Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Коммерсанть“: В Конгреса на САЩ предложиха раздробяване на високотехнологичните компании заради монополизъм

08 октомври 2020 | 12:14

Москва. В понеделник в Конгреса на САЩ бе представен доклад, съставен след едногодишно разследване на високотехнологичните компании Apple, Amazon, Google и Facebook. Конгресмените представиха неопровержими, от тяхна гледна точка, доказателства, че тези компании се държат като монополисти и вредят на конкуренцията. Като изход от тази ситуация авторите на доклада предлагат принудително отделяне на част от операциите от тези компании и въвеждане на ограничения за поглъщането на други компании за тях, пише руското бизнес-издание „Коммерсанть“ в материал, представен без редакторска намеса.

Докладът, озаглавен „Изследване на конкуренцията на цифровите пазари“, е от 450 страници. Работата по него започна преди около година и в рамките му се проведоха седем изслушвания в Конгреса, направен бе анализ на 1,3 милиона страници документи и кореспонденция, показания на 38 антитръстови експерти и интервюта с 240 участници на пазара, бивши служители на компаниите и други. В резултат на това обвиненията, представени в доклада, всъщност се различават малко от тези, изложени по-рано по време на изслушванията в Конгреса.

В документа се твърди, че Amazon, Apple, Facebook и Google контролират основните канали за дистрибуция и всъщност са се превърнали в пазители на реда на пазара.

„Ако това продължи, само след десет години 30% от световната икономическа активност ще бъде свързана с тези компании и само с няколко други“, отбелязват конгресмените.

Първа на критика е подложен Facebook, който беше обвинен в монополизация и монополно господство. Например, Facebook активно се конкурира на пазара между собствените си продукти (Instagram, WhatsApp и Messenger). По този начин, както е посочено в документа, компанията „тласка пазара към монополизация“.

В доклада се отбелязва, че самите топ мениджъри на Facebook описват стратегията си за придобиване като „завземане на земя“, за да „заздравят позициите си“, а ръководителят на компанията Марк Зукърбърг веднъж каза, че „може просто да си купи всеки конкурентен стартъп“. Като пример беше посочен Instagram.

Много критики получи и Google, които според авторите поддържат монопол на пазара за търсене в Интернет чрез поредица от антиконкурентни тактики. Според документа Google използва монополното си положение на пазара за търсене, като незаконно присвоява съдържание от трети страни и увеличава собствените си резултати от вертикалното търсене. Освен това Google заля страниците с резултати от търсенето с реклами, размивайки линиите между връзките с резултатите от търсенето и спонсорираните връзки.

Друга форма на монополно поведение на Google е „поредица от антиконкурентни покупки и договори“.

„Със закупуването на мобилната операционна система Android през 2005 г. Google започна да ограничава дейностите на разработчици на трети страни и да изисква производителите да инсталират предварително приложения за Google и нейната търсачка“.

Подобни обвинения са отправени и към Apple. „Доминирането на тази компания на пазара се определя от нейния пълен контрол върху мобилната операционна система iOS, която ви позволява да контролирате цялото разпространение на софтуер за устройства на iOS. В резултат на това Apple по същество има монопол върху пазара на мобилни приложения, контролирайки достъпа до над 100 милиона iPhone и iPad в САЩ“, се казва в доклада.

На свой ред Amazon беше критикуван за обезсърчаване на конкуренцията и монополизиране на онлайн търговията със стоки.

Често се казва, че Amazon контролира около 40% от всички онлайн продажби на дребно в САЩ. Но това най-вероятно са подценени данни и реалният дял на Amazon достига около 50% или дори повече“, отбелязват конгресмените.

Ръководителят на правната комисия Джеролд Надлър и ръководителят на антитръстовия подкомитет Дейвид Сичилини заявиха, че „разследването не оставя съмнение, че има явна необходимост да се предприемат действия - както от Конгреса, така и от антитръстовите власти“. Според авторите тези мерки трябва да бъдат предприети за възстановяване на конкуренцията, развитие на иновациите и защита на демокрацията.

Авторите на доклада предлагат набор от мерки по отношение на водещите технологични компании:

- структурно разделяне, което би попречило на платформата да управлява бизнес, който зависи или се припокрива със самата платформа,

- платформите трябва да създават услуги, съвместими с конкурентни мрежи за по-голяма взаимозаменяемост и по-активен обмен на данни,

- разработване на стандарти, които биха предотвратили стратегически придобивания, водещи до по-малка конкуренция,

- Изменения и допълнения в антитръстовите закони - Закона на Клейтън, Закона за Шърман и Закона за FTC, за да ги приведат в съответствие с настоящата цифрова икономика.


Самите компании не се съгласиха с констатациите на доклада. Например Google заяви в изявление, че безплатните продукти на Google като search, maps и gmail са помогнали на милиони американци. „Инвестирахме милиарди долари в изследвания и разработки на продукти и непрекъснато ги подобряваме. Ние се конкурираме в динамична и изключително сложна индустрия. Не сме съгласни със заключенията на доклада, който се основавана остаряла информация или на неправилни обвинения от нашите конкуренти".

А в изявление на Amazon се отбелязва: "Могат да се чуят предложения като това, правителството да посочва на продавачите в кои магазини да предлагат стоките си, а на потребителите - от кои да ги купуват. Но ако се действа по този начин, това ще е деструктивен фактор както за едните, така и за другите".

Превод и редакция: Иван Христов