Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Hill: „Нередовната война“ с Русия и Китай: Готови или не, тя ще дойде – ако вече не започнала

13 октомври 2020 | 13:19

Миналата седмица покрай шумотевицата около президентските дебати, разкритията за данъците на президента Доналд Тръмп, „войната за Върховния съд“ и коронавируса в Белия дом се случи нещо важно, което почти всички пропуснаха. Министерството на отбраната на САЩ публикува некласифицирано резюме на Националната отбранителна стратегия за т.нар. нередовни бойни действия за 2018 г., отбелязва старши научният сътрудник на Атлантическия съвет Шон Макфейт в статия за американския вестник The Hill.

Агенция „Фокус“ представя превод на материала с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора.

Стратегията учи нашите военни сили как да се подготвят за следващата война, която почти сигурно ще бъде „нередовна“, и как да вземем надмощие в нея. Термините „нередовен", „нетрадиционен", „асиметричен", „хибриден" и „сива зона" се използват от военните за описание на всеки стил на война, който не прилича на класическата операция, която изцяло се вписва в концепцията за „редовна" война.

Какво точно прави войната „редовна“? Никой наистина не знае. Но всички знаем как се случва: въоръжен конфликт между държави, където цели армии, като гладиатори на арената, се борят за съдбата на света. Очаква се бойците да носят униформи, да демонстрират патриотизъм и да зачитат мирни договори. В крайна сметка, точно това пише известният военен теоретик Карл фон Клаузевиц в своята емблематична книга „За войната“.

Проблемът е само един: в целия свят никой друг не се бие по този начин, освен нас (американците – бел. р.). Не е изненадващо, че кампанията в Афганистан е най-продължителната война в американската история. От 1945 г. насам по-голямата част от въоръжените конфликти са нередовни: бунтове в опит за сваляне на правителство, хищнически войни срещу трафикантите на наркотици, където цели държави стават плячка, геноцид на етнически групи и терористи, които искат да изгорят света до основи.

По ирония на съдбата днес няма нищо по-рядко от „редовната война“. От стотиците въоръжени конфликти след Втората световна война „редовните“ могат да бъдат преброени на пръстите на две ръце: Корейската война, арабско-израелските войни, индо-пакистанската война, Фолклендските острови и т.н. От гледна точка на САЩ нахлуването в Гренада не се брои, а шестмесечната война в Персийския залив беше просто прелюдия към тресавището зад нея.

Най-удивителното в Националната стратегия за отбрана за 2018 г. е, че тя насочи нашите военни сили от задачата за елиминиране на терористите към заплахата от национални държави (Китай и Русия). В този случай в Пентагона говорят за „конкуренция между великите сили“.

Това е проблемът - и това не е по вина на стратезите, разработили документа за 2018 г. Като цяло повечето експерти смятат, че войната между САЩ и Китай и/или Русия ще се води с конвенционални средства.Това обаче няма да го бъде. Конвенционалната война е толкова остаряла, колкото наполеоновата кавалерийска атака, щитът на викингите и гръцката фаланга. Много експерти по национална сигурност обаче са убедени, че следващата война ще бъде подобна на Втората световна война - само с подобрена технология. Такъв е случаят, когато „генералите продължават последната си война, особено ако са спечелили“.

Всеки, който смята, че „съревнованието между великите сили“ ще бъде обикновена война, дълбоко греши. Нашите противници не са самоубийци и те знаят, че челната конфронтация с нашите въоръжени сили, използващи конвенционални оръжия, е равносилна на групово харакири. Но те също така знаят, че САЩ участват в нередовни войни - Виетнам, Ирак и Афганистан са само част от примерите.

Следователно трябва да очакваме Китай и Русия да използват нестандартни военни стратегии срещу нас, избягвайки конвенционалните военни действия. Русия вече усвоява този метод на война. За първи път след Студената война руснаците започнаха експедиционни операции в Близкия изток и Африка и изключително с помощта на нередовна военна стратегия. Същото важи и за Украйна: там Русия води война в сянка с участието на специални сили, наемници като групата на Вагнер, „зелени човечета“ и обучени проруски „сепаратисти“ - всичко това са нередовни единици. Редовни военни части - като танкове и миноносци - пристигат едва след превземането на Крим.

Китай действа по-деликатно. Военните му сили са обикновени, но не печели с тяхна помощ. Инициативата „Пояс и път“ е икономическа силова стратегия, която се възползва от дипломацията за „капана на дълга“. И така, през 2015 г. Пекин „измъкна“ гордостта на Шри Ланка - пристанището Хамбантоту.

Китай също използва пагубното си влияние, за да отслаби решимостта на врага да се изправи срещу него. Повечето считат Русия за неясен специалист по дезинформация - но тя не е сама в това. Пекин нарича това „стратегията за три войни“. Освен това той води законна война или „война в закона“. Целта му е да промени (или пренапише) правилата на международния ред в полза на Китай. Това не е върховенство на закона, а подкопаване на закона.

Китай и Русия печелят благодарение на нередовни войни. Стратегията им действа, защото те прикриват войната като мир, докато не стане прекалено късно. Това е феноменът „жаба във вряща вода“. Попитайте жителите на Крим или хората в Шри Ланка.

Това поражда въпроса: дали вече не воюваме с Русия и/или Китай и не знаем за това?

Нередовната война е въоръженият конфликт на нашата ера и стратегията за противодействие на Пентагона отдавна е закъсняла.

Превод и редакция: Иван Христов.