Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

The Independent: Нова руска партия обещава да се занимава с политика „по нормален начин", но това ще й помогне ли да спечели изборите?

08 септември 2020 | 13:36

За пореден път Русия е в центъра на вниманието на пресата – този път заради предполагаемото отравяне на Алексей Навални. Хората, които смело се борят с Владимир Путин, като лидера на опозицията в страната, или беларусите, протестиращи срещу изборите на Лукашенко, са герои в демократичния свят, но тяхната впечатляваща борба не е политиката, която обикновено се води в нормални условия, коментира бившият британски министър по европейските въпроси Денис Макшейн в статия за националния ежедневник The Independent. Агенция „Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса.

Дори и днес двете основни опозиционни партии в Държавната дума, доминирани от управляващата партийна машина на Путин „Единна Русия“, са допотопната Комунистическа партия и ксенофобската Либерално-демократическа партия, водена от шумния националист Владимир Жириновский.

Сега в Русия постепенно набира сила нова партия. Тази партия, която провежда завладяващ експеримент за установяване на демокрация, се основава на най-обикновеното, обичайно правило на политиката, което е: първо да бъде избрана.

Партията „Нови хора“ е регистрирана от властите през март 2020 г., а до август 300 хиляди руснаци са подписали документи за номинирането на кандидати от редиците й. За местните избори, които ще се проведат този месец, партията трябва да издигне 100 кандидати в 13 региона на Русия.

Основателят и движещата сила на партията е Алексей Нечаев, който спечели капитала си от директен маркетинг. Партията „Нови хора“ е създадена от Нечаев с подкрепата на приятели, бизнес партньори и някои регионални бизнесмени. Много е далеч от света на олигарсите на Путин и бившите служители на сигурността на КГБ с техните частни самолети и имения, които са се вмъкнали на ключови позиции в постсъветските руски предприятия.

В интервю 54-годишният Нечаев обясни, че политическата промяна според него трябва да идва отдолу, а не от паралелните вселени на московските елити, групирани около Путин и либералната интелигенция, която разчита на улични протести и онлайн вербуването, за да събуди и засили опозицията за сваляне на президента.

„Нито една от групите не представлява обикновени хора, които просто искат да прекратят корупцията и фалшивите обещания. Когато Медведев беше президент през 2008 г., той обеща модернизация. Но нищо не се случи. Руснаците се фокусираха върху мащабни драматични събития като кризата в Крим или Световното първенство по футбол през 2018 г. Но в Русия все още не се работи в полза на обикновените граждани и ние ще се съсредоточим върху тези въпроси", обещава Нечаев.

Според Нечаев той самият е основният източник на финансиране на кампанията, въпреки че някои кандидати също споделят финансовото бреме. Той твърди, че е вдъхновен от чешката партия АНО (Действие на недоволните граждани), която е основана през 2011 г. от милиардера Андрей Бабиш и сега е част от правителството на страната в коалиция с чешките социалдемократи.

Бабиш и АНО са твърдо вдясно, но Нечаев посочва като модел испанската партия „Подемос“, която е създадена през 2014 г. с вълна от протести на леви активисти и която сега е част от коалиционното правителство заедно с Испанската социалдемократическа работническа партия. В повечето европейски страни коалицията и споделянето на властта са норма в XXI век, което е точно това, което новата руска партия би искала да постигне.

В програмата си партията призовава за мерки като удвояване на заплатите на обикновените полицейски служители и подобряване на тяхното социално осигуряване за борба с широко разпространената корупция, както и въвеждане на изборни длъжности на ръководители на градски и регионални отдели на вътрешните работи, подобно на САЩ. Освен това партията предлага да запази ниски данъци за самонаетите, особено за тези на възраст над 65 години.

Партията „Нови хора“ заявява, че отхвърля универсалната вътрешна политика, която е една за цяла Русия, и иска да разработи регионални и местни закони на децентрализирана основа с кръгли маси за разработване на предложения.

Като малко известна, но очевидно много популярна мярка, партията иска да забрани специалния режим на движение на автомобилите на регионалните лидери. Партията заема твърда центристка позиция и иска да привлече вниманието на т.нар. „нови хора“ - представители на малкия и среден бизнес, учители, таксиметрови шофьори, дизайнери от креативната индустрия, блогъри, ИТ-специалисти и студенти.

Превод и редакция: Иван Христов