Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Vecernji list (Хърватия): Болезнен разрив между Вучич и Путин

14 септември 2020 | 11:24

Загреб. Ако можем да вярваме на сръбския министър на отбраната Александър Вулин, Белград, под натиска на Европейския съюз, ще се оттегли за шест месеца от всички военни учения със своите източни и западни партньори: НАТО, Русия, Китай и Европейския съюз. Вулин обаче се изрази не съвсем ясно, когато трябваше да обясни за какъв натиск става въпрос. Той каза само, че Сърбия, която е кандидат за членство в Европейския съюз, но в същото време запазва военния неутралитет, се е оказала под „голям и незаслужен натиск от ЕС“. Според Вулин това е следствие от истерия, която влияе на политическите решения и стремежите на големите и влиятелни държави. Вулин твърди, че на Сърбия е даден ултиматум да се откаже от планираните учения в Беларус, тъй като в противен случай европейското бъдеще на Сърбия ще бъде застрашено и ще последва допълнителен натиск върху сръбския народ в Косово и Сърбия, пише хърватското издание Vecernji list в материал, представен без редакторска намеса.

Външнополитически хаос

В същото време е ясно, че Вулин не е казал цялата истина за причините, които са накарали Сърбия да се откаже от ученията под символичното име „Славянско братство 2020“, които се провеждат всяка година и в които по традиция участват Русия, Сърбия и Беларус. Освен това Сърбия се отказа от ученията само 24 часа преди да започнат, въпреки че сръбските войници, които трябваше да участват в ученията, вече са в Беларус. Оттеглянето на Сърбия от военни учения с Русия и Беларус несъмнено е друг пример за внезапно охлаждане в отношенията между Белград и Москва. Трябва да се отбележи, че охлаждането започна много преди скорошното подписване на споразумението от Вашингтон между Сърбия и Косово в Белия дом. Това събитие обаче, разбира се, ускори охлаждането.

Вследствие на Вашингтонския договор десетилетната тактика на Сърбия за присъединяване към Европейския съюз, като същевременно поддържа тесни и съюзнически отношения с Москва и Пекин, стана още по-сложна с включването в нея на САЩ и дори Израел. Какъв външнополитически хаос царува се вижда ясно от сегашния обрат с ученията в Беларус. Сърбия поддържаше много близки отношения с белоруския режим, който не признава Косово. Но наскоро Сърбия подкрепи декларацията на Европейския съюз относно съдбата на режима в Беларус, която изненада сръбската общественост. Ако сега Сърбия участва в учения с Беларус и Русия, тя ще изпрати обратното послание, като по този начин подкрепи действията на режима на Лукашенко, който се опитва да потуши продължаващите протести със сила и масови арести.

Освен това ученията се провеждат директно на полската граница, тоест на самата граница на Европейския съюз и НАТО. А Сърбия преди няколко дни, под патронажа на Тръмп, подписа споразумение за нормализиране на икономическите отношения с Косово, обещавайки да диверсифицира своите енергийни източници. На практика това означава, че ще купува не само руски газ, но и скъп американски втечнен природен газ, което вероятно е разгневило Кремъл още повече. Това е единственият начин да се обясни крайно необичайният и недипломатичен публичен коментар на представителя на руското външно министерство Мария Захарова заВучич. Снимката, на която той смирено седи в Белия дом пред Тръмп, тя сравнява с известната сцена от филма „Първичен инстинкт“. Повече от откровено послание, което свидетелства за дълбочината на разделението между Белград и Москва, въпреки че по-късно Захарова каза, че думите й са били изтълкувани погрешно.

Ситуацията, в която се озова Белград, се усложнява от това, че успоредно с руските удари върху него падат удари от другата страна. Първоначално съветникът на Вучич Сузана Василевич обяви, че решението за преместване на сръбското посолство от Тел Авив в Ерусалим не е окончателно и всичко ще зависи от линията на Израел към Косово. Тогава ръководителят на сръбското външно министерство Ивица Дачич заяви, че преместването на посолството е „в процес на обсъждане“. Всичко това беше интерпретирано като опит на Белград да се откаже от задълженията си и скоро в „Туитър“ се появи презрителен пост на специалния пратеник на Тръмп за диалога между Сърбия и Косово Ричард Гренел.

„Казват, че сръбското правителство дава заден ход след обявлението на министъра на външните работи. LOL (Смея се на висок глас)“, написа Гренел, използвайки абревиатурата в социалните мрежи за смях, давайки ясен сигнал на Белград, че няма връщане назад след подписа на Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов