Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Взгляд“: Навални застраши „Северен поток 2“

03 септември 2020 | 21:21

Алексей Навални е бил отровен с вещество от групата „Новичок“, съобщиха германските военни токсиколози, въпреки че нито симптомите, нито свидетелствата на омските лекари говорят в полза на тази версия. Но Западът настоява на тази версия, преследвайки собствените си прагматични цели, пише руският вестник “Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.

В сряда германското правителство, позовавайки се на констатациите на военни токсиколози, заяви, че блогърът Алексей Навални е бил отровен с "вещество от групата Новичок". Канцлерът Ангела Меркел нарече информацията за отравянето "натъжаваща" и добави, че нападателите явно са се опитали да убият блогъра. Според замисъла на престъпниците, Навални "трябваше да млъкне", каза Меркел. Германското външно министерство повика и уведоми руския посланик в Берлин Сергей Нечаев за заключенията на токсиколозите от Бундесвера. Меркел от своя страна обеща да разкаже обстоятелствата по случая на своите партньори в Европейския съюз и НАТО, след което ще бъде договорена обща реакция от Запада.

САЩ обаче бързо отговориха. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Елиът заяви, че САЩ не само са дълбоко загрижени за констатациите на германските власти относно Навални, но също така са решили да работят със съюзниците, за да изправят замесените пред правосъдието. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен зае същата позиция.

Москва остана скептична към изявленията на Берлин, че Навални е станал жертва на военна отрова. Изданието припомня, че лекарите на спешната клиника в Омск, където първоначално беше приведен блогърът, не откриха отрови в тялото на Навални.

В сряда президентският прессекретар Дмитрий Песков припомни, че преди да бъде транспортиран в Германия, пациентът е преминал цял набор от тестове и не са открити никакви токсични вещества. Обяснения отново даде главният токсиколог на Омска област Александър Сабаев. Според него органите на пациента, отговорни за отстраняването на отровите от тялото, а именно бъбреците, черния дроб и белите дробове, не са повредени - това предполага, че токсикантът (отровата) не е попаднал в тях.

Москва поставя под съмнение изявленията на германски политици и експерти, но в същото време е готова за всестранно сътрудничество с Берлин за изясняване на ситуацията. Такъв извод би могъл да се направи от думите на Песков. Главната прокуратура на Русия изпрати официално искане до Германия с надеждата да бъде предоставен официален отговор, припомни говорителят на Кремъл.

„Към този момент руската страна не е получила нито един материал по този въпрос: нито по предварително изпратените запитвания, формулирани от Главната прокуратура, нито по изпратените по-рано писма на руски лекари, нито по тези изявления, направени от германската страна днес“, заяви представителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Посланикът в Берлин Нечаев, който бе извикан в германското външно министерство, не получи „никакви факти, данни, формули, материали, сертификати - нищо, абсолютно нищо“, заяви Захарова.

Обвиненията в използването на „Новичок“ не останаха незабелязани от руските парламентаристи. Ръководителят на комисията на Съвета на федерацията за защита на държавния суверенитет Андрей Климов заяви, че ситуацията с Навални ще бъде разгледана "като пример за намеса в делата на Русия". А заместник-председателят на комисията по отбраната на Думата Юрий Швиткин припомни, че химическите вещества от групата „Новичок“ сега се произвеждат в лаборатории в Грузия и САЩ. „Обвиненията срещу нас са абсурдни и нямат аргументация“, каза депутатът. Според него обвиненията, изразени от Меркел, са продължение на поредица от нападения срещу Русия, започнали преди две години с делото за отравяне в Солсбъри. Тогава отровата "Новичок" стана широко известна след отравянето в този английски град на Сергей Скрипал, разузнавач, обвинен в шпионаж в Русия.

Но дори в сравнение със случая Скрипал, при който обвиненията срещу Русия се основаваха на формулировки като „много вероятно“, версията за отравянето на Навални от „Новичок“ изглежда като „съшита с бели конци“, казват експерти. „След отравянето на Скрипал във Великобритания, имаше съобщения, че няколко полицаи, пристигнали на мястото, са пострадали. Една жена по-късно дори почина след контакт с бутилка от парфюм, за която се твърди, че съдържа отровата „Новичок“. Като цяло бяха изброени доста голям брой пострадали, освен самите Скрипал. В случая с Навални не виждаме нито един подобен случай“, каза политическият анализатор Марат Баширов пред вестник „Взгляд“. „Следователно съобщението на Бундесвера за отравянето на Навални поражда много въпроси наведнъж. Първо: как може един човек да бъде отровен от „Новичок“, а всички около него да не пострадат "

Баширов е убеден, че никой не би екстрадирал Навални в която и да е западна държава, ако той наистина е бил отровен с „Новичок“. „Дори да признаем тази версия, изпращането му в чужбина би било чисто безумие. В нито една държава по света няма луди хора в правителството или в специалните служби “, каза източникът.

„Германските власти са заинтересовани от обективно разследване на този случай. Това трябва да бъде ясно разбрано - каза Баширов. - Преди две години тях вече ги водиха за носа британските специални служби в историята със Скрипал. Когато Лондон разпространяваше много странен PDF доклад сред страните от ЕС, той се опита да убеди всички, че са необходими санкции за отравяне на бившия служител на ГРУ и дъщеря му. "

Баширов отбелязва още, че много държави, включително западните, имат отрови от групата „Новичок“. „Сега германците имат отлична възможност да поискат всички първични материали по делото Скрипал. Нека видим какви данни ще им дадат британците и какво отказват да дадат “, отбеляза експертът.

„Това е мръсна политическа провокация, която се оказа много трагична за Алексей Навални. Организаторите й се опитват да поставят две събития на една ос: „Новичок“ за Скрипал –„Новичок“ за Навални. В крайна сметка всичко това ще доведе до международно разследване, което ще отвори много страшни страници за дейността на хората, които са организирали всичко това. И, разбира се, Русия няма да бъде там нито като организатор, нито като извършител “, обобщи Баширов.

За разлика от Баширов, Иван Тимофеев, програмен директор на Руския съвет по международни отношения, не се надява на безпристрастно международно разследване. Той предлага незабавно Русия да се подготви за неблагоприятен сценарий. Според Тимофеев на Запад най-вероятно ще надделее идеята за използване на санкции заради ОМУ (оръжия за масово унищожение) срещу Москва. И основният въпрос: докъде ще решат да стигнат в Европейския съюз и най-вече в САЩ, като вземат предвид възможните щетите за себе си.

„Тъй като според германците Навални е попаднал на вещество от групата „Новичок“, Германия или която и да е друга членка на ЕС може да повдигне въпроса за санкциите на ЕС срещу Русия. Правният механизъм за подобни санкции е създаден още през 2018 г. - това е решението на Съвета на Европейския съюз 1544/2018 от 15 октомври 2018 г. Механизмът включва замразяване на активи и визови санкции срещу тези, които по един или друг начин създават химическо оръжие, използват го или участват в подготовката за неговото използване “, припомня Тимофеев в своя „Фейсбук“. На теория ЕС може да блокира всеки, „включително всяка компания“, предупреждава експертът.

„Възможни са и санкции заради Навални от САЩ. И те са потенциално по-опасни от мерките на ЕС. Правният механизъм вече съществува - например готовия указ на Тръмп No 13883 от 1 август 2019 г. Той определи санкциите по случая в Солсбъри, но може да се използва и срещу Навални “, предупреждава Тимофеев и изброява мерки от този арсенал: допълнителни ограничения за кредитиране на Русия, нови ограничения за внос и износ, понижаване на нивото на дипломатическите отношения, ограничения срещу националните авиокомпании.

„Като цяло инцидентът е подарък за ястребите. Шансовете за по-строги санкции срещу "Северен поток 2" в Конгреса се увеличават.

Този скандал е и "благодат" за предизборната кампания в САЩ. Порицайте Русия още веднъж: какво повече бихте могли да искате? - риторично пита Тимофеев, добавяйки, че за Москва отново възниква въпросът за защита на икономиката си от наказателните мерки на Запада.

Всъщност „ястребите“ във Вашингтон бързо уловиха подаръка, изпратен им от Берлин, като започнаха атака срещу руските интереси. „Спрете газопровода „ Северен поток 2 “, за да изправите руснаците пред правосъдието“, пише в „Туитър“ републиканският сенатор Том Котън. В миналото този сенатор излезе с инициативи, насочени срещу руския проект, напомня РИА Новости.


„Сега можете да очаквате всичко - те ще окажат натиск върху Русия. Може би ще предложат: „Покайте се за отравянето на Навални, тогава ще оставим Северен поток 2.“ Русия ще се изправи пред този избор - каза Тимофей Бордачев, програмен директор на Валдайския клуб за вестник „Взгляд“. „Но си струва да си припомним, че страната ни вече е осъдена. За нашите западни колеги е приемливо само предаването на Русия и нейната политическа система. "

Фактът, че Западът говори за Русия, изобщо не трябва да бъде изненадващ, припомни политологът. „Комбинацията от ГРУ и „Новичок“ като образ на Русия се формира от години. Случаят с Навални е кулминацията на тази история. И този път всичко се случи на руска територия, с руски гражданин..

Подобно мнение изрази и главният редактор на Русия в списание Global Affairs Фьодор Лукянов, който смята, че тази история показва, че отношенията със Запада се сриват. „Настоящият случай е извънреден, тъй като голяма международна кампания с много вероятни сериозни санкции не се обявява заради престъпление, за което се твърди, че е извършено на територията на някои от западните държави - било то смъртта на Литвиненко, атентатът срещу Скрипал или нападенията срещу бивши чеченски бойци в Германия, или Австрия, - пише той. - Това е събитие, случило се с руски гражданин в рамките на Руската федерация. Което може да се счита за изключително тъжно и дори ужасно, но не засяга интересите на никой от външните партньори. "

И затова конструктивната позиция на Москва няма да направи нищо, тъй като Западът ще очаква от нея само признание. „Така че, вероятно единствената линия на поведение би била остър отказ да се подчини на диктата и намеса във вътрешните работи и прекратяване на дискусии с външни партньори в това отношение“, смята Лукянов.

Превод: Юлиян Марков