Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Борис Джонсън извърши Брекзит със сделка, която никой няма да хареса

25 декември 2020 | 17:58

Брекзит никога не е бил икономически проект. Той винаги е бил повече от това, за което гласуваха хората през 2016 г. Брекзит имаше за цел Великобритания да спре да бъде член на Европейския съюз. И неговите поддръжници разбираха това. А неговите противници, напротив, все му се противопоставят. За много от онези, които се застъпваха за оставането в ЕС, Брекзит трябваше да символизира нещо друго: антиимигрантски настроения, може би икономическо безсилие или постимперска носталгия. Това не означава, че тези проблеми не са свързани с Брекзит, но никога не са били неговата същност, пише британският вестник The Guardian

Излизането от ЕС беше емоционално натоварен политически проект, а не икономически. Това беше желание, основано на представата за британския суверенитет, повлияно до голяма степен от опияняващата смесица от носталгия и фалшивото чувство, че Обединеното кралство е жертва, разпалвано от британските медии.

Но в тази гледна точка в резултат на огромна грешка имаше заместване на понятията - суверенитетът беше объркан с властта. И през следващите месеци и години тази грешка ще трябва да се изплати. Но Брекзит никога не е бил свързан с цените на картофите или автомобилите. В крайна сметка дори не ставаше въпрос за защита на единствения истински общ дипломатически триумф за Великобритания през последните няколко десетилетия - мирното споразумение със Северна Ирландия.

Първоначалният шум в навечерието на Коледа за търговско споразумение с ЕС трябва да се разглежда от тази гледна точка. Под глупавите заглавия за весел Брекзит (Весела Коледа!) изглежда, че хората всъщност празнуват неясната сделка и икономическите проблеми, пред които е изправена Великобритания. Но при Брекзит икономиката винаги е била второстепенен въпрос. Търговските сделки, като икономическите споразумения като цяло, за Брекзит не са първостепенни задачи, а неговите вторични последици, които идват едва по-късно. Ако целта беше свободната търговия, Великобритания щеше да остане в единен пазар и митнически съюз. Беше безсмислено и глупаво Борис Джонсън да се преструва в четвъртък, че сделката с ЕС ще създаде „гигантска зона за свободна търговия“. ЕС вече има такава зона. И тази сделка е почти няма за услугите.

Това, което най-накрая беше договорено тази седмица, е най-злощастното търговско споразумение и несравнимо с времето, когато страната беше в ЕС. Великобритания се изключи от ЕС, тъй като Брекзитланд наистина е суверенитет, а не търговия. В резултат, може би за първи път в историята на човечеството, това бяха търговски преговори, чиято цел не беше да сближат търговските партньори, а да ги отдалечат един от друг. Това би било достатъчно трудно с добра воля. И беше двойно трудно поради нереалистичната тактика на Великобритания. Но такава е огледалната реалност, в която сега живее Великобритания. Ако връщането на контрола означава отказ (до известна степен) от просперитета, заедно с други предимства, които членството в ЕС е осигурило (което със сигурност правеше), тогава защитниците на Брекзит казват: Така да бъде!

Горчивата и парадоксална истина е, че всички търговски сделки, включително тази, включват намаляване на суверенитета за взаимна изгода. Това се подразбира при сключване на сделка. Урсула фон дер Лайен беше права, когато каза, че „обединяването на нашите сили и говоренето от единна позиция“ на практика е суверенитет през 21 век. Това споразумение не е различно. Тази истина, разбира се, се споменава само мимоходом поради неразумността на медиите, която те веднага показаха в четвъртък. Но когато нещата се успокоят и депутатите се върнат в Уестминстър, за да договарят споразумението през следващата седмица, те ще осъзнаят, че Великобритания е трябвало да се откаже от част от суверенитета си, за да може да продължи да търгува със страните от своя най-голям и най-близък пазар при изгодни условия.
Споразумението е триумф за Джонсън само с това, че завършва отделянето на Обединеното кралство от ЕС, за което мнозинството гласоподаватели гласуваха преди четири години и половина. Това е безспорно важно. Споразумението бележи края на дългата кампания на Джонсън с лъжи за Европейския съюз. Всъщност това може да означава, че премиерството на Джонсън сега няма друга конкретна цел. Но сделката носи значителни политически рискове за правителството, тъй като икономиката на Брекзит и политиката за Брекзит винаги са имали различни насоки за Джонсън.

Джонсън не е толкова умен, колкото си мисли, но и не е глупав. Той знае какво означават географската близост и установената верига на доставки Това е от първостепенно значение и следователно търговията с ЕС не може просто да бъде изоставена. Той знае, че Службата за фискална отговорност е изчислила, че ако споразумението не бъде постигнато, загубата на потенциал за БВП за 15 години напред ще бъде повече от 5%. Той знае, че с набиращата скорост пандемия от Covid-19, малкият, средният и големият бизнес оцеляват само едва-едва. Той знае, че след пандемията Великобритания ще бъде изправена пред огромен финансов натиск, който би бил много по-голям, ако не беше постигнато споразумение.

И той знае нещо друго. Дори ако част от него по-скоро би го игнорирала, той знае, че Брекзит без сделка би бил най-големият и най-добрият коледен подарък за Никола Стърджън, за който тя би могла да мечтае, за да опита да изведе Шотландия от Великобритания. Тъй като Брекзит започва да отива в историята за премиера през следващата година, ще става все по-спешно спасяването на Съюза. Всички тези фактори винаги са посочвали необходимостта от споразумение.

Винаги обаче в изчисленията на Джонсън имаше партийно-политическа логика и това го теглеше в обратната посока към напускане на ЕС без сделка. Джонсън не е само британски премиер. Той е и лидер на бавно, фанатично и мощно движение за напускане на ЕС. Благодарение на това той стана лидер на своята партия. Поради тази причина той спечели изборите през 2019 г. И участниците в движението за напускане на ЕС биха били изключително щастливи от Брекзит без сделка, тъй като за поддръжниците на запазването на суверенитета пълната раздяла с Европа в много отношения е идеал.

Ето защо изборът на правилната тактика при сключването на търговска сделка с ЕС беше от решаващо значение. Това би било така, дори да беше обикновена година и обикновена Коледа. Но поради обстоятелствата от 2020 г. (когато действията на Джонсън в контекста на пандемията станаха обект на широко разпространени и постоянни критики, включително в рамките на неговата партия, а сега на фона на коледния хаос, причинен от километричните задръствания в графство Кент), това стана двойно по-важно.

Първоначалната стратегия на Джонсън след 2019 г., за която настояваше Доминик Къмингс, беше да изисква твърда партийна дисциплина, единство на кабинета, да заобикаля парламента и най-вече да блокира политически Найджъл Фараж да не може да твърди за предателство. ... Пандемията сериозно наруши тези планове, но не ги провали. Но когато възникна опасността пандемията да излезе извън контрол през есента, стана още по-важно да се контролира реакцията на обществеността, начинът, по който тя възприема политиката. Трябваше да се действа докрай, бързо и точно , така че несъгласните в партията да нямаха време да се обединят, а Фараж нямаше време да подготви бунт. Точно това се случи.

Но всичко това не гарантира, че след търговската сделка с ЕС Джонсън е постигнал целта си и сега е в безопасност. Първо, Брекзит винаги ще бъде източник на разделение във Великобритания. Този проблем никога няма да бъде решен. В същото време екстравагантната ескалация на ситуацията преди Коледа и балансирането над пропастта показва, че всъщност има много в сделката, на която от фанатици до обикновените членове на парламента и Фараж могат да възразят. Думите на Фон дер Лайен, че това е справедлива, балансирана и отговорна сделка, съвсем не са това, което искат да чуят депутатите от парламентарната фракция на Европейската изследователска група (брекзитиърите).

Дори в края на годината, дори и с разпространението на коронавируса, въпреки че повечето хора са заети с празниците и въпреки че повечето медии послушно представят Джонсън като силен, уверен лидер, нещата могат да се разпаднат през следващите дни.

Никога не трябва да се забравя, че при всичките си много качества Джонсън е почти патологично склонен човек да поема политически риск. Предвид лудостта на емоциите, които Брекзит винаги ще генерира, тази сделка може да бъде далеч по-сериозен риск, отколкото някой, включително Джонсън, все още осъзнава.

Превод и редакция: Юлиян Марков