Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: Маркус Зьодер ще има решаващия глас в битката на трима непопулярни политици да станат наследници на Меркел

14 януари 2021 | 11:44

Берлин. Християндемократическият съюз (ХДС) на Германия избира нов председател в събота, но нито един от тримата претенденти не влечатлява особено избирателите, което оставя партията с проблема как да замени най-подходящо канцлера Ангела Меркел, доказан победител на избори и най-изтъкнатия европейски лидер, откакто зае позицията през 2005 година, пише Reuters.

Меркел, която ще се оттегли от политическата си кариера след парламентарните избори в Германия през септември, прекарва последните си месеци в ХДС в опити да насочи правилно партията след 15-те си години упраявление, белязани от инстинкта й да прави компромиси, отбелязва агенцията.

Центристът Армин Лашет, консерваторът Фридрих Мерц и експертът по външна политика Норберт Рьотген са в борбата за креслото на Меркел.

Всичките трима кандидати имат сериозни различия с дългогодишния канцлер.

Миналата година Меркел заяви, че 59-годишният Лашет разполага с „инструментите“, за да води икономическият локомотив и най-многолюдна страна на Европейския съюз, но избирателите не са много въодушевени от него. Лашет, който има утвърден международен авторитет, се оплаква, че Берлин е изгубил „твърде много време, за да реагира“ на френските призиви за реформа на Европейския съюз.


55-годишният Рьотген, красноречивият председател на комисията по външни работи на парламента, иска Германия да заеме по-твърда позиция спрямо Русия и Китай.

В центъра на политиката на 65-годишния Мерц е стратегията на Европейската централна банка и той е по-малко дипломатичен.


Тук в играта се намесва Маркус Зьодер. Силно уважаваният, уверен лидер на сестринския на ХДС баварски Християнсоциален съюз (ХСС) е любимецът на консервативните избиратели. Той усеща уникален шанс да се утвърди като обединител или пък като кандидат за канцлер.

„Зьодер или самият ще стане лидер, или ще има решаващия глас за това, кой да бъде“, пояснява член на Изпълнителния комитет на ХДС пред „Ройтерс“.

54-годишният Зьодер, министър-председател на Бавария, е политически хамелеон, който в последно време се премести отдясно към умерения център, а в същото време остава неопределен във външната политика.

Той се изказва сдържано относно амбициите си - „Моето място е в Бавария“ е неговият утвърден рефрен.

Но помощниците на бавареца вече маневрират, за да избере „Съюзът“ (ХДС/ХСС) най-вероятният евентуален победител на изборите през септември, вместо просто по навик за канцлер да се издига партийният лидер на ХДС, както е традиционно.

„Решението за кадрите ще трябва да се основава на това (критериите), независимо кой ще стане новият лидер на ХДС на 16 януари“, каза Александър Добриндт, лидерът на ХСС в Бундестага (долната камара на парламента) на събранието на ХСС през седмицата.

Независимо дали Зьодер ще реши да се кандидатира за канцлер, или просто да играе роля при определянето на избора на победител, неговият размах обещава да окуражи консерваторите, уморени от центристките компромиси на Меркел.

След като започна своя флирт с речта си по време на конгреса на ХДС през 2019 г., Зьодер се сближи и със „Зелените“ - вероятният следващ коалиционен партньор на Съюза - и се представи като силен мениджър на пандемията от коронавируса на редовните съвместни пресконференции с Меркел, на които представляваше германските федерални провинции.

Той също така излчъва чар, който се харесва на германците извън родната му Бавария.

„Зьодер е много разумен политик, но по-скоро начинаещ, що се отнася до въпросите на ЕС и международната политика“, посочва Нази Масраф, анализатор в консултантската група „Евразия“.

Разбира се, нито един германски канцлер никога не е идвал от ХСС, въпреки че Франц Йозеф Щраус и Едмунд Щойбер от ХСС са били кандидати за Съюза съответно на федералните избори през 1980 г. и 2002 г., като и двамата губят от социалдемократите.

Този път обаче ръката на Зьодер е подсилена от дълбоките разделения между тримата мъже на ХДС - всички от западната провинция Северен Рейн-Вестфалия – борещи се за гласовете на 1001 делегати от партията, които ще изберат победител на дигиталната среща в събота.

Поддръжниците на Лашет и Рьотген имат за цел да спрат Мерц, който иска да измести ХДС надясно. Миналата година Мерц подбуди партийните разделения, като каза, че елементи от управляващите среди на ХДС не искат той да получи председателството.

Проучване на Civey за Der Spiegel в края на миналия месец показа, че ако всички германци могат да гласуват, Рьотген, който се представя за модернизатор, ще бъде председател на ХДС, а канцлер – Зьодер.

Рьотген намекна за такава възможност. Миналия септември той каза, че лидерът на ХДС трябва да бъде „достатъчно скромен, за да направи това, което е най-добро за партията“.

Анкетата на Spiegel показва, че избирателите предпочитат Рьотген за лидер на ХДС, давайки му 31,7% подкрепа, следван от Мерц с 28,8% и Лашет с 11,8%. Лашет обаче контролира ХДС в Северен Рейн-Вестфалия, който осигурява 298 от 1001 делегати.

Преди конгреса на ХДС висшите консерватори Ралф Бринкхаус и Волфганг Шойбле заявиха, че не е задължително кандидатът за канцлер да е председател на ХДС - потенциално отваряйки пътя за популярния здравен министър Йенс Шпан.

Запитан в сряда дали ще влезе в надпреварата, Шпан, който подкрепя Лашет за председател на партията, заяви пред радио Deutschlandfunk: „Към днешна дата, изключвам такъв вариант“.

Зьодер също изрази подкрепа за Лашет, като изтъкна неговия опит и способности за изграждане на коалиции.

Серап Гюлер, делегат на ХДС и съюзник на Лашет, който планира да гласува за него, го нарече „човек на убеждението“, но добави: „Мисля, че неговата слабост е може би ... че той се опитва да обясни някои неща до последната запетая и това може да ги направи сложни“.

Зьодер иска да даде на новия лидер на ХДС време да спечели избирателите и, с негова помощ, да обедини партията – но ако това не се получи, да се предприемат незабавни мерки. Той призова „Съюзът“ да вземе решение за кандидата си за канцлер едва след регионалните избори в средата на март.

„Ако той смята, че лидерът на ХДС има реални шансове, той ще играе ролята на решаващия глас“, каза старшият депутат от ХСС Ханс Мишелбах. „Но ако той стигне до заключението, че лидерът на ХДС не се справя, тогава нещата са различни“.

Превод и редакция: Иван Христов