Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Hill (САЩ): Русия може да парализира САЩ и без оръжия

29 октомври 2020 | 11:05

Предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. и 2020 г., за която всички пишат и говорят, е детска игра в сравнение със способността на Москва да разруши транспортната, енергийната, финансовата и комуникационната система на американците и да парализира живота в страната. Ако тази тенденция продължи, Русия може да се превърне в доминираща сила на световната сцена, въпреки малката си армия и икономика, по-малка дори от тази на Италия. За САЩ е по-добре да се събудят, алармират в редакцията на американския вестник The Hill.

През 1990 г. САЩ спечелиха Студената война срещу страните от съветския блок, но днес губят кибервойната. Икономическото преструктуриране през 90-те години на миналия век унизи Русия и доведе до обедняването на много от нейните граждани, защото САЩ настояваха за бърза приватизация на държавните предприятия. Под ръководството на Владимир Путин, бивш разузнавач, Русия реши да използва евтини и високоефективни цифрови оръжия срещу САЩ и други страни, за да си върне ролята на световната сцена.

Всяка държава с добри знания, опит и квалифицирани интернет специалисти може лесно да изгради цифрова мощ и да я използва в кибервойната. Примерите включват Китай, Северна Корея, Саудитска Арабия и Израел. В такава война няма нужда от голям бюджет за отбрана или голяма армия, и не е необходимо да се складират оръжия. В допълнение, технологичното предимство на кибервойната може да увеличи ефективността на конвенционалните оръжия на дадена държава, например чрез осигуряване на системи за ранно предупреждение за предстояща атака.

Целите и тактиките на кибервойната не се различават от тези на Студената война. Дори основните играчи останаха същите. Това са Русия и САЩ или в по-широк смисъл Източният и Западният блок.

В тази продължаваща война между двата блока Русия има относително предимство. Конвенционалната й армия е слаба, но Русия може да се възползва от своите интернет технологии и да използва големи данни и множество социални медии, за да атакува САЩ посред бял ден. Русия може да се насочи към всеки политически кандидат, партия или група избиратели и да повлияе на поведението им с повече от снайперска точност. И това може сериозно да навреди на финансовите, транспортните, медицинските и енергийните системи на САЩ и в крайна сметка да парализира живота на американците.

Общата цел на Русия е да подкопае демократичния начин на живот в западния свят и особено в САЩ. Тя вече демонстрира, че може да се намесва в социалните и политическите структури на САЩ и да сее омраза и разделение между техните социални и политически групи. Има достатъчно доказателства, че тя се е опитвала да направи същото във Великобритания, Франция, Германия и други страни.

САЩ трябва да се събудят и да дадат отговор.

Първо, те трябва напълно да признаят, че тази кибервойна е толкова опасна, колкото и Студената война.

Второ, те трябва да мобилизират своята технологична мощ (включително помощ от частни интернет компании), за да спрат напредъка на Русия. Възможно е подобни действия вече да се предприемат, но те трябва да бъдат значително разширени и тази работа трябва да се извърши спешно, което е напълно разумно.

Трето, САЩ трябва да предприемат контраатака срещу руската инфраструктура за кибервойна.

Четвърто, САЩ трябва да отмъстят и да се намесят в руското общество и руската външна политика – око за око, зъб за зъб.

И накрая, за да спрат руските кибератаки, САЩ трябва да обмислят изграждането на коалиция (като НАТО) с други страни, които са станали жертва на руското цифрово нашествие.

Тези мерки също могат да помогнат на САЩ да намалят обичайните успехи на Русия в Близкия изток, Украйна, Източна Европа и балтийските държави.

САЩ имат целия опит, необходим за предприемането на тези стъпки, но не са готови да предприемат трудната стъпка. САЩ спечелиха Студената война. Но в момента те губят кибервойната срещу Русия. Това не може да бъде позволено да се случи.

Превод и редакция: Иван Христов.