Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Le Monde: Поучил се от неуспехите на Саркози, Макрон спечели подкрепата на Германия за реформите си

20 май 2020 | 11:58

Париж. Въпреки факта, че настоящата криза на фона на пандемията е различна от кризата през 2008 г., Еманюел Макрон споделя гледната точка на своя предшественик Никола Саркози за необходимостта от мащабни реформи за преодоляване на негативните му последици, пише Франсоаз Фесо в статия за Le Monde. Провалът на бившия президент, казва тя, се дължи на неспособността му да намери подкрепа сред лидерите на ЕС, така че Макрон започна реформите си, като подписа споразумение с Германия.

Докато в периода след карантината всички се опитват да се шегуват или сериозно да си представят какъв ще бъде светът „след”, Фесо счита за полезно да анализира последиците от друга глобална криза през 2008 г., довела до рецесия, масивна безработица и бюджетен дефицит. Тя оказа дълбоко влияние върху президентството на Никола Саркози и частично обяснява поражението на изборите през 2012 г. на човек, който пет години по-рано изглеждаше надеждата на десницата и реформатор на френския политически живот. Много залози бяха загубени, отразявайки слабостта на Франция по отношение на Германия. По този начин проблемите на Саркози служат като ръководство за Макрон: въпреки че ситуацията очевидно е различна, двамата президенти споделят разбирането, че в светлината на случващото се те трябва да извършат мащабни трансформации.

Както припомня авторът на статията, започвайки с първото си писмо до французите на 12 март, Еманюел Макрон говори за решенията, които ще вземе „в следващите седмици и месеци“, веднага щом правителството поеме контрола върху „най-сериозната здравна криза, която някога ще се случи във Франция“. Сред тези реформи са спасяването на държавните болници, връщането на икономическия суверенитет, залагане на екология и преоценката на малкия бизнес.

Такъв волунтаризъм припомня речта на Никола Саркози в Тулон на 25 септември 2008 г. след фалита на Lehman Brothers. Тогава държавният глава си постави за цел да „преосмисли капитализма“, като „придаде морален характер на финансовия капитализъм“, а по-късно по време на дискусия по екологични въпроси той отбеляза, че кризата отваря възможността за инвестиции в чиста енергия. Въпреки това, четири години по-късно „зеленият“ дневен ред напълно изчезна от президентския дискурс и обещанието за трансформация на капитализма излезе с по-прозаична реалност: парализирана от публичния дълг, Франция стана слабо звено в еврозоната и шест месеца преди първия тур на президентските избори слезе от върха на кредитния рейтинг, напразно искайки помощ от Германия. По-малко обсебен от дълга от премиера, Никола Саркози заложи на възобновяване на производството, за да покрие бюджетния дефицит, и повтаряше като мантра: „Колкото по-ниско падне, толкова повече ще отскочи“. През юни 2009 г., когато започна рецесията във Франция, той обяви „голям заем“ в размер на 35 милиарда евро в подкрепа на „бъдещи инвестиции“, който представляваше значителна сума на фона на високия бюджетен дефицит.

Две години по-късно кризата с държавния дълг, която започна с Гърция, застигна и Франция, която вместо да извлече ползите от очаквания икономически растеж, трябваше да погълне горчиво хапче на по-високите данъци. Френският вестник подчертава, че Никола Саркози отказва да промени мнението си по този въпрос дълго време: „Не ме избраха да ги повиша (данъците) и следователно няма да ги вдигна“. Въпреки това, след няколко месеца стана ясно, че дефицитът не може да бъде покрит чрез „почистване“ на данъчните вратички - необходимо е също така да се обложи данъкът на средната класа, да се изостави данъчната граница и да се поиска дължимата сума от най-богатите граждани. В крайна сметка Саркози беше принуден да направи това, но неохотно и твърде късно, така че в очите на работещия електорат той никога не стана президент-защитник, каквато беше надеждата стане, а още по-малко „реформатор“ на капитализма.

Според Франсоаз Фесо тези неуспехи се основават на неспособността на френския президент да убеди европейските лидери в правилността на своето решение. Никола Саркози искаше да реорганизира пазарите, вместо да измъчва французите, но президентът на Европейската централна банка беше още по-непреклонен от германския канцлер. Въпреки многократните искания на френския президент, той така и не получи позволение да използва крупни финансови средства, за да прекрати спекулата.

Дванадесет години по-късно ЕЦБ стана спасител на еврозоната, където дълги години имаше твърде малък икономически растеж. Франция обаче не може да спечели сама борбата за солидарност по бюджетния въпрос между богатите и бедните страни, докато дълговете отново заплашват еврозоната. Поучен от провалите на своя предшественик, Еманюел Макрон осъзна, че френското предложение задължително трябва да бъде подкрепено от споразумение с Германия. В тази връзка споразумението, обявено в понеделник, е важна стъпка: двете страни се договориха, в рамките на финансовата помощ за преодоляване на кризата, да предложат на своите партньори 500 милиарда евро общ дълг. Освен това подобно решение, както отбелязва анализаторът на Льо Монд, ще постави в тежка ситуация онези страни, които имат много дългове - техните лидери предложиха просто да отпишат всички дългове.

Превод и редакция: Иван Христов