Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Jutarnji List (Хърватия): Голямата политическа победа на Москва: В Сърбия стартираха основния инструмент на руското влияние в региона

06 януари 2021 | 10:10

В първия ден на новата 2021 г. сръбският президент Александър Вучич и руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко откриха официално разклонението на на руско-турския газопровод „Турски поток“, който в Сърбия и България носи името „Балкански поток“. Дължината му е 403 километра, а пропускателната способност достига почти 14 милиарда кубически метра газ годишно. Благодарение на него доставките на газ за Сърбия ще бъдат удвоени. Чрез проекта Русия се превръща в основен доставчик на газ за Стария континент и с основание може да се определи като голяма политическа победа за Москва, пише Владо Вурушич в статия за хърватския ежедневник Jutarnji List.

Сърбия и Босна и Херцеговина ще бъдат снабдявани с руски газ по маршрутa, който ще продължи към Унгария и Словакия. Газопроводът „Турски поток“ е съвместен проект на руския „Газпром“ и турската компания Botas. Дължината му е около 1100 километра, а цената е 7 милиарда щатски долара. Пропускателният капацитет на „Турски поток“ достига 31,5 милиарда кубически метра газ годишно и по него вече се доставя „синьо гориво“ на Турция, България, Гърция, Северна Македония и Румъния.

Политически проект

Проектът е много важен за Русия, не само от икономическа, но и от политическа гледна точка. За Турция също не е по-малко важен, тъй като я превърне в един от основните партньори на Москва в газовия бизнес. Чрез „Турски поток“ Русия се опитва да попречи на САЩ да доставят своя втечнен природен газ (ВПГ) в Европа чрез терминали, един от които се намира на хърватския остров Крък.

„Турски поток“ замени отменения „Южен поток“, а руснаците ускоряват изграждането му в момент, когато облаци надвиснаха над още по-важния стратегически проект за „Северен поток-2“, който се строи съвместно с Германия. Заради скандала около покушението върху живота на руския опозиционен лидер Алексей Навални и санкциите, наложени заради инцидента, „Северен поток 2“ се сблъска с проблеми непосредствено преди финалната линия.

Основен доставчик

Ако Русия изпълни тези два мащабни плана в южната и северната част на Европа - a очевидно ще успее – то тя ще стане основният доставчик на природен газ за Старият континент. Освен това тя ще може да заобиколи и напълно да „изхвърли от играта“ ненадеждната Украйна, през която сега преминава по-голямата част от руския газ за Европа. По този начин Русия ще направи Украйна още по-малко привлекателна и следователно по-лесна „плячка". В крайна сметка Русия най-накрая ще се закрепи на енергийния пазар на Европейския съюз.

С помощта на тези проекти Русия ще увеличи своето икономическо, а също и, което е важно, политическо влияние в Европа и ще възпрепятства енергийното присъствие на САЩ. Ето защо мнозина с нетърпение очакват какви стъпки ще предприеме новата администрация на Джо Байдън. А Москва бърза.


Превод и редакция: Иван Христов