Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Le Figaro: Правителството се опитва да убеди французите да харчат спестяванията си за икономическо възстановяване

23 февруари 2021 | 10:08

Париж. Затварянето на магазини, ресторанти и театри, вечерен час в 18:00 часа, затруднения при пътуване и страх от бъдещето са причините французите да ограничат консумацията, пише националният ежедневник Le Figaro. Според проучване на OpinionWay, от началото на кризата с коронавируса френските граждани спестяват средно 276 евро на месец. По предварителните оценки на Националната банка на Франция през 2020-2021 г. в сметките на домакинствата ще се натрупат още 200 млрд. евро, от които 130 млрд. евро са вложени миналата година. По този начин през тези две години спестяванията на французите ще нараснат два пъти по-бързо от обикновено, отбелязва вестникът.

В същото време, докато французите масово икономисваха, държавата изкуствено подкрепяше доходите си, разпределяйки покритието на разходите по кризата между държавните сметки и частните предприятия. Стандартът на живот на домакинствата от своя страна леко спадна: малцинството от най-бедните семейства страда, докато останалите станаха по-богати през това време. Както отбелязва вестникът, изпълнителната власт се интересува сериозно от тази „завидна касичка“, която на практика може да покрие цената на икономическата криза или намаляването на БВП на Франция през 2020 г.

За да се възстанови икономиката, данъчните приходи да се възобновят и държавата започна постепенно да се измъква от дълга, а през следващите месеци домакинствата, „като примерни граждани“, трябва да върнат тези милиарди евро по сметките на компаниите, пише Le Figaro . Това може да се постигне чрез потребление или инвестиции във финансовите продукти на бизнеса. Миналия август министърът на финансите Бруно Льо Мер не се поколеба „донякъде авторитарно“ да заяви, че „тези сто милиарда евро спестявания (това беше прогнозата за 2020 г. по това време) трябва да се добавят към стоте милиарда евро в нашия план за икономическо стимулиране“.

Заповедта на министъра обаче не беше достатъчна, отбелязва вестникът. „През януари делът на домакинствата, които считат за целесъобразно да спестяват, се е увеличил значително“, се казва в последния доклад на Националния институт за статистика и икономически изследвания. Друго проучване, представено миналата седмица, потвърждава тенденцията: 32% от анкетираните възнамеряват да „спестят повече през следващата година“. Тази цифра не се е променила в сравнение с миналата година, но е много по-висока от предишните периоди (27% през 2019 г. и само 23% през 2018 г.). Както обяснява вестникът, домакинствата спестяват, защото се страхуват за работата си и доходите си, но и защото очакват увеличение на данъците.

Според Жан-Ноел Баро, икономист и депутат от Демократичното движение, възстановяването на доверието, както и стимулирането на потреблението и печелившите инвестиции за икономиката, ще помогне за освобождаването на средства по сметките на французите.

Загубата на доверие наистина се чете в начина, по който французите избират да инвестират, отбелязва вестникът. Спестяванията, натрупани по време на здравната криза, бяха масово насочени към най-ликвидните носители. В допълнение към историческата възвръщаемост на ценните книжа, статистиката показва рязко покачване на спестяванията в брой през 2020 г. „Това е триумфалното връщане на банкноти във вълнените чорапи и под матраците“, описва явлението Le Figaro.

Във връзка с развитието на пандемията правителството разполага с малко средства за възстановяване на спокойствието, посочва вестникът. Въпреки това, тя може да играе на стимули за консумация. По този начин президентът Еманюел Макрон застъпва принципа за издаване на специални чекове за най-уязвимите слоеве от населението, условията за използването на които (например за закупуване на местни или органични храни) в момента се проучват от кабинета на министър-председателя.

Министерството на финансите от своя страна още преди няколко месеца реши въпроса за преориентиране на спестяванията на французите. През октомври миналата година бе създаден етикетът Restart, който може да бъде получен от инвестиционни фондове и инвеститори, които инвестират в определен тип акции. За да станете собственик на този етикет, инвестициите трябва да бъдат частично направени в малки и средни предприятия и да отговарят на набор от екологични, социални и управленски критерии.

Рано е да се каже дали французите ще отговорят на призива на властите, но „много скромните успехи" на безброй предишни опити за изместване спестяванията към производителна икономика се насърчават, пише вестникът. Както отбеляза директорът на Националната банка на Франция, „французите са по-склонни към капиталова защита, отколкото към ликвидност“. В тази връзка някои икономисти предлагат на правителството да продължи по пътя на инвестиционния фонд с държавно гарантиран капитал.

Превод и редакция: Иван Христов