Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Milliyet (Турция): Стратегията на Москва за конфликта в Карабах

12 октомври 2020 | 20:49

Анкара. Откакто започнаха сблъсъците между Азербайджан и Армения, всички се тревожеха само от един въпрос: кога ще се намеси Русия? На 12-ия ден от боевете Москва демонстрира своята тежест и отново извика страните на масата за преговори. На 13-ия ден в Москва се проведе среща на външните министри на двете страни. В резултат на това беше решено да се прекрати огънят от 12:00 часа на 10 октомври и Баку и Ереван отново да седнат на масата за преговори, но това да се случи отново с посредничеството на съпредседателите на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), а именно САЩ, Русия и Франция. Освен това Москва също въведе клауза за неизменността на този формат и не допусна други страни, включително Турция, до разговорите, пише турското издание Milliyet<бb> в материал, представен без редакторска намеса.

Каква е позицията на Русия?

Всъщност позицията на Русия беше до голяма степен изяснена от събитието, което се случи няколко дни преди началото на азербайджано-арменския конфликт. Тогава председателят на азербайджанския парламент посети Русия и след разговорите си с руския външен министър Сергей Лавров азербайджанската страна информира пресата за контактите. Според тази информация Лавров е предложил да върне в Азербайджан пет от седемте окупирани региона и да се разположат руски мироопазващи сили в коридора Лачин-Шуша. Когато тези твърдения предизвикаха реакция, въпрос в тази връзка получи говорителят на руското външно министерство. Мария Захарова не даде ясен отговор, след което бе даден заден ход по тези съобщения. Въпреки това, стратегията на Москва на дипломатическата маса беше обявена на публичната сцена.

Кои са петте области?

Всъщност тази стратегия и план за Русия не са нови. И нейната позиция в хода на преговорите, които трябва да започнат, вероятно ще бъде същата. Понастоящем Армения заема седем региона, по-специално Агдам, Физули, Джебраил, Зангелан, Кубатли, Лачин и Келбаджар. Москва не възразява срещу прехвърлянето на първите пет от тези региони в Азербайджан. Два региона са жизненоважни за Русия: Лачин и Келбаджар. Впрочем „Мадридските принципи“, които са написани през 2007 г. и днес формират основата за преговорите за Нагорни Карабах, са формулирани в съответствие с желанията на Русия. Първата стъпка в тази седемстепенна пътна карта беше изтеглянето на Армения от петте региона.

В руската стратегия регионите Лачин и Келбаджар са задължително условие за преговори. Защото това са две критични области, които осигуряват връзката на Армения с окупирания Нагорни Карабах по суша. Връщането на тези два региона в Азербайджан предполага прекъсване на логистичната и военна подкрепа за Нагорни Карабах от Армения. Експерти, които следят отблизо развитието в региона, казват: „Руснаците искат да смекчат проблема, като предадат пет региона на Азербайджан, но го запазват, оставяйки два региона на Армения. В известен смисъл те искат да създадат ново статукво в региона, но това статукво не трябва да води до стратегически промени”. С други думи, Москва иска да продължи да действа като арбитър и „господар на региона“, като гарантира запазването на проблема с Нагорни Карабах.

Превод и редакция: Иван Христов