Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Washington Examiner: Колкото по-добре се представя Швеция с коронавируса, толкова по-яростни са критиците й

14 октомври 2020 | 11:22

Вашингтон. „Статиите ми за шведския „свободен от ограничения“ подход към коронавируса винаги са предизвиквали яростен отговор. Поразително е обаче, че колкото по-добре се представя Швеция, толкова по яростни стават критиците й“, пише Дан Хана в материал за официоза на Републиканската партия на САЩ Washington Examiner, представен без редакторска намеса.

Подобно на анти-Тръмпърите, които не можеха да скрият раздразнението си от успехите на американската икономика, или на „римейнърите“ (тези, които са за оставане в ЕС) във Великобритания, които копнееха толкова много за рецесия, за да могат да кажат „предупредихме ви за Брекзит“, ентусиастите на карантината решително громяха добрите новини.

Те извеждат три основни аргумента. Първо, те казват: „Не можете да ни сравнявате с Швеция. Има ниска гъстота на населението“. Второ, те твърдят, че „Швеция не е успяла; има повече смъртни случаи на глава от населението, отколкото съседните страни“. Трето е твърдението, че „Швеция е поела и икономически удар“.

Ще стигна до тези твърдения след малко, но си струва да се отбележи, че всички те са ретроспективни. Първоначално тоталната блокада беше продадена по целия свят като единственият начин да се избегне бедствието. Цената на затварянията (от гледна точка на загубена свобода, загубени поминъци и наистина загубени животи вследствие на здравни условия, които не са коронавирусни) беше толкова голяма, че нямаше друг начин да се оправдае. Привържениците на карантината не казаха: „Това може леко да намали смъртността.“ Те казаха: „Направи го или нашите болници ще бъдат претоварени!“

Което беше, за да бъдем честни, това, което първоначално очакваха да се случи в Швеция. „Отиват към катастрофа“ беше заглавието на британския десен The Sun. „Водят ни към катастрофа“, съгласи се левият Guardian. Списание Time съобщава, че „непринуденият подход на Швеция към коронавируса може вече да дава лоши резултати“, цитират лекар, който казва, че „всичко вероятно ще завърши с историческо клане“. „Страхуваме се, че Швеция е избрала възможно най-лошият момент за експерименти с националния шовинизъм“, укорява Washington Post. Президентът Тръмп, оправдавайки собствените си репресии, странно твърди, че Швеция „е направила опит, видя, че нещата са наистина плашещи, и веднага пристъпиха към затваряне на страната“.

Нито един коментатор през март или април не казваше, че Швеция скоро ще е в по-малък риск, отколкото други места. Ентусиастите на карантината веднага промениха от „Швеция отива към геноцид“ до „ние не успяхме да го направим, защото сме много далеч от шведите“.

Това, което виждаме, е опит да се прикрие колко скъпа е грешката – решимост да се оправдаят огромните загуби, които причини карантината. Повече от потискащо е да видим как учените се подадоха на тези елементарни когнитивни пристрастия.

И така, към конкретните критики: Да, Швеция има ниска гъстота на населението, ако разделите нейното население на земната площ. Но шведите не са равномерно разпределени в цялата си страна. Повечето от тях живеят в градове - 85% от населението заема 2% от територията. Идеята, че шведите живеят срамежливо сред брезите, потапяйки се в хладните си езера, е един от най-странните аргументи, излезли от целия този нецелесъобразен дебат.

Вярно е, че Швеция има повече смъртни случаи от коронавируса от другите северни държави. Но не забравяйте, че карантината имаше за цел само да спечели време. Сега в останалата част на Скандинавия нивото на инфекциите е много по високо и нещата се изравняват.

Така или иначе, това не е толкова важно. Аргументът за карантината беше, че няма алтернатива. За да повярваме на този аргумент, не е достатъчно Швеция да изостава малко от Финландия. Швеция трябва да стърчи високо като възпален палец на всяка графика. А това не се случва.

Що се отнася до аргумента, че шведската икономика е получила толкова тежък удар, колкото всички останали, това е глупост. Очевидно е, че една средна по големина държава ще бъде засегната от глобалната рецесия, както и от собствените си мерки за дистанциране. Но Швеция премина по-леко през кризата от повечето държави. Нейното БВП се сви с 8,3% през второто тримесечие на тази година (в сравнение с 2019). В САЩ спадът беше 8,3, в Германия – 11,7%, в Канада – 13,5%, във Великобритания – 21,7% и Испания – 22,1%. През 2020 година, като цяло, според нов анализ на Danske Bank, се очаква шведската икономика да се свие с 3,3%, в сравнение с 4,3% за САЩ, 5,8% за Обединеното кралство и 8,3% за еврозоната.

Философът Карл Попър твърди, че определящата характеристика на науката е, че нейните предложения са фалшифицируеми. Но някак сме стигнали до място, където всичко се превръща в аргумент за повече ограничения. Ако инфекциите се повишат, имаме нужда от по-строго блокиране. Ако паднат, заключването работи, така че трябва да го запазим.

Но за ужас там е Швеция. Тя стои непоколебима, разумна и социалдемократическа (заедно с американския си евкивалент Южна Дакота), тихо опровергавайки съмняващите се в успехите й. Нищо чудно, че те толкова се ядосват.

Превод и редакция: Иван Христов