с невидим враг - трябва да направим всичко възможно, за да спрем врага“, пише Земан. - Честно казано, не мисля, че получаването на ваксини означава загуба на независимост или други негативни последици. Боже, това е обичайна сделка. "

Русия и Китай не са единствените, които участват в дипломацията с ваксините. Не трябва да забравяме Индия, Израел също се опитват да изнасят ваксината в избрани страни, като се стремят да получат стратегическа благосклонност от тях и да защитават техните дипломатически интереси. Разбира се, основната разлика е, че Индия и Израел не са врагове на Запада и те използват ваксини, одобрени от западните здравни власти. Западът се възползва от дипломацията на ваксините на Индия и Израел, точно както се възползва от дипломацията на ваксините на Китай и Русия. Разпространението на безопасни и ефективни ваксини, независимо от източника на доставка, е от съществено значение за прекратяване на тази глобална криза. Като компенсират недостига на ваксини, Индия и Израел, като Китай и Русия, допринасят за тази цел.

Това не означава, че стратегиите на Русия и Китай са безупречни. Американски и европейски лидери многократно и правилно ги критикуваха за кампанията за ваксиниране, за агресивна тактика на продажбите, за липса на прозрачност, за опит да подкопаят доверието в други ваксини. Но западните страни не предлагат никакви алтернативи. САЩ и Великобритания, които са успели да произвеждат и разпространяват ваксини, обещават да споделят излишъка само след като осигурят собственото си население. Френският президент Еманюел Макрон призовава ЕС да сподели дозите си със страните, които имат остра нужда от тях; Но самият ЕС е изправен пред недостиг на ваксини, което накара някои от неговите членове, включително Унгария и Словакия, да се обърнат към Китай и Русия за дози, въпреки че регулаторите на ЕС не са ги одобрили. Третата вълна на Сovid-19 дойде в Европа и при тези условия ръководството на Германия и Италия иска да последва примера им.

Китай и Русия не се ръководят от алтруизъм в своята дипломация за ваксини. Но кой се ръководи от него сега? Ако ваксините им са безопасни и ефективни, както твърдят (руският “Спутник V“ е 91% ефективен, както се вижда от материал в медицинското списание Lancet; държавната китайска ваксина Sinopharm е 79% ефективна, въпреки че Пекин не желае да споделя данни от тестовете), то предлагането на такива ваксини е по-добро от липсата на ваксина. Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол каза, че страхът от опитите на Москва и Пекин да увеличат влиянието си върху страните получатели е преувеличен. „Силно преувеличаваме последиците от опита за използване хуманитарни кризи в геополитиката“, каза Макфол. "Освен това няма полза да говорим за Китай и Русия, които подкопават интересите ни с ваксините си, ако ние самите нямаме какво да предложим."

Западните държави все още могат да решат да използват собствената си дипломация за ваксини. По време на виртуалната среща на върха този месец лидери от САЩ, Австралия, Индия и Япония се договориха да си сътрудничат за производството на милиард дози от ваксината на Johnson & Johnson до края на 2021 г. Това е явен опит да се противодейства на доставките на китайска ваксина в индо-тихоокеанския регион.

Но страните, отчаяни от липсата на ваксини, едва ли ще чакат толкова дълго. И светът изобщо не е заинтересован от такова очакване. Отдавна е доказано, че единственият начин да се спре пандемията е да се борим навсякъде с нея. И това изисква масова ваксинация. Тъй като глобалните доставки все още са ограничени, всеки трябва да бъде мотивиран да гарантира, че ваксината достига максималния брой хора, независимо кой доставя ваксините. Затова ръководството на САЩ и Европа трябва да подкрепи усилията на китайците и руснаците, които независимо от намеренията си ще помогнат и на Запада.

„Колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-добре за здравето на американците“, каза Макфол. - Всичко е много просто".

Превод и редакция: Юлиян Марков