Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Foreign Policy: Инвеститорите вече възприемат САЩ като развиващ се пазар

16 октомври 2020 | 13:55

Вашингтон. Разполагайки с дълбоки и ликвидни финансови пазари, голяма икономика с огромни обеми на потребление и глобална резервна валута, в икономически план САЩ остават най-развития от всички развити пазари на света. Но, както пише Foreign Policy, американската политика все повече прилича на такава на развиващ се пазар, където слабите политически институции и поляризираното общество увеличават риска от нестабилност в навечерието на изборите.

Оспорваните резултати от изборите, политическото насилие и опасният процес на преход на властта отдавна са характерни черти на развиващите се пазарни икономики. Турция, Нигерия и Аржентина са най-новите примери за такава ситуация, при която сътресенията на изборите предизвикаха икономически затруднения, вълнения в общността и срив на пазара. За разлика от това, в развитите страни институциите на властта обикновено са достатъчно силни, за да осигурят мирния характер на политическото съперничество, но авторът на статията е сигурен, че в Съединените щати днес стабилността на развития свят се превръща в реликва от миналото.

Икономистите смятат, че екстремните последствия, като гражданска война или продължително бунтовническо движение – за САЩ са „малко вероятен риск“, но на тези избори малко вероятното става по-вероятно, отколкото по всяко друго време в съвременната история. През септември индексът за волатилност Чикагската борса класира президентските избори в САЩ като едно от най-рисковите събития от създаването му през 2004 г.

Авторът на статията вярва, че това до голяма степен се дължи на факта, че Доналд Тръмп съвсем открито изгражда стратегията си за преизбиране на подбуждане на противоречия в обществото, на нарастващи съмнения относно легитимността на вота и на откровен политически натиск. На този въпрос обаче има по-малко очевиден, но по-важен отговор: в Съединените щати се увеличава нестабилността на институциите на властта и поляризацията на обществото, което е по-често в крехките демокрации като Унгария или в страните, склонни към революции като Тайланд, отколкото в стабилните и развити общества.

Институционалният риск в САЩ се е увеличил с 29% през последните осем години, според GeoQuant. В началото на 2013 г., когато президентът Барак Обама влезе във втория си мандат, институционалният риск в САЩ беше някъде между Германия и Канада. Днес той е между Уругвай и Тайван, които и двете са развиващи се пазари.

Превод и редакция: Иван Христов