Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Le Figaro (Франция): Време е САЩ да помислят как да забият клин между Русия и Китай

30 март 2021 | 10:36

Сред геополитическите съвети, които Хенри Кисинджър остави на бъдещите лидери на САЩ, беше тезата, че Русия трябва да се държи далеч от Китай. Администрацията на републиканеца Доналд Тръмп се стремеше тъкмо към това, макар и без резултат, като се има предвид, че не успя да подобри отношенията си с Русия. В момента съюзът между Пекин и Москва укрепва на основата на обща вражда с Вашингтон. Но в средносрочен план САЩ трябва да помислят как да действат, така че Русия да се притеснява от реалната сила на китайците, съветват в редакцията на френския национален ежедневник Le Figaro.

Но новият президент на САЩ Джо Байдън „реторична война“ срещу авторитарните режими. Той обяви и борба между демокрациите и авторитарните държави, заявявайки, че Западът трябва да докаже, че демокрацията работи. А лидерите на Русия и Китай, според лидера на Белия дом, вярват, че бъдещето принадлежи на авторитаризма. Ето защо, според американския президент, големите западни демокрации трябва да се обединят и да се противопоставят на китайските инфраструктурни и технологични проекти с помощта на подобни инициативи.

В САЩ поддръжниците на двете политически партии са единодушни относно китайската заплаха, но спорят дали американският президент е прав да сложи Русия и Китай „в една торба“. Разногласията сред американските политици бяха задълбочени и от факта, че Байдън нарече Путин „убиец“ в момент, в който държавният му секретар се скара на китайските си колеги по въпроса за уйгурите. Мнозина вярват, че Байдън тласка Русия в ръцете на Китай, използвайки думи за Путин, които преди са били чувани само по време на войни, казва Дейвид Голдман, американски експерт по Китай. Според него, САЩ ще създават коалиция около себе си, те са надценили силите си. Икономическата сила на Китай ще накара страните, които преди са били неутрални, да се замислят прекалено много.

А привържениците на Байдън напомнят, че сближаването между Русия и Китай продължава отдавна и се засилва, откакто отношенията между САЩ и Русия се влошиха, т.е. от началото на века. Повратният момент беше присъединяването на Крим към Русия и антируските санкции. Ето защо други експерти, като Джон Хербст, обръщат внимание на факта, че въпреки че съюзът между Русия и Китай трябва да бъде осуетен с всички средства, Русия иска карт бланш от Запада да възстанови империята си, включително с територията на Украйна.

Така че след разговорите външните министри на Русия и Китай изразиха общото си раздразнение от неприемливата намеса на Запада във вътрешните им работи под предлог за защита на правата на човека. Изправени пред нови американски политики, Москва и Пекин се стремят да създадат алтернатива на Запада чрез стратегическия си съюз. В същото време експертите признават, че техният съюз едва ли ще прерасне в политико-военен. Същността на отношенията им се крие в противопоставянето на Запада. Китай иска да доминира на Запад, докато Русия се фокусира повече върху миналото и вярва, че е предадено, затова иска възмездие.

Като цяло Русия и Китай са съседи от 400 години и през цялото това време са имали различни отношения, пълни с търговия и комуникация, но също така и подозрителност и вражда. Те са имали периоди на възходи и периоди на упадък. Но въпросът за границите винаги е стоял между тях и остава и до днес. Така че досега, както в руски източници, така и в китайски, можете да намерите индикации, че Китай претендира за руското богатство в Сибир и че някои млади изследователи дори наричат Владивосток китайски.

В същото време Русия и Китай са много различни. Например руските опозиционни медии пишат, че САЩ не приемат Русия сериозно, тъй като е икономически слаба, а политическият й модел е достигнал нивото на „второстепенна диктатура“. В същото време Китай е противник, когото трябва да се има предвид. Освен това руският БВП е 1,75% от световния, докато китайският е 18,2%.

Експертите отбелязват, че ще бъде в интерес на САЩ да забият клин в отношенията между Русия и Китай, но ще бъде много трудно да се постигне това. „Рано или късно обаче истинската мощ на китайците ще притесни и руснаците. Трябва да сме креативни и търпеливи и един ден възгледите на Русия ще се променят“, цитира изданието мнението на бившия служител на Пентагона Елбридж Колби, автор на статията.

Превод и редакция: Иван Христов