Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Yeni Safak: Израел и ОАЕ създават разузнавателна база срещу Иран, Китай и Пакистан на йеменския остров Сокотра

02 септември 2020 | 12:40

Анкара. Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) създават база за събиране на разузнавателни данни на йеменския остров Сокотра, в Аденския залив, като политически и стратегически експерти коментират, че нейната цел е да следи за действията на Иран, Китай и Пакистан, пише турското консервативно издание Yeni Safak.

JForum, официалният сайт на френскоговорящата еврейска общност в Париж, разкри по-рано, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Израел работят за създаване на шпионска база в Сокотра.

„Тази шпионска база на Израел-ОАЕ има за цел да наблюдава иранските дейности в Аденския залив и да ограничи отношенията на Техеран с бунтовниците хути“, каза Ибрахим Фрайхат, професор по международно разрешаване на конфликти в Института в Доха, пред „Анадолската агенция“.

Сокотра контролира стратегическия пролив Баб ал Мандаб, основен корабоплавателен път, който свързва Червено море през Аденския залив с Арабско море.

ОАЕ разположи стотици войници на стратегическия остров от май 2018 г., което доведе до разрив с правителството на Йемен, което отхвърля разполагането.

„Създаването на тази база е допълнителен индикатор, че емиратско-израелската сделка е предназначена за създаване на солиден съюз между двете страни, а не само за нормализиране на отношенията“, каза Фрайхат.

На 13 август ОАЕ и Израел обявиха споразумение с посредничеството на САЩ за нормализиране на отношенията им, включително откриване на посолства.

Палестинската администрация и фракциите на съпротивата заклеймиха сделката между ОАЕ и Израел, заявявайки, че тя не служи на палестинската кауза и игнорира правата на палестинците.

Фрайхат вярва, че израелско-емирската шпионска база също ще помогне да се държат икономически дейности на Китай под наблюдение.

„Тази база може да предостави критични услуги за сигурност на САЩ по отношение на китайската икономическа дейност, особено търговията с Европа“, каза той, визирайки напрегнатите отношения на американския президент Доналд Тръмп с Пекин.

„Тръмп е в търговска война с Китай и трябва да наблюдава китайската търговска дейност“, добави той.

Иран вече е заобиколен

Сайед Мохамад Маранди, политически анализатор и професор в Техеранския университет, каза, че Иран вече е заобиколен от много американски военни бази в региона.

„Израел няма способност да атакува Иран, дори ако има обща военна база с ОАЕ в Йемен“, каза той пред „Анадолската агенция“.

Маранди твърди, че иранците са щастливи да видят, че двустранните отношения между ОАЕ и Израел са станали публични след години на „тайно сътрудничество“.

„ОАЕ знаят, че сделката им с Израел вреди на имиджа им в региона, но са принудени от Тръмп да го направи в опит да му помогнат в президентската надпревара през ноември“, каза Маранди.

Поглед към Пакистан

Индийският анализатор Хайдар Абас вярва, че шпионската база ще бъде използвана и за наблюдение на Пакистан.

„Отсега нататък остров Сокотра няма да бъде нито на бунтовниците Хути, нито на ОАЕ или Йемен, но пълният му сюзеренитет ще принадлежи на Израел, което означава САЩ“, каза той в статия, публикувана в countercurrents.org, индийски новинарски портал.

„Този бързо променящ се сценарий променя световната ситуация както никога преди, тъй като Пакистан, което означава Китай, сега ще бъде под израелските радари“, каза той.

„Ако се случи някакъв саботаж в Гуадар, тогава Пакистан-Китай ще обвини Израел и държавите от Персийския залив еднакво, следователно отношенията на Пакистан със страните от Персийския залив ще бъдат обтегнати завинаги“.

Южна Азия

Професор Сайед Кандил Абас от университета „Азам“ в Исламабад смята, че сделката ще има пряко въздействие върху Близкия изток, но косвено може да повлияе и на Южна Азия и други региони.

„Ако се появи триъгълникът Индия-ОАЕ-Израел, това ще промени и регионалната динамика на Южна Азия“, каза той пред „Анадолската агенция“.

„Противодействието на Иран може да бъде една от основните цели“, каза той.

Съвместното предприятие между ОАЕ и Израел в Сокотра ще бъде опит за наблюдение на иранското военноморско движение в региона, както и за изследване на морския и въздушния трафик в южния район на Червено море, добави той.

„Външната политика на Пакистан традиционно е ориентирана към Индия и Пакистан вече е изправен пред критични последици от израелско-индийското стратегическо партньорство. Израелска военна техника и нейните командоси вече присъстват в окупиран Кашмир“, каза той.

Абас каза, че тази променяща се ситуация е „сериозна загриженост“ за Пакистан.

„Ако сделката между Израел и ОАЕ включва и Индия, този триъгълник може да представлява сериозна заплаха за Пакистан - единствената ядрена държава в мюсюлманския свят“, посочи той. „По същия начин това може да застраши мира и сигурността в цяла Южна Азия и Близкия изток“, добави експертът.

Превод и редакция: Иван Христов