Анализ на деняВИЖ ВСИЧКИ

Шест причини, поради които САЩ не трябва да се меси в руско-саудитския петролен спор

20 март 2020 | 15:13

Авторитетното американско списание Forbes излага шест причини, поради които САЩ не трябва да се намесват в руско-саудитския петролен спор.

Във Вашингтон все повече се говори, че САЩ трябва да се намесят в сегашния излишък на продукция в световната петролна индустрия. По-специално, някои среди, включително и в Конгреса искат правителството да предприеме действия, за да убеди Русия и Саудитска Арабия да намалят производството на фона на рекордно ниските цени на петрола.

Преди няколко дни група законодатели писаха директно на саудитците, призовавайки ги да намалят производството, а вчера сенатор писа до президента Тръмп с молба да окаже нов натиск върху Русия за намаляване на производството. (Всичко това е донякъде изненадващо, като се има предвид неотдавнашната подкрепа в Конгреса за законопроект, който да възпрепятства картела ОПЕК поради практиката му да намалява производството, за да повиши цените).

Президентът говори за ниските цени на петрола и посочи като цяло, че това не е негов приоритет в момента. Въпреки това в статия в Wall Street Journal беше посочено, че правителството обмисля няколко отговора, включително нови санкции срещу руската петролна индустрия и засилена дипломатическа активност в посока Саудитска Арабия.

Едно е да се ангажира страната с дипломация със Саудитска Арабия или Русия, за да ги насърчи да намалят производството. Съвсем различно е правителството на САЩ да предприеме принудителни мерки за намаляване на глобалното предлагане на петрол от други страни.

Ето защо Вашингтон не трябва да участва в санкции, ембарго или други принудителни дейности:

1. Всички принудителни действия, предприети от САЩ, биха се предприели само за защита на жизненоважна промишленост на САЩ (производството на нефт и газ), а не защото друга държава нарушава пакт или стандарти за правата на човека. Американските търговски партньори биха могли да оценят негативно САЩ и да имат по-малко доверие в страната и администрацията на Тръмп заради намесата им в справедливи търговски практики. Подобни действия биха предизвикали Световната търговска организация да се произнесе срещу САЩ и ще навредят на търговската политика на САЩ. Ще бъде много по-трудно за САЩ да твърдят, че други държави, например Китай, нарушават практиките на справедлива търговия.

2. САЩ вече са наложили санкции на петролната промишленост на Венецуела и Иран. Понастоящем някои елементи на руската промишленост също са под санкционен режим. Тези санкции обикновено се прилагат за бизнес на трети страни и държави, които биха могли да участват със санкционираната страна. Ето защо по-нататъшните санкции, които САЩ се опитват да наложат, крият риск от отчуждаване на други страни и бизнеси по света. Други държави и предприятия могат да игнорират изцяло политиката на санкции на САЩ. В един момент клиентите на петрол трябва да купуват петрол и те няма да вземат сериозно САЩ, ако страната ги лиши от петрол

3. Saudi Aramco, националната петролна компания на Саудитска Арабия, притежава най-голямата рафинерия в САЩ - Motiva. Ако САЩ предприемат драстичната мярка за предотвратяване на вноса на саудитски петрол в САЩ, правителството на Саудитска Арабия чрез Aramco може да закрие Motiva или част от Motiva. Саудитска Арабия може да намали американските доставки на петролни продукти, особено бензин. Цените на бензина биха се повишили, особено в югоизточната част на САЩ. Това би навредило на американските граждани и на кампанията на президента Тръмп в изборната година. Забележка: голяма част от вноса на саудитски петрол в Съединените щати отива към притежаваната от Aramco Motiva.

4. Някои предлагат ембарго срещу петрола от страните от ОПЕК. Това е непрактично за САЩ. Това ще остави САЩ с ограничени възможности за получаване на тежък петрол, който често е необходим на рафинериите, за да се смеси с петрола, който най-често се произвежда в САЩ.

5. Петролът е индустрия, в която цените често се колебаят и това всички го знаят.САЩ като цяло са система за свободен пазар. Да, сега цените са ниски и в момента е невъзможно да се реализира печалба в производството на шистов петрол. Ако цените останат ниски, предприятията ще фалират. Това е трагедия за собствениците на бизнес, инвеститорите и служителите. Но това е и начинът, по който работи индустрията. В крайна сметка цените на петрола ще се повишат, а рентабилността ще бъде осъществима отново. Ще има консолидация, покупки и нов бизнес. Петролът все още ще си бъде в земята, а инфраструктурата все още ще е там. САЩ ще започне отново да изпомпва повече петрол. Това е естеството на бизнеса, какъвто е от дните на Рокфелер. Може би правителството на САЩ трябва да има повече вяра в американската индустрия и устойчивостта.

6. Пазарът на петрол непрекъснато се променя. САЩ не могат да си позволят да вземат необмислени решения въз основа на конкретна ситуация. Например, по време на администрацията на Буш, производството в САЩ беше ниско, а цените на петрола бяха много високи. Правителството на САЩ предприе няколко мерки, за да се опита да направи бензина по-евтин и да направи САЩ по-малко зависими от чуждестранния петрол. Никой от правителството не е предвиждал, че десетилетие по-късно САЩ ще произвежда нефт при рекордни темпове. По подобен начин не можем да предвидим как ще изглежда ситуацията с петрола през 2030 г. САЩ може да се наложи да внася от чужбина черно злато в бъдеще.

Превод и редакция: Юлиян Марков